Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

15+1 szuper böngésző, nem csak gyerekeknek

Szigorúan 0-99 éves korig

2022. május 27. - KönyvParfé

bongeszok_2.png

Azt gondolom, hogy a böngészőkönyveknek a varázseszközök között lenne a helye. Hogy miért? Mert egy könyvvel gyakorlatilag kapsz legalább egy teljes órát, melyet csöndben, nyugodtan tölthetsz, hiszen a gyerekeket (és a felnőtteket is)  sok időre képes lekötni. Hogy mi a titok? Azt hiszem a részletgazdag képeken van a lényeg, hiszen bármennyire szuggerálunk egy rajzot, mindig akad egy-két új látnivaló. De rengeteg más pozitívum szól még mellettük! Például az, hogy beindítja a kicsik fantáziáját, történeteket találhatnak ki a képek mellé és mindig új dolgokat fedezhetnek fel rajta. Bővíthetjük a szókincsüket, fejleszthetjük a koncentrációs képességüket, tréningezzük vele a memóriájukat, észrevétlenül gyakorolhatjuk a számolást és ami a legfontosabb, végig jól szórakoznak. Most pedig mutatok néhány szuper böngészőkönyvet, melyeket bármikor nyugodt szívvel a gyerekek kezébe adhatsz!

Tovább

V. E. Schwab: Addie ​LaRue láthatatlan élete

Vegán macaron

2022. május 25. - KönyvParfé

p1090809.jpgHunyd le a szemed és gondolj valamire, amit nagyon szeretnél. Mire vágysz a leginkább? Mi az, amiért bármit megadnál? Van olyan dolog az életedben, amit feláldoznál ezért az álomért? Mindannyian éreztük már azt, hogy annyira vágyunk valamire, hogy az már szinte fáj. Te meddig mennél el, hogy a legbensőbb kívánságod teljesüljön? És mit tennél, ha ez az áldozat túlságosan nagy lenne, de erre csak később eszmélnél rá? 
Tavaly jelent meg az Agave Könyvek gondozásában és Ballai Mária csodálatos fordításában V. E. Schwab Addie LaRue láthatatlan élete című könyve, mely pontosan ezeket a kérdéseket boncolgatja. A regény 2020-ban a Goodreads olvasói szavazatai alapján elnyerte a legnépszerűbb fantasy címet. Noha én nem aggatnám rá a klasszikus értelembe vett fantasy jelzőt, vitathatatlan, hogy megérdemli a figyelmet.

Tovább

Bernardine Evaristo: A ​lány, a nő, a többiek

Afrikai édesburgonyás mogyoróleves

2022. május 13. - KönyvParfé

1_44.jpgA nemzetközi könyvpiacon az utóbbi időben egyre jelentősebbé vált az az irodalmi irány, amely a nő és a férfi egyenjogúságát helyezi a középpontba. Vagyis a főszereplők a legtöbb esetben ambiciózus, modern, két lábbal a földön állnak és pontosan tudják, hogy merre tartanak. Ezen könyvek szerzői elismerik a női érdemeket és harcolnak a beskatulyázás ellen. És itt jön a képbe a feminista irodalom, amely kiemelten kezeli azon nők történeteit, akik múltbéli, vagy akár a mai napig érzékelhető diszkriminatív helyzetével foglalkozik. Napjainkban a feminizmusról él egy torz kép, miszerint azok a nők a feministák, akik a család elé helyezik a karriert. Pedig ez nem azt jelenti, hogy minden nőből sikeres üzletasszonynak kell válnia, hanem azon van a hangsúly, hogy mindenki azt tehesse, ami a saját értékeinek megfelel és senkit ne érjen megkülönböztetés. Bernardine Evaristo A lány, a nő, a többiek című könyve sok szempontból egyedülálló, de az biztos, hogy senkit sem hagy majd hidegen. Olyan témákat érint, melyekről beszélnünk kell, mint mondjuk a fentebb említett feminizmus, a nemi identitás, szexuális irányultság, rasszizmus, generációk közti harcok, brexit, intellektualizmus vagy épp az anarchizmus.

Tovább

Regények 6 szóban

Te mennyit ismersz fel? Játssz és maradj talpon!

2022. április 12. - KönyvParfé

Egy városi legenda szerint Hemingway fogadást kötött barátaival és írótársaival egy manhattani étteremben, hogy elmesél egy történetet hat szóban. Mindenki bedobott 10 dollárt és Hemingway állítólag a következő mondatot írta fel egy szalvétára (más verziók szerint papírra): "For sale: baby shoes, never worn" vagyis "Babacipő eladó: soha nem hordta senki".
Állítólag mindenki elismerését kivívta ez a néhány szavas rögtönzés, így a fogadást megnyerte.
Ez a hatszavas módszert akkora siker lett, hogy azóta is alkalmazzák a marketing területén, iskolákban, állami börtönökben, vállalkozásokban, programozásban és mára több tucat könyv született a témában.

Pár évvel ezelőtt Dragomán György is egy zanzajátékra invitálta követőit, melyben az volt a feladat, hogy írja le mindenki kedvenc regényének tartalmát hat szóban. Ez a kihívás sokakat megmozgatott, köztük engem is. Most arra kérlek, hogy tarts velem egy rövid kvíz erejéig és mozgasd meg te is egy kicsit az agysejtjeidet!

A játék egyszerű: felteszek tíz kérdést, neked pedig meg kell találnod a hat szavas leírás alapján a helyes választ. Mehet a játék? AKKOR VIGYÁZZ, KÉSZ, RAJT!

20 csodás gyerekkönyv a húsvéti nyuszi kosarából

2022. március 30. - KönyvParfé

husvet.png

Ha kinézel az ablakon, láthatod, hogy kezdenek virágba borulni a fák és egyre több növény bújik elő a földből. Naná, hiszen itt a tavasz, márpedig ha tavasz, akkor a húsvét is itt kopogtat az ajtónkon. Hamarosan mindenfelé nyuszik ugrálnak, a kinti kert átváltozik tojásvadászati területté és a csokinyuszik, csibék és bárányok átveszik az uralmat a boltok polcain. De ilyenkor nem csak csokival varázsolhatunk mosolyt a gyerekek arcára! A könyv mindig hasznos és értékes ajándék, ezért húsvétra is jó ötlet lehet. Most 20 fantasztikus gyerekkönyvet gyűjtöttem csokorba, melyekkel ráhangolódhatunk az ünnepekre.

Tovább

Christina Lauren: Nem ​mézes hetek

Extra ropogós ananászos fokhagymás tofu

2022. március 29. - KönyvParfé

00_4.jpg

A napsütéssel lekerülnek a polcomról a könnyedebb olvasmányok, mert ilyenkor már jobban csúszik a limonádé. Christina Lauren Nem mézes hetek című regényében nincs semmi világrengető. Nem akarja megmondani, hogyan éljem az életem, nincsenek benne életvezetési tanácsok, ellenben pont azt kaptam tőle, amit a vidám és színpompás borító ígért: sok-sok nevetést és derűs pillanatokat. És itt álljunk is meg egy szóra, mert az írói álnév alatt nem egy, hanem két hölgyet tisztelhetünk. Christina Hobbs és Lauren Billings  közösen írták ezt a történetet, de talán az Autoboyography - Egy fiús könyv című ifjúsági regényüknél már megjegyezhetted a nevüket.
Az írónők most a romantikus könyvek bevált receptjét követték, vagyis vettek egy egzotikus helyszínt, egy pikírt humorú nőt, egy jóképű férfit és meghintették egy kevés bonyodalommal. Mert kínos szituációk és némi félreértés mindig kell egy romantikus történetbe, csak épp a megfelelő mennyiséget kell ízlésesen és jól adagolva tálalni.

Tovább

Rachel Bright - Jim Field: A benned élő oroszlán

Oroszlános mártogatós

2022. március 24. - KönyvParfé

p1090849.jpg

Hogy miért jó Rachel Bright mesekönyve, A benned élő oroszlán? Talán azért, mert egy imádnivaló kisegér a főszereplője és egy jó fej oroszlán. Vagy mert egy viszonylag nagy és színes könyvről van szó, amely az illusztrációknak köszönhetően egy igazi gyerekmágnes. Vagy egyszerűen csak azért, mert egy nagyon klassz inspiráló könyv a kicsiknek, amely segíthet nekik, szembenézni a félelmeikkel. Ebben pedig ki lehetne a legnagyobb támaszuk, mint egy kissé introvertált kisegér, akit pillanatok alatt a szívükbe zárhatnak? A történetet a Scolar Kiadó gondozásában és Érsek-Obádovics Mercédesz fordításában olvasható, de vigyázni kell vele, mert olyan cuki, hogy a legmarconább szíveket is meglágyítja!

Tovább

Sven Nordqvist: Pettson horgászni megy

Zöldségtallérok szósszal

2022. január 07. - KönyvParfé

1_43.jpgEgy jó meséhez, egy kedves történethez nem feltétlenül kellenek királylányok, hercegek és hétfejű sárkányok. Néha egy halk szavú öregúr és egy minden lében kanál macska is elég. Sven Nordqvist tökéletesen ráérzett erre, de talán még ő maga sem sejtette, hogy a Pettson és Findusz sorozattal mennyi mosolyt fog csalni a gyerekek és a felnőttek arcára. Nálunk eddig több kötet is megjelent, de az a helyzet, hogy képtelen vagyok kedvencet választani közülük, mert mindegyik annyira kedves. A Pettson horgászni megy címűt is csak azért emeltem ki, mert szépen hozza az esős, borongós hangulatot, amely a mai napunkat annyira jellemzi. És mert talán ettől (is) felfelé görbül majd a szánk széle.

Tovább
süti beállítások módosítása