Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Roald Dahl - Quentin Blake: Boszorkányok

Zöldborsókrémleves Késleltető Egérítővel

2017. március 16. - KönyvParfé

boszorkanyok.jpgRoald Dahl a Meghökkentő mesék írójaként vált ismertté, de igazán gyerekkönyveivel lopta be magát az emberek szívébe és lett népszerű Nagy-Britanniában, majd világszerte. Ezen persze nem kell csodálkozni, hiszen pontosan tudta, hogyan kell szórakoztatni a gyerekeket; hogyan kell úgy szőni a történeteket, hogy azok érdekesek, viccesek, tanulságosak legyenek és lekössék az ifjúság figyelmét. A Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatában eddig A barátságos óriással, valamint a Matildával találkozhattál, és most pár hete egy újabb izgalmas kötettel bővült a lista. Pék Zoltán új fordításában a Boszorkányok című regénye is elérhetővé vált, tetszetős borítójával és Quentin Blake eredeti illusztrációival, szép köntöst kapott. A könyv 1983-ban elnyerte a Whitbread-díjat, mely hatalmas elismerés a kortárs brit írók között, később a történetből filmet is készítettek. Talán ez az egyik legmegosztóbb műve az írónak, 2012-ben az amerikai tanárok mégis kedvencüknek választották.

Főszereplőnk egy kisfiú, aki miután egy szörnyű balesetben elveszti szüleit, a nagymamájával marad. Először Norvégiában élnek, majd a szülők végrendelete miatt kénytelenek Angliába költözni. A nagymama fitt és rendkívül okos hölgy, valamint számtalan érdekes történetet ismer. Sokszor szóba kerülnek a boszorkányok, majd miután a fiú találkozik eggyel, minden kétsége eloszlik afelől, hogy ezek a bestiák valóban léteznek. Tudni kell, hogy ők a legveszélyesebb élőlények a föld kerekén, ráadásul nagyon nehéz őket kiszúrni, mert attól veszélyesek, hogy nem látszanak veszélyesnek. Az igazi boszorkányok hétköznapi ruhát hordanak, hétköznapi munkájuk van és hétköznapi házakban élnek. Ugyanakkor az igazi boszorkányok annyira utálják a gyerekeket, hogy folyton-folyvást azon jár az eszük, hogyan iktassák ki a közvetlen környezetükben élőket.

Később a nagymama ágynak dől, ezért úgy döntenek, elutaznak egy angliai kis falu gyógyszállójába, hogy a jó levegőn pihenjen, gyógyuljon. A fiú két egeret visz magával, akikkel csak titokban játszhat, mert a szállodában nem nézik jó szemmel a rágcsálókat. Egy unalmasabb napon az egerekkel elvonul egy üres terembe és trükkökre tanítja a kis kedvenceket. Egy paraván mögé bújik, így senki sem látja, ám egyszer csak arra figyel fel, hogy a helyiség megtelt emberekkel. A székeken hölgyek ülnek, mindenki kesztyűt húzott, hatalmas, fényes hajkoronájuk van, és érdekes cipőt viselnek. Te jó ég, ezek pontosan úgy néznek ki, mint nagymama történeteiben a boszorkányok! Nincs mese, nyugodtan, csöndben kell maradnia, különben lefülelik és likvidálják.
Az ülésen hamarosan feltűnik a Legfőbb Boszorkány, aki gonosz tervet eszelt ki, melynek középpontjában a 86-os Késleltető Egérítő áll. Az a cél, hogy minden gyerek egérré változzon és eltűnjön a föld színéről.
Szerencsétlenségére észreveszik, és Egérítővel szőrös rágcsálóvá változtatják a kisfiút. Szegénynek ki kell valahogy jutnia a gyűlésről, mellesleg valahogy meg kellene akadályoznia a boszik gonosz tervét is, de egér alakban ez korántsem olyan egyszerű.

Dahl regénye izgalmas és humoros, ugyanakkor sokszor morbid részekkel tarkított. Néhány eleme kissé horrorisztikus, gondolok itt a boszorkányok leírására, vagy a gonosz tetteik ecsetelésére. Bár sokszor ijesztő, Quentin Blake rajzai szépen oldják a feszültséget. Az én kedvenceim azok, ahol egerek szerepelnek a képen, Irtó cuki fejük van!
A könyv több, mint 200 oldalas, mégis nagyon hamar a végére lehet érni; köszönhető a rajzoknak, a szedésnek, valamint a történetnek, mely azonnal beszippantja az olvasót.

Azt hiszem, a gyerekek könnyen bele tudják képzelni magukat egy egér bőrébe, a regény egyik fontos tanulsága pedig az, hogy nem baj, ha valaki kicsi, de ha okos és rafinált, akkor nagy dolgokat is véghez tud vinni.

Dahl történeteiben azt szeretem a leginkább, hogy a rossz mindig megbűnhődik, a jó pedig megkapja méltó jutalmát; ez alól a Boszorkányok sem kivétel. Persze mindig marad a végén egy kis fura szájíz, mert semmi sem úgy történik, mint a tündérmesékben, ennek ellenére mégis egy boldog befejezést kapunk.
Ugyanakkor fontos témákat is érint, a halál és a gyász kérdései felsejlenek az oldalakon, Dahl pedig szépen becsomagolva adja át.

Gyerekkoromban én is féltem a boszorkányoktól, ebben nagy szerepet játszott Jancsi és Juliska meséje, ahol a gonosz, bibircsókos öregasszony becsalogatja a gyerekeket a mézeskalács házikóba és megsüti, majd megeszi őket. Ez persze régi történet, de Dahl könyve után megint elgondolkodtam… Lehet, hogy tényleg léteznek boszik?

Zöldborsókrémleves Késleltető Egérítővel

Az egérré változtatott kisfiú fantasztikus tervet eszel ki! Meg kell valahogyan szerezni a Késleltető Egérítőt és a boszorkányok ételébe önteni. A feladat veszélyes, de korántsem lehetetlen, így amikor a konyhában készül a gonosz bestiák zöldborsólevese, akcióba lendül...boszorkanyok_06.jpgA leveshez:

  • 900 g mélyhűtött zöldborsó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 g vaj
  • 1 l alaplé (Ezt akár két leveskockából is elkészítheted.)
  • só, bors
  • igény szerint egy negyed citrom leve
  • A tálaláshoz egy-egy kanál tejföl/joghurt és néhány szál apróra feldarabolt metélőhagyma.

Az egerekhez:

  • 1 doboz Medve sajt, vagy más natúr kockasajt
  • 3-4 kisebb retek a fülnek
  • néhány szál metélőhagyma a farkincának
  • egész feketebors a szemeknek és az orrnak

Egy nagy lábosban megolvasztom a vajat és üvegesre párolom benne az apróra feldarabolt vöröshagymát. Beleöntöm a zöldborsót, fedő alatt pár percig párolom, majd belereszelem a fokhagymát, végül hozzáöntöm az alaplevet. Felforralom, de csak pár percig főzöm, mert a zöldség nagyon hamar megpuhul. Amikor kész, leveszem a tűzről és botmixerrel simára turmixolom. Megkóstolom, ha igényli, akkor teszek hozzá sót és borsot. Tálkákba szedem, mindegyikbe kerül egy-egy evőkanál tejföl, meglocsolom egy kevés citromlével és megszórom még egy csipet apróra feldarabolt metélőhagymával. Egérkékkel tálalom!boszorkanyok_13.jpgAz egerek teste kockasajtból készül, ezeket egyenként kicsomagolom és tányérra helyezem. A fülek retekkarikák, ezért próbálok belőlük vékony, egyenletes nagyságú szeleteket vágni. A farkinca metélőhagyma, ezt a széles, íves sajtrészbe szúrom. A szemek és szájak egész fekete borsból készültek. Ha félsz, hogy esetleg valaki ráharap, helyettesítsd fekete olívabogyóval vagy kaliforniai paprika kockákkal.
Jó étvágyat! :)17202680_1461530740532059_2638390128121993580_n.jpgTe láttál már boszorkányokat? Lehet, hogy már találkoztál is velük, de nem tudtál róla? Roald Dahl Boszorkányok című könyvének főszereplői IGAZI BOSZORKÁNYOK, akik hétköznapi házakban élnek, és úgy néznek ki, mint bármelyik hétköznapi nő, ám céljuk elég kegyetlen. Ezek az undok és utálatos boszorkányok szeretnék eltüntetni a környékükön élő gyerekeket.
Tarts velünk a turnén, ahol 5 blogger megismertet téged is Roald Dahl különleges könyvével, aminek főszereplője egy olyan kisfiú, aki rengeteg veszélyes kalandot él át, miközben az Angliában összegyűlő Boszorkányok Titkos Társasága világra törő tervet sző a gyerekek ellen. Vajon sikerül megakadályozni a fiúnak ezt a tervet?
A turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a 3 példányt Roald Dahl fantasztikusan szórakoztató könyvéből! Boszorkányvadászatra fel!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

A Boszorkányok című könyv főszereplője egy bátor kisfiú, akinek nagymamája sok különleges és fontos dolgot mesél el neki a boszorkányokról, és arról, hogy hogyan lehet felismerni őket. Most mi is hasonló feladatra buzdítunk téged!
Minden blogon találsz majd egy boszorkányos könyvborítót, amiről hiányzik a szerző és a könyv címe. A ti feladatotok rájönni a borító alapján, hogy melyik könyvekről van szó, majd beírni a könyv címét és szerzőjét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha jó vagy a boszorkányos borítókban, akkor máris esélyed van megnyerni a 3 könyv egyikét a turné végén.
(Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz; a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)
boszorkany.JPG

A turné állomásai:
03.08.   Zakkant olvas
03.10.   Szembetűnő
03.12.   Deszy könyvajánlója
03.14.   Olvasónapló
03.16.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4712293141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.03.16. 18:51:16

Én meg azt szeretem a bejegyzéseidben, hogy olyan magával ragadóak!! A múltkori levesed is nagyon tetszett és ez a mostani is! Ügyes vagy!

KönyvParfé 2017.03.16. 20:39:06

@palinta77: Mindig annyira kedveseket írsz... és neked elhiszem, hogy van értelme ennek a blognak.. Köszönöm! :)
süti beállítások módosítása