Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Mert olvasni és könyvtárba járni igenis jó!

2015. április 21. - KönyvParfé

library.pngImádok olvasni! A nap bármely szakában képes vagyok belemerülni egy könyvbe, mindezt a hét 7 napján. Sok éjszakám ráment már arra, hogy megtudjam, mi lesz egy történet vége, mert utálom, ha a könyv legizgalmasabb részénél abba kell hagynom a sztorit. És ugye minden egyes oldal izgalmas!!! Nem  hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel, elég sok könyvmolyt ismerek. Rengeteg kedvenc könyvem van, és ezek listája folyamatosan bővül. Szeretem, ha azok a könyvek, amelyek bekerültek a BEST kategóriámba, megvannak a polcomon. Meg azok is, melyek a KEVÉSBÉ BEST listámon szerepelnek.

Igen, jó tudni, hogy megvan az adott kedvenc, pedig már nem nagyon férnek a könyvek a lakásunkban. Bár nem annyira költséges ez a hobbi, mintha repülőgépet vezetnék, de azért ennek is bőven van anyagi vonzata. Ha tehetném, akkor az összes fizetésemet a könyvesboltoknak adnám, és hiába mondogatom magamnak egyfolytában, hogy ez mégsem olyan, mintha cipőket vagy táskákat gyűjtenék, azért mégis... Szeretek könyvesboltokban nézelődni, és az új könyvek illata számomra olyan, mint egy jó parfüm. Belemászik az orromba és egész nap szagolgatnám a frissen nyomott oldalakat. Muszáj végigtapogatnom, fellapoznom az újdonságokat, miközben boldogít a tudat, hogy én nyitottam ki először. Voltaképpen az antikváriumban is jól érzem magam. Ott másfajta illatok bódítanak el, mert azokban a köteteknek az esszenciájában benne van az idő és annak múlása. Nyugtatgathatnám magam azzal, hogy az antikváriumokból beszerzett könyvek ára csekély, de a lakásunk alapterülete sajnos nem növekszik, a falak nincsenek gumiból és a pénztárcám vastagsága is folyamatosan zsugorodik. Mivel kénytelen vagyok kompromisszumokat kötni, a legjobb  és persze a leggazdaságosabb megoldást kerestem. Ez pedig a könyvtár.

Tovább

Bud Spencer & Terence Hill krónikák

Hagymás bab

2015. április 17. - KönyvParfé

hagymas_bab.jpgNem tudom, hogy létezik-e olyan paradicsomszósz, spagetti, vagy konzerv babfőzelék, melynek csomagolásán Bud Spencer feje virít, de ha lenne, én biztosan csak azt venném. Ennél nagyobb garancia nem lehet egy terméken, nem igaz? A Bud Spencer filmek mindannyiunk számára ismerősek, hiszen mindenki látott már legalább egy-két olyan spagetti westernt, ahol ez a két díszpinty – Bud Spencer és Terence Hill – a főszereplők. Nem tudom, hogyan csinálták, de ezek a filmek a mai napig kortalanok. 0-99 évesig bárki jót derül a tévé előtt, ha meglátja őket. A filmek megunhatatlanok és a poénok még mindig ott ütnek, ahol kell. Budot sosem féltjük, mert pontosan tudjuk, hogy minden helyzetből kibunyózza magát, még akkor is, ha többszörös túlerővel áll szemben. Néha káromkodik, és pofozkodik is, de én elnézem neki, mert mindezt viccesen adja elő. És ezt mindig a jó ügy érdekében teszi! Azt is mondhatnám, hogy ő egy igazi szuperhős, csak szupererő nélkül. Vagy mondhatom szupererőnek azt, ha valaki olyan csattanós pofont tud odasózni, hogy attól métereket repül a másik?

Tovább

Richard Maltby, Jr: Beatrix Potter élete

Nyúl Péter kedvenc levese

2015. április 08. - KönyvParfé

beatrix_potter_elete_1.jpgElmúlt a Húsvét, és sok kisgyerek örülhetett a locsolkodásért bezsebelt ajándékoknak. Manapság már nem csak a tojás, a narancs és a csoki a sláger, hanem a könyvek is. Ilyenkor a könyvkiadók kisebb-nagyobb akciókkal készülnek, olcsóbban juthatunk hozzá vidám, foglalkoztató könyvekhez, mondókás leporellókhoz, vagy kifestőkhöz. Természetesen a fő téma a tavasz, a megújulás és a nyuszik! Valamilyen nyuszis bejegyzést szerettem volna az ünnepre való tekintettel, aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy nem leszek ennyire elcsépelt. Ha már nyuszi és mese, akkor nálam az első helyen Beatrix Potter tündéri figurái állnak. Most kivételesen nem a meséiből válogattam, hanem egy életrajzi ihletésű regényt  ajánlok.

Beatrix Potter Anglia egyik leghíresebb meseírója és képeskönyvrajzolója. Ő az a hölgy, aki ruhákba öltöztette és emberi tulajdonságokkal ruházta fel állatfiguráit. Meséiben találkozhatsz nyuszikkal, egérkékkel, malackákkal, libákkal, de még békákkal is. Vidám és tanulságos történeteket mesél a gyönyörűen illusztrált könyveiben.  2006-ban készült egy film, amely a művésznő pályájának kezdetét, és a kiadóval való kapcsolatát meséli el. Miss Potter címmel játszották a mozikban, a főszereplő nőt pedig Renée Zellweger személyesítette meg. Ennek a filmnek a regényváltozatát vetette papírra Richard Maltby, Jr. 

Tovább

Hans Christian Andersen: A császár új ruhája

Bolondok mennyei lakomája

2015. április 01. - KönyvParfé

andersen_a_csaszar_uj_ruhaja.jpgMost Andersent hoztam el Neked, mert a minap az egyik - számomra kedves - történetére bukkantam a könyvtárban. Idén ünnepeljük halálának 140. évfordulóját, így ez a bejegyzés egy parányi tisztelgés a meseíró előtt. Senkinek sem kell bemutatnom Andersent, ugye? Csakúgy, mint a Grimm testvérek, ő is a meseipar nagyágyúi közé írta be magát. Írásai a világon szinte mindenhol ismertek és népszerűek, hiszen több mint 80 nyelven jelentek meg a történetei, és összesen 156 mese fűződik a nevéhez, melyek számos feldolgozást éltek már meg. A meséi és a belőlük készült rajz-, illetve mesefilmek sikereit már nem is említem! Kevesen tudják, hogy Hans Christian Andersen nem csak meséket, hanem izgalmas, kalandos regényeket is írt, melyekkel már korán ismertté tette nevét az írói berkekben. De az átütő sikert 30 éves korában érte el. Pénzkereset céljából meséket kezdett írni egy füzetsorozat számára, ez tette őt igazán híressé, későbbiekben pedig világhírűvé. Eleinte szégyellte, hogy ebben a gyerekeknek szóló műfajban publikál, de később el kellett ismernie, hogy ehhez van igazán tehetsége. Azt hiszem, ezt senki sem róhatja fel neki, hisz az ő tollából született meg A rút kiskacsa, A kis gyufaáruslány, A derék ólomkatona, A kis hableány és A császár új ruhájának története is. Az utóbbi mosolyogtatott meg a minap, jó volt újra fellapozni és a színes képeken somolyogni.

Tovább
süti beállítások módosítása