Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Beh Mariann: A ​kert konyhája

Bodzaszörp akáccal és rózsával

2019. május 30. - KönyvParfé

2_10.jpgNéha eljátszadozom a gondolattal, hogy vajon gyermekkorunk kedvelt mesehősei milyen életet élnének napjainkban? A Kockásfülű nyúl bizonyára a helikopteres mentőknél kapna állást, hiszen propellernek használt hosszú fülei segítségével könnyedén szeli az eget, így hihetetlen gyorsan képes segíteni a bajba jutott embereken. Szerintem Pom Pom a Fővárosi Nagycirkuszban dolgozna illuzionistaként, és bámulatos sebességgel alakulna át szőrpamaccsá, parókává, egyujjas kifordított bundakesztyűvé, szobafestőpemzlivé, vagy papucs orrán pamutbojttá. A Süsüből ismert Sárkányfűárus, minden bizonnyal egy menő éttermet vezetne, tele ínycsiklandozó ételekkel, melyek a természetben fellelhető növények hihetetlen sokszínűségét hivatottak bemutatni. És ha csak egy kis esze van, Beh Mariannt fogadja fel séfnek! Igen, úgy gondolom ő lenne a legjobb választás erre a feladatra. Boszorkányos ügyességgel készítene ízletes ételeket, melynek friss fűszereit az általa művelt kert növényei adnák. Mmmm, érzem is a fenséges illatokat!

A hölgy neve sokak számára ismerős lehet, ugyanis a Bazsalikomos kert megálmodójáról van szó. Érdemes rálesni a weblapjára és az Instagram  profiljára is, hiszen csak a képeket nézegetve kedvet kap az ember a kertészkedéshez, valamint a friss fűszerekkel való kísérletezéshez. A Boook Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent első könyve, A kert konyhája címmel. Tudom, tudom... nagyon tudok lelkesedni dolgokért, de most bátran kijelenthetem, hogy ez a kiadvány egy csoda. Érződik rajta a növények szeretete, és az a mérhetetlen tudás, amellyel megírták. És a képekről még nem is meséltem! A fotókat Szendeff Lőrinc készítette, melyeknek minden egyes darabja egy műalkotás. Különleges képi világot teremtett, melyet öröm nézni.

Viszont a kiadványban nem csak receptek találhatóak, hanem rengeteg hasznos információ a növények felhasználásáról, gyógyhatásairól és tárolásáról. Az elkészített fogásokat pedig a négy évszak köré csoportosították, a kertben, réten, mezőn épp megtalálható virágok figyelembevételével. Ezek az ételek egytől egyik izgalmasak, még úgy is, hogy kb. 90%-át nem enném meg, mert mindegyikben akad olyan összetevő, amelyet nem fogyasztok. Ez viszont egyáltalán nem zavar, mert annyira inspiratív az egész, annyi ötletet ad a főzéshez, hogy szabályosan várom olvasás közben, hogy kotyvasszak valamit ehető virágok és a friss fűszernövények felhasználásával.

Egy kisebb kertben is lehet gyógy- és fűszernövényeket ültetni, melyeket a későbbiekben tartósíthatunk, száríthatunk. Aszalt gyümölcsökkel összekeverve készíthetünk akár különleges teakeverékeket, vagy fűszersót. Igazából a lehetőségek tárháza végtelen, de a kreáláshoz nem árt ismerni a növényeket és azok hatásait. És itt jön a lényeg, mert egy "kis kert" számára nem kell több hektárnyi föld, hiszen egy panel erkélyén is tudnak növekedni ezek a növények. Ráadásul mennyivel másabb az ízük a saját, frissen letépett fűszereknek!

Imádok főzni, és nagyon szeretem a finom ételeket. A bazsalikom és a fokhagyma a két nagy aduászom, szívesen használom őket a konyhámban. De a citromfű és a levendula is óriási kedvencek. Sokan a boltban fellelhető zacskós, szárított fűszereket használják, ám érdemes otthon ültetni és nevelgetni néhány fajtát, mert teljesen más ízt ad az ennivalónak. Beh Mariann behozza a konyhába a természetet és megmutatja azt is, mit mire érdemes használni. Ez a könyv egy igényes, érdekes és illatos "kis lexikon", melyet a főzni és kísérletezni szeretőek szívesen lapozgatnak majd. Örülök, hogy a polcomon tudhatom, sokszor előveszem még; ráadásul ajándékötletnek sem utolsó.

Természetesen most is elkészítettem egy receptet a könyvből. A bodzaszörpre esett a választásom, mert szezonja van, és ha kiruccanunk egy közeli erdőbe, biztosan ráakadunk néhány fej egészséges és vegyszermentes virágra. Rózsával és akáccal gazdagítva igazi ínyencség, itthon nagyon ízlett mindenkinek. Bár picit módosítottam rajta, mert méz helyett agave szirupot használtam, de a végeredmény így is isteni lett. A lenti recept egy az egyben a kötetben szerepel!

Bodzaszörp akáccal és rózsával

A tavasz végén egy időben virágzó bodza, akác és rózsa bódító illatával hirdeti, hogy már csak néhány hét, és megérkezik a várva várt nyár. A virágos szörpök elkészítése igazi terápia: édes illatokkal, gyönyörű színekkel töltődik fel az ember, és amikor elkészül a "remekmű", büszkén megkínálhatjuk a hozzánk érkező vendégeket. Már ha a család hagy belőle...3_7.jpg3 DB 1 LITERES BEFŐTTESÜVEGHEZ

  • 12 frissen szedett bodzavirágfej
  • 1-2 fürt (20 db) frissen szedett akácvirág
  • 4 frissen szedett rózsa szirmai
  • 50 dkg méz
  • 2 citrom
  • 2,5 l víz

1) A virágokat, a mézet, az egyik citrom frissen facsart levét, a másik, karikára vágott citromot és a vizet összekeverjük, és lefedve 1 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

2) Leszűrjük, steril üvegekbe töltjük. Hűtőben 3-4 hétig áll el.

Elkészítési idő:10 perc + a pihentetés

További kedvcsináló képek a könyvből:6_5.jpg7_4.jpg8_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5714796498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása