Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Gáti István - Nagy Norbert: Tök ​Magda kalandjai

Sütőtök krémleves pirított chilis tökmaggal

2017. október 12. - KönyvParfé

tok_magda.pngSok kedves verses mesét ismerünk, nekem ovisként Kormos István Vackor-kötetei voltak a kedvenceim és Csukás Istvántól a Sün Balázs. Szerencsére ez nem egy kihaló félben lévő műfaj, Varró Dani Túl a Maszat-hegyen című meseregénye rá a bizonyíték, hogy igenis lehet ezt ma is tökéletesen csinálni. Tök Magda kalandjaival csak nemrég találkoztam, pedig eme hölgy történeteit Gáti István már jóval korábban papírra vetette. Magda kalandjain érződik, hogy rengeteg szeretettel íródtak, én pedig fülig érő szájjal olvastam minden egyes versszakát.

Tök Magdát már akkor megszerettem, amikor megtudtam róla, hogy egy kissé túlsúlyos, folyamatosan a kilóival küzdő könyvtáros. Vicces, mert ezek alapján akár én is lehetnék. Vagy Te. Vagy bárki más. Mert ez a hölgy – hiába tök – nagyon valóságos és emberi.
Tökország sok mindenben hasonlít a mi világunkhoz, itt is vannak fitneszgépek, úszóversenyek, gyorsbüfék, de még bébiszittert is fogadhatsz, hogy vigyázzon a tökmagjaidra csemetéidre.

A könyv borítóján már jól látható Magda. Szép kis kerek hölgy, egészségesen narancssárga. Az első vers röviden mesél a tökökről, de a másodikban már kezdetét veszi Magda kalandjainak elbeszélése. Miután hősnőnk hadakozik a mérleggel, orvosa tanácsára felkeres egy fitnesztermet. Az edzések kemények, szerencsére hamarosan látszódni kezd az eredmény és hősünk is magabiztosabb lesz. Ezt bizony észreveszi egy tökfi is, Tök Ödön, aki azonnal belebolondul a lányba. Szerencsére Magdánkat sem hagyja hidegen ez a fess, bajszos idegen! De nem ááám! Hamarosan összeházasodnak és születik két kis csemetéjük is: Tök Mari és Tök Pál.

Ödön dolgozik, Magda pedig otthon marad a két kicsivel, ám nemsokára segítségre lesz szüksége. Főnöke minél hamarabb visszavárja a könyvtárba, hősünk pedig úgy dönt, újra munkába áll. De ki vigyáz így a kicsikre? Na ki más, mint a színésznőből lett dadus, Rostosné Lopótök Irén, aki remek választásnak bizonyul, és Mary Poppins ügyességével veszi kézbe a Tök család ügyes bajos dolgait.

Most, hogy gyarapodtak, hamarosan egy nagyobb házra is szükség lesz. Magdáék addig-addig tervezgetnek, míg végül belevágnak az építkezésbe. Segítségük is van, Dinnye Dániel, Rekettye-díjas építész, aki egy teljes brigáddal érkezik. Magdának már csak egyről kell gondoskodnia... a nagyétkű dinnyéknek mindig elegendő ételt kell az asztalra tenni.

A történet persze még folytatódik, de nem akarom lelőni a poénokat, inkább olvasd el. Humoros és kedves növénymese, ahol kicsit mindenki magára ismer majd. A szereplők nagyon szerethetőek, pláne, hogy vicces neveket kaptak. Csak néhányat említenék: Tök Endre a villámgyors doktor, Tök Ödön a büfés, Cukkini Petra, a fitneszguru, és végül de nem utolsó sorban Sütőtök Aladár, a tökföldi költő.

Tetszik, hogy szereplőink annyira hétköznapiak - egyáltalán nincsenek varázslatok, természetfeletti dolgok. Ők is terveket szőnek, dolgoznak, esténként aludni térnek és bizony még az is előfordul, hogy megbetegszenek és ágyban fekszenek, míg meg nem gyógyulnak. Szuper mesekönyv, most ősszel még inkább aktuális.
Én nagyon, de nagyon várom a többi Magda kalandot. Ugye lesz még? TÖK jó lenne!

Az illusztrációkról annyit, hogy Nagy Norbert ugyancsak kitett magáért. Egyszerűen nem bírok betelni a munkáival, mert bármit csinál, az egyszerűen szuper lesz. A Milyen madár és A Völgy, írta Tárkony óta az egyik kedvenc illusztrátorom, és ha egyszer mesét írok… akkor stipistop Nagy Norbert!
Most is szerettem a színhasználatát, és szerintem a legszuperebb és legviccesebb kép az, ahol Magda a vízben úszik, fején egy csajos, virágos úszósapka, körülötte pedig vetélytársai: a zöld rucis padlizsán, valamint az úszószemüveges, háton tempózó kukorica.

Kedvenc részeim a könyvből:

Július végén, pénteken
valaki hangosan kiált.
Tök Magda áll a mérlegen,
most fordult vele a világ.
Miért e szokatlan házsárt?
Elérte újra a mázsát!
Nézi a komor számlapot.
Szeme a két pici nullán:
- Kilóra éppen száz vagyok,
XL-es anyukám, úgy ám!

Tök Magda szökdel, kalimpál,
tökgyalun csúszik óraszám.
Estére fáradt, alig jár.
Ajkáról csüggedt nóta száll:
"Maradnék inkább vastagon,
hiányzik már a nass, nagyon!"
Másnap gyöngébben ég a zsír.
Főhősünk egyre mérgesebb.
Keményen edz, de néha sír:
- Kétségbe vajon mért esek?

Harmadnapra végre felpörög,
testét is hetykén himbálja.
Meglát egy vonzó, fess tököt,
bajsza van, s szép nagy indája:
- Kisasszony, boldog csudálat
járja át Öntől csumámat!
Fiatal szívem nem csalhat,
ég küldte magát. Köszönöm!
Micsoda bájos testalkat!
- bókol a lánynak Tök Ödön.

Sütőtök krémleves pirított chilis tökmaggal

A sárgadinnye mellett sokáig a sütőtök volt a másik nagy ellenségem. El sem tudtam képzelni, mit lehet szeretni rajta... Ezt a narancssárga valamit sokan még meg is cukrozzák, pedig anélkül is elég fura az íze édes. Egyszer belenyúltam egy sütőtökös pitébe, ezt életem legrosszabb kulináris élményének tartom számon. A lényeg, hogy a könyv mellé bizony valami sütőtökös étel kívánkozott, végül egy krémlevest álmodtam hozzá. De nem akár milyet, hanem olyat, amelyet még én is megeszek!tok_magda_03.jpgHozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök (tisztítva, kockázva nekem kicsivel több, mint 1 kg lett)
  • 2 közepes burgonya
  • kb. 1 l alaplé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só, bors, római kömény, chili pehely (ízlés szerint)
  • 2 dl tejszín vagy kókusztej

A tetejére: 

  • 10 dkg natúr héj nélküli tökmag
  • őrölt chili

A tököt meghámozom, eltávolítom a magjait és kockákra vágom a húsát. A vöröshagymát szintén megtisztítom, apróra darabolom és kevés olívaolajon üvegesre párolom. A burgonyát is megpucolom, felkockázom és a tökkel együtt a hagymához adom. Beledobom a zúzott fokhagymát, enyhén sózom, végül felöntöm annyi alaplével, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Puhára főzöm, és amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítem az egészet. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítom. Visszateszem még a tűzre, hozzáadom a tejszínt, a chilit, egy kevés sót és borsot. Pár percig főzöm és kész is!

Egy edényt felforrósítok, beleszórom a tökmagokat és megpirítom. Figyelek nagyon, mert hamar megéghet! Kiöntöm egy tálba, megszórom sóval és őrölt chilivel és a leves tetejére szórok belőle. Jó étvágyat!

ParféTipp: Próbáld ki úgy is, hogy a tököt felhasználás előtt sütőben megsütöd. Úgy is isteni!tok_magda_01.jpgtok_magda_12.jpgtok_magda_16.jpgtok_magda_18.jpgtok_magda_19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr9412936645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása