Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Alex T. Smith: A. ​Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve

Rozmaringos sült kelbimbó sütőtökkel

2023. december 21. - KönyvParfé

2_81.jpg

Gyengéd szeretettel viseltetek az összes olyan mogorva és goromba mesehős iránt, akik ki nem állhatják a karácsonyt. Lehetnek bármennyire rosszindulatúak, szőhetnek gonosz terveket az ajándékok elrablásáról vagy a Mikulás kiiktatásáról, a történetek végén mindig rájönnek, hogy bármekkora Grincsek is valójában, csak is azért annyira utálatosak, mert nem értik az ünnep lényegét, vagy egyszerűen egyedül vannak és magányosak. Alex T. Smith legújabb mesekönyvének főszereplője A. Grumpusz, aki szintén egy Gátlástalanul Galád Tervet eszel ki, hogy végleg eltörölje a karácsonyt. Mit gondolsz menni fog neki?

Minden kalamajka akkor kezdődik, amikor egy téli reggelen Grumpusz Alpár - röviden csak A. Grumpusz -, egy reggel odasétál a kelbimbós szekrényéhez, szélesre tárja és rádöbben, hogy ÜRES. Oltári nagy hisztit csap, hiszen ha nincs kelbimbó, akkor mit fog enni reggelire, ebédre és vacsorára?
Nincs mit tenni, le kell menni a városba és szerezni kell élelmet, de előtte még felveszi kedvenc kötött pulóverét, melyen helyes kis kelbimbó motívumok sorakoznak, pont a pocakjánál. Nem túl kedvesen indul el, hiszen a várost ez idő tájt kerülni szokta. KI NEM ÁLLHATJA a karácsonyi fényeket, a feldíszített fákat és a boldog arcokat. PFÚJ!
Nagy dérrel-dúrral belöki az ajtót Sütőtök asszonyság Zöldség- és gyümölcskereskedésében, de hiába minden, a kelbimbó elfogyott. A. Grumpusz óriási haragra gerjed, emberemlékezet óta soha, senki nem látta még őt ennyire morcosnak. Kiviharzik az üzletből és megvilágosodik: a karácsony tehet mindenről! Irgalmatlan pusztítást végez, ledönti a tér közepén álló jókora karácsonyfát, szemetesbe vág egy csomó üvegdíszt és két marokkal tépdesi le a magyalágakat a zenepavilonról. Teljesen eszét veszti, majd körvonalazódni kezd benne egy gondolat:

A KARÁCSONYT meg kéne akadályozni!

Irány az Északi-sark, a tervet majd szépen kidolgozza, míg odaér. Csupán egy dologra nem számít, mégpedig arra, hogy találkozik egy lelkes nyúlcsapattal és megismerkedik Szőrpamaccsal, a szemüveges, izgő-mozgó, mindig vidám kis nyuszival.

Alex T. Smith megint egy hihetetlenül kedves karácsonyi történetet álmodott meg, melynek főszereplője egyszerre idézi meg a Grincset és a krampuszt. Ezt a mogorva szereplőt lehetetlenség nem megszereti, hiszen néhány fejezet után hamar rájövünk, hogy a tüskés álarc mögött egy "érző szívű nagy medve" lakozik. A történet a klasszikus mesék hangulatát idézi meg, mely nem hivalkodóan, de megmutatja az ünnep lényegét, s mindez úgy ölel körbe minket, mint egy puha hótakaró.

A fordulatos történet igényes nyelvezettel bír, erős benne a humor faktor is, ugyanakkor sok különleges karaktert felvonultat. A kaland során nemcsak az erdőben, de messzi, havas tájakon keresztül barangolhatunk a főszereplőkkel, valamint egy őrületes repülést is végigkísérhetünk, melyhez a hómadarak sietnek hőseink segítségére. A. Grumpusz pedig minden egyes történés után egy kicsit hinni próbál, hogy a világ alapvetően jó és a szeretet hihetetlen mozgatóerő tud lenni.

Az illusztrációk szintén a szerző keze nyomát dicsérik. Már a Claude-sorozatnál belopta magát a szívembe, aztán jött Fülöp, a szupercuki kisegér, aki elhozta a karácsonyt. Te jó ég, most meg itt van Grumpusz, aki teljesen elvarázsolt! A szépen kidolgozott rajzok remekül követik a történetet, melyeken a piros és zöld színek dominálnak leginkább. Ezek a különleges hangulatos képek segítenek megidézni a karácsony hangulatát, még úgy is, ha azt érzed, kezdesz eltelítődni az ünneppel.

Ajánlom mindenkinek ezt a mesét, hiszen a szívmelengető történetekre mindannyiunknak szüksége van. Remekül hozza a karácsonyi ünnepek hangulatát, de egy biztos, ha már a polcunkon a könyv, minden évben visszatérnek majd hozzá kicsik és nagyok.

A kötet a Manó Könyvek gondozásában és Morcsányi Júlia fordításában olvasható.

Kedvenc idézetek:

- KELBIMBÓT! - ismételte A. Grumpusz, ha lehet, ezúttal még morcosabban. - ÉS AZ ÖSSZESET!

A. Grumpusz összevonta a szemöldökét. Ha a karácsony reggele ilyen érzés, akkor talán, de TÉNYLEG CSAK TALÁN, lehetséges, hogy eddig kimaradt valamiből... A szíve megremegett. Nagyon igyekezett éppolyan zord és unott képet vágni, mint rendesen, de igazán nem volt könnyű.

A  kedvesség.
Az volt a kulcs, ebben már biztos volt. Ezen keresztül lehetett megérteni a dolgokat, mindent beleértve a karácsonyt is. Az összes csilingelő csörömpölés meg a ragyogó csillogás, amit sose szeretett a karácsonyban, nem volt más, mint csomagolópapír. Az mind csak kívül volt. Belül lapult az igazi karácsony.

Rozmaringos sült kelbimbó sütőtökkel

A. Grumpusz nagyon kevés dolgot szeret az életben, de a kelbimbó azok közé tartozik. Ezért kézenfekvő volt, hogy legyen valami kelbimbós étel a könyv mellé. Az utóbbi időben hamar lezavarom a főzést, nem akarok túl sok időt a konyhában tölteni, ezért a gyors és finom receptekre vadászom. De amikor már a könyökünkön jön ki a tészta, bevetem a tepsis zöldségeket, mert nemcsak, hogy szupergyorsan elkészülnek, de táplálóak és isteni finomak. A kelbimbónak és a sütőtöknek most szezonja van, mi pedig nagyon szeretjük itthon. Nem kell túlgondolni, némi fűszerrel ez az egyszerű étel simán bekerülhet a kedvenc fogásaid közé. Mi imádjuk!5_40.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg kelbimbó
  • 1 közepes sütőtök
  • só, bors
  • olaj
  • rozmaring
  • 1 lilahagyma vagy vöröshagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • pirított tökmag

A kelbimbókat megtisztítom, ha túl nagy egyik-másik, félbevágom. A sütőtököt megpucolom, ketté vágom, kiszedem a magjait és felkockázom. Egy nagy tálba öntöm a zöldségeket, hozzádobom a nagyobb darabokra felszeletelt lilahagymát és megöntözöm az egészet egy kevés olajjal. Szórok rá sót, frissen őrölt borsot és mehet bele a rozmaring is, végül alaposan összeforgatom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és hozzádobok pár gerezd fokhagymát is. Végül betolom a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 20-22 perc alatt szépen megsül, akkor jó, amikor a sütőtök széle pirulni kezd és a kelbimbó is odakapott itt-ott. Tányérra halmozom, megszórom pirított tökmaggal és kész is. Egyszerű, mégis isteni étel. Fogyasztható önmagában is, de a karácsonyi asztalon köretként is tökéletesen megállja a helyét.

ParféTipp: Készítheted más zöldségekkel, nagyon finom így a karfiol, a répa és az édesburgonya is!3.JPG

4_51.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1818257531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása