Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Nick Crumpton: Minden, ​amit a miniszörnyekről tudtál, hamis

Lárva saláta

2023. szeptember 17. - KönyvParfé

1_68.jpgGyerekkönyvtárosként elfogult vagyok a kis tudósokkal szemben. Szerintem te is ismered azt a típust, aki álmából felkeltve is megtudja mondani, hogy hány kilométer per órás sebességgel fut a gepárd, milyen hosszú lehetett a Mamenchisaurus nyaka, vagy hogy milyen formájú tojásokat raknak a tojásrakó cápák. Amikor belelapoztam Nick Crumpton Minden, amit a miniszörnyekről tudtál, hamis című ismeretterjesztő könyvébe, ők jutottak eszembe. Mert ezek a mindenre kíváncsi kis szivacsok ezt a könyvet egyszerűen IMÁDNI fogják!

Nick Crumpton semmit sem bízott a véletlenre, elég csak a címre pillantanunk, hogy felkeltse a kíváncsiságunkat. Hiszen ki ne szeretne miniszörnyekről olvasni? Sok ember viszolyog a különféle rovaroktól és csúszómászóktól, a "gonoszlábú" pókokról meg ne is beszéljünk... Mivel a legtöbb nem valami szép jószág, csak kevesen jutunk el odáig, hogy megértsük és megszeressük őket. Na jó, szeretni talán nem is kell, mindenesetre Crumpton azért írta ezt az ismeretterjesztő kötetet, hogy lerántsa a leplet néhány tévhitről. Márpedig neki hihetünk, ugyanis a Londonban élő szerző zoológus, PhD fokozatát a Cambridge-i egyetemen szerezte és jelenleg a londoni Természettudományi Múzeumban dolgozik. Kell ennél hitelesebb személy, hogy átadja ismereteit?

Ez a nagyalakú, gazdagon illusztrált zöld borítós kötet, tele van érdekességekkel. Azt például tudtad, hogy létezik olyan százlábú a világon, amely 10 cm hosszú, de akár 1306 lába is lehet? És arról hallottál már, hogy a mézelő méhek képesek az emberi arc felismerésére? De azt biztosan nem sejtetted, hogy a helikonlepkék képesek megjegyezni a sűrű erdőn át vezető, az eledelük lelőhelye és a búvóhelyük közötti bonyolult útvonalakat. A sivatagi hangyák pedig lépéseik számolásával mérik a távolságokat. Ilyen és ehhez hasonló adatokról olvashatunk a könyvben, miközben oldalról oldalra rácsodálkozunk, hogy mennyire sokszínű és gyönyörű az állatvilág. 

Földünkön annyiféle rovar él, hogy szinte lehetetlen teljesen kiismerni őket. Persze nem is kell mindegyikkel szoros barátságot kötnünk, mindenesetre az ehhez hasonló könyvek egy kicsit közelebb hozzák őket hozzánk. Felnyitja a szemünket, hogy bár egyik-másik valóban nem szép látvány, de hasznosságuk vitathatatlan, a természet körforgásában kiemelkedően fontos szerepet játszanak.

Az egész oldalas, hihetetlenül élethű és színes illusztrációkat Gavin Scott készítette. Az itt-ott elhelyezett információmorzsák és a részletgazdag rajzok miatt ez egy olyan kiadvány, melyet nagyon sokszor elővehetünk otthon. Viccesen szólva lehet benne bogarászni, mindig egy-egy új részletet felfedezni és segítségével rácsodálkozni a kertben, az erdőben vagy épp a vízparton élő különleges fajokra.

Kinek ajánlom ezt a könyvet? Természetesen a már fentebb emlegetett kis tudósoknak, valamint azoknak, akik szeretik az állatokat. Az viszont biztos, hogy ennek a tudományos igényességgel megírt szépséges kötetnek köszönhetően az egész család egy kicsit állatszakértővé válhat, általa számtalan tévhitet eloszlathatunk.

Lárva saláta

A könyvben van egy kisebb rész arról, hogy a rovarfogyasztás nem új keletű dolog és számtalan helyen esznek közönséges lisztkukacot, levélvágó hangyát és sáskát. Sőt, tücsökhamburger is létezik! Hétvégén hiába kérdeztem Marika nénit a termelői piacon, hogy van-e valami jóféle tücske pult alatt, nem sikerült szereznem semmilyen kuriózumot. Bár nem túl valószínű, hogy a panel kis konyhájában nekiállnék sáskát pirítani a sparhelten... Egyébként te gondolkodtál már azon, vajon milyen ízük lehet? És megennél mondjuk egy fincsi lárva saláta? A kötet mellé ezt készítettem, de nyugi, ebben a receptben nincsen semmi állati, ez csak egy kis asszociáció, melynek fő alapanyaga a quinoa. Az egyik könyvtári "kockagyerekem" nevezi így az anyukája spéci salátáját, mert szerinte pont ilyen lehet egy lárva saláta. Nos, én nem tudom, hogy milyen lenne az igazi, mindenesetre az biztos, hogy a sok-sok felaprított zöldséggel összekeverve, egy citrusos dresszinggel megfejelve a quinoa fejedelmi cucc.

p1120217.jpg

Hozzávalók:

  • 1 zacskó, 125 g-os fehér quinoa
  • zöldségek: lilahagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika
  • főtt csicseriborsó, fekete bab
  • egy nagy marék petrezselyem
  • spenót levelek
  • só, bors
  • olívaolaj
  • citromlé
  • tortilla chips

A quinoát alaposan átöblítem, majd kétszeres mennyiségű enyhén sós vízbe téve kb. 20-22 perc alatt megfőzöm. Amíg egy picit hűl, a zöldségeket apróra kockázom, a petrezselymet szintén felaprítom. Hozzákeverek mindent a főtt quinoához, megszórom egy kevés sóval, tekerek rá némi borsot, meglocsolom egy citrom kifacsart levével, löttyintek rá egy-két korty olívaolajat és alaposan összekeverem. Hűtőbe téve pár óra alatt szépen összeállnak az ízek. Tápláló és finom ebéd a dolgos mindennapokban, de köretként is tálalhatod. Mi most tortilla chipsszel tunkoltunk benne.

ParféTipp: Gyakorlatilag bármilyen zöldséggel elkészítheted. Lencsével, sült édesburgonya kockákkal vagy fűszeres sütőtökkel is isteni. De jól kombinálható aszalt sárgabarackkal, mazsolával vagy akár gránátalmával.

377850780_6721583867878522_4087214958671876832_n.jpg

A Földön élő rovarok és a bogarak hosszú idők óta megosztják az emberiséget: van, aki iszonyodik tőlük, van aki érdekesnek látja őket, de az biztos, hogy egy nagyon különleges és sokszínű csoportja az állatvilágnak. Nick Crumpton gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kötete, a Minden, amit a miniszörnyekről tudtál, hamis című könyv lerántja a leplet a tévhitekről, és közben rengeteg izgalmas ténnyel ismertet meg kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Tartsatok három bloggerünkkel a nyereményjátékon, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban a kötetben is szereplő rovarokat kell felismernetek. Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig az, hogy az állatfaj nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)379055696_6721284777908431_5911310130254212780_n.jpg

A turné állomásai:
09.15.  Könyv és más
09.17.  KönyvParfé
09.19.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3018183375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása