Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Barátság

2016. november 02. - KönyvParfé

are_getting_hitched_2.pngNovemberben is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász, májusban az Alkoholizmus, júniusban a Szorongás, Stressz, júliusban az Előítélet, Tolerancia, augusztusban a Félelem, szeptemberben az Autizmus, októberben pedig Rák, Daganat témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban a barátság kerül előtérbe.
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Verena Kast: A barátnő - Mi tartja életben a nők barátságát?

b1389994.JPG"A Mi fűzi össze és mi tartja életben a nők barátságát? Néha úgy érzem, hogy nincs a világon még egy olyan szerencsétlen balek, mint én, aztán kiderül, hogy más nők is ugyanebben a cipőben járnak, (...) és ettől valami egészen különleges közösséget érzek... Minden gondolatomat megoszthatom más asszonyokkal, beszélgetek velük az emancipációról, a másféle gondolkodásunkról, arról, hogy mennyire irtózom a macsó viselkedéstől, mennyire sért az ilyesmi... Összeköt bennünket közös női mivoltunk, (...) így az ember egyszerre csak megint erősnek érezheti magát. Ez az interjúrészlet a neves svájci pszichoterapeuta, Verem Kast legújabb könyvéből való. Az Apák-lányok, anyák-fiúk már Magyarországon is népszerű szerzője ebben a kötetében a barát(nő)ség minden oldalát rokonszenves őszinteséggel tárgyalja, nagy súlyt fektet a női szolidaritás - sajnos ma még nem általános - formáinak bemutatására." (Park Kiadó, 2015)

Híres történetek a barátságról

hires_tortenetek_baratsagrol.jpg"Az ember társas lény, szívesen osztja meg gondolatait és érzéseit barátaival. Szereti velük tölteni az idejét akár munkával, akár szórakozással. Jó együtt lenni olyanokkal, akik őszintén szeretnek és tisztelnek. Néha sajnos csalódik az ember, hiszen tudjuk: barátot szerencse hoz, szükség próbál. Ha bajba kerülünk, akkor döbbenünk rá, hogy nem mind barát az, aki ránk mosolyog, hiszen csak kevesen segítenek. A barátság különféle formáit Leonyid Andrejev, John Brown, Kate Chopin, A. P. Csehov, Déry Tibor, George Gissing, L. P. Hartley, Illés Endre, Katherine Mansfield, W. Somerset Maugham, Edith Wharton és mások novellái tárják elénk." (Ventus Libro Kiadó, 2011)

Boncompagno da Signa: A barátságról

e5547.JPG"Hogyan viselkednek a leplező, a szalmaláng vagy az úrhatnám barátok? Milyen az elvakított és milyen az igaz barát?A XIII. század eleji szerző szokatlan formában fogalmazza meg gondolatait az emberi kapcsolatokról. A világirodalomban számtalanszor feldolgozott és általános téma ezúttal ötletesen felépített szerkezetben: egy képzelt bírósági tárgyalás párbeszédeiben jelenik meg, ahol a peres felek, a szerző Teste és Lelke vitatkoznak arról, hogy létezik-e valódi barátság. Mielőtt az Értelem meghozza bírói ítéletét, a különféle emberi viszonyok bemutatásához fűzött szórakoztató anekdotákon és hosszabb politikai eszmefuttatásokon át bepillantást nyerhetünk a középkor sokszínű világába; megelevenednek az író korának jellemző figurái - színészek, könnyűvérű asszonyok, diákok és professzorok, kereskedők, katonák, egyházi méltóságok legkülönbözőbb interakcióinak lehetünk tanúi." (Fapadoskönyv.hu, 2012)

Ignace Lepp: A barátság pszichológiája

covers_184285.jpg"Kevés ​​téma akad, amely oly sok költőt, írót és filozófust gondolkodtatott el, mint éppen a barátság. Már Homérosz szól róla az Odüsszeiában, az ókori görög-római világ sok más híres szerzője pedig egész művet szentelt a témának. Az ókori és középkori keresztény szerzők elemezték, az újkorban Montaigne, Shakespeare és számtalan más szerző magasztalta a barátságot, másfelől viszont Nietzsche, Schopenhauer és követőik kétségbe vonták még a lehetőségét is. Egyesek számára a barátság csupán mély szellemi kapcsolatot jelent, a keresztény szerzők többsége pedig az Istennel való egység kifejezését sejteti meg benne. Manapság néha ismerőseinket is így szólítjuk meg: „Drága barátom!” Nem csoda tehát, ha maga a szó lassan elveszíti konkrét értelmét.
A szerző ezt a létezés szempontjából oly fontos témát elsősorban nem a pszichoanalitikus és pedagógus szemszögéből dolgozta fel, hanem inkább annak megtanítását, hogyan kell azt megélni a gyakorlatban. Mélységes meggyőződése, hogy a barátság a legfontosabb egzisztenciális értékek egyike, és mérhetetlenül szebbé és hasznosabbá teheti az ember életét." (Agapé, 2002)

Dale Carnegie: Hogyan szerezzünk barátokat és legyünk hatással másokra a digitális korban

b1036941.JPG"Dale Carnegie időtálló tanácsai évek óta emberek millióit segítik a sikeres kapcsolatok kialakításában, az üzleti világban és a magánéletben egyaránt. A hatékonyabb kommunikációt, vezetést és munkát elősegítő útmutatások, a mai napig felbecsülhetetlen értékkel bírnak. Ez a könyv egy modern, a digitális kor kihívásainak megfelelő adaptációja Carnegie jól bevált filozófiájának, amelyből megtudhatjuk,

Hogyan juttassuk el üzenetünket, közvetítsük értékeinket eredményesen online.
Hogyan legyünk hatékonyabb vezetők.
Hogyan vegyük rá az embereket, hogy kedveljenek minket.
Hogyan építsünk és használjunk ki egy szilárd kommunikációs hálózatot.
Hogyan legyünk meggyőzőbb előadók.
Hogyan optimalizáljuk a digitális eszközök hatásait." (HVG Könyvek, 2012)

Pléh Csaba - Unoka Zsolt: Hány barátod is van?

b1456342.JPG"Könnyű a hálózatok tudományában egy elvont matematikai elméletet látni. Pléh Csaba, Unoka Zsolt és munkatársaik könyve gyökereiben megváltoztatja ezt, emberközelbe hozva úgy a hálózatok alaptörvényeit, mind ezek alkalmazásait. A pszichológia és a hálózatelmélet ötvözete izgalmas, gondolatébresztő olvasmány, amelynek segítségével teljesen másként láthatjuk embertársainkat és azok viselkedését, valamint társadalmunkat. Néhány fejezetcím a könyvből: Tényleg hány barátod van? Az Én-központú hálózatkutatás módszerei - A közegek és a kapcsolatok reprezentatív képe a mai Magyarországon - Na és ha zárkózott vagy? A személyiség és a hálózatok - Kihez kötődünk a sok ember közül? - A jóllét és kapcsolati hálózataink összefüggései - Egyének, főnökök és csoportok. Hálózatok és csoportok az iskola és munka világában - Engem senki sem szeret. A hálózatok torzulása személyiségzavar és betegség esetén." (Oriold és Társai Kft., 2016)

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? - ovis mesék

b1080129.JPG"Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát!" (Pozsonyi Pagony, 2015) 

Wendy Panders - Evelien De Vlieger: Az új barát

b1250381.JPG"Itt a nyári szünet. Félix táborba megy, mégpedig egy olyan táborba, ahol nem ismer senkit. Anya azt mondja, hogy majd lesz új barátja, összejön az, csak meg kell dolgozni érte. Dolgozni? Félix rögtön munkához lát.
Nekiáll listákat gyártani: milyen tulajdonságai legyenek, milyen tesztrészekre van hozzá szükség, aztán fúrni-faragni kezd, hogy mire a táborba indul meglegyen az új barátja.

Evelien De Vlieger [Evelin de Flíger] könnyed és humoros története, Wendy Panders zseniális illusztrációval, Alföldy Mari fordításában. 6 éves kortól" (Csimota, 2014)

Agócs Írisz - Innes Shona: A barátság olyan, mint a mérleghinta

covers_332476.jpg"Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. AGÓCS ÍRISZ képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. VARRÓ DÁNIEL verselése pedig mesterien könnyed és humoros. Ilyen az ideális KönyvTÁRS." (Kolibri, 2014)

 Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - A Barátság, A Szivárvány (Pozsonyi Pagony, 2015)
  • Benioff, David: Tolvajok tele (Fumax, 2014)
  • Boehme, Julia: Mesekönyv az igaz barátságról (Egmont-Hungary, 2012)
  • Borbáth Péter - Remsey Dávid: Sündör és Niru (Csimota, 2015)
  • Chainani, Soman: Jók és Rosszak Iskolája (Twister Media)
  • Dahl, Road: A barátságos óriás (Kolibri, 2016)
  • Hohol Ancsa - Gombos Gáspár: Max a barátság nyomában (Manó Könyvek, 2014)
  • Milne, A. A.: Micimackó (Móra, 2016)
  • Montgomer, L. M.: Anne otthonra talál (Könyvmolyképző, 2011)
  • Rowling, J. K.: Harry Potter sorozat (Animus Kiadó)
  • Szabó Magda: Abigél (Móra, 2016)
  • Szegedi Katalin: Lenka (Csimota, 2010)
  • Szegedi Katalin: Palkó (Csimota, 2013)
  • Tolkien, J.R.R.: A Gyűrűk Ura (Európa Könyvkiadó, 2014)
  • Zusak Markus: A könyvtolvaj (Európa Könyvkiadó, 2015)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3411846141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása