Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Don Rosa: Dagobert ​bácsi élete - Az első ötven év

Dollár chips

2019. május 16. - KönyvParfé

2_7.jpgKönyvtárba járni azért is jó, mert olyan könyvekre bukkanhatsz, amelyekről eddig még csak nem is hallottál. Nekem pár hete egy igazi gyöngyszemet sikerült hazavinnem, méghozzá a képregényes szekcióból. Dagobert bácsival először 1992-ben, a vasárnap délutáni Disney mesedélutánok alkalmával találkoztam. Ezek a hétvégi mozizások, gyakorlatilag bearanyozták a 90-es éveimet, bár talán ezzel nem voltam egyedül. Nálunk az egész család ott kucorgott a kanapén, várva, hogy elkezdődjön a tévében egy újabb kaland. Hol Zorró, hol Balu kapitány volt a kedvenc, na meg persze a  Kacsamesék, vagy más néven a Ducktales. Imádtam Dagobert bácsi és a többi kacsa történetét, pláne, hogy megelőzte mindig egy dallamtapadós főcímdal.

Nehezen tudnék kedvenc szereplőt mondani közülük, szinte mindenkit csíptem valamiért. Te emlékszel még rájuk? Niki, Tiki, Viki, Webby, Beakly asszonyság, Kvák kapitány, Eduháp, Mágika és a Beagle Boyok nevei bizonyára ismerősek lehetnek.
Na, de úgy érzem, most kicsit eltértem a tárgytól, hiszen nem a sorozatról akartam mesélni, hanem a Dagobert bácsi élete - Az első ötven év című könyvről. Ez a vaskos kötet 1997-ben jelent meg és túlzás nélkül állíthatom, hogy egyedülálló a maga nemében.

A legendás művész, Charlkers Carl Barks alkotta meg először ezt a multimilliárdos, zsugori kacsát a Walt Disney Company számára. Scrooge McDuck néven vált híressé világszerte, mi pedig Dagobert McCsipként találkozhattunk vele a tévében és a Donald kacsa képregényekben. Eredetileg csak egy karácsonyi történet szereplője lett volna, de Barks hamar felismerte a figurában rejlő potenciált. Olyan karaktert teremtett, aki csodálatosan tudott szórakoztatni és mesét mondani. Történetei mindig érdekesek és izgalmasak voltak, a gyerekek pedig könnyűszerrel beletudták képzelni magukat a szereplők helyébe.
Don Rosa 1994-ben kezdte rendbe szedni Dagobert bácsi "életrajzát", és a sok-sok eddig megírt és megrajzolt képregény segítségével felállított egy kronológiai sorrendet. Ezt szépen átfésülte, összerendezte, majd az eredeti verziót figyelembe véve megrajzolta ezt a hihetetlen kötetet. Az első ötven év alcím a Dagobert-képregények megjelenésének jubileumára utal, de a benne lévő történetek a híres kacsa életének históriája, amely 1877-től 1947-ig bezárólag, egy 70 éves időintervallumot ölel fel. 

e6460e97a6c8a4a64c6cbe59a059a0e5.jpgDagobert McCsip családfája

A könyv az egészen fiatal, szegény családban felnövő Dagobert bácsival kezd és bemutatja az összes olyan fontos állomást, ahol valami lényeges dolgot történt vele. Mint ahogy a fülszöveg is hirdeti: "Siker, pénz, küzdelem, hősiesség, pénz! Képregény felsőfokon!" Egy eleven legenda, amely azt meséli el, hogyan lett Dagobert McCsip a világ leggazdagabb kacsája, és hogyan született meg az amerikai állam.
Megismerhetjük a családját, és azt is megtudhatjuk, milyen volt a kapcsolata két lánytestvérével. Matilda és Hortense alakja számomra teljesen új volt, csak néha utalt rájuk egy-egy rajzfilm epizódban Dagobert.

Láthatjuk alig 10 évesen, amikor cipőpucolóként elkezd dolgozni. Ekkor szerzi meg legelső centjét, amelyet élete végéig nagy becsben tart. Néhány évvel később Amerikába utazik, ahol számtalan munkát elvállal. Elszegődik kabinosnak egy hajóra, majd cowboy lesz. De tesz egy kis kitérőt a Witwatersrand-hegységnél is, ahol korábban aranyat találtak, és aranyrögök keresése céljából utazik el Klondike-ba is, amely a világ legeldugottabb csücskében húzódik meg. A szerencse végül mellé áll, és egy strucctojás méretű aranyröggel tér haza. Persze ahol pénz van, ott megjelennek az irigyek is, így lépnek a képbe a Kasszafúrók, azok a piros pulcsit és fekete álarcot viselő gonosztevők, akiket már jól ismerhetünk a filmsorozatból. 
Az eltelt évek alatt kacsánk megváltozik, és a rokonokkal sem igazán tartja a kapcsolatot. De az utolsó fejezetben McCsip természetesen ismét megtanulja, hogy mennyire fontos a család, és itt már unokaöccsei is szerephez jutnak.

A Kacsamesék című rajzfilmsorozathoz képest kicsit más ez a képregény. Sokkal mélyebb és összetettebb, rengeteg geggel és olyan történelmi vonatkozásokkal, amelyeket igazán csak felnőtt fejjel lehet érteni. 
Szeretném a polcomon tudni ezt a könyvet, de sajnos szinte lehetetlen hozzájutni. Kereskedelmi forgalomban már régóta nem található, mindenesetre én bízom benne, hogy előbb-utóbb újra kiadja valamelyik kiadó. Fantasztikus kötet, ha hozzájutsz egyhez, becsüld meg, mert igazi ritkaság. És minden oldala sok-sok szerencsecentet ér!

Egy kis érdekesség a végére: Don Rosa egy kis kódkeresésre is invitálja az olvasóit. Minden fejezet elején elrejtett valamelyik képbe elrejtett egy D.U.C.K. feliratot. A történetek lezárásakor persze ad egy kis segítséget, de azért érdemes először végigbogarászni a rajzokat és egyenként felfedezni a rejtjeleket. Jó D.U.C.K.-VADÁSZATOT mindenkinek!

Kedvenc idézeteim:

Dagobert McCsip a világ leggazdagabb kacsája. Imádja a pénzét, mind az öt multi -, kilenc hihetetlen- és hét elképzelhetetlen-millió dollárját és 16 centjét.
Azért szereti annyira, mert keményen megdolgozott érte. Meg azért is, mert ugyanolyan keményen dolgozott azért, hogy meg is tartsa. 
Pontosan tudja, hogy minden egyes felhalmozott érmét hogyan szerzett! Az érmék az egész életét elmesélik.
A történet a "Szerencsetizcentes"-sel kezdődött. Ez volt az első keresete, és most féltve őrzi egy bársonypárnán.
Hogyan kereste ezt az érmét? Hogyan lett a világ leggazdagabb kacsája? Milyen volt az élete?

Ez jó lecke volt! Az élet tele van küzdelemmel, és mindig lesznek, akik kitolnak velem!
Nos, én okosabb leszek, és keményebb a keménykedőknél - és felépítem a saját kincstáramat!

Nem! Dagobert McCsipnek egyszer már mindene megvolt, de most csak pénze van! És amit pénzért kapni lehet! És ez teszi őt szegény emberré!

Régiség, én?! Bah! A kor nem a test, hanem a szellem kérdése! Sok nagy ember marad aktív még kilencvenévesen is! Fiatalok maradnak, mert voltak álmaik, amik hajtották őket!

Dollár chips

Mivel Dagobert McCsip, a multimilliárdos kacsa, igencsak zsugori, és miután minden centet a fogához, vagyis a csőréhez ver, arra gondoltam, pénzeket fogok gyártani a könyv mellé. Most viszont nem kekszekből készültek, hanem burgonyából, ugyanis a híres dollár chipset vettem górcső alá. Isteni ropogtatnivaló, elkészíteni szinte gyerekjáték. Csupán csak pár szabályt kell betartanod, hogy tökéletes legyen a végeredmény!4_4.jpgHozzávalók:

  • kisebb méretű sárga burgonya
  • olaj a sütéshez

Először is meghámozom és vékony karikákra szeletelem a krumplikat. Minél vékonyabb, annál jobb, az uborkaszelő tökéletesen megfelel a célra. Alaposan megmosom a szeleteket, és legalább 2 órára vízben áztatom. Lecsepegtetem és egy konyharuhára téve próbálom teljesen felitatni róla a felesleges vizet.
Forró, bő olajban kis mennyiségekben kisütöm. Amikor szép, aranyszínűek lesznek a korongok, kiszedem őket és enyhén megsózom. Érme nagyságú burgonyák, ropogósan, ketchupba tunkolva... Mmmmm... Kell ennél több?

ParféTipp: Más fajtából is finom, de ha teheted, inkább a sárga héjú, aranysárga húsú burgonyát válaszd. Só helyett bátran nyúlj a kedvenc fűszereidhez, légy kreatív!3_4.jpg5_5.jpg8_2.jpg6_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6914796556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása