Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Tereza Vostradovská: Egérke ​enciklopédiája

Kerti pohárkrém

2020. szeptember 16. - KönyvParfé

1_32.jpgValahol azt olvastam, hogy a természettel jó barátságban élő gyerekek sokkal okosabbak és kreatívabbak. Ebben lehet valami, nem? Hiszen a kint töltött idő nemcsak remek kikapcsolódást jelent, hanem sok mindenre meg is tanít. Egy-egy túra alkalmával számtalan dolgot megfigyelhetünk, és miközben pillangókat kergetünk, pocsolyákban ugrálunk, leveleket és terméseket gyűjtögetünk, alaposabban megfigyelhetjük a növény- és állatvilágot. És ez nagyon fontos, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy évmilliókig ez volt az ember élettere, itt tanulta meg, hogy mi szükséges a túléléshez, és itt figyelte meg az élőlények viselkedését is. Talán épp ezért szerettem annyira Tereza Vostradovská Egérke enciklopédiája című ismeretterjesztő könyvét, hiszen pontosan azt mutatja be a kisebbeknek, hogy milyen gazdag a természet, és hogy mennyire meghálálja, ha figyelünk rá.

Ebben pedig remek társunkká válik történetünk főhőse Egérke, a hatalmas, barna fülű kisegér, aki körbevezet minket az erdőben, a halastónál és a kertben. Azonnal barátunkká fogadjuk ezt a kis figurát, már csak azért is, mert ez az otthonos üregben élő kis barna egér nemcsak hogy szereti a teát és a citromos kekszet, de csupa kíváncsiság is! Szívesen lapozgatja a különböző műszaki enciklopédiákat, és már csomó mindent megtanult a magasságmérőkről és a váltókról is. Akkor is valami érdekes könyvet olvas a kuckójában, amikor egy kis gyökér bújik ki az ürege egyik sarkában és megfogalmazódik benne egy gondolat:

Bárcsak lenne egy szép képeskönyvem a természetről, hogy tudjam, honnan jön ez a sok kis gyökér.

S lám, ki is szalad az üregből, hogy körbenézzen a környéken, és miközben apránként felfedez mindent maga körül, feljegyzéseket és rajzokat készít. Micsoda öröm lesz, ha majd megmutatja a nénikéinek, akik nyár végén látogatóba érkeznek hozzá!

egerke.pngA képen a nagyfülű, barna Egérke már kezdi összeszedni, mi is kerüljön a könyvbe.

Egérkével egy percig sem unatkozik az ember. Felmászik a fára, bebújik a föld alá, ha valami érdekeset lát, de még a közeli tóban is szívesen megmártózik. Kétségtelenül arra biztatja a gyerekeket, hogy legyenek bátrak és fedezzenek fel új dolgokat. Az esőkabát, a hátizsák és a becsomagolt szendvics mellett legyen bekészítve a nagyító, a pillangóháló és a vadvirágokról, rovarokról, madarakról szóló útmutató is.

Nagyon szép a könyv, pontosan az a fajta, melyet jó kézbe venni és lapozgatni. Biztos vagyok benne, hogy az óvodáskorú gyerekek kedvence lesz, hiszen minden oldalon van bőven látnivaló. Tanulmányozhatjuk a rovarokat és a virágokat, megleshetjük harkályt, és olyan különleges állatokkal is találkozhatunk, mint a tölgygubacs. Megtudhatjuk, mi a mézharmat, és azt is, hogyan dalol a kukukk és a búbos cinege. Hosszú időre le tudja kötni a kicsik figyelmét, és miközben a hatalmas fülű és cuki fejű Egérkével felfedezzük a tájat, játszva tanulhatunk tőle.

Ez a kötet a Csirimojó Kiadó gondozásában és Flóra Pet'ovská fordításában jelent meg nálunk.
4 éves kor felett már nyugodtan bevethető, de ez még nem minden, ugyanis egy interaktív alkalmazás is letölthető mellé, melyet IDE KATTINTVA érhetsz el. Ez az oktatójáték gyerekeknek és szüleiknek is remek kikapcsolódás, hiszen egy esős napon, amikor nincs lehetőség kimenni a szabadba, mi magunk is becsempészhetjük otthonunkba a természetet.

Kedvenc idézeteim:

Egérke felmászott a fák koronájába, és nem győzött csodálkozni, hogy micsoda élet van odafönn. De figyelmesnek kell lennie, mert sok madár, főleg a fiókákat gondozó tojó rejtőszínezetű, hogy jobban beleolvadjon a környezetbe. "Hogy lehet, hogy ebben a fészekben három kékes tojás van, a negyedik viszont foltos? Ez biztosan valami tévedés lesz, vagy egy másik fészekből hozta ide valaki azt a tojást?"

Ha sokféle állatot és növényt találsz a vízben, az azt jelenti, hogy a tó egészséges.

A fejes saláta ennek a nagy hernyónak is ízlik. Remélem, nem eszi meg az egészet, és jut belőle nekem is!

Kerti pohárkrém

Na nézzük, mit is tanultunk Egérkétől! Először is azt, hogy a természet csodálatos és érdemes nyitott szemmel járni, hiszen sok érdekességet láthatunk, ha kirándulni megyünk. Persze otthon is megfigyelhetjük a növényeket, ezért arra gondoltam, egy játékos ültetvényest készítek. A termőföldnek egy morzsolt kakaós tésztát választottam, melyet rétegeztem egy isteni csokipudinggal, végül zöld marcipánt használtam a kibújó növényekhez megformálásához. p1090003.jpgHozzávalók:
A sütihez:

  • 350 g búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • fél liter szójatej
  • 4 ek holland kakaópor
  • 200 g nádcukor
  • margarin és liszt a tepsi kikenéséhez és szórásához

A pudinghoz:

  • 5 dl növényi tej
  • 2 dl víz
  • 10 dkg kakaópor
  • 12 dkg étkezési keményítő
  • 2-3 ek nádcukor (ízlés szerint)

A tetejére:

  • zöld marcipán

A tésztához a lisztet, a sütőport, a nádcukrot, a kakaóport és a növényi tejet csomómentesre keverem. Kikenek egy közepes méretű tepsit margarinnal, megszórom egy kevés liszttel és beleöntöm a tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és 20-22 perc alatt megsütöm. Ha kész, kiveszem a sütőből, hűlni hagyom.

A pudinghoz a kakaóport és a keményítőt egy lábasba teszem. Hozzáadom a vizet, a növényi tejet és simára keverem. Folyamatosan kevergetve 7-8 perc alatt közepes lángon addig főzöm, amíg besűrűsödik. Leveszem a tűzről, ízlés szerint édesítem és langyosra hűtöm.

Kis poharakat veszek elő, a tésztát összemorzsolom és az üveg aljára szórok belőle. Erre megy a puding, végül megint egy nagy adag morzsát teszek a tetejére. Zöld marcipánból növényeket/leveleket formázok és az édesség közepébe helyezem őket. Ezután lehet találgatni, mi bújik épp ki a "homokból". Van esetleg tipp?

ParféTipp: Megszórhatjuk a tetejét durvára darabolt dióval is, így olyan lesz, mintha kavicsokat kanalaznánk. De ennek a desszertnek jól áll a gumicukor giliszta is.p1090022.jpgp1090026.jpgp1090005.jpgp1090019.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4914467170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása