Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Karanténmesék

2020. december 15. - KönyvParfé

banner.png

Olyan könyveket gyűjtöttem össze egy csokorba, melyek kisebb és nagyobb gyerekeknek segítenek abban, hogy könnyebben fel tudják dolgozni a világjárvány okozta félelmet, rossz érzéseket, szorongást. Ezek a könyvek segítenek a kisgyerekeknek megérteni, hogy mi is zajlik körülöttünk, és arra is válaszokat adnak, hogy miért viselkednek olyan furcsán az emberek. A járvány mindannyiunk életét átformálta, egészen másmilyenek a hétköznapjaink és a szokásaink, mint egy évvel ezelőtt. Mindannyian próbálunk alkalmazkodni, de a kicsiknek nem olyan könnyű elmagyarázni, mi is zajlik a világban, és ez a sok-sok változás elég ijesztő lehet a számukra. A meséken keresztül könnyebben megértethetjük velük a mostani helyzetet, és válaszokat adhatunk a kérdéseikre.

1. Elizabeth Jenner - Kate Wilson - Nia Roberts: Koronavírus - Egy könyv a vírusról gyerekeknek

unnamed.png

Ez a könyv fontos kérdésekre ad választ olyan egyszerű nyelven, amely könnyen befogadható 4-10 éves gyerekek számára is:
– Mi a koronavírus?
– Hogyan lehet elkapni ezt a vírust?
– Mi történik, ha valaki megfertőződik?
– Miért aggódnak most az emberek annyira emiatt a vírus miatt?
– Van-e gyógyszer?
– Miért van zárva olyan sok hely most? Az óvodák, iskolák is?
– Miért nem szabad most találkozni a nagypapával, nagymamával?
– Miért nem találkozhatok a barátaimmal?
– Mit tehetek én, hogy segítsek?
– Mi fog történni a jövőben?

Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalak száma: 30 oldal
A Pagony oldaláról ingyenesen letölthető dokumentum, IDE KATTINTVA ezt megteheted.
4 éves kortól

2. Együtt a vírus ellen - Koronavírus? Tűnj el!

s-2119-egyutt-a-virus-ellen_webre.jpg

A vírusok csúnya dolgok: megbetegíthetnek bennünket, nem mehetünk ki miattuk a házunkból és nem lehetünk a barátainkkal... De nem legyőzhetetlenek! Mert ha összefogunk, elbánhatunk velük. Vegyetek részt ti is a koronavírus elleni küzdelemben. Együtt erősebbek vagyunk!

Kiadó: Napraforgó 
Oldalak száma: 32 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9789634832379
3 éves kortól

3. Tóth Krisztina: Járványmese 121967549_3479838802125697_4358673522438957472_o.jpg

Tóth Krisztina: Járványmese című mesekönyvét, amely Václav Kinga és Gyenes Gábor csodálatos illusztrációival jelenik meg, minden gyereknek és szülőnek ajánljuk, aki szereti a meséket, és szívesen kalandozik el egy olyan csodás világba, amelyek keresztül szebbnek látja a mindennapokat is.

A mese kisebb  és nagyobb gyermekeknek és szüleiknek is segít abban, hogy könnyebben fel tudják dolgozni a világjárvány okozta rossz érzéseket, a félelmet, a szorongást és még sok minden mást, amiről nem mindig tudunk vagy merünk nyíltan beszélni.

A mesét Tóth Krisztina nyolcéves kislányának írta azért, hogy megértse, mi az a láthatatlan veszély, ami elől otthonainkba bezárva érezhetjük csak magunkat biztonságban.

A gyerekeknek nagyon fontos, hogy nyíltan el tudjuk mondani, mi történik éppen a világban, hogy eloszlassuk az ismeretlentől való félelmüket, a világ dolgait pedig a legjobban a meséken keresztül lehet érthetővé tenni.

Kiadó: Womanpress
8 éves kortól

4. Zhao Ling: 14 játékos nap a nagypapával a vírus idején

14_jtkos_nap_a_nagypapval_vrus_idejn_400.jpg

Miért kell egy kislánynak két héten át otthon maradnia? És miért csak a nagypapája van vele? Hová tűntek a szülei? És mit lehet csinálni a bezárt lakásban tizennégy hosszú napon át?

Játszani, természetesen. Nagypapa jól szeret és jól vigasztal: a kislány, akinek a szülei orvosként-nővérként másokon segítenek, minden nap új szerepet játszhat. Egyszer orvos, mint az apukája, azután festőművész, majd tudós, rendőr, katona és önkéntes segítő - ahogy a felnőttektől látja. Az utolsó napon pedig íróvá válik, hogy beszámolhasson a cseppet sem félelmetes karanténról és az emberek segítőkészségéről. Na és arról, hogy anya és apa hamarosan hazatér!

Kiadó: Ventus Libro Kiadó
Oldalak száma: 32 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9786155755781
4 éves kortól

5. Luo Xi: Egy életmentő maszk kalandjai

2377255.jpg

Mégis mire gondolhat egy hétköznapi maszk a gyógyszertár polcán? Talán arra, hogy a sorban álló vásárlók között csak lesz valaki, aki őt választja. Ki is választják, ám sok öröme nem telik az új otthonában és az új gazdájában. Kimondani is szörnyű, de megtörténik vele minden maszk rémálma: NEM HASZNÁLJÁK! Pedig mi más lenne egy orvosi maszk életének a célja? Kézről kézre adják, elismerik, hogy milyen hatékony, milyen fontos, mennyire nélkülözhetetlen vírus idején, azután elfelejtik. Nincs hát rá egyetlen embernek sem szüksége? Már hogyne lenne! Eljön az idő, amikor annak segíthet, akinek a legnagyobb szüksége van rá. 

Kiadó: Ventus Libro Kiadó
Oldalak száma: 32 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9786155755774
4 éves kortól

6. Eva Lohmann: Hanna és az elefántnyi távolság

6274523_4.jpg

Az óvodásoknak és szüleiknek szóló kötet a koronavírus-járvány időszakának nehézségeit, a helyes viselkedés és kapcsolattartás kérdéseit járja körül, a gyerekek nyelvén, miközben elmagyarázza a betegséget okozó vírus terjedésének lényegét is. Játékosan vezeti fel, miért fontos "elefántnyi távolságot" tartani másokkal, miért és hogyan kell kezet mosni, miért nem lehet óvodába és játszótérre menni, miért nem lehet most a nagymamával találkozni vagy zsúrokat rendezni - de mindezek helyett lehet más izgalmas dolgokat csinálni OTTHON! Lehet például erkélypikniket rendezni a szülőkkel és a testvérekkel!

Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalak száma: 24 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9789635092222
3 éves kortól

7. André Ferenc: Bújócskaverseny - Verses mese a koronavírusról

covers_643590.jpg

André Ferenc könyve szavakkal karatézza le a koronavírust, a történet vígan bugivugizik, és kiderül, hogy egy járvány megfékezéséhez nem kell semmi más, mint néhány leleményes zokni, egy príma ötlet, egy agyafúrt gyerek meg egy virgonc elnök. Lackfi János, költő

"Lázas a pláza, izzad a menza! / Ez nem lehet sima influenza!" A sztorit mind ismerjük, hiszen nemrég mind otthon gugyultunk, játszottuk a nagy "bújócskaversenyt". André Ferenc könyve szavakkal karatézza le a koronavírust, a történet vígan bugivugizik, és kiderül, hogy egy járvány megfékezéséhez nem kell semmi más, mint néhány leleményes zokni, egy príma ötlet, egy agyafúrt gyerek meg egy virgonc elnök. Lackfi János, költő Ki szabadított vírust a világra? Igaz, hogy varázsvírus? Tényleg lesz apokalipszis? Segít a globális bújócskaverseny? Léteznek zoknimanók? Ténlyeg Zokniországban laknak, túl a Süveg-hegyen? Mi lesz, ha leblokkol a zokniportál? Ki csodálja a zokniholdat? Hogy jön mindehhez Zokkenberg, Papucs Pippin, Bocskor Barbi és Bakants Mihály? Milyen hosszú Pamut-hegytől Gyapot-szigetekig az út? Ki szervezi a karanténkoncertet? Lapozz, és megtudod. Bónusz: egy elgurult varázskorona. László Noémi, költő

Kiadó: Koinónia Kiadó
Oldalak száma: 81 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9789731652344
6 éves kortól

 

8. Bendl Vera: Berci nem megy iskolába

covers_628560.jpg

„Hurrá, bezárják az iskolát! Végre, végre, végre! Erre vártam már ezer Berci nem mehet iskolába – és, valljuk be, Berci ennek igencsak örül: végre egész nap otthon lehet. Aminek mégsem örül, az az, hogy mindez egy fránya vírus miatt alakult így. Ráadásul kiderül, hogy azért mégiscsak lesz tanítás, csak éppen online, és még Mamóval sem lehet találkozni, mert Mamóra most különösen vigyázni kell.A kapcsolattartás egyetlen módja a grannykype. Hogy mi az a grannykype, mi az az antikáköpeny, mi szükség van galambokra, sütikre, sőt leguánnyálra, és mindennek mi köze van a vírushoz – kiderül három gyerek, Berci, Juszti és Borka, valamint jó néhány varázslatos nagyszülő fantasztikus kalandjából.

Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalak száma: 168 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9789634106692
8 éves kortól

9. Vibók Ildi: A szupercsapat - Mire jó az oltás?

covers_638530.jpg

Emma királykisasszony nem fél semmitől. Semmitől, csak az ol-tás-tól. Úgyhogy el is dönti, ő bizony nem akar oltást kapni, és ezt anyukája engedélyével közli is tudós háziorvosával. Doki nem erőszakoskodik, csak előveszi csodafegyverét: a varázskönyvet, ami megmutatja, milyen jó fej testőrség dolgozik éjjel-nappal azon, hogy legyőzze az Emmát támadó ádáz vírusokat és bacikat. Ám sajnos néha ők sem elég erősek, és ilyenkor jól jön nekik egy kis segítség, némi előképzettség és edzés. Na, itt jönnek képbe a védőoltások… és végül Emma is rájön, hogy megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe.

Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalak száma: 56 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9789634107026
6 éves kortól

10. Katie Daynes: Nézd meg, mi az a baci!

covers_489095.jpg

Kíváncsi vagy, mik azok a kórokozók? Hogy hol élnek, hogyan terjednek, és mire ügyelj, hogy ne betegítsenek meg? Hajtsd ki a füleket, és megtudod a válaszokat!

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt.
Oldalak száma: 12 oldal
Borító: Keménytáblás
ISBN: 9789633412541
3 éves kortól

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4116327578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása