Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Ali Benjamin: Suzy ​és a medúzák

Kandírozott narancsos-mazsolás medúza kalács

2017. október 25. - KönyvParfé

meduza.pngTúlzás nélkül állíthatom, hogy a Suzy és a medúzák az egyik legjobb YA regény, amit idén olvastam. Most jöhetnék a gyönyörű borítójával és az ígéretes fülszövegével, de egyik sem fejezi ki elég jól, hogy milyen csodálatos és mennyire elképesztő ez a könyv. Megható és szívbemarkoló történet a gyászról, a bánatról, a családról, a barátságról és az elfogadásról. Mély mondanivalóval bíró regény ez, egy olyan kislány hangján, aki veszteséget szenvedett és keresi a miértekre a választ.

Suzy egy nagyon különleges kislány, kissé különc tizenkét éves. Sok mindent tud a világról, többet, mint a legtöbb korabeli gyerek. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik, és azt is, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 millió közös atomja van Shakespeare-rel. De hiába tud számos érdekes adatot, mégsem képes felfogni, hogyan halhatott meg barátnője, Franny. Suzy gyászol, próbálja feldolgozni a történteket, de nem sikerül túllépnie. Egyre inkább magába fordul, és egy idő után már nem hajlandó beszélni senkivel.
Franny vízbe fulladt, amit Suzy nehezen hisz el. Tudja, hogy a lány jó úszó volt, ezért elkezd elméleteket gyártani, vajon mi is történhetett. Egy alkalommal kirándulásra megy az osztályával, és egy akváriumnál felfedezi a medúzákat. Kiderül, létezik egy irukanji nevű fajta, amelynek akár halálos is lehet a csípése, Suzy-nak pedig meggyőződése, hogy egy ilyen végezhetett Franny-vel. A lány megvizsgálja a tényeket, kutat és utána olvas a medúzákkal foglalkozó szakembereknek is, azt remélve, hogy válaszokat kaphat.
És feloldozást is, mert egyre inkább felemészti a gyász… és a bűntudat.

A történetben ott van a múlt és a jelen. A múlt középpontjában Suzy és a legjobb barátja közötti kapcsolat áll, mindez naplószerű bejegyzésekben tálalva. A jelenben pedig annak a Suzy-nak a hangját hallani, aki keresi a magyarázatot Franny halálára. A lány onnan kezdi a mesélést, amikor Franny és ő megismerkedtek és barátok lettek. Még csak ötévesek ekkor, mégis ösztönösen segítik és támogatják egymást. Egy idő után – ahogy az a nagylányoknál lenni szokott –, már más dolgok kerülnek előtérbe. A csinos ruhák, a színes hajcsatok és természetesen a fiúk. Csak az a baj, hogy Suzy-t ez még nem igazán érdekli, így egyre távolabb kerül a két lány egymástól. Érdekes volt végigkövetni kettejük kapcsolatát és látni, mennyire összetett a barátság.

Hamar megszerettem Suzy-t, és minden egyes alkalommal, amikor Franny halála és a medúzák kerültek előtérbe, összeszorult a szívem. Végig reménykedtem, hogy a dolgok végül rendbe jönnek, és Suzy-nak is sikerül megértenie, a dolgok néha bizony csak úgy megtörténnek.
Miközben Suzy önmagát keresi, egyre több mindent megtudunk a medúzákról. A történet folyamatosan halad előre és építkezik, nincsenek mélyrepülések. A karakterek pedig szépen fejlődnek, miközben robogunk a csúcspont felé. Ez egy nagyon sodró történet, és nagyon szomorú is. A lány végigmegy a  bánat, és a gyász különböző szakaszain, az olvasó pedig csak kapkodja a fejét, hogyan lehet ez a kis regény ennyi érzelemmel tele. Végig érezni Suzy fájdalmát, dühét és zavarodottságát.

A medúzákkal kapcsolatos tudományos írások mozgékonnyá és erőteljessé teszik az elbeszélést, ugyanakkor érdekes és elgondolkodtató párhuzamot von a mindennapi életünkre is. A történet megrendítő, kivétel nélkül minden korosztály számára nagyszerű olvasmány lehet. Bár egy szeretett személy elvesztéséről és a gyászról szól, mégsem depresszív, hanem inkább reményt keltő, a sok humoros pillanat pedig igyekszik oldani a feszültséget.
Ó, ezzel nem azt mondom, hogy nem lesz szükség egy csomag százas papírzsepire, mert hazudnék. Ez a könyv egy csoda, és nekem most nagyon jót tett a lelkemnek.
Ali Benjamin regénye nem megy irodalmi magasságokba, csak egyszerűen szép. Könnyű elveszni benne. Csodálatos, realisztikus történet a veszteségről és a fájdalomról.

A történet nem csak számomra kiemelkedő, ugyanis megfilmesítési jogai már elkeltek! A film producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz.

Kandírozott narancsos-mazsolás medúza kalács

Hogy miért? A medúza motívum adott volt, de sokáig nem tudtam, miből készítsem el. Kaptam néhány klassz ötletet, volt aki a tojáslevesre asszociált, más egy kék madártejet javasolt, fehér medúzapamacsokkal. Bevallom, találhattam volna valami látványosabbat is a kelt kalács helyett, de a hétvégi esős, borús időben nekem nagyon jól esett a kívül ropogós, belül foszlós mazsolás kalács, melyet még kandírozott naranccsal bolondítottam meg. Lekvárral ettük és végül megfejeltük reggelire egy csésze meleg kakaóval is. Szeretem az ilyen kényeztető reggeleket...meduzak_08.jpgHozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • csipet só
  • 1 nagy marék mazsola
  • 1 nagy marék kandírozott narancs
  • +1 tojás a tetejére

Langyosra melegítem a tejet, felolvasztom benne a vajat, és hozzáadom a cukrot és az élesztőt. Figyelek a tejre, mert nem szabad túl forrónak lennie, különben elpusztulnak az élesztőgombák és nem fog megkelni a tészta. Egy nagy tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, a mazsolát és a kandírozott narancsot, végül beleöntöm a langyos tejet. Egynemű, sima, lágy tésztává gyúrom, ha nagyon ragadna, egy kevés lisztet szórok hozzá. Kb. 30 percig meleg helyre teszem, letakarom és hagyom kelni.
Amikor szépen megemelkedik, újra átgyúrom és lisztes deszkán elkezdem formázni. Két részre osztom, majd mindkét gombócot meglapogatom egy kicsit. Próbálok a felső részéből egy sapkát formázni, ez lesz a medúza felső része, a többi tésztát pedig egy kés segítségével négy csíkra osztom. Kicsit meghúzkodom, megsodrom és "lábakat" formázok belőle. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és tovább kelesztem 15-20 percig. Egy felvert tojással megkenem a tetejét és 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem, ahol 25-30 perc alatt készre sütöm. Langyosra hűtve, vajjal és lekvárral fogyasztva fenomenális!22519355_1523175804395298_1002944860733054166_n.jpg

A Libri Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Ali Benjamin különleges története. A 12 éves Suzy nem mindennapi módon próbálja feldolgozni legjobb barátnője elvesztését, amelyben a legegyedibb medúzafajták lesznek segítségében. A Suzy és a medúzák turné kereteiben most öt blogger meséli el véleményét a könyvről. Tartsatok velünk Ti is, ha szeretnétek megnyerni a könyvet!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Suzy érdeklődése a medúzák iránt a turné tagjait is megihlette, így a nyereményjáték során mi is különleges medúzafajták után néztünk. Nektek nincs más dolgotok, mint a leírás és a kép alapján kitalálni, hogy milyen fajtáról van szó, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Ennek a típusnak igencsak beszélő kinézete van, két fajtája is létezik: a Phacellophora camtschatica, mely a hidegebb vizeken fordul elő, szélessége akár a hatvan centit is elérheti. A kisebbik pedig a Cotylorhiza tuberculata, amely inkább a melegebb vizeket kedveli.

lhgcqo6.jpg

A turné állomásai:
10.23.    Kelly & Lupi olvas
10.25.    KönyvParfé
10.27.    Olvasónapló
10.29.    Könyvvilág
10.31.    Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6013016400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.10.25. 18:35:47

Nagyon jó írás!! Köszi! :)

KönyvParfé 2017.10.25. 18:51:49

@palinta77: Köszönöm! :) Azért remélem egyszer én is annyira gördülékenyen fogok írni, mint Te. :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.10.25. 20:03:54

@KönyvParfé: Ne viccelj, Te pont olyan gördülékenyen írsz.

KönyvParfé 2017.10.27. 19:00:26

@palinta77: Lehet, de szívesen tanulnék tőled. :)
süti beállítások módosítása