Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Szeretet

2016. december 06. - KönyvParfé

are_getting_hitched.pngDecemberben is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász, májusban az Alkoholizmus, júniusban a Szorongás, Stressz, júliusban az Előítélet, Tolerancia, augusztusban a Félelem, szeptemberben az Autizmus, októberben a Rák, Daganat, novemberben pedig a Barátság témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban a szeretet kerül előtérbe.
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

 Leo F. Buscaglia: A szeretet - Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

b1257010.JPG"A szeretetbe nem lehet beleesni, vagy kiesni belőle. Csak növekedhetünk benne.
Minden ember a maga korlátozott módján éli meg a szeretetet, és nem gondol arra, hogy megannyi fájó konfliktusa és magánya abból is eredhet, hogy nem sokat tud a szeretetről. Bár a szeretni tudás képessége mindannyiunkban ott rejlik, hogy mennyire engedjük kibontakozni, az nagymértékben tőlünk függ.
Leo F. Buscaglia okos és gondolatébresztő könyvében az általa indított szeretetórák tapasztalataiból merítve, számtalan konkrét esetet idézve próbálja körvonalazni a szeretet természetét. A megjelenése óta, immár közel négy évtizede töretlen sikernek és népszerűségnek örvendő könyv rólad szól, rólam és mindenkiről, aki szeretetre vágyik.
Szeretni soha nem könnyű. Aki úgy döntött, életét a szeretetben éli le, óhatatlanul ki van téve annak, hogy útja során akadályokkal találja szemben magát. Ha azonban figyelmesen elemzi őket, alighanem rájön, hogy ezek mind mesterséges akadályok, és többségüket ő maga hozta létre. A valóságban nincsenek. Többnyire pusztán csak kifogások, melyeknek ürügyén megtagadhatjuk a szeretet elfogadását.
Az ember ezer okot találhat arra, hogy szeretetre való képtelensége miatt rajta kívül álló tényezőket okoljon. Mondhatja például azt, hogy mindenki romlott, züllött és változásra képtelen bolond lenne hát, ha megpróbálná őket bármiképp is befolyásolni. Vagy hogy az emberek természetükből fakadóan rosszindulatúak ezért hát kerüli őket, hiszen ki az a bolond, aki fájdalmat akarna okozni önmagának?
Az ember gyakran egész életén át ilyen és hasonló önigazolások mögé rejtőzik. Nem veszi észre, hogy e magatartása szorosan összefügg azzal, hogy képtelen komoly, mély kapcsolatokat kialakítani." (Park Kiadó, 2014)

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek!

b1404058.JPG"Mindenki szeretni akar valakit, és szeretetet vár cserébe. Mégis annyian küszködünk nehézségekkel e téren. Miért romlanak el kapcsolataink? Paul Hauck szerint a szeretetről és a szerelemről alkotott romantikus elképzeléseink könnyen tévútra vezethetnek bennünket. A kedvesség, a türelem és a tolerancia mind-mind kevés a szeretethez és a szerelemhez. Jobb lesz a kapcsolatunk, ha nemcsak párunk érdekét tartjuk szem előtt, de arra is figyelünk, hogy nekünk mi kell. Ha nemcsak adni, de kapni s szeretnénk. Ez a gyakorlatias, olvasmányos és egyben szórakoztató könyv mindenkinek segítségére lehet abban, hogyan javítsa meg a kapcsolatait." (Park Kiadó, 2015)

Ruediger Schache: Igen! - A különleges odafigyelés és szeretet titka

b1326920.JPG"Mindenkiben működik valami, ami eldönti, hogy boldognak vagy boldogtalannak érezzük-e magunkat, illetve hogy szeretetet vagy elutasítást tapasztalunk-e magunkban. Ez a láthatatlan döntéshozó úgy működik, mint egy belső kapcsoló, amely minden helyzetben és mindenkivel kapcsolatban dönt „igen” vagy „nem” között. Míg minden belső „nem” elutasítást és boldogtalanságot szül, addig minden „igen” boldogsághoz és szeretethez vezet.
Ha tudatosak vagyunk, ez a belső kapcsoló nem válthat többé észrevétlenül, automatikusan „nemre”. Nem tarthatja életben a régi mintákat, és nem teremthet bennünk több rejtett elutasítást – ahol pedig nincs több elutasítás, ott boldogtalanság sem keletkezik, hiszen át kell adnia a teret az elfogadásnak és a szeretetnek.
Az emberekre, a helyzetekre, a helyszínekre és a saját magunkra mondott tudatos „igen” jelenti az utat egy olyan új, belső állapot felé, amelyre az élet is válaszol majd. A boldogság csak arra vár, hogy a megfelelő pillanatban kimondjuk a szót: „Igen!”

Ruediger Schache közgazdaságtudományt és pszichológiát tanult, majd egy neves ipari nagyvállalat reklámosztályát vezette. Több döntő fontosságú eseményt követően teljes mértékben hátat fordított addigi életének, és több évet az Egyesült Államokban, valamint a négy kontinens beutazásával töltött.
Egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy sajátos és rendkívül izgalmas módon képes hidat verni a tudomány aktuális eredményei, a spirituális valóság és a gyakorlati élet között. Ennek a képességének köszönhető könyveinek hatalmas sikere is, amelyeket több, mint huszonöt nyelvre fordítottak le. A szívmágnes titkai, Az igazságot rejtő 7 fátyol, az Életünk titkos terve és a Szívtanácsadó magyarul is olvasható.
Ruediger Schache élettársával, Nicole Dianával él és dolgozik München közelében. Mindketten oktató- és kutatóközpontot működtetnek." (Édesvíz Kiadó, 2013)

Barbara Fredrickson: Love 2.0 - Határtalan szeretet

b1252497.JPG"Azt mindannyian tudjuk, hogy a szeretet fontos dolog, és Barbara Fredrickson ebben az új szemléletű könyvében azt is megmutatja nekünk, hogy mennyire az. Az a képességünk, hogy milyen mértékben tudjuk átélni a szeretetet, mérhető, és javítani is tudunk rajta, ami hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy sokáig éljünk, méghozzá kiegyensúlyozottan és egészségben. A szeretet nem egyetlen tömbből faragott valami, hanem az emberek közötti apró kapcsolódások, sok-sok mikropillanat szövedéke - még idegenek között is. Most először érthetjük meg, hogy a teljes testi működésünk és életminőségünk hogyan kötődik a mindennapjainkban megélt szeretet mennyiségéhez. A szerző új értelmezést és jelentést ad a szeretetnek, amikor azt a két vagy több ember között kialakuló idegrendszeri és testi szinkronizáció, harmonizáció mikropillanataiként határozza meg, olyan öngerjesztő folyamatként, amit - a fizikából kölcsönvett kifejezéssel - pozitív rezonanciának nevez. Fontos részét képezik a könyvnek azok az informális és formális gyakorlatok és praktikák, amelyekkel segíthetünk magunknak abban, hogy szabad utat kaphasson a bennünk lévő szeretet, együttérzést keltsünk másokban, belső jóérzéshez segítsük saját magunkat. A szeretet ilyen értelmezése valóban hatalmat jelent, olyan hatalmat, amely, ha élünk vele, jobbá teheti az egész világot.." (Akadémiai Kiadó, 2014)

Dalai Láma: A szeretet kiterjesztése

b1388946.JPG"A szeretet és együttérzés magunknak és másoknak is hasznos.
Ha szeretettel fordulunk másokhoz, elménk és szívünk megnyílik a békességre.
A békesség tágabb közösségünkre való kiterjesztésével egységet, harmóniát és együttműködést teremthetünk magunk körül.
A békesség további kiterjesztése a nemzetekre, majd a világra kölcsönös bizalmat, megbecsülést, őszinte kommunikációt, végül sikeres összefogást eredményez a világ problémáinak megoldása érdekében.
Minden lehetséges, ha megtanuljuk, hogyan terjesszük ki szeretetünket.
E megvilágító erejű és tanulságos kézikönyvben Őszentsége, a Dalai Láma a Nobel-békedíj tulajdonosa ésszerű mindennapi irányelveket ad arra vonatkozólag, hogyan alakíthatjuk át önközpontú energiánkat kifelé irányuló együttérzéssé. A tibeti kolostorokban több mint ezer évvel ezelőtt meghonosodott gyakorlatokból és eljárásokból merítve bemutat egy hét lépésből álló, önmagát irányító programot, amelynek segítségével szívünket és tudatunkat megnyithatjuk a korlátlan szeretet megtapasztalása felé, amely minden kapcsolatot átformál az életünkben s egyre közelebb vezet a bölcsességhez és a megvilágosodáshoz." (Helikon Kiadó, 2015)

Gary Chapman: A Szeretet, mint életforma

b1242540.JPG"Míg Chapman szeretetnyelvekről írt könyveinek témája a szeretet kommunikációja, ebben a könyvben azokat a vonásokat veszi sorra, melyeket a szeretet mint magatartásforma magába foglal. Ezek a következők: kedvesség, türelem, megbocsátás, udvariasság, alázat, nagylelkűség, őszinteség. Az egyes tulajdonságokról szóló fejezetek önfelmérő kérdőívet, gyakorlati útmutatót, és a feldolgozást segítő kérdéseket tartalmaznak, melyek a szeretetre jellemző magatartásformák elsajátítását segítik elő. Könyvét tanácsadói gyakorlatából és a mindennapi életből vett példákkal és esetekkel teszi olvasmányossá." (Harmat Kiadó, 2013)

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

b1312852.JPG"A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mese A KIS HERCEG a második világháborúban életét vesztett, ma már klasszikusnak számító francia író remekműve. Története úgy indul, mint minden Saint-Exupéry-regény, egy repülőkalanddal, de ezúttal a bonyodalom nem a valóságban, hanem a költői képzelet világában folytatódik.
Egy kisfiú jelenik meg a szerencsétlenül járt pilóta mellett a Szahara magányában, egy kisfiú egy másik bolygóról. S vele együtt feltündököl egy másik világ is, amelynek embersége, tisztasága, szépsége sajnos már csak a költészetben létezik. És Saint-Exupéry úgy beszéli el kis hercege történetét a maga icipici bolygóján, hogy mindnyájan fájdalmasan megáhítjuk azt az igazabb bolygót, és szívünkbe zárjuk az emberségében nagy kis herceget.
A világszerte ismert, megrendítően szép mesét az író eredeti rajzai díszítik." (Móra Könyvkiadó, 2016)

Bátky András: Mirka, avagy hogyan kell szeretni?

b1032718.JPG"Mirka hét év körüli kislány, egy lakótelepen él szüleivel. Éppen csak elkezdett iskolába járni.
Egy délután, amikor előbb ér haza, mint a szülei a munkahelyükről, azon töpreng, vajon őt jól szeretik-e a szülei. Hogy megtudja, hogyan kell szeretni, elhatározza, elindul világot látni.
Egy óra alatt bejárja a környéket, de csodás módon a megszokott hétköznapi helyszínek helyén varázslatos távoli helyeket lát. Az ott élőktől sok mindent megtud arról, hogy a szeretetet nem az teszi értékessé, hogy milyen módon juttatjuk kifejezésre az érzelmeinket, hanem annak őszintesége és önzetlensége."
(General Press Kiadó, 2012)

Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik

b1093487.JPG"Nicsak! Egy kismacska!
Egy kedves, bújós kiscica.
Marcsi az állatkereskedésből gazdihoz kerül. De bizony nem jó ez a gazda, és Marcsi igazi szeretetre vágyik. Kalandos utat jár be, megismerkedik állatokkal és emberekkel, sokat tanul a világról, és segít, ahol csak tud. Vajon sikerül-e otthonra lelnie?
Ismerd meg Marcsit, legyen a jó barátod!

Igazi jó, ágyba bújós mesék.
Olvassátok! Legyen szép álmuk a gyerekeknek!

„Kozári Dorka meséjét receptre kellene felírni.” – Szabó Balázs Márton, pszichológus, esztéta
„Életre kel a képzeletmozi.” – Csukás István, író" (Könyvmolyképző Kiadó, 2013)

 Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

  • Boldizsár Ildikó: Esti mesék a szeretetről (STB Könyvek, 2011)
  • Chapman, Gary: Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva - Az életre szóló szeretet titka (Harmat Kiadó, 2015)
  • L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve (HVG Könyvek, 2015)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr211989148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása