Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Geronimo Stilton

5 perces sajtos mártogatós

2018. szeptember 30. - KönyvParfé

p1060920_1.jpgGeronimo Stilton neve talán senki számára sem ismeretlen. Rengeteg izgalmas története jelent meg eddig a könyvesboltokban, találkozhatunk vele a tévében, videójátékokban és hangoskönyvekbek is. A gyerekek nagyon szeretik, és ezt teljes mértékig megértek, hiszen mindegyik kötete kalandos és vicces. A könyvtárban, ahol dolgozom, az egyik legjobban kedvelt olvasnivalók a srácok körében. Gyakorlatilag kézről kézre járnak és soha nem lehet belőlük eleget rendelni. Most én is kikölcsönöztem a Kolibri Kiadó gondozásában megjelenő legújabb kötetek közül párat, hogy megnézzem, mi a titka, miért szeretik ennyire ezt a szemüveges, zöld öltönyös, piros nyakkendős rágcsálót. 

Geronimo Stilton az Egér-szigeteken él, és főszerkesztőként dolgozik a Rágcsáló Híreknél. Rengeteg barátja van,  fantasztikus családja, de persze néhány rosszakarója is felbukkan néha a kalandjai során. Geronimo nagyon szórakozott pocok, aki egy kicsit a fellegekben jár. A munkájából adódóan, a legnagyobb szenvedélye az írás, könyvei Rágcsáliában igazi bestsellerek. Mulatságos mind, és ahogyan ő fogalmaz: "könnyebbek, mint a friss mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami, és ízesebbek, mint az érett parmezán..."

Nem egy tipikus hős: nem erős, nincsenek dagadó muszklijai, sem szuperképessége és gyakorlatilag mindentől fél. Ennek ellenére végül mindig győz, happy enddel zárulnak a történetei. Képes mindig a dolgok jó oldalát nézni, így aztán a fergeteges humorérzékének és a barátai segítségének köszönhetően sikerül megoldania a kilátástalannak tűnő helyzeteket is. Arra tanítja a gyerekeket, hogy a félelem és a nehézség legyőzhető és bíznunk kell magukban, nem szabad elbátortalanodnunk.

Azt hiszem érthető, hogy ezzel az örök optimista rágcsávóval miért szimpatizálnak annyira a kis olvasók, hiszen szerethető, kedves karakter. Olvasás közben vele együtt sírunk és vele együtt nevetünk, és persze örülünk a történet végén, ugyanis a Jó mindig győzedelmeskedik a Rossz felett. A Geronimo Stilton-kötetek örökérvényű értékeket közvetítenek: a segítőkészséget, a család fontosságát, a félelmeink legyőzését, a kíváncsiságot, az összefogás erejét, a nyitottságot más kultúrák iránt, a barátságot és természetesen a szeretetet.

geronimo-stilton.jpgA képen Geronimo Stilton, akivel mindig történik valami...

És ami a legjobb, mindegyik mese egy kicsit ismeretterjesztő is. Attól függően, épp merre járunk, csepegtet az író plusz információkat. Például A világ legnagyobb bűvésze az illúziókról, "varázslásról" szólt, tanulhatunk belőle egy-két trükköt, de mivel Angliába utaznak a szereplők, hajókázunk a Temzén, eljutunk a Trafalgar térre és még a Buckingham-palota előtt meglessük a királyi testőrséget. Te például tudtad, hogy a Buckingham-palotának 600 szobája van? És azt, hogy amikor az angol zászló ott lobog a tetején, az azt jelenti, hogy a királynő otthon tartózkodik? Klassz, nem?

Az a legjobb a Geronimo-kötetekben, hogy aranyosak a történeket, fordulatosak és finoman didaktikusak. A rajzok helyesek, színesek. A szedés kicsit szellős, ezáltal a kis olvasók hamar az oldalak végére érnek, ezzel is növelve a sikerélményt, hogy milyen gyorsan haladnak a történettel. Erre persze ráerősítenek a különböző színű és betűtípusú kiemelések, melyektől lüktetővé válik a kaland.

Geronimo húgának, Tea Stiltonnak is megjelentek önálló történetei, és bár a borító vagy a könyv gerince általában rózsaszínben pompázik, egyáltalán nem mondanám, hogy csak lányoknak íródtak. Természetesen vele is mindig történik valami különös dolog, vagy meg kell oldania egy rejtélyt. Érdemes ezeket a könyvecskéket megvenni, ajándékba adni családon belül és kívül, mert tökéletesen megfelelnek az elvárásoknak: a történetek végén mindig pozitív a végkifejlet, mindegyik kötet egy adott témát jár körbe és az áruk is egészen baráti.

5 perces sajtos mártogatós

Ehhez a könyvhöz csakis egy sajtos finomság illik. Naná, hiszen Geronimo Stilton, ha lehetne, sajtot sajttal fogyasztana! A kedvence a stilton sajt, de azt hiszem, bármilyen fajta is kerül az asztalára, az bizony fejedelmi lakoma neki. Arra gondoltam, ezek mellé a könyvek mellé jól esne egy kis nasi. Volt itthon egy zacsi chilis tortilla chipszem, meg a hűtőben sajtom. Innen jött az ötlet, hogy a ropogós nassolni való mellé készítek egy szupergyors sajtos mártogatóst. Mmmmm... nem kellett sok idő, míg kiürült a tál.p1060916_1.jpgHozzávalók:

  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg vörös cheddar sajt
  • 10 dkg trappista
  • 1 tk. pirospaprika
  • só, bors
  • ízlés szerint 1 ek. mustár

A vajat megolvasztom egy kisebb lábosban, beleszórom a lisztet, világosra pirítom és hozzáadom a pirospaprikát és a mustárt. Alaposan összekeverem, majd apránként adagolom bele a tejet. Gyorsan kavarom, hogy sima, csomómentes legyen, és amikor kezd sűrűsödni, belekeverem a reszelt sajtokat. Sózom, borsozom, tálkába öntöm és mehet is a mártogatás.

ParféTipp: Ha bírod a csípőset, megbolondíthatod egy kis chilivel vagy jalapeno paprikával. Bár ez most bolti chips, de ha kedved van hozzá, készíts otthon házi tortillát. Korábbi receptet ITT találsz, és további mártogatósokat is!
p1060924.jpgp1060933.jpgp1060936.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5714268103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása