Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

20 könyv, hogy jól induljon az iskola

Irány a suli!

2022. augusztus 17. - KönyvParfé

16.png

Hamarosan becsöngetnek! Az iskolakezdés pedig nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is kihívás. Nagy váltás ez a kicsik életében, hiszen óvodásból hirtelen kisiskolássá válnak. Mi pedig annyit tehetünk, hogy segítünk ráhangolódni és feldolgozni az új élményeket. Most összegyűjtöttem 20 könyvet, melyek segítik a gyerekeket felkészülni az iskolakezdésre és az ezzel járó változásokra. Bár ez csak egy picinyke része, de talán egy jó  könyv és egy jó mese is tud erős támasz lenni, hogy az ismeretlentől való félelmet könnyedebben leküzdjék. Jó válogatást!

1. Carrie Weston: Borisz iskolába megy (Studium Plusz, 2018)

1496057.jpg

Egy napon Kotyogi néni egy új osztálytárs érkezéséről számol be a kis csoportjának. Mindenki nagyon izgatott a hír hallatán. Amikor azonban az osztályajtó kitárul, és Borisz megteszi első félelmetes barna medve lépéseit társai felé, mindenki sikoltozni kezd rémületében. Nem mintha Borisz bárkit is meg akart volna ijeszteni... éppen ellenkezőleg! Aztán történik valami, ami segít a nem is olyan félelmetes mackónak beilleszkedni társai közé.

2. Bodó Béla: Brumi az iskolában (Holnap Kiadó, 2019)

666096_3.jpg

Kedvenc medvebocsunk életében eljött a nagy pillanat: a kis medvebocsból immár iskolás nagy mackó lett. A népszerű Brumi-sorozat hőse ebben a kötetben első osztályos élményeiről számol be. Bár Brumi és új barátai, köztük Dagi, Panasz Muki, Pulykapípi és Jócsont nem tanulnak mézevést, málnaszedést vagy mogyoróropogtatást, de azért . nagyon jól érzik magukat. S ezt ígérhetjük a szórakoztató, bájos könyv olvasóinak is.

3. Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló (Manó Könyvek, 2018)

alfabeta-es-a-negyvennegy-rablo.jpg

Háy ​János egy egészen különleges műfajú, bűbájos humorú, kalandos könyvet alkotott nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak, és nem utolsósorban a szüleiknek, amikor megszületett meseábécéje, az Alfabéta és a negyvennégy rabló. Főhőse, Peti nemcsak kíváncsi, de nagyon bátor fiú is. Nem riad vissza egy titkos összeesküvéstől sem, amiben egy föníciai terrorista, Alfabéta, és még Peti szülei is nyakig benne vannak. Sorban kopog be egy bérház ajtajain, hogy kiderítse, melyik mögött ki lakik. Így találkozik az ájtatos manóval, a dzsigolóval, sőt még egy Yetivel is!

„Amikor hétfőn reggel a papája elvitte azon a márkája nem látszik autón, már semmit nem mondott a titkos összeesküvésről. Semmit nem árult el Alfabétáról és a negyvennégy rablóról. Csak annyit mondott, hogy a hétvégén megtanult olvasni, s hogy mindent el tud olvasni.”

Maros Krisztina lélegzetelállítóan szép és humorral átitatott illusztrációit nézegetve és a meseregényt olvasva mindenkinek ugyanolyan gyerekjáték lesz megjegyezni a betűket és elsajátítani az olvasást, mint Petinek.

4. Balázs Ágnes: Egy elsős varázsnaplója - Rajzolj! Színezz! Vezess naplót Lufival! 
(Móra Könyvkiadó, 2020)

1945993.jpg

Minden kisgyermek nagy izgalommal várja, hogy első osztályba lépjen. Rengeteg új élmény vár rá, amelyek feldolgozásában nagy segítséget jelent, ha elmesélheti, lerajzolhatja az átélt eseményeket. Lufi történeteit meghallgatva a kisiskolás megoszthatja szüleivel a saját élményeit, és a varázsnapló feladatait követve rögzítheti is azokat.
Ez a napló egyben a kisiskolás emlékeinek őrzőjévé is válik, a szülők, a felnőtté cseperedő kisdiák, és a csillagmanók legnagyobb örömére!

5. Kormos István: Vackor az első bében (Móra Könyvkiadó, 2017)b1434618.jpg

Micsoda mulatság egy mackógyerek az osztályban! Nagy mancsa és körme ellenére Vackor ügyesen tornázik, könnyen megtanul olvasni és számolni, és hamarosan a gyerekek kedvence lesz. Ám amikor tavasszal kisüt a nap, a piszén pisze kölyökmackót csavarogni hívja medve természete, és aznap nem megy iskolába.

6. Finy Petra: Iskolások kézikönyve (Pagony, 2019)

covers_295762.jpg

Nagycsoportos vagy, de tudod, hogy jövőre iskolába mész. Tudsz már egy kicsit számolni, és egész sok betűt ismersz. Az óvodában mindennap tanultok valami újat… de az iskolában EGÉSZ NAP tanulni fogsz! Vajon mi az a matematika és mit jelent az, hogy tanterem, órarend? Finy Petra könyvéből mindent megtudhatnak az iskolába készülők arról, hogy mi vár rájuk, hogy se nekik, se a szüleiknek ne kelljen félni az ismeretlentől! Persze a kisiskolások is szívesen fogják lapozgatni a sok-sok magyarázó és vidám képpel teli könyvet, amelyben mindennapjaikra ismerhetnek.

7. Békés Márta: Imbolygó iskolabolygó - Versek a suliról (Móra Könyvkiadó, 2018)

imbolygo-iskolabolygo.jpg

Békés ​Márta gyakorló pedagógusként tökéletesen ismeri a diákok szóhasználatát és mindennapi problémáit. Új verseskönyve az általános iskolások, tanárok és szülők körében egyaránt népszerű Iskolabolygó című kötet átdolgozott, kibővített kiadása Ritter Ottó humoros rajzaival.

„Éppen hét éve, hogy lenyűgözve olvastam – faltam fel – Békés Márta páratlanul kedves, humoros és finom (mégis élesen látó) verseskötetét, az Iskolabolygót. És íme, most itt az új kötet az azóta, hát, kissé „imbolygóvá” vált iskoláról és gyerekeiről, tanárairól: az Imbolygó iskolabolygó. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki „vidám” tanévkezdésről akar olvasni, („azután már jön is / a tanévnyitó ünnepély, / na, azt nehéz kibírni / röhögés nélkül”) vagy a lánybarátságokról (mindig kettő a harmadik ellen), vagy a balkezes ollóról – és arról, hogy az ollóval nem vágunk, hanem nyírunk… Vagy éppen a rajzóra és a testnevelés (magyarul: torna) kínjairól. És aztán sorjáznak: a gondviselő – ki viseli a gondot? –, a pedagógusgyerek, a nevelési tanácsadás, a „romló gyerekanyag” (!), Tünde néni „hibái” és krétás orra (a napközis tanár nénit szeretik a gyerekek, „csak lenne benne / egy kicsit több / rugalom”), és persze az iskolapszichológus (vérrel, csontvázakkal, bombázós képekkel, vámpírokkal és vérfarkasokkal…). Olvassátok!” Vekerdy Tamás | pszichológus

8. Milos Macourek: Matyi és Sári az iskolában (Pagony, 2015)

3695.png

Hogyan kerül Matyi és Sári a harmadik bé osztályból a kőkorszakba? Mit keres Jonatán, a szomszéd néni kutyája az osztálykiránduláson – ráadásul emberi formában? Hogy kerülnek a gyerekek tanító nénistül és osztályostul a kalózok közé? Mindez egy csodálatos telefonkagylónak köszönhető, amit Matyi és Sári egy átlagos napon ajándékba kap, és innentől kezdve viccesebbnél viccesebb, és a legkevésbé sem átlagos kalandokba bonyolódnak. Igazi remekművet tartunk a kezünkben a cseh gyerekirodalom legnagyobbjaitól – aki szereti a Kisvakondot, Bob és Bobeket vagy éppen Rumcájszot, egész biztosan nem fog csalódni: Miloš Macourek mulatságos és lehengerlő meséi és Adolf Born zseniális képei garantálják a felhőtlen szórakozást!

9. Bajzáth Mária (szerk.): Így megyek az iskolába - Népmesék a világ minden tájáról 6-8 éveseknek

b287000.jpg

A ​Kolibri Kiadó Népmesekincstár sorozata a világ népmeséit egy-egy tematika, illetve korcsoport köré szervezve adja közre. A sorozat harmadik darabja az iskolakezdéssel járó gyermeklélektani folyamatokat helyezi a középpontba. Az Így megyek az iskolába a 6–8 éves korosztály gondolkodásához illeszkedő mesegyűjtemény, amely a gyerekek számára az ebben az életszakaszban jelentkező kihívásokat igyekszik megkönnyíteni.

A meséket válogató és a Népmesekincstár mesepedagógiai módszert kidolgozó Bajzáth Mária így vall a kötetről:
„Olyan meséket válogattam ebbe a gyűjteménybe a világ minden tájáról, amelyek segítenek átlépni a gyerekeknek egy új életszakaszba.
Az iskolába induló kisgyerekekre − az erősödő fogalmi gondolkodás mellett − még jellemző a mesevilágban létezés. Képzeletüket a varázslat és a csoda éppúgy izgatja, mint ahogy érdeklik őket a számok, a test, az élet és a halál kérdései, a barátok, az ellenfelek,
és a megfejthetetlennek tűnő talányok. Mesehallgatás közben a gyerek tét nélkül tapasztalhatja meg a jó és a rossz utak különbözőségét, kikacaghatja félelmeit, belebújhat bárki és bármi bőrébe. Miközben rengeteg információt szerez a világról, a népmese – nélkülözve az oktató szándékot – az érzelmeire hat, és évezredek tapasztalatát, tudását, örök emberi értékeket közvetít számára.”

10. Liane Schneider: Bori iskolába megy (Manó Könyvek, 2012)

bori-iskolaba-megy-300x300.jpg

Végre elérkezett a nap: Bori iskolába megy! De míg egy óvodásból igazi iskolás lesz, még annyi izgalmas dolog vár rá, és rengeteg új holmira is szüksége van. Vajon teljesül Bori minden vágya? Kitől fog iskolatáskát kapni? Egy osztályba fognak járni Julcsival? Te mit gondolsz?

11. Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam? (Pagony, 2022)

id22-295412.jpg

Lea, Peti, Maja, Ákos, Dorci, Dani: a nagy ovisok iskolába mennek! Persze vannak új gyerekek is: a mindentudó Eszti, az icipici Fülöp, Árpi, az álmodozó, Soma, a vagány. Ki félénken lépte át az iskola küszöbét, mint Maja, ki maga­biztosan, mint Lea, de egy biztos, mindannyiuknak rengeteg újdonságot tarto­gatnak az elkövetkező hetek! Mert bizony itt már órák vannak és órarend, ­jelentkezés váltja fel a bekiabálást, testnevelés van torna helyett, az ebédlőben sem tesznek mindent a gyerekek elé. Szép lassan a rajzolás, ugrándozás és sok-sok érdekes játék közepette írni, olvasni, számolni is megtanulnak az újdonsült elsősök, akik hamar rájönnek: az iskolában éppen olyan jó lenni, mint az oviban! Minden alsós polcán ott a helye!

12. Wéber Anikó: Marci iskolás lesz (Pagony, 2019)

covers_549287.jpg

A Most én olvasok! egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat.

A Pagony legkiválóbb szerzői írják a köteteit, melyek több nehézségi szinten vezetik be az olvasás birodalmába a gyerekeket. Az eddigi 4 szintet mostantól egy új, NAGYBETŰS szint előzi meg, amelyet a teljesen kezdő olvasók is önállóan olvashatnak.

Marci iskolába készül. Anya, hogy kedvet csináljon a sulihoz, elviszi bevásárolni. A színes ceruzák, mintás füzetek és menő táskák persze lenyűgözik Marcit!
Igazi iskolába készülő mesekönyv – a legkisebb olvasóknak!

13. Tamás Zsuzsa: Mimi az iskolában (Naphegy Kiadó, 2020)

kicsi-mimi-az-iskolaban-300x440.jpg

Ismered Kicsi Mimit? Netán együtt jártatok óvodába? Vagy most találkoztok először? A már nem is olyan kicsi Mimi megkezdi az iskolát! Tarts vele az első osztályba! Fedezzétek fel együtt, miben különbözik az iskola az óvodától!

Mimi legújabb meséiből megtudhatod, mi az a titkos lesszabály, milyen egy szemvizsgálat, és hogyan lesz ajándék egy „ledolgozós” nap. Érdekel, hogy Mimi focizni vagy rajzolni jár délután? És az, hogy mivel lehet szerepelni a Ki mit tud?-on? És tényleg: ki mit tud? Számtalan kérdés, amivel egy iskolásnak szembe kell néznie.

Tamás Zsuzsa a Kicsi Mimi-sorozatban megszokott érzékenységgel mesél iskolásokat érintő témákról.

14. Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok (Móra Könyvkiadó, 2017)

mar-iskolas-vagyok-209x300.jpg

Micsoda boldogság és dicsőség az első iskolatáska! Dani is büszke örömmel indul iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, Dani nem tud válaszolni. Van amikor jó, s van, amikor rossz. Janikovszky Éva játékosan megírt könyvét Réber László elragadó, színes illusztrációival kisiskolásoknak és szüleiknek ajánljuk.

27666.jpg

Az élet igazán izgalmas, ha az ember épp hatéves. Mindig sok a dolga: elkezdi az iskolát, focizik a szünetben, bunyózik a barátaival, kipróbálja, milyen a giliszta ketchuppal, nyúzza az anyukáját, idegesíti a nővérét.
Maxi mellett nem lehet unatkozni, mert ő épp úgy mesél a hétköznapokról, mintha Janikovszky Éva Velem mindig történik valami vagy Az úgy volt… valamelyik gyerekszereplője, vagy akár a kis Nicolas talált volna ki új történeteket.

16. Richard Scarry: Tesz-Vesz város iskolája (Móra Könyvkiadó, 2017)

tesz-vesz-varos-iskolaja-300x440.jpg

Gondoltad volna, hogy Tesz-vesz Városban még az iskola is szórakoztató? Ismerkedj meg az osztályteremmel, az ábécével, a számokkal és még sok más érdekes dologgal, amit a nagyok már tudnak – és nevess nagyokat!

17. Czernák Eszter: Sárkánysuli - Az első félév (Pagony, 2022)

covers_755717.jpg

Zoé, a háromfejű kissárkány elsős lett. Varázsföldén iskolát kezdeni pedig egészen hasonló, mint nálunk: izgalmas, de egy nagy lépés az ismeretlen felé. A Szivárvány Óvodát a Kincskereső Iskola, az ovis kalandokat ­sulis teendők, Boszi nénit pedig Dzsinn bácsi váltja fel, a csapat azonban a régi. Manók, jetik, trollok és tündérek töltik meg az iskolába induló Unikornisjárat kocsijait és a varázslatos kastély folyosóit és tantermeit.

Az első félévben a betűvetés, a varázstörténet és a pacsmagolás mellett a kis elsősök azt is megtanulják, hogy tudnak különbözőségeik ellenére is együtt játszani és tanulni, és talán még a mindentudó edény mazsola­avató kérdésére is meg­lelik a választ. Tarts velük te is!

Már megjelent:
Sárkányovi
Zoé középsős lesz
Irány a nagycsoport!

18. Christina Braun: Iskolás leszek! - Gyertek felfedezőútra, vár az iskola! (Tessloff és Babilon Kiadó, 2021)

covers_682708.jpg

A világon mindenhol járnak iskolába a gyerekek, mégis mindenütt kicsit másmilyen az iskola. Ebből a könyvből sok mindent megtudhatsz a tantárgyakról és a napirendről. Mi történik az első tanítási napon? Milyen tantárgyakat fogsz tanulni? Hogyan jutsz el biztonságosan az iskolába?

19. Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba! (Pagony, 2016)

26427.jpg

Misi egész nyáron Naninál nyaralt Balatonon. Még szerencse, hogy a barátai, Kamilla és a Marosiék mind meglátogatták, így nem unatkozott, miközben várta az iskolát. Mert Misi szeptembertől elsős lett, és most már egy iskolába jár az összes házbeli gyerekkel! Kivéve persze Pirost, aki hiába még csak ovis, nagyon jó barát. De hogy találja meg a helyét Misi az iskolában? Megmaradnak-e a régi barátságok? Utaznak-e még együtt a tandemen és játszanak közösen az udvaron? Mert az igaz, hogy Misinek kicsit élénk a fantáziája, de nagyon is helyén van a szíve, és a legfontosabbak a barátai: az Alma utcás banda!

20. Richard Scarry: Tesz-Vesz suliváró (Móra Könyvkiadó, 2021)

tesz_vesz_sulivaro_web.jpg

Óvodából iskolába menni mindig izgalmas dolog. Ebben a könyvben Tesz-Vesz város apraja és nagyja abban segít a kicsiknek, hogy megtapasztalhassák, a tanulás csupa játék és felfedezés. A könyvben többek között megismerkedhetünk a betűk és a számok világával, a színekkel, a hónapokkal, a formák és méretek típusaival, a legfontosabb testrészekkel, sőt, még egy kis illemtant is tanulhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4417908145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása