Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Michelle Marly: Coco ​Chanel és a szerelem illata

Parfüm keksz

2018. október 26. - KönyvParfé

1_49.jpgGabrielle Coco Chanel: a párizsi divat nagyasszonya, a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője, a modern, független, elegáns és dinamikus nő szimbóluma.
Ő hozta divatba a rövid hajat, a lebarnult bőrt, a tweed anyagból készült Chanel-kosztümöt, a "kis fekete" ruhát, a kamélia virágot, a több soros gyöngyből készült kosztümékszereket, a bézs színű és fekete orrú cipőket, valamint megálmodta a világ egyik leghíresebb illatszerét is, a Chanel N°5-öt. Michelle Marly Coco Chanel és a szerelem illata című életrajzi regénye ennek a különleges illatnak a megalkotásának fázisaiba, valamint Coco szenvedélyes életébe és karizmatikus személyiségébe enged betekintést.

A történet csak egy pici szeletet mesél el Chanel életéből, de talán az egyik legfontosabb, legérdekesebb és legintenzívebb része ez. Coco, aki már meglehetősen tehetős és független nő hírében áll, 1919 karácsonyán rossz hírt kap: Boy Capel, aki nemcsak a legjobb barátja, hanem szerelme is, halálos autó balesetet szenved. Coco teljesen összeomlik, ebből a letargikus időszakból pedig csak egy dolog tudja kibillenteni: egy parfüm.
Korábban többször beszéltek arról a férfival, hogy egy egyedi illat megkoronázhatná a Chanel-ház jó hírét. Coco ezt az új parfümöt Boy emlékének és szenvedélyes szerelmüknek szentelné, de egy különleges illatszer előállítása rengeteg utánajárást és szakértelmet igényel. S miközben folyik a kísérletezés, Coco életébe betoppan Dmitirj Romanov nagyherceg, Igor Stravinsky és Picasso is.

Szeretem az életrajzi regényeket, érdekes volt belelátni a húszas évek csillogó-villogó párizsi életébe. Michelle Marly nagyon olvasmányosan ír, így jólesően merültem el a felvázolt miliőben. A történet nem csak lebilincselő volt, hanem romantikus és szenvedélyes is. Tőlem még egy plusz piros pontot kap azért, hogy egy kis betekintést nyerünk az orosz cári birodalom felbomlását követő zűrős időszakba is. Talán azt sajnálom egy kicsit, hogy nem pillanthattam bele jobban Chanel üzleti világába, ugyanis itt inkább a szenvedélyes viszonyai kerülnek előtérbe. De egyáltalán nincs okom panaszra, jó volt követni őt Franciaországon keresztül. Az utazások szemléletesen, élénken rajzolódtak ki, ezáltal az olvasó valóban azt érezheti, hősnőnk mellett áll.

A karakterek kidolgozása és a történelmi háttér leírása nagyon tetszett. Néhány szereplő olyan valóságosra sikerült, hogy erős, intenzív érzéseket váltott ki belőlem. Coco bizalmasa, Misia volt az egyik kedvencem, aki bölcs, de néha igencsak tolakodó barát.
Néha visszaugrottunk a múltba, így beleláthattunk Coco gyerekkorába, valamint a Boy Capellel eltöltött egzaltált időszakra. És arra is választ kaphatunk, miért volt ennyire fontos Chanel számára az ötös szám, és miért viseli a híres parfüm a Chanel N°5 nevet. Apropó parfüm! Mindeközben megtanulhatjuk, hogyan hozhatunk létre parfümöket, tanulmányozzuk az illatokat és ha már úgy érezzük, hogy túl sok esszenciával telt meg a orrunk, csak szippantsunk bele egy kevés kávébabba.

Gabrielle "Coco" Chanel, aki egy egyszerű varrónőből lett sikeres divattervező, az egyszerűség és elegancia szimbólumaként millió nő példaképévé vált. Szokatlan, egyedi, lázadó és könyörtelen. Egy olyan nő, aki szenved szerelme elvesztése miatt, s aki kitart függetlensége és szabadsága mellett. Ez a könyv méltó emléket állít neki, és biztos vagyok benne, hogy aki kedvelik a romantikus, a bohém történeteket és a történelmi életrajzokat, nem fog benne csalódni. Érdekes regény egy szenvedélyes nőről, aki a 20. század egyik legsikeresebb üzletasszonyává vált.

EXTRA

Coco Chanel kivételes és rendkívül okos nő volt. Most összegyűjtöttem 5 mondást, melyet ez a karakán és mindig sikkes hölgy mondott:

1., A nők G pontja a SHOPPING szó végén található!
2., Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned!
3., Nem érdekel, hogy mit gondoltok rólam, én nem gondolok rátok egyáltalán!
4., A nő addig idegeskedik a jövője miatt, amíg férjhez nem megy. A férfi nem aggódik a jövője miatt, amíg meg nem házasodik!
5., Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!

Parfüm keksz

Mivel a történet azt az időszakot meséli el, amikor Chanel megalkotja a saját illatát, ezért az étel készítése is ekörül forog. Mit szólnál, ha elkészíthetnéd a saját parfümöd? Hidd el, ehhez nem kell túl bonyolult kémiai folyamatokra gondolni, csupán egy kis fűszeres kekszet készíteni.2_46.jpgHozzávalók:

  • 140 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 100 g margarin
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • rózsaszín marcipán
  • kevés fehér marcipán
  • fekete ételfesték filctoll

Töltsd le a parfümös üveg és a címek sablonját:
PARFÜMÖS ÜVEG SABLONJA
CÍMKE SABLONJA

A lisztet összekeverem a sóval és a porcukorral, majd a hideg margarint elmorzsolom benne. Jó alaposan összegyúrom, egész addig dolgozom vele, amíg egynemű, sima tésztalabdacsot nem kapok. Folpackba csomagolom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Később lisztezett felületen vékonyra nyújtom, az előzőleg kivágott parfüm sablont ráhelyezem, körbevágom. Óvatosan ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, mellé sorakoztatom a többi kivágott formát, végül a 180°C-ra előmelegített sütőbe helyezem. 8-10 perc alatt készre sütöm és rácsra helyezve kihűtöm.
A fehér marcipánt kevés piros ételfesték géllel rózsaszínűre színezem (ha más színt szeretnél, vagy színes marcipánnal dolgozol, az is tökéletes). Enyhén porcukrozott felületen vékonyra nyújtom és ráhelyezem a megsült kekszeket. Egy éles késsel körbevágom mindet és a rózsaszín marcipánt óvatosan rányomkodom a tészták tetejére. Alul, hogy díszes legyen az "üveg", mintázom egy kicsit. Ehhez hurkapálcát használok, és srégen, egyenlő távolságra egymástól belenyomom a masszába. Merőegesen is megismétlem ezt és a vonalak találkozásánál beleszúrok egy kicsit, ezzel is mélyítve a mintát.
A fehér marcipánt vékonyra nyújtom és kb. 3x1 cm-es téglalapokat vágok ki belőle. Ráhelyezem és kicsit rányomom a rózsaszín részre, közvetlenül az "üveg" nyakánál. A hatás kedvéért fekete ételfesték filctollal mintát rajzolok a közepére. 
Az előzőleg "névre igazított" és kinyomtatott feliratot ráteszem a sütire és már kész is. Celofánba csomagolva mutatós ajándék, de ezeket a parfümöket el tudom képzelni akár egy csajos partin, ahol az asztalokon ülésrendként szolgálnak.

44394652_2559184687426771_532975222043705344_n.jpg

Legendák övezik a 20. század egyik legjelentősebb tervezőjének életútját, melyeket hol maga, hol pedig a közbeszéd teremtett meg körülötte. Michelle Marly vállalkozott arra, hogy Coco Chanel Cnahol No 5 parfümjének megálmodásának eredjen nyomába, melyet egy lebilincselő életrajzi regény formájában örökített meg. A Kossuth Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is olvasható regénnyel a Blogturné Klub négy bloggere kalauzol Titeket körbe a történetben. ne feledjétek, az érdekességek és vélemények mellett, a turné végén a kötet egy-egy példányát is kisorsoljuk.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Az életrajzi regényben számos 20. századi ikonnal, művésszel és ismert személyiséggel megismerkedhetünk, akik valamiféle kapcsolatba kerültek Coco Chanellel, akik közül játékunkhoz kiválasztottunk négyet. Az állomásokon találtok egy-egy rövid életrajzi leírást. A feladatotok, hogy kitaláljátok, kiről van szó, és a nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Angol pólójátékos (1881-1919), aki Párizsba vitte Chanelt, s segítette őt, hogy megnyissa első kalapüzletét. Chanel életének nagy szerelme, aki 1918-ban feleségül vette az előkelő származású Diana Wyndhamet. 1919-ben autóbalesetben hunyt el.

A turné állomásai:
10.20.   Betonka szerint a világ...
10.22.   Szembetűnő
10.24.   A Szofisztikált Macska
10.26.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2314307851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása