Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Alan Bradley: Amikor ​a csontok suttognak… (Flavia de Luce rejtélyei 5.)

Fokhagymás "csontok" paradicsomos mártogatóssal

2016. október 07. - KönyvParfé

amikor_a_csontok_suttognak.jpgAdam Bradley Flavia de Luce rejtélyei című sorozatával eddig csak szemezgettem a könyvesboltokban, de most végre a kezeim közé kaparintottam a most megjelent ötödik részét. Kicsit féltem tőle, mert nem tudtam, mennyire kell képben lennem az előzményekkel, szerencsére sikerült követnem a történetet. (Azért ha még nem olvastál Flaviáról, akkor kezd az első résszel, mert úgy az igazi. Ezt én is pótolni fogom.) Nos, ha csak a kötetek borítóját nézed, akkor is láthatod, hogy ez nem egy szokványos ifjúsági regény. Mindegyiken megjelenik a kotnyeles főszereplőnk Flavia, aki engem egy kicsit az Addams Familyből Wednesday Addamsre emlékeztet. Hosszú, sötét haja varkocsba kötve, fekete ruhában és fekete-fehér, csíkos harisnyában látható, amolyan fura, kissé különc tizenéves lány benyomását keltve, ezzel is erősítve a kicsit sötét, gótos hatást. A most megjelent rész borítóján természetesen megint feltűnik, ám mellette egy bizarr, gázmaszkos ember is helyet kap. A címéről már ne is beszéljek! Amikor a csontok suttognak… Bevallom, félve kezdtem bele, de sikerült minden várakozásomat felülmúlnia. Egyszerűen imádtam!

A történet az 1950-es évek Angliájában játszódik. Főszereplőnk Flavia de Luce, a tizenkét éves amatőr detektív, aki imádja a könyveket és a kémiát. Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él özvegy édesapjával és két nővérével.
Flavia már több bűncselekmény felderítésében játszott fontos szerepet, és ez ebben a részben sincs másképp. Szent Tankréd halálának 500. évfordulóját ünnepli a falu, ezért a templom alatti sírkamra felnyitására készülnek. Flavia kíváncsi, és mivel mindig rossz helyen van és rossz időben, az eseményt premier plánban nézheti végig. Amikor felemelik a kripta fedelét, kis termete miatt ő tekinthet be elsőként, de amit bent lát, az minden képzeletet felülmúl. Szent Tankréd csontjai helyett a közelmúltban eltűnt orgonista, Collicutt úr holttestét világítja meg a zseblámpa fénye. Vajon ki ölte meg a férfit? Hogyan került a kriptába? És a legfurcsább… miért visel gázálarcot?
Flavia pedig – mint ahogyan egy jó detektívtől elvárja az ember – mindent megtesz, hogy nyomokat találjon, és a rendőrséget megelőzve, elsőként oldja meg a rejtélyeket.

Nagyon tetszik a regény stílusa, lendületes és lebilincselően izgalmas. Többen úgy éltették a sorozatot, hogy az Agatha Christie krimijeihez hasonlították, és be kell vallanom, van benne valami. Flavia nagyszerű nyomolvasó, a cselekmény pedig korántsem szokványos. Adott egy régi kastély, egy tipikus angol falucska, egy gyilkosság, és egy kotnyeles, ám roppant talpraesett ifjú hölgy, aki végére jár a rejtélyeknek. Ugye, hogy minden benne van, ami egy jó krimihez elengedhetetlen?

Adam Bradley létrehozott egy nagyon jó és szórakoztató könyvet, ahol a főhős nemcsak okos, de szellemes és vakmerő is. Bár akad a könyvben bőven megoldásra váró rejtély, egy-két hulla, vér és majrés jelenet, mégis rengeteget nevettem olvasás közben. Flavia kissé szarkasztikus humorával könnyen tudtam azonosulni, és nagyon tetszett, hogy a detektív munka mellett a kémiai kísérletek is fontos szerepet játszottak a történetben.

Megszokta, hogy sokat van egyedül és csak saját magára számíthat, s mivel nincs túl nagy társasága, a kémiakönyvek lettek a barátai. A mérgek és azok elkészítése lett az egyik legnagyobb szenvedélye, ezt viktoriánus kastély elhagyatott laboratóriumában végzi.

A lány családja sem hétköznapi, hiszen ott van a mindig csöndes és zárkózott apa, valamint két nővére, Daphne (Daffy) és Ophélia (Feely). Meg persze Dogger a háborús veterán, aki kertész, barát, tanár, egy kicsit apapótló is egyben, és Mullet asszony a házvezetőnő, aki rettenetesen főz.
A testvéreivel nem túl rózsás a viszony, legkisebb lévén örök céltáblája a gonoszkodásnak. Azért Flaviát sem kell félteni, megvannak az eszközei, hogyan vághat vissza.
Ó, és ne feledkezzek meg egy nagyon fontos szereplőről sem! A jó öreg Gladys – édesanyja biciklije – hű társa, aki mindig vele tart a korántsem veszélytelen kalandokban. Gladys boldogan nyikorog, ha valahová elviheti barátját, és mindig türelmesen vár, ha valahol otthagyják. Viszont nem szereti, ha sáros időben indulnak útnak, mert piszkos lesz, a fürdetést meg nehezen viseli, ugyanis egy kicsit csiklandós…

Ez a tizenkét éves hölgy az egyik kedvenc karakterem lett, mert egy kis zseni. Noha Flavia egy minden lében kanál, kíváncsi lány, ez a tulajdonsága számunkra nélkülözhetetlen, hiszen ez viszi folyamatosan előre a cselekményeket. Alan Bradley könyvét mindenkinek ajánlom, mert a szerzőnek sikerült belebújnia egy olyan 12 éves lány bőrébe, aki okos, humoros és egyedi.
A sorozat már számos díjat elnyert és a keményszívű kritikusokat is levette a lábáról, és biztos vagyok benne, hogy a család minden tagja élvezni fogja. Olvassátok!

Fokhagymás "csontok" paradicsomos mártogatóssal

Már a cím is azt sugallja, hogy nem mindennapi könyvvel lesz dolgunk. És miután minden bonyodalom akkor kezdődik, amikor Szent Tankréd kriptáját felnyitják, gondoltam miért is ne ehetnénk csontokat? Egy egyszerű grissini receptet hoztam a könyv mellé, és hogy ezek mit suttognak? Azt, hogy fokhagymásak, és hogy ne feledd beletunkolni őket egy kis olaszos paradicsomos mártogatósba!csontok_01.jpgFokhagymás grissinihez:

  • 25 dkg liszt
  • 2 mk só
  • 1,5 dl langyos víz
  • ¼ élesztő
  • 1,5 ek olívaolaj
  • 1 tk cukor
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma

Kimérem a lisztet és egy kis mélyedést készítek a közepébe. Belemorzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és ráöntöm a vizet. Hagyom, hogy az élesztő felfusson, majd beleteszem a többi hozzávalót, jól összedolgozom az egészet és kb. fél órát kelesztem. Lisztezett deszkán kicsit gyúrom még a tésztagombócot, végül 6 egyenlő részre osztom. Ezeket megint 4 felé vágom és vékony, hosszú kígyókat formázok belőlük. A sütőt 250 fokra előmelegítem és a grissini rudakat 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm.

Paradicsomos mártogatóshoz:

  • 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 mk cukor
  • 1 mk oregánó
  • 1 mk bazsalikom
  • só, bors

Apróra szeletelem a vöröshagymát és az olajon megfonnyasztom. Beleteszem a cukrot és hagyom, hogy egy kicsit megkaramellizálódjon. Hozzáöntöm a darabolt paradicsomot, beleszórom a fűszereket és mehet a zúzott fokhagyma is, majd addig főzöm, amíg szépen besűrűsödik az egész. Tálkákba öntöm és a grissini mellé tálalom.14567974_1409992612363113_7212569320192642650_n.jpgFlavia de Luce most sem nyugodhat, hiszen mi is ér az élet egy kis detektívmunka nélkül? Természetesen mi sem maradhatunk ki a nagy kalandból, így október 7. és 11. között három állomásos turnén próbáljuk megfejteni mi is a hulla rejtélyét.
És ha ügyes vagy, Te is megtudhatod, épp minek a nyomába indul Flavia!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mostani játékunk azoknak, akik Flaviához hasonlóan a kémia szerelmesei, igazi gyerekjáték lesz. De azért azok se csüggedjenek, akik nem kémiazsenik!
Minden állomáson találtok egy képet, amin valamilyen vegyészeti eszköz szerepel - csupa olyan, amilyet - vagy amilyen hasonlót - Flavia is használ a könyvben.
Nincs más dolgotok, mint kitalálni, miről van szó. Annyit segítünk, hogy minden állomáson elrejtjük a kitalálandó dolog betűit a bejegyzésünkben - de nem sorrendben, hogy azért legyen egy kis kihívás is benne!
A helyes megfejtők közül 3 szerencsés a könyv egy példányával lesz gazdagabb.
(Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

A kérdés a következő: MILYEN ESZKÖZT LÁTSZ A KÉPEN?

series_600.jpg

A turné állomásai
10.07.   KönyvParfé
10.09.   Deszy könyvajánlója
10.11.   Kelly és Lupi olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2811751815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása