Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

25 csodás mesekönyv világsztárok tollából

2020. április 08. - KönyvParfé

25_csodas_mesekonyv_vilagsztarok_tollabol_4.png

Manapság nem új keletű dolog, hogy kedvenc színészed, sportolód vagy énekesed ír egy könyvet, legyen az önéletrajzi ihletésű, krimi, romantikus vagy akár szakácskönyv. De azt talán kevesen tudják, hogy a külföldi könyvesboltok polcain igazi kuriózumok is fellelhetőek, pláne a gyerekkönyves részlegen. Gondoltad volna, hogy Bob Dylan, Barack Obama, Will Smith és még számos híresség írt mesekönyvet gyerekeknek? Most összeszedtem belőlük néhányat, hogy te is lásd, a világsztárokat is képes teljesen elragadni a képzelet.

1. Steve Martin

steve_martin.jpg

Ki mondta, hogy az ABC-t nem lehet viccesen tanulni? Steve Martinamerikai komikus, színész, zenész, valamint a világ egyik legismertebb bendzsójátékosa, azt is megmutatja, hogyan! A The Alphabet from A to Y with bonus letter Z!, egy gazdag szókinccsel íródott és vidám illusztrációkkal gazdagított kiadvány. Már csak azért is, mert sokkal kreatívabb szójátékok találhatóak benne, mint a "hétköznapi" A, mint ALMA és Z, mint ZEBRA párosítások. A nevetés garantált!

2. Sting

sting.jpg

Nekem ez a könyv hatalmas meglepetés volt. Sting egy ikon, és bármibe is kezd, az bizony színvonalas és minőségi lesz. Persze álmomban sem gondoltam, hogy egy mesekönyv is megjelenik a neve alatt, s lám! Rock Steady adaptálta Sting dalszövegeit, és megszületett Noé bárkájának kicsit megújított története. Ez a könyv emlékeztet bennünket arra, hogy az emberek áldottak és meg kell védenünk a Földet, amely életet ad nekünk.

3. Julianne Moore

juliann_moore_2.jpg

A karakterek sok könyvben nagyon hasonlítanak a szerzőkre, vagy a gyerekeikre, így talán nem annyira meglepő, hogy Julianne Moore mesekönyvének főszereplője egy világos bőrű és vörös hajú kislány. Ez a könyv szórakoztató, megható és különleges, ugyanis olyan gyerekekhez szól, akik "kicsit mások". A történet arra világít rá, hogy azok a dolgok, melyek mások számára furcsák lehetnek rajtunk vagy bennünk, az akár különlegessé is tehet minket.

4. Tori Spelling

tori_spelling.jpg

A Beverly Hills 90210 című sorozatból ismert Tori Spelling, szintén debütált egy gyerekkönyvvel. A történet Tallulahról szól, aki mindig azt hallja, hogy mit nem szabad: Ne koszold össze a ruhád, ne beszélj hangosan, stb. A kislány kicsit elvész ebben a mit szabad és mit nem szabad kérdéskörben, de van néhány különleges barátja, aki segít neki eligazodni.

5. Keith Richards

keith_richards.jpg

A Gus & Me ritka és különösen bensőséges pillanatokról mesél, felelevenítve Keith Richards gyerekkorát és inspiráló életútját, valamint tisztelgés a nagypapa előtt, aki támogatta és biztatta, hogy "Richards Úr" gitározzon és soha ne adja fel. A könyvet lánya, Theodora Richards illusztrálta, valamint tartalmaz néhány családi gyűjteményből kiválasztott fényképet és egy CD mellékletet is. Meserajongóknak és The Rolling Stones fanatikusoknak kötelező!

6. Kelly Clarkson

kelly_clarkson.jpg

A Grammy díjas énekesnő Kelly Clarkson, csodálatos mesekönyvekkel állt elő. A River Rose and the Magical Lullaby egy sorozat része, de mindegyik könyv fantasztikus. Szépek az illusztrációk és nagyon bájosak a történetek is. A mesék főszereplője River Rose, akit pont úgy hívnak, mint az énekesnő kislányát. A könyvben található egy link is, ahol meghallgatható egy altatódal, melyet Kelly írt és természetesen ő is énekel.

7. Madonna

madonna.jpg

Madonnának több mesekönyve megjelent, ezekből Magyarországon kettővel talán találkoztál is. Az egyik a Mr. Peabody almái, míg a másik a képen látható The English Roses, vagy magyar fordításban az Angol Rózsák. Ez a könyv szintén egy sorozat része, és minden egyes történet komoly tanulsággal bír. Olyan témákat érint, mint  irigykedés, féltékenység vagy épp az előítélet. Madonna egészen új oldalát mutatta meg a gyerekkönyveiben, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy kötetei elsöprő sikert arassanak. Szinte mindegyik a New York Times sikerlista első helyén landolt.

8. Julie Andrews

julie_andrews_1.jpg

Julie Andrews nevét azt gondolom mindenki ismeri. Szerettük Mary Poppinsként, jól emlékszünk még, ahogy a csodás hangú és gyönyörű Mariát játszotta a A muzsika hangjában, és láthattuk a Neveletlen hercegnőben is, mint Clarisse Renaldi királynő. Igazán nincs min csodálkozni, hogy ez a kedves nő még most is azon munkálkodik, hogy a gyerekeknek varázslatos történeteket meséljen. A Nagyon Tündéri Hercegnőről szóló sorozata pedig biztosan elvarázsolja a őket!

9. Whoopi Goldberg

whoopi_goldberg.jpg

Whoopi Goldberg mesekönyveinek főszereplői balerinák. Inkább lányoknak szóló könyvsorozatról van szó, mely a 9-12 éves korosztályt célozza meg. A Sugar Plam Ballerinas hat különböző háttérrel rendelkező kislány történetét meséli el, akik egy balettiskolában találkoznak, rivalizálnak, végül barátok lesznek. Ezek a könyvek arra tanítják a kis olvasókat, hogy legyenek elfogadóak és önzetlenek, még akkor is, amikor minden kilátástalan és nehéz. Érdekesség: a könyvek heteken át vezették a sikerlistákat, az illusztrációkat pedig annyira szerették a gyerekek, hogy füzetekre, törölközőkre és tolltartókra is felkerültek.

10. Paul McCartney

paul_mccartney.jpg

Ki ne szeretne egy olyan nagypapát, akinek van egy mágikus iránytűje, és aki csodálatos kalandokra viszi mogorva unokáit a világ minden tájára? Grandude karaktere Paul McCartney fejéből pattant ki, aki izgalmas utazásra invitálja a nagyszülőket és az unokákat. Az illusztrációk elsőosztályúak, és biztos vagyok benne, hogy minden kis felfedező szívét megdobogtatja majd. A kötet hamarosan nálunk is kapható lesz, szóval érdemes figyelni a könyvesboltok polcait és időben lecsapni rá.

11. Ricky Martin

ricky_martin.jpg

Ricky Martin egy olyan kisfiú történetét meséli el, aki nem hisz önmagában. Santiago legnagyobb álma, hogy fellépjen a színpadon, de amikor nem kapja meg a főszerepet az iskolában, elkezd kételkedni magában. Szerencsére az apja inspiráló szavai visszaadják az önbizalmát, és hamarosan azt is megtapasztalja, hogy ha valamit szenvedéllyel és kitartással csinál, az elképesztő eredményeket hozhat. "Amikor eléred a Holdat, néha a csillagok között landolsz." Szép végszó, igaz?

12. Will Smith

will_smith.jpg

Will Smith könyve, a Just the Two of Us igazán csodálatos könyv. Külföldön olyannyira nagy sikert aratott, hogy a 125 000 darab első nyomtatás pillanatok alatt elfogyott. Ez a kötet gyakorlatilag egy tisztelgés az apák felé, mely gyönyörű illusztrációival bizony könyvespolcunk kincse lehet. Ha valamikor rábukkansz, mindenképp lapozz bele, szívszorító olvasnivaló.

13. Gloria Estefan

gloria_estefan.jpg

Na jó, Gloria Estefan mesekönyve tényleg übercuki! Főszereplőnk Noelle, a kis bulldog, akit örökbe fogadnak. Boldog, amiért szerető otthonra talált, ám hamarosan úgy dönt, hogy felfedezi a körülötte lévő világot. De hamarosan elszomorodik, mert azt érzi, minden más lény szebb és ügyesebb, mint ő. Élénk színű lényeket lát, napraforgót, csillogó szentjánosbogarakat és ezüstös halakat a tóban, Noelle pedig egyre jobban kételkedik magában. Vajon miért is lehetne szeretni egy furcsa külsejű, rövid lábú, barna kölyökkutyát? Michael Garland illusztrációi remekül visszaadják a beilleszkedni próbáló kívülálló összes aggodalmát - és azt a nagy örömöt is, amikor ráeszmél, hogy mindenkinek van valamihez tehetsége, és arra is, hogy az igazi szépség belülről fakad. Biztos vagyok benne, hogy ezt az édes kis bulldogot a gyerekek feltétel nélkül képesek szeretni!

14. Sharon Osbourne

sharon_osbourne.jpg

Igen, igen, még Sharon Osbourne is írt gyerekkönyvet! Ráadásul egy nagyon vagány mesekönyvvel állt elő, melynek főszereplője egy merész és rettenthetetlen hölgy, Hook Mama. A bátor nagyi visszaemlékszik a tengeren töltött hosszú utakra, és ezekről a felejthetetlen élményekről mesél a fiatal James Hooknak. Az illusztrációk zseniálisak, a kötet mellé pedig jár egy CD melléklet is, hogy még tökéletesebb legyen az élmény. Kalandra fel!

15. Jamie Lee Curtis

jamie_lee_curtis.jpg

Jamie Lee Curtis több gyerekkönyvet is írt, de a This is me talán az egyik legkülönlegesebb mind közül. A történet egy tanár meséjével indul, aki az osztályának arról beszél, családja miként jött Amerikába. Elmondja azt is, hogy nagymamájának hogyan kellett egész életét egyetlen kis bőrödbe csomagolnia, majd megkérdezi a gyerekeket, ők mit tennének, ha el kellene menniük otthonról és csak néhány dolgot vihetnének magukkal? Mit pakolnának be, ha távozniuk kellene, és soha nem térhetnének vissza? Ez egy nagyon elgondolkodtató és okos könyv, mely empátiára tanítja. Talán nem lenne baj, ha nálunk is kiadásra kerülnie. Te mit gondolsz erről?

16. Bruce Springsteen

bruce_springsteen.jpg

Ez a borító kétségtelenül figyelemfelkeltő, hiszen egy pelenkás cowboy remek főszereplője lehetne egy gyerekkönyvnek. Ám ez a kiadvány kicsit kilóg a többi közül, ugyanis Bruce Springsteen Outlaw Pete című könyve inkább felnőtteknek szól. Outlaw Pete története amolyan modern legenda egy bűnözőről, akinek életét végigkövethetjük csecsemő korától a felnőtt koráig. Útja során számtalan abszurd és kemény élethelyzetben láthatjuk, mely igencsak elgondolkodtató lehet az olvasó számára. Furcsa könyv, az egész inkább egy intenzív művészeti élmény, pláne ha közben meghallgatod a szerző ugyanezen címmel megjelent dalát.

17. Brooke Shields

brooke_shields.jpg

Brooke Shields is csatlakozott a gyerekkönyvírók sorába és egy nagyon helyes mesekönyvet írt. A történet egyszerű és rendkívül bájos, melyben a nagy testvérré válás öröméről mesél. Mert tesóvá válni nagy esemény, nem igaz? Cori Doerrfied helyes illusztrációi pedig hihetetlenül aranyosak!

18. Billy Joel

billy_joel.jpg

Billy Joel a Goodnight, My Angel című könyvében szülő és gyermek közötti szeretetről mesél, vagyis arról, hogy ez a rendkívül szoros kapocs örökké tart, még úgy is, ha néha távol kerülnek a felek egymástól. Az illusztrációkon egy apa és lánya jelenik meg, a szöveg és a képek pedig egy család bensőséges pillanatait örökíti meg; legyen az egy esti lefekvés és altatás vagy egy puszi. Gyönyörű könyv, nagyon ajánlom mindenkinek.

19. Bob Dylan

bob_dylan.jpgBob Dylan egyik legismertebb dala, a Forever Young is kapott egy igényes, gyerekkönyves megjelenést. Dylan életének fontos eseményei jelennek meg a lapokon, melyeket Paul Rogers élénk rajzai tesznek igazán mozgalmassá. Lapozgatva azt érezteti az olvasóval, hogy szeretne megtudni még többet erről a hihetetlen tehetséggel megáldott férfiról. Gondolatainak súlya és időtlen üzenete van: maradj  mindig fiatal. Egy viszont biztos; legyen az felnőtt vagy gyerek, ezt a könyvet garantáltan mindenki dúdolva olvassa.

20. Barack Obama

barack_obama.jpg

Barack Obama egy gyönyörű levelet küld lányának az Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters című képeskönyvében. Olyan úttörő amerikairól ír, akik formálták, alakították a nemzetüket. Megemlíti Georgia O'Keeffe művészetét, Jackie Robinson bátorságát és George Washington patriotizmusát is. Obama látja a saját és Amerika összes gyermekének vonásaiban az erőt. Mindenkinek vannak álmai, és mindenki képes arra, hogy ezeket az álmokat megvalósítsa.

21. Jim Carrey

jim_carrey.jpg

Jim Carrey, a nagy nevettető egy különleges történettel rukkolt elő. A mese főszereplője Roland, a hullám, aki attól fél, hogy ha eléri a strandot, vége lesz az életének. De hamarosan rájön, hogy ő nem csak egy hullám, hanem az egész óceán, és ez a felismerés ráébreszti arra, hogy nagyon nagy munkája van. A világ összekapcsolódik és az víz ennek óriási része. Persze a történet megmutatja az emberiség összekapcsolódását is az óceán hullámainak metaforája segítségével. A könyv illusztrációit a neves Rob Nason készítette. 

22. Chelsea Clinton

chelsea_clinton.jpg

Elszánt, bátor nőkről írt Chelsea Clinton. Olyan nőkről, akik egész életükben harcoltak az egyenjogúságért, és akik tűzön-vízen át követték az álmaikat. Legyen az tudomány, művészet vagy sport, ezek a hölgyek mindig arra törekedtek, hogy ledöntsék az előítéleteket. Ebben a könyvben szerepel Marie Curie, Viola Desmond, Leymah Gbowee, Caroline Herschel, Wangari Maathai, J.K. Rowling, Kate Sheppard, és Mary Verghese is. Alexandra Boiger élénk illusztrációi kísérik az inspiráló szöveget, mely minden kis olvasónak azt üzeni, megéri küzdeni az álmokért. 

23. Dolly Parton

dolly_parton.jpg

A nyolcszoros Grammy-díjas amerikai country- és popénekes Dolly Parton is több gyerekkönyvvel rukkolt elő. A Coat of many colors című mesekönyve egy olyan sokszínű kabátról mesél, mely egy fiatal lányé. Az édesanyja rongyokból varrta a kabátot, mely puha és meleg, így a hideg téli napokon jól esik belebújni. Az osztálytársai kigúnyolják a rongyos ruha miatt és azért, mert szegények, de a kislány tudja, hogy a kabát szeretettel készült és minden öltése nagyon különleges.

24. Emma Thompson

befunky_collage_9.jpg

Aki szereti Beatrix Potter könyveit, az bizony Emma Thompson Peter Rabbit meséiben sem fog csalódni. Az illusztrációk és a történetek tökéletesen visszaadják az eredeti művek hangulatát - barátságos, megnyugtató és irtó helyes mindegyik. Szeretem a könyveiben, hogy a szerző nagyon figyelt arra, hogy az eredeti hangulata megmaradjon, de mégis frissítette egy kicsit. A könyv mellé egy CD is jár, melyen természetesen Emma Thompson megnyugtató hangja biztosítja a kicsiknek a nyugodt alvást.

25. Geri Halliwell

geri_halliwell.jpg

Ugenia Lavender egy bátor és pimasz csaj, csakúgy, mint a szerző, a Spice Girlsből jól ismert Geri Halliwell. Szintén egy csajos sorozatról van szó, melynek hősnője mindig izgalmas kalandokba keveredik. Könnyen olvasható, jól felépített történetek ezek, melyek végén memóriaépítő játék is található. Üde kikapcsolódás, hasznos gyakorlatokkal, top tippekkel. Kellhet ennél lazább kikapcsolódás?

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr315478834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.