Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Bonnie Garmus: Minden ​kémia

Zöldséges pirított tészta

2022. november 16. - KönyvParfé

00_6.jpgAzt hiszem, szeretjük azt gondolni, hogy hosszú utat tettünk meg a 60-as évek óta. De biztos ez? Eltelt több mint 60 év, de a genderpolitika  terén valószínűleg nem jutottunk olyan messzire, mint szerettük volna. Noha a nők több területen bizonyították, hogy feltudják venni a kesztyűt a férfiakkal szemben, még mindig nem egyszerű versenyben maradni. Főleg, ha valaki túlontúl öntudatos és pontosan tudja, mit akar elérni az életben. Mert ahelyett, hogy az okos és karrierista nőket példaképnek tekintenénk, nem feltétlenül kedves címkéket aggatunk rájuk. Bonnie Garmus Minden kémia című könyvének főszereplője egy olyan figyelemreméltó hölgy, aki kellőképpen határozott és céltudatos. Tudja, hogy mit akar, és rendíthetetlenül menetel előre, hogy elérje céljait.

A történet főszereplője Elizabeth Zott, aki nemcsak szép, de okos és kitartó is. Csupán az a gond, hogy rosszkor és rossz helyre született. A 60-as évek Amerikájában járunk, amikor is a férfiak férfiak voltak, míg a nők, a közhiedelem szerint többnyire háziasak és dekoratívak. Tudós nők határozottan nem illenek bele a rendszerbe, a világ még nem készült fel rájuk és nem tudja, hogyan reagáljon erre a jelenségre. Elizabeth a Hastings Kutatóintézet laborjában dolgozik, ahová soha nem tudott igazán beilleszkedni. Kollégái nem ismerik el a tudását és a tehetségét, pedig számtalanszor bizonyította rátermettségét. Férfi vezetői csak a csinos arcot látják benne, a nők pedig féltékenyek rá, s mindez általánosságban még egy masszív rosszindulattal is párosul.
Soha nem kapott megerősítést, hogy tudósként tehetséges, és azt is tudja, hogy kevés esély van arra, hogy a ranglétrán feljebb lépjen. De tudja, hogy feladata van, tudja, hogy csinálnia kell és menni tovább a kijelölt úton.
Álmában sem gondolta volna, hogy mennyire megváltozik az élete, amikor megismerkedik a híres Calvin Evanssel, a Nobel-díjra jelölt zseniális tudóssal. Hamar egy hullámhosszra kerülnek és a kölcsönös rokonszenv szerelembe csap át. Boldogságuknak egy nem várt fordulat, egy tragédia vet véget. Calvint halálos baleset éri, Elizabeth pedig egyedül marad a szíve alatt hordott közös gyermekükkel. 
Nőgyűlölő főnöke minden alkalmat megragadott eddig is, hogy keresztbe tegyen neki, de most újabb indokokat talál, hogy menessze a cégtől. Elizabeth teljesen magára marad a még meg nem született gyermekével, egy Hatharminc nevű szuperintelligens kutyával és egy csomó számlával, melyet fizetnie kell. Letört és végtelenül szomorú, de egy valamit biztosan tud: ő tudós és kutatni akar. Otthonában nem sok hasznát vette eddig a konyhának, ezért kémiai laborrá alakítja, hogy dolgozni tudjon benne. Igyekszik minden szükséges eszközzel felszerelni, majd szép lassan beindul a napi rutin és az otthoni munka.
Az idő telik, megszületik a lánya Mad, és egy érdekes és vicces eseménysorozat következtében egy tévéstúdióban találja magát. Soha nem gondolta volna magáról, de egycsapásra tévésztár lesz. Amerika legkedveltebb főzőműsorának háziasszonyaként minden délután együtt főz a háziasszonyokkal és a maga módján tanítja őket. A Finom falatok hatkor egy forradalminak számító adás, amely hamar népszerűvé válik. A titok abban rejlik, hogy Miss Zott tudósként jelenik meg a konyhában és különböző kiruccanásokat tehetnek a nézők a molekuláris gasztronómiában. Ugyanakkor azokhoz a nőkhöz szól, akik nem mernek kitörni az  életükből és változtatni. Mindenkit arra biztat, hogy valósítsák meg az álmaikat, tanuljanak, hiszen az lehet belőlük, amik csak lenni szeretnének.

Bonnie Garmus könnyed módon meséli el a történetet, de mégis érezzük a sorok között azoknak a nőknek a csalódottságát, akik egész életükben arra vágytak, hogy észrevegyék és komolyan vegyék őket. A szexizmusra utaló kifejezések sokszor fojtogatóak, a férfiak lekezelő stílusa, a nőkkel szembeni igazságtalanság és gonoszság garantáltan felnyomja a vérnyomásunkat. A nőknek elszántságra és egy kis szerencsére van szükségük, hogy leküzdjék a korlátokat, amelyet a társadalom állított közéjük és az ambíciójuk közé. Elizabeth Zott pedig olyan karakter, aki mindig felvállalja önmagát, akiben bízni tudunk és elhisszük neki, hogy okosak vagyunk és megtudjuk csinálni.

Miss Zott közvetlen és sokak számára különc, mégis mellőz minden hamisságot. Mindig azt mondja, amiben hisz és mivel ez ellenkezik az 1960-as évek kulturális normáival, forradalminak tűnik. De valójában ő csak egy értelmes és józan gondolkodású nő, aki nem akar kitűnni. Pechére olyan férfiakkal dolgozik, akik fele annyira sem okosak, mint ő.

A regényben számtalan vicces és szürreális jelenet olvasható, melyek nevetésre késztetnek. Ugyanakkor ott vannak a komoly problémák és a kemény témák is, amelyek elgondolkodtatnak. Olvashatunk a szexuális zaklatásról, az egyház fontosságáról (vagy nem fontosságáról), az ateizmusról, az árvákkal való bánásmódról és a konvencionális gyereknevelésről.

A könyv befejezése kicsit sziruposra sikerült, de szemet hunyok felette, mert folyamatosan vitt a történet és nem akartam, hogy vége legyen. Nálam kiérdemelte az Év Könyve díjat, maradéktalanul kedvenc lett. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a szívmelengető, vicces, néhol szomorú, de nagyon eredeti regényeket. És azoknak, akik nem félnek attól, ha egy történelmi fikció megosztó részei akár napjainkban is relevánsak lehetnek és bármikor visszaköszönhetnek.

Zöldséges pirított tészta

Számtalan étel szerepel a regényben, de pirított tésztára még csak utalás sem érkezett. Mégis ezt választottam, mert a tésztás ételek villámgyorsan elkészülnek, így Elizabeth Zott 30 perces műsorában is helyük van. De tudjuk, hogy kedvenc tudósnőnk kiemelten fontosnak tartja, hogy mindig együnk friss zöldséget és gyümölcsöt, ezért én is törekedtem arra, hogy friss és zamatos zöldségeket csempésszek az ételbe. Szóval bízom benne, hogy átmenne a rostán és Elizabeth is zöld lámpát adna ennek a fenséges fogásnak, ugyanakkor az sem zavarná, hogy nem ragaszkodtam az amerikai konyhához, inkább más nemzetek konyhaművészetével szemezgetek. A rengeteg szín és íz pedig abszolút illik a könyv borítójához, melyet nagyon megszerettem.1_56.jpgHozzávalók:

  • 1 piros pritamin paprika
  • 1 zöld pritamin paprika
  • 1 sárga pritamin paprika
  • 1 kisebb fejes káposztának a fele
  • 1-2 répa
  • 1 közepes cukkini fele
  • 1 szál újhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • chilipaprika (ízlés szerint)
  • olaj
  • 400 g rizstészta
  • szezámolaj

A szószhoz:

  • 3 dl zöldségalaplé 
  • 6 ek szójaszósz
  • 1 lime leve és reszelt héja
  • 1 csapott ek kukoricakeményítő

A tálaláshoz:

  • durvára darabolt földimogyoró
  • fekete szezámmag
  • chilipaprika
  • koriander

A zöldségeket vékony csíkokra vágom és forró serpenyőben egy kevés olajon megpirítóm. Fontos, hogy legyen rajtuk pörzsanyag, ezért ezt a mennyiséget érdemes legalább 3 kisebb adagban kisütni. Így könnyebb megkeverni, rázogatni és hamarabb megpirulnak a falatok. A rizstésztát a zacskón feltüntetett módon elkészítem. Fontos, hogy leszűrés után átmossuk hideg vízzel, így nem fog összetapadni a későbbiekben.
A szósz alapanyagait összekeverem egy kis tálba. 
A felaprított fokhagymát, a chilit és a gyömbért kevés olajon megpirítom, rádobom a tésztát és a pirított zöldségeket, majd ráöntöm a szószt. Magas hőfokon addig pirítom, amíg a szósz be nem sűrűsödik.
Amikor elzárom a gázt, meglocsolom egy kevés szezámolajjal, tálaláskor pedig aprított mogyoróval, fekete szezámmal, chilivel és korianderrel fejelem meg. (Na jó, én petrezselyemmel eszem, mert a koriandert nem szeretem annyira, de ez mit sem ront az élvezeten.)

ParféTipp: Próbáld ki más zöldségekkel is. Jól áll neki a gomba, a kukorica, a zöldborsó és a különböző csírák is.

314075508_5900070616678027_3423337722669853785_n.jpg

Itt az idő, hogy te is megismerkedj a végtelenül okos és szórakoztató Elizabeth Zott-tal, aki egy cseppet sem átlagos nő. Elizabeth egyszerre tudós, nő, édesanya, és egyben tévésztár, aki mélyről indult a '60-as évek Amerikájában, de kitartásával és tökéltségével sokra vitte.
Tarts velünk te is a Minden kémia turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott különleges regény egy példányát!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Elizabeth Zott remekelt a konyhában és a kémiában is. Most olyan kémiai Nobel-díjasok nevére vagyunk kíváncsiak, akik szintén valami kivételes kémiával kapcsolatos dologban értek el áttörést, és ezért elismerést kaptak. Minden blogon találsz egy kis segítséget, a te dolgod az lesz, hogy beírod a kémiai Nobel-díjas tudós nevét a Rafflecopter dobozba. A turné végén te is megnyerheted a Minden kémia című regényt.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A fontosabb biokémiai anyagok szerkezetének krisztallográfiával történő vizsgálatáért kapott Nobel-díjat. Ki volt ő?

A turné állomásai:
11.06.  Zakkant olvas
11.08.  Deszy Könyvajánlója
11.12.  Spirit Bliss Sárga könyves út
11.14.  Olvasónapló
11.16.  KönyvParfé
11.18.  Csak olvass!
11.20.  A Szofisztikált macska

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr10017961026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása