Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Astrid Sheckels: Róka ​Robi és a holló átka (Róka Robi 2.)

Fekete-erdő gofri

2022. augusztus 31. - KönyvParfé

4_36.jpg

Az a helyzet, hogy az utóbbi években annyira jó gyerekkönyvek kerültek a piacra, hogy szó szerint el lettünk kényeztetve. De ez nem baj, sőt! Az a legjobb az egészben, hogy remekül megférnek egymás mellett a boszorkányos, unikornisos, szörnyes, autós és mindenféle állatos könyvek, hiszen felütve őket mindegyik egy teljesen más helyre kalauzol el bennünket. Astrid Sheckels Róka Robi sorozatának első kötetétől tavaly írtam az oldalon. Akkor a Tiltott Lápot fedezték fel a könyv szereplői, most pedig itt a sorozat második része, melyben a már előzőleg megismert barátok a Kőtorony Őrzőit látogatják meg. A kötet a Lampion Könyvek gondozásában és Szabó Luca fordításában jelent meg, a kiadó 4 éves kor felett ajánlja.

A mesének kissé borongós a hangulata és már a cím is eléggé baljóslatú: Róka Robi és a holló átka. De nyugi, ez egy gyerekkönyv, a végére kisimul minden!
A történet úgy kezdődik, hogy Róka Robi levelet kap a Kőtoronyban élő három kisegértől, mert különös dolgok történnek feléjük. Talán utolérte őket a holló átka? Robi és barátai, vagyis Mókus Marci, Borz Berti, Nyest Nándi és Nyúl Norbi azonnal a segítségükre siet a hideg éjszakában, dacolva az esővel és a fagyos széllel.
Nem is sejtik, hogy az este egy születésnapi ünnepséggel ér véget, ugyanis egy hatalmas parti közepébe csöppennek! Vajon kinek a szülinapi bulija lehet a toronyban?

A picit sötét és néhol komor színek ne tévesszenek meg senkit, ez egy olyan történet, melyet a gyerekek kedvelni fognak. Ugyanazt gondolom, mint az első könyvnél, hiszen maga a mese annyira nyúlfarknyi, hogy egy szuszra el lehet olvasni az egészet, de a képek mindenért kárpótolnak.

81dfkuebrgl.jpg

A képen Róka Robi és barátai, miközben a pincétől a padlásig átkutatják a Kőtornyot

Astrid Sheckels rajzai egyszerűen bámulatosak. Minden állat szinte életre kel a lapokon, s miután ruhácskákba bújtatta őket a szerző és a nyakuk köré színes sálakat is kanyarított, csak még kedvesebbé váltak mindannyian. Bűbájosak, egyszerűen nem lehet nem szeretni őket. S miközben csodáljuk a képeket, eggyé válunk a szereplőkkel is. Mi is velük bandukolunk az erdőben, nem zavar majd bennünket az eső és a kíméletlen szél sem, hiszen tudjuk, hogy jó barátok között vagyunk, akik mellett mindig biztonságban lehetünk.

Mindenkinek ajánlom, de leginkább azoknak, akik szeretik a szép könyveket, a helyes történeteket és akik már ki vannak éhezve az őszi hangulatra. Bízom benne, hogy nem kell sokat várnunk Róka Robi következő kalandjára, de addig is lépj fel "Hector Fox" oldalára és gyönyörködj te is a csodás képekben, töltsd le a színezőket a szereplőkről vagy csapj le valamelyik csodás könyvjelzőre vagy képeslapra.

Kedvenc idézetek:

Kedves Robi!

Különös dolgok történnek a torony környékén. Attól tartunk, hogy a holló rettegett átkával állunk szemben. Ez a toll egy nyom. Kérlek, segíts!
Óvakodj a baljós madaraktól!

Üdvözlettel:
Albert, Gilbert és Hubert,
a Kőtorony egerei

Az öt barát elindult a meredek, csúszós ösvényen, és bevette magát a Zöld Erdőbe.
- Ti tudtátok, hogy él még valaki a Kőtoronyban? - lihegte Nyúl Norbi.
- Igen - bólintott Róka Robi. - Az egereknek örökké őrködniük kell a torony felett, és ritkán dugják ki onnan az orrukat.

Fekete-erdő gofri

A történetben valamilyen fehér, habos tortát esznek az erdei állatok, de úgy éreztem, jobban passzol a könyvhöz a fekete-erdő torta. Talán az erdőben barangolás és a kissé borús hangulat miatt, ki tudja? Mindenesetre miután az első könyv mellé amerikai palacsintát készítettem, melyet párolt almával és karamell szósszal fejeltem meg, ezért elkalandoztam ebbe az irányba, pár a csinta helyett gofrisütőbe került a kikavart tészta. Mennyei édesség, mely a növényi habtól, a meggyszósztól és csokireszeléktől lesz igazán tökéletes.8_10.jpgHozzávalók:
A gofrihoz:

  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre cukrozatlan kakaópor
  • fél bögre nádcukor
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
  • 3 és fél bögre cukrozatlan növényi tej
  • fél bögre olaj
  • 2 tk vanília kivonat 
  • + olaj a sütéshez

A meggyszószhoz:

  • 30 dkg meggy (mélyhűtött és a magozott meggybefőtt is megteszi)
  • 2 ek keményítő
  • a meggy édességétől függően 2-3 ek nádcukor
  • ízlés szerint fahéj és szegfűszeg
  • víz

És még:

  • növényi tejszín + cukor, ha édesítetlen
  • étcsoki

A meggyszósszal kezdem, mert az akkor lesz a legjobb, ha már langyos, így amíg a gofrik sülnek, bőven van ideje hűlni. Szóval egy lábosba öntöm a meggyet és felöntöm annyi vízzel, hogy éppel ellepje. Hozzáadom a cukrot és a fűszereket és a tűzön elkezdem melegíteni. Kikeverem a keményítőt egy kevés vízzel és hozzáöntöm a meggyhez. Felforralom és amikor már kellőképpen besűrűsödött, félreteszem a tálalásig. (Ha túl sűrűnek találom, egy kevés vízzel hígítom.)

A gofri tésztájához előveszek egy nagy tálat. Először a nedves összetevőket öntöm össze, majd hozzákeverem a száraz hozzávalókat is. A gofrisütőt egy kevés olajjal kikenem és egy merőkanál segítségével beleadagolom a tésztát. 4-5 perc alatt készre sütöm és a következő adag bekészítése előtt kikenem újra a sütőt olajjal.

A növényi tejszínt kemény habbá verem, ha édesítetlen, akkor egy kevés porcukrot adok hozzá. De tényleg csak egy keveset, mert a meggyszósz is édes. Az étcsokiból egy kés segítségével apró forgácsokat vagy csokimorzsát készítek.

Tálaláskor rétegezem a gofrit, a habot, a meggyszószt és a csokiforgácsot, végül már csak egy villa kell és mehet is a lakoma.1_53.jpg5_32.jpg2_50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5417911681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása