Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Kalas Györgyi - Szalay György: Tilda ​és a kövér macska

Cukkinis-zöldborsós spagetti

2018. október 16. - KönyvParfé

p1060938.jpgNekem nagyon szokatlan ez az októberi jó idő, úgy látszik nem akar jönni a hűvös ősz. Azért bízom benne, hogy hamarosan előszedhetem a vastag pulcsijaimat és a színes sáljaimat, de addig is élvezem a napfürdőt. Hagyom, hogy energiával töltsenek fel a napsugarak, és próbálom kihasználni a tavaszias idő utolsó, ragyogó pillanatait. Ez persze az ételekre is igaz, amíg lehet (és persze amíg teremnek) még igyekszem becsempészni a konyhába a nyár ízeit. De nem csak ott, hanem az olvasmányaimban sem tudtam még elengedni a kánikulát. Kalas Györgyi Tilda és a kövér macska című könyvében szikrázóan süt a nap, finomabbnál finomabb ételeket készítenek benne, és az egyik főszereplő egy cinikus, narancssárga színű macsek.

A történet úgy kezdődik, hogy a nyolcéves Tilda unatkozik anyukája éttermében, a Bodzásban. Nyári szünet van, a barátai nyaralnak, neki pedig ott kell ülnie és néha besegítenie. A kislány szeretne elutazni a tengerhez, de édesanyjának ilyenkor van a legtöbb munkája, ezért Tilda szomorúan néz a szünidő elébe. Anyukája híres a fantasztikus ételeiről, gyakran előfordul, hogy neves vendégekre főz. 
Elkeserítő a helyet, egészen addig, míg be nem lép a képbe a kövér macska, Zeller - akit egyébként Besamelnek hívnak -, és nem kezd el beszélni. Egy szövegelő, narancssárga bundás, flegma macska önmagában is nagy látványosság, de hamarosan megismerkedhetünk a cimboráival is. Ez a nem mindennapi banda segít Tildának felderíteni, miért nem kap édesanyja halat a megszokott helyükről. Valamilyen ármány lehet a dologban, egy félreértés, vagy egy rosszindulatú pletyka?
A nagy sztár, Elton minden évben ellátogat a Bodzás étterembe, hogy finomabbnál-finomabb ételekkel tömje meg a pocakját. Idén is izgatottan várják, az elképzeld menühöz viszont  sürgősen kellene pisztráng.
Hőseink nyomozni kezdenek, majd hamarosan Norbihoz, a főszakácshoz vezetnek a szálak. Mi történhetett? És hogy kerül a képbe a fagylaltos Klári néni?

31355263_10156419257527958_7037084634940702720_o.jpgA képen Zeller, akarom mondani Besamel látható

Ez a könyv tényleg idevarázsolja a nyarat, elég csak megnézni a sárga színben pompázó borítót, melyen helyet kap a Balaton és néhány vitorláshajó is. Azonnal a vízpartra képzeljük magunkat, ahogy lábunkat lógatva ülünk a stégen és egy hatalmas sajtos-tejfölös lángost majszolunk. És ha már a lángost emlegetem, a mesében rengeteg étel szerepel. Cukkinis-zöldborsós spagetti, paszternák pite, vajban sült pisztráng.. Szóval ha jót akarsz magadnak, korgó gyomorral ne kezd el olvasni.

Helyesek a szereplők, tetszik, hogy a szerző nem csak fekete és fehér figurákat vonultat fel, és a negatív karakterek képesek a változásra.
Tilda talpraesett és okos kislány, aki otthonosan mozog a konyhában, s talán a gyerekek ezáltal még kíváncsibbak lesznek a főzés tudományára. De azt kell mondjam, hiába kedves és szerethető, ahol feltűnik a macska, ott bizony minden figyelem ráirányul. Az egyik kedvenc képregényhősöm Garfield, Besamel pedig nagyon emlékeztet rá. Pontosan ugyanolyan flegma és lusta, ezért hamar megkedveltem. Hatalmas beszólásai vannak, jókat mosolyogtam a gondolatmenetein.

Izgalmas és vicces történet, a rajzok nagyon kedvesek. Szalay György színes, vidám illusztrációit még sok oldalon keresztül bogarásztam volna. A történet tökéletes a nyári kánikulában, de az őszi szünetre is ajánlom, hiszen épp azt hivatott  elmesélni, hogy a legunalmasabb otthon töltött napok/hetek is szuperek lehetnek. Ezen kívül a barátságról, a jó szándékról és a segítőkészségről is olvashatsz benne, valamint arról, hogy ha sokan összefogunk egy jó ügy érdekében, fantasztikus dolgok jöhetnek létre.

Kedvenc idézetek:

Fogadjunk az jár a fejedben, hogy mennyire szeretnél elmenni a tengerhez! Én mondjuk, nem értem, mit esznek az emberek annyira a vízen. Ha engem kérdezel, egy mézes májpástétom vagy egy halászlé ezerszer jobb, mint úszkálni a hideg vízben. De hát az emberek különös lények. Nagyon keveset alszanak például.

Az emberek általában megijednek a beszélő macskáktól. Bár amikor az anyukád mindenféle maradékokkal akart megetetni, nehéz volt megállnom, hogy ne szólaljak meg. De mostanra rájött, hogy csak az igazán finom falatokat kedvelem: a májat, a puha csirkehúst, a tejszínes levest, a friss tejfölt és sajtot - mondta Besamel, és hirtelen olyan éhség tört rá, hogy még a száját is körbenyalta.

Nehezen bírta az ilyen kínos helyzeteket. Igazából sokkal jobban szerette az olyan pletykákat, mint amikor Piroskának a kecskéje felmászott a szilvafára, és leette róla az összes levelet, ezért ki kellett vágni a fát, vagy amikor a szomszéd Pistának elutazott a felesége, ő meg három napig kenyeret evett, mert nem tudta begyújtani a gáztűzhelyt.

Cukkinis-zöldborsós spagetti

Bár a történetben a paszternák pite kiemelten jelentőséggel bír és nagyon izgalmas ételnek tartom, mégsem ezt készítettem. Mivel a könyv megjelenésekor már többen megsütötték a saját verziójukat, így inkább Tilda kedvenc ételét választottam. Még soha nem főztem cukkinis-zöldborsós spagettit, pedig minden összetevőjét szeretem. Egy kicsit azért felturbóztam, kókusztejjel krémesítettem, és egy isteni finom ebéd lett a végeredmény. Ne hagyd ki, mert nagyon finom, ami meg plusz pont, hogy 20 perc alatt elkészül!1_1.jpgHozzávalók:

  • fél kg zöldborsó
  • 4-5 közepes cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl kókusztej
  • petrezselyem
  • só, bors
  • vaj
  • egy zacskó spagetti tészta

Egy kevés vajon puhára párolom a zöldborsót és félreteszem. Egy másik lábosban megint vajat hevítek és a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát megfonnyasztom rajta. A cukkinit kisebb karikákra vágom és a hagymán puhára párolom. Sózom, borsozom és amikor megpuhul, a zöldborsó 2/3-ával összeturmixolom. Kókusztejjel dúsítom és visszateszem a tűzre 1-2 percre főni. Kóstolom, ha kell tovább fűszerezem.
A spagettit a tasakon található útmutató szerint elkészítem. Összekeverem a cukkinis szósszal, szórok a tetejére a félretett zöldborsóból és meghintem egy kevés durvára vágott petrezselyemmel. Még melegen fogyasztom, mert úgy az igazi.2_1.jpg3.jpg5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr213999136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása