Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

21 szívet melengető karácsonyi gyerekkönyv

Hangolódjunk az ünnepekre!

2022. december 23. - KönyvParfé

21_1.jpg

Már benne vagyunk a karácsonyi finisben, de akik még mindig bizonytalanok, hogy mit vegyenek az aprónépnek, azoknak összegyűjtöttem pár címet, hátha megjön tőle az ihlet. Holnap még beszerezhetőek a karácsonyi őrületben, de ha inkább nem mászkálnátok már délelőtt a könyvesboltokba, azt is megértem. Mindenesetre érdemes megjegyezni a címeket, mert a jövő évi beszerzési listákon is méltán van helyük.

1. Jennifer Coulmann: Az igazi ajándék (Manó Könyvek, 2022)

az-igazi-ajandek.jpg

Az ünnep együtt a legszebb Egérke és Mackó nagyon várják a karácsonyt. Most igazán különleges lesz ez a nap, mert Mackó nem vonul el téli álmot aludni, így megajándékozhatják egymást és együtt ünnepelhetnek. Vagy mégsem? Egérke nem érti a barátját, vajon miért tesz úgy, mintha nem lenne otthon? Talán nem tetszett neki az ajándék, amit tőle kapott? Nem is sejti, hogy csupán arról van szó, Mackó mancsa túl nagy, hogy kibontsa az aprócska csomagot. Szerencsére végül minden jóra fordul, és az erdő lakói boldogan ünnepelnek együtt, Egérkénél. Szívhez szóló történet kicsiknek és nagyoknak a karácsony valódi csodájáról 2 éves kortól.

2. Hiltrud Baier: Vombat a hóban (Móra Könyvkiadó, 2022)

vombat_a_hoban.jpg

Vombi, a kis vombatkölyök rettentően izzad az ausztrál hőségben. Semmire sem vágyik jobban, mint hogy meghempergőzzön a hideg hóban! És ha már elutazik északra – mert ezt tervezi –, akkor szeretne rénszarvast látni, és aztán találkozni a Mikulással. Lappföld meglehetősen messze van, még szerencse, hogy Vombinak ennyi segítője akad – többek között egy kacsacsőrű emlős, egy torkosborz és egy öreg lékhorgász. Vajon odaér a kis vombat Lapföldre karácsonyig?

3. Friederun Reichenstetter: Mesék karácsonyig (Manó Könyvek, 2022)

1912044.jpg

Adventi mesekönyv 24 történettel
Minden nap vágd fel egy új mese oldalait!
Kari, a kisegér váratlanul levelet kap a Mikulástól, amiben azt írja, hogy sajnos idén nem fog tudni eljutni az erdőbe, hogy együtt ünnepeljen az állatokkal. Vajon mi történhetett? Lehet, hogy a Mikulás megbetegedett? És nélküle vajon hogy lesz ugyanolyan az ünnep?
A kisegér elhatározza, hogy megkeresi. De ki tudja, hol lakik a Mikulás?
23 izgalmas találkozásokkal teli történet után elérkezik a karácsony. De vajon a Mikulás is ott lesz?

4. Lucy Rowland - Katy Halford: Karácsonyi manó márpedig nincs! (Alexandra Kiadó, 2022)

2812392.jpg

Volt egyszer egy kisfiú, aki mindenkinél jobban hitt a karácsonyi manókban.
Hiába mondták neki, hogy karácsonyi manó márpedig nincs, ő hajthatatlan volt. Az ünnepek közeledtével útra kelt, hogy bizonyítékot keressen a manók létezésére. Segítesz neki?
Ez a mesés történet megmutatja, hogy érdemes hinni a csodákban, és ha alaposan megnézed az oldalakat, te is találhatsz egy-egy aprócska, játékos karácsonyi manót...

5. Ben Miller: Amikor megmentettem a karácsonyt (Móra Könyvkiadó, 2022)

ben-miller-amikor-megmentettem-a-karacsonyt.jpg

Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó?
Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét.
Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek…
Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik!

6. Nyúl Péter világa - Boldog karácsonyt, Nyúl Péter! (Manó Könyvek, 2022)

boldog-karacsonyt-nyul-peter-768x1001.jpg

Tarts Nyúl Péterrel és barátaival, készüljünk együtt a karácsonyra! Beatrix Potter meséit elevenítik meg a játékos feladatok. Több mint 250 látványos matricával még színesebbé tudod tenni az oldalakat. Tökéletes ajándék minden Nyúl Péter-rajongónak! 4+

7. Disney: Adventi mesekalendárium (Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2022)

covers_763448.jpg

– Nézd, papa! Havazik! – kiáltott fel Pinokkió. Az immár hófedte, csillogó falu látványát csodálta az ablakon keresztül. Izgatottan és boldogan várta a karácsonyt, hiszen ez volt az első ünnepe igazi kisfiúként. Idáig minden nagyon tetszett neki!
– Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy ideje felkészülnünk – felelte Geppetto.

Ünnepi visszaszámlálás 24 minikönyvvel!
A 24 varázslatos és időtlen történetet rejtő adventi kalendárium december minden napjára tartogat egy bájos Disney-mesét, hogy teljes legyen az ünnepi készülődés!
Várd együtt a karácsonyt kedvenc mesehőseiddel!

8. Andreas Steinhöfel: A karácsonyi jávorszarvas (Scolar Kiadó, 2022)

a-karacsonyi-javorszarvas-kalandjai.jpg

Van még manapság bárki is, aki hisz a Télapó létezésében? Hát Bertil biztos nem tartozik közéjük. Ám egyik nap Mr. Moose, a jávorszarvas csapódik be a háztetőbe, és onnan aztán a család nappalijába. Állítólag éppen a főnökével, Télapóval hajtott végre egy próbarepülést, amikor lezuhant. Mostantól aztán Bertilnek van min töprengenie. Gyorsan összebarátkozik a jávorszarvassal. Ám kisvártatva felbukkan maga a Főnök is, és vissza akarja kapni a szarvasát! Pedig Mr. Moose már olyan otthonosan berendezkedett Bertilék garázsában…

9. Takács Viktória: Regölős mese (Scolar Kiadó, 2022)

regolos_mese.jpg

Végre ​beköszöntött a tél, és megérkezett az első igazi hó. Minden gyereken bizsergető izgalom lett úrrá: végre mehetnek szánkózni! Borka öröme azonban nem felhőtlen. Sajnos neki nincsen új kabátja, kinőtte a kesztyűjét, és a sapkája is eléggé kisbabás… Sokan csúfolják is emiatt. Kivéve Somát, a legjobb barátját, akinek még a bánatát is el meri mondani: a családja nehéz helyzetben van, nem telik se új szánkóra, se új ruhákra. Soma a nagymamája biztatására ősi varázslásban bízik, ezért meghívják a faluba a regősöket, akik minden jót kívánhatnak és teremthetnek az új esztendőre. Vajon mit hoz a tavasz Borkáéknak? Nem lehet kétségünk: a regölés ősi „tudománya” hatásos lesz ismét, és áldás vár a családra.

A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg. A Hagyományaink sorozatban olyan ünnepeket dolgozott fel eddig, mint a betlehemezés, a mohácsi busójárás, a húsvét, a pünkösd, a lucázás, a szüret…

10. Takács Viktória: Karácsonyi mese (Scolar Kiadó, 2022)

covers_763453.jpg

Somáéknál ​nagy a sürgés-forgás, készülődnek a szeretet ünnepére. A kisfiú alig várja a karácsonyt, de nemcsak a szentesti fenyőállítás és ajándékozás tölti el izgalommal, hanem az is, hogy a karácsony első napját együtt töltheti az unokatestvéreivel. Az ünnep idején sok érdekes dolog történik: a templomban eljátsszák Jézus születésének történetét, a gyerekek „mendikálni” mennek, azaz karácsonyi dalokat énekelnek a környékbelieknek, mindenféle finomság illatozik a konyhában, ráadásul az adventi naptár is meglepetéseket rejt! És azt még nem is sejti Soma, hogy az örömöknek itt közel sincs vége: a legnagyobb meglepetést apa és anya csodás bejelentése jelenti majd számára!

Takács Viktória könyvében megelevenednek az adventi és karácsonyi ünnepkör régi magyar hagyományai épp úgy, mint napjaink szokásai. Ráadásul a kötetben újra találkozhatunk a Hagyományaink sorozat korábbi hőseivel.

11. Alex T. Smith: A kisegér, aki karácsonyra hazatalált (Manó Könyvek, 2022)

a-kiseger-aki-karacsonyra-hazatalalt-768x987.jpg

Már csak öt nap van hátra karácsonyig, és Fülöpnek, a kisegérnek még meg kell oldania a Nagyon Különös Rejtélyt, ezért világ körüli kalandra indul. Útja során régi, kedves ismerősei mellett elbűvölő új barátok segítik. A szívet melengető, varázslatos történet huszonnégy és fél mesében bontakozik ki, melyek után egy-egy ünnepi recept, ajándékötlet vagy dekorálási tipp segíti a közös karácsonyi készülődést.

12. Geronimo Stilton: Boldog karácsonyt, New York! (Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2022)

geronimo-stilton-boldog-karacsonyt-new-york.jpeg

Világjáró Vilmos nagyapám óriási meglepetéssel készült a családnak: New Yorkban ünnepeljük a karácsonyt! Repülőre ültem hát, ám egy szerencsétlen véletlen folytán végül egy titokzatos idegent kergettem a hatalmas város utcáin. Bajuszdermesztő, havas kaland volt!

13. Karácsony utca (Móra Könyvkiadó, 2022)

karacsony-utca.png

Ez a látványos történet kihajtható lapokkal egyszerre könyv, díszlet a közös játékhoz és a szoba dísze! Tökéletes ajándék 3 – 7 éves gyerekeknek!

karacsonynak-unnepe-718x1024.jpg

A karácsony csupa varázslat: téli titkok és illatok, sürgés-forgás, neszezés. Nagy klasszikusok és mai magyar írók meséi és versei olvashatók ebben a kötetben, az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy. Boldog ámulást-bámulást kívánunk!

15. J. Kovács Judit: Kerekítő Manó adventi mondókatára (Móra Könyvkiadó, 2022)

kerekito-mano-adventi-mondokatara-768x768.jpg

A ​Kerekítő manó adventi mondókatárának célja, hogy segítse a családokat ráhangolódni az ünnepre: hogy a család minden tagja meg tudja élni a jelent, és az egymásra figyelés jegyében várják a Karácsonyt, melyet a lelki ráhangolódás tesz igazán teljessé. A könyv olvasása, a mondókázás és az ölbeli játékok kiváló lehetőséget nyújtanak minden családnak a minőségi idő megélésére, együtt töltésére.
A mondókatár felépítésének alapját az adventi időszak 24 napja alkotja: december 24 napjához kapcsolódóan tartalmaz mondókákat és ölbeli játékokat, valamint napi érdekességeket. Öröknaptár jellegénél fogva a kötet évek múltán sem veszít aktualitásából.
A mondókatárat téli hangulatú napszámláló rigmusok nyitják. Ezt követik az ünnepi témájú és hangulatú mondókák, amelyekhez J. Kovács Judit készített játékleírást a szülők részére. Minden mondóka mellett helyet kapott egy-egy érdekesség az adott naphoz tartozóan, ahol az olvasónak lehetősége nyílik megismerkedni a népi hagyományokkal, szokásokkal. Így a gyerekek már óvoda előtt találkozhatnak a Mikulás történetével, az adventi koszorú, vagy Luca székének hagyományával, egyéb más téli szokásokkal, népi hiedelmekkel.
A Kerekítő könyvcsalád jól ismert arculatához hűen, a Kerekítő manó adventi mondókatárát Kállai Nagy Krisztina ünnepi hangulatú illusztrációi díszítik.

16. Pásztohy Panka: Pitypang és Lili - Pitypang és a hókutya (Pagony Kiadó, 2021)

pitypang_es_a_hokutya_borito_1000px.jpgEgész nap csak esik az eső, Lili és Pitypang pedig nagyon unatkozik… Miért nem lehet kimenni a kertbe? Miért
nincs akkora hó, mint anya kislánykorában?
Szerencsére anyának mindig van egy jó ötlete, hogyan lehet még egy esős délután is izgalmas – még az is
kiderül, hogy bent is lehet hóembert építeni!
A legjobb az egészben pedig az, hogy az esőből sokszor mégiscsak hó lesz!

17. Berg Judit: Maszat karácsonya (Pagony Kiadó, 2022)

maszat-karacsonya.jpg

Nemsokára itt a karácsony! Maszat nagyon izgatott, mert az unokatestvére, -Kamilla náluk tölti a téli szünetet. De mielőtt megérkezik, még rendet kell tenni a szobában, ebédelni kell, ki kell menni a repülőtérre, és még a gép is késik… Mikor jön meg Kamilla? És utána mennyit kell még várni arra, hogy tényleg karácsony legyen? Mese a várakozásról, a készülődésről – és persze az ünnepről magáról – Maszattal és Hóchóccal.

18. Dawn Casey: Mesék télre - Történetek a világ minden tájáról (Móra Könyvkiadó, 2021)

mesek_telire_borito_300pixel.jpg

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.

19. Scheller Anne: Miért nincs mindennap karácsony? (Pagony Kiadó, 2022)

miert-nincs-mindennap-karacsony.jpg

Miért áll egy fenyőfa a nappaliban? Télapó mindenhol jár?
Miért olyan szép a karácsony?
Emma arra kíváncsi, hogy miért épp 24 ajtócska van az adventi naptáron. Lora énekekkel készülődik az ünnepre, Leóék pedig a világ legviccesebb betlehemes játékát tanulják be. Mindannyian alig várják a karácsonyt, és feltett szándékuk, hogy az adventi időszakban minél többet megtudjanak róla, így hát kérdeznek és kérdeznek.
A mesékbe szőtt válaszoknak köszönhetően ez a kötet hasznos kézikönyvként kísér minket végig az adventi időszakon, és Anne Scheller történeteit olvasva mi, felnőttek is újraélhetjük az ünnepi készülődés izgalmait.

20. Berg Judit - Grecsó Krisztián - Harmath Eszter - Kertész Erzsi - Kiss Ottó - Lackfi János - Máté Angi - Mészöly Ágnes - Molnár Krisztina Rita - Szabó T. Anna - Tóth Krisztina: Pehelykönnyű ünnepek (Cerkabella, 2022)

pehelykonnyu-unnepek.jpg

A ​Pehelykönnyű ünnepek arról szól, amit a címe is ígér; a készülődésben segít, hogy olyanná tegyük az ünnepeinket, amilyennek mi szeretnénk. Ismert kortárs írók meséi, versei hangolnak a jeles napokra, Harmath Eszter nagyszerű, pompás receptjeivel, Lovász Andrea játékaival lesz ez a könyv valódi használati útmutató ünnepekhez. Advent, karácsony, szilveszter, farsang, húsvét, őszi ünnepek, születésnapok, vendégvárás, ajándékkészítés – csupa jeles nap, amire együtt készülhet az egész család!

„Az ünnepi illata és íze összetéveszthetetlen. Az a bizonyos illat, amitől magad előtt látod a szikrázó fát, aminek csak akkor és ott van helye a konyhában. Fűszerek, gyümölcsök, az elfújt gyertya illata. Minden eleven képeket idéz fel bennünk, és ezer színben festi meg a múlt, jelen és jövő ünnepeit.”
Harmath Eszter

"Hogy mi a legjobb az ünnepekben? Kétségtelenül a várakozás. A készülődés. Az elsuttogott kis titkok. Az öröm tehát, amivel érkezik.
Van hozzá használati utasítás is, hogyne. Ezt mondogatják folyamatosan mindenféle fórumok, csak nem nagyon szoktuk meghallani: egyik ünnep sem a tízfogásos vacsorától vagy a fogkefével csillogóra suvickolt lakástól lesz az igazi. Hanem csakis az egymásra szánt időtől, figyelemtől, a közös élményektől!"
Lovász Andrea

21. Giada Francia - Claudia Bordin: Közeleg a karácsony (Manó Könyvek, 2022)

kozeleg-a-karacsony-1-767x1024.jpg

Karácsonyig még van 24 nap. Töltsd ezt az időszakot Mikulás manóival, így varázslatos élményekben lesz részed. December elsejétől mindennap nyisd ki a megfelelő számú ablakot, hogy találkozz a manókkal. Az ő segítségükkel a te otthonod is egyre hangulatosabb lesz. A manókkal apró játékokat, dekorációkat készíthetsz, mesélnek majd mókás történeteket, bemutatják az Északi-sark hagyományait, süthetsz velük sütit, és Mikulás kedvenc dalaira táncolnak majd veled, amiből egy egész Spotify lejátszási lista készült. Kezdődjön a visszaszámlálás a BOLDOG KARÁCSONYig! Adventi kalendárium 24 ablak mögött megbújó feladattal Mindennap nyiss ki egy ablakot és élvezd a Spotify-ról hallgatható dalokat. 2 éves kortól.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2618007818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása