Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

25+1 szakácskönyv, melyet kedvenc sorozatod vagy filmed ihletett

2021. november 10. - KönyvParfé

26_szakacskonyv.pngBár a blogon olyan könyvekről olvashatsz, melyekhez valamilyen étel vagy ital párosult, szerintem nagyon izgalmas lehet kedvenc filmünket vagy sorozatunkat is egy jól elkészített finom fogásként viszontlátni a tányérunkon. Összeszedtem néhány könyvet, melyek ezt a tematikát ragadják meg, hátha valaki kedvet kap főzőcskézni a Gilmore lányokkal, Hannibal Lecterrel vagy a Star Wars szereplőkkel. S mielőtt bárki a fejemet venné, tudom, hogy bőven vannak olyan könyvek a listán, melyekből először a könyv jelent meg és csak később láthattuk a mozivásznon, de nekem kicsit összemosódik ez a vonal, hiszen gondoljunk csak bele, hogy milyen sokan csak moziban látták például Az éhezők viadalát vagy a Trónok harcát, és sohasem olvasták el a köteteket.

1. A szürke 50 árnyalata

a_szurke_50_arnyalata.jpg

Rögtön itt A szürke ötven árnyalata, mely először könyvben robban be és csak utána lovagolták meg a történetet és filmesítették meg. És igen, tudom, ez erős indítás, de úgy gondoltam, kezdjünk egy igazi kedvcsinálóval! Ebben a kötetben minden van, amit össze lehet kötözni, jó vastagon be lehet olajozni és tömködni. Öhm, azt hiszem, nem ragozom tovább. Nem hiszem, hogy hiánypótló kötet lenne, mindenesetre aki kísérletező kedvű a konyhában, annak nyugodt szívvel ajánlhatjuk.

2. Alien

alien.jpg

Ilyen undi szakácskönyvet aztán ritkán látni! Mert ebben minden IS van, mi szem szájnak ingere. Talán nagyi kevésbé fogja értékelni, ha ebből a könyvből készülsz a vasárnapi családi ebédre, de az tagadhatatlan, hogy elnyerheted vele a Föld legnagyobb csúcsragadozója címet.

3. Anne otthonra talál

anne.jpg

Lucy Maud Montgomery unokája Kate Macdonald megidézte egy szakácskönyvben Avonlea mesés hangulatát és olyan fogásokat vonultatott fel, mint például Anne Shirley liniment tortjáját (persze liniment nélkül), Marilla szilvapudingja karamellszószát (egér nélkül!) vagy Gilbert gyors vacsoráját.

4. Breaking Bad - Totál szívás

9781409157564.jpg

Nos, ha metamfetamin gyártásba nem is kezdesz, miután átböngészted ezt a szakácskönyvet, azért elgondolkodsz azon, mennyire ijesztően kreatív tud lenni az emberi agy. Sok sütirecept olvasható benne, melynek a porcukor vagy a kékre színezett  keménycukor  nélkülözhetetlen hozzávalója. Vedd fel a védőfelszerelést, vonulj be a laborba és mehet a kotyvasztás.

5. Büszkeség és balítélet

buszkeseg_es_balitelet.jpg

Nem lehet teljes a lista egy jófajta Jane Austen szakácskönyv nélkül. A Büszkeség és balítélet köré épített tematikus szakácskönyv hihetetlenül szép, és nem csak a külseje, de a belseje is magához édesgeti a sütni vágyókat. Martha Stewart megidézi az angol teapartik hangulatát, ezért ínycsiklandó édességek és péksütemények, juharszirupos pogácsák és friss, bogyós torták receptjeit találod a kötetben.

6. Doctor Who - Ki vagy, doki?

doctor_who.jpg

Azok, akik szeretnek sütni és főzni, no meg akik titokban arra vágynak, hogy egy éjszaka felbukkan hálószobájukban a TARDIS, ezt a szakácskönyvet imádni fogják! Szórakoztató és ötletes receptek az egész család számára. Doctor Who rajongóknak kötelező!

7. Dowton Abbey

dowton_abbey.jpg

IGEEEN! Két évet kellett várni rá, de végre hozzánk is ideért! A hivatalos Dowton Abbey szakácskönyv, több mint száz receptet tartalmaz. Itt aztán lehet válogatni a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából. Legyen szó többfogásos díszvacsoráról, könnyen elkészíthető pástétomról vagy pitéről, ebben a könyvben mindenki talál valami finomságot. Annie Gray ételtörténész a fantasztikusan elkészített tányérok mellé egy kis magyarázattal is szolgál, hogy 1912 és 1926 között miért éppen az adott fogás volt a legnépszerűbb.

8. Hunger Games - Éhezők viadala

ehezok_viadala.jpg

Most már akár Panem posztapokaliptikus világát is a konyhádba varázsolhatod. 187 recept található ebben a kötetben, és legyen szó a 12-es körzetben élők mindennapi ételeiről vagy a Capitolium pazar lakomáiról, ebben a könyvben minden fontosabb helyszín és alkalom megelevenedik. Olyan receptek találhatóak benne, mint például Prim születésnapi szarvaspecsenyéje, Gale serpenyős sültje vagy Peeta mazsolás-diós kenyere. Minden recept kipróbálásért kiált, ehhez pedig sok szerencsét, és sose hagyjon el a remény!

9. Gilmore girls - Szívek szállodája

gilmore.jpg

Ehhez a sorozathoz rengeteg nem hivatalos szakácskönyvet írtak már. Persze nem kell ezen csodálkozni, hiszen minden egyes epizód hemzseg a klassz kajáktól. Szinte könyörög egy evős könyvért! Ez a kötet pedig annyira friss és ropogós, hogy még csak előrendelhető státuszban van külföldön. Azt hiszem, hozzánk is hamarosan elér.

10. Hannibál

hannibal.jpg

Ebben a könyvben bizony hallgatnak a bárányok, már csak azért is, mert rákerülnek egy-egy csini tányérra. Természetesen a húsok tökéletesen, félig átsütve készülnek, és az italok között nagy figyelmet kap a vérnarancs, mint összetevő. Haláli!

11. Harry Potter

harry_potter.jpg

Harry Potter világa annyira jól kitalált, hogy adja magát egy mágikus szakácskönyv, melyben varázslók kedvenc receptjei jelennek meg. De most őszintén, kinek kell egy snassz szendvics, ha ehet valami finomat a Weasley ikrek varázsboltjából, vagy bekaphat egy falat csokibékát? És az édes, habos vajsörről még nem is beszéltem...

12. Hobbit

hobbit.jpg

Vajon mit ehetnek a hobbitok? Ez a szakácskönyv tele van ropogós kenyérreceptekkel, meleg, gyors reggelikkel, hússal töltött pitékkel és olyan sültekkel és pudingokkal, melyek lassan készülnek. Mert az igazán jó ételekhez kell idő. S mert nincs annál meghittem pillanat, amikor a szeretteiddel körülülöd az asztal és együtt vagytok, miközben finomabbnál finomabb ételeket esztek. Tolkien rajongók polcán méltó helyre kerülhet.

13. Friends - Jóbarátok

jobaratok.jpg

Tudooom, már annyi bőrt lehúztak a Jóbarátokról, de ez TÉNYLEG olyan könyv, amely minden rajongónak be kell szereznie! Rengeteg színes fotót, több mint hetven receptet és vicces anekdotákat tartalmaz, és persze az ikonikus ételekből nincs hiány. Csak pár elnevezés a teljesség igénye nélkül: Monica Hálabarát Lakomája, Rachel Hagyományos Angol Rakott Krémdesszertje, a Sült Krumpli – csakis Joeynak, a Chandler-féle „Tej, amit elrágsz”, Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Hidratáló Szendvics. Kell ennél több? 

14. Orange is the New Black - Narancs az új fekete

orange_is_the_new_black.jpgAki netán rákívánna egy finom kis börtönkosztra, az ne habozzon beszerezni ezt a könyvet! A receptek mellett rengeteg információt olvashatsz az Orange is the New Black című sorozat szereplőiről és a forgatással kapcsolatos kulisszatitkokról. 65 receptet találsz a kötetben, melyek elkészítése egyszerű, s mint ahogy a borítón is láthatod, a tálalás adja meg igazán a film hangulatát.

15. Outlander - Az idegen

outlander.jpg

Figyelem, csodakönyv következik! Ez a szakácskönyv kívül-belül tökéletes. Theresa Carle-Sanders, az Outlander Kitchen megálmodója fantasztikus séf, receptjeivel pedig elmeséli Claire és Jamie hihetetlen történetét, mely elrepít bennünket a skót felföldre és a francia forradalom idejére is. Amatőr szakácsok is nyugodt szívvel kísérletezhetnek vele, mert egyszerű receptek találhatóak benne.

16. Spongyabob Kockanadrág

spongya_bob.jpg

Eddig kizárólag Rák úr és Spongya Bob ismerte a fenséges herkentyűburger receptjét, de talán ebből a könyvből fény derül a titkos összetevőkre is. Vajon milyen fogások lehetnek még a Rozsdás Rákollóban, hogy mindig telt házzal üzemel?

17. Star Trek

star_trek.jpg

Ezt csakis kőkemény Star Trek rajongóknak! Szórakoztató, könnyen használható könyv, mely rengeteg ételt tartalmaz a filmben szereplők kedvencei közül. Egzotikus italok, földöntúli ételek, szórakoztató leírások és plusz információk a tévében használt kellékekről. Abszolút poén kategória, hogy egy macskaeledel receptet is tartalmaz a könyv, melyet Data készített Spot nevű macskájának.

18. Star Wars

star_wars.jpg

Nagyon sok Star Wars szakácskönyv létezik. Igazából azt sem tudtam először, hogy melyiket mutassam. Szerencsére a Kantin nálunk is könnyűszerrel beszerezhető, ha épp egy galaktikus utazásra vágysz a konyhád körül.

19. Supernatural - Odaát

supernatural.jpg

Legyél rutinos szakács vagy kezdő konyhazsonglőr, ezzel a szakácskönyvvel nem lősz mellé. Többféle sós és édes receptet megtalálsz benne, melyet akkor is elkészíthetsz, ha épp meg kell védened az emberiséget mindenféle túlvilági fenyegetéstől. A sorozat főszereplői Dean és Sam, gyakran beülnek egy kisvárosi étterembe, míg kitalálják mi legyen a következő lépés a veszély elhárítására. Ez a hangulat bizony szépen visszaköszön a lapokon.

20. Született feleségek

szuletett_felesegek.jpg

Bár a Lila akác köz minden ajtaja bezárult már és nem kevesebb, mint nyolc évadot tudhatott magáénak. Szinte minden hölgy tudott azonosulni valamelyik szereplővel, akik konyhai rutinja is különbözött. Bree, Susan, Lynette és Gabrielle nem kimondottan hagyományos háziasszonyok, de azért megosztanak néhány házi receptet az olvasókkal. Mert ha bár nagyon különbözőek, enni mindannyian szeretnek.

21. Tini nindzsa teknőcök

tini_nindzsa.jpg

Gyerekkori kedvenceink, a Tini nindzsa teknőcök is megihletett pár szerzőt. Nem is kérdés, hogy a tematika a pizza köré épült.

22. Tomb Raider

fd07864d44556f8ebec71506e6a9de08.jpg

Ismerősen cseng Lara Croft neve? A belevaló, intelligens és merész hölgy a Tomb Raider nevű játékok világából került a mozivászonra. Ezzel a szakácskönyvvel aztán bárhol tudsz főzni valami finomat, ezt Lara garantálja!

23. Trónok harca

tronok_harca.jpg

George R. R. Martin könyvei nemcsak arról híresek, hogy meghalnak benne kedvenc szereplőink, de hatalmas lakomák is szerepelnek bennük. Evős könyvek, és a sorozatban is láthattuk, mekkora hedonizmus jellemző egy-egy összejövetelen. Ehhez a szakácskönyv is hű maradt.

24. Twilight - Alkonyat

lf.jpg

Egy ideig tombolt a Twilight-láz, melyre elég rendesen rásegített Robert Pattinson búskomor ábrázata és csillogó, alabástrom bőre. Legyél halandó, vámpír vagy vérfarkas, ezt a könyvet szeretni fogod, mert nagyon sokfajta étel szerepel benne. A Red Velvet tortától kezdve a gombás ravioliig, a pekándiós gofritól a Harry híres haláig mindenki talál benne valami kedvére valót.

25. Back to the Future - Vissza a jövőbe

vissza_a_jovobe.jpg

Ez az a könyv, amelyre a leginkább fáj a szívem. Nagyon szeretem a filmeket, ezért borzasztóan kíváncsi vagyok arra is, hogy milyen fogások találhatóak a könyvben. 65 recept a múltból, a jelenből és a jövőből? Ide vele!

25+1. The Walking Dead

walking_dead.jpg

Mit főzöl, ha a Földet élőhalottak népesítik be, és csak egy kis csapat túlélő maradt ebben a rémálomban? Természetesen felveszed a harcot a zombikkal és az összes konzervet felkutatod, ami még megmaradt ebben a rohadt világban! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5416735886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása