Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Robert Blofield: Forgass filmet 10 lépésben

Tortilla chips 4 féle mártogatóssal

2016. június 10. - KönyvParfé

forgass_filmet_10_lepesben.jpgFősulis koromban a csajokkal rengeteg filmet megnéztünk a kollégiumban. Az unalmas órák után üdítő és remek elfoglaltságnak ígérkezett a házimozizás, bár rendszerint kihagytam, ha horrort, vagy pszichothrillert választottak. (Persze a legtöbbször az ment…) Azért így sem panaszkodhatok, mert amikor hallottuk, hogy Filmklubot szervez a suli, késő délutánonként lelkesen látogattuk a vetítéseket. Jó néhány klasszikussal találkoztunk, és olyan filmes csemegéket ismerhettünk meg, melyeket valószínűleg nem veszünk kézbe önszántunkból, vagy elsiklik felette a figyelmünk, mégis sikeresen a képernyőhöz szögezett minket 1,5-2 órára. A koleszos DVD-khez képest már nem csak a sztori és az akció/romantika volt a lényeges, hanem rendezőkre, témakörökre osztottuk a filmeket. Itt találkoztam először Tarantino és Luc Besson nevével, és itt lett a legnagyobb kedvencem az Isten városa, a Leon, a profi és a Nikita.
Később a felvett tárgyaink között szerepelt Filmes ismeretek óra is, ahol egy kicsit mélyebb vizekre eveztünk a témában. Megismerkedtünk a filmkészítés történetével, a kamerabeállításokkal, és néhány filmes kifejezéssel. Bár profik nem lettünk, mégis érdekes volt, és azóta is szívesen gondolok rá. Ezen a héten a Babilon Kiadó Szuperprofi sorozatából hoztam a Forgass filmet 10 lépésben! címűt, mely nemcsak felelevenítette a régi sulis emlékeket, de erősen elgondolkodtatott... mi lenne, ha készítenék egy filmet?

A kiadvány kifejezetten az ifjúságot célozza meg, ezt a színes illusztrációkon és a szöveg elrendezésén rögtön látni. Informatív, ugyanakkor pont annyira merül bele a filmkészítés rejtelmeibe, amennyire egy tizenévesnek szükséges. A legtöbb gyerek szereti a kütyüket, és mivel olyan világban élünk, ahol a technika a mindennapok része, így használni is korán megtanulják őket. Természetes lesz számukra a telefon használata, az internet, a tablet és a különböző letölthető, kreatív programok használata sem jelent akadályt.
Mivel jól boldogulnak a fényképezőképpel és a kamerával is, azt hiszem, a filmkészítés is egy olyan csoda, mely könnyen elvarázsolja őket. Jó kis tippek, trükkök találhatóak a kiadványban, melyek segítségével tényleg sikerülhet elkészíteni egy 10 perces kisfilmet, akár okostelefonnal is.

Oké, engem is megvett, mert az egész úgy szuperprofi, ahogy van. Olvashatsz a fényekről, a kamerabeállításról, a forgatókönyvírásról, képkivágásokról és arról, mennyire fontos a tervezés. Motiválja és kreativitásra biztatja a gyerekeket, többször elmondja, hogy a jó ötlet csak a kezdet, a valódi munka ezután következik. Ugyanis egy film előállítása roppant összetett. Nem elég a forgatókönyv és a szereplők kiválasztása, de figyelni kell a világításra és a hangra is, mikor felvesszük az adott epizódot. És ha elégedettek is vagyunk az anyaggal, az utómunkák még mindig hátravannak, ehhez pedig nem árt egy kis számítástechnikai ismeret.

Az a legjobb, hogy egy átfogó egészet kap a gyerek, ennek ellenére nem tömény, mégis igazi kedvcsináló. Tetszett a közvetlen hangvétel, ahogyan megszólítja és buzdítja az olvasót. Tényleg nagyon klassz. Simán el tudom képzelni, hogy a sok gyerkőcöt annyira beszippantja, hogy filmes pályára lép majd.
Talán még nekem sem késő! :)

A spirálkötéses Szuperprofi sorozatban helyett kapott még ezen kívül a Tanulj meg főzni 10 lépésben! is. Szintén a polcomon és ajánlom azoknak gyerekeknek, akik szeretnek sürögni-forogni a konyhában, és szívesen kísérleteznek az ételekkel. Klassz receptek találhatóak benne, én pedig a segítségével most már szuperprofin készítem az amerikai csokis kekszet, a hummuszt és a zöldcitromos pitét.

Kedvenc idézetek:

Nem kell mindent megmutatni! Vannak zseniális horrorfilmek, amikben nem is látunk szörnyeket, csak azt látjuk, hogy a szereplők félnek, megijednek. Vagyis a feszültség a szereplők reakciójából fakad. A hangokkal és a vágással is lehet feszültséget kelteni.

Még ha a barátaid is alkotják a stábot, és nem várnak fizetést munkájukért, az a minimum, hogy a kajájukat te fizeted. Filmezés közben könnyen megéhezik az ember!

KÉPEZD MAGAD TOVÁBB!
Végül egy utolsó tanács: rengeteg forrás áll rendelkezésedre, amelyből tovább tájékozódhatsz, tanulhatsz a filmkészítésről. Ez a könyv segített elindulni a filmezés útján. Most várnak rád az igazi kalandok! Böngéssz a könyvtárban, rendelj könyveket, tájékozódj online fórumokon, pályázz ösztöndíjakra, nézz oktatóvideókat, és tanulj angolul, hogy még több anyaghoz hozzáférhess! Maradj mindig kísérletező, érdeklődő, játékos, leld örömöd minden apró felfedezésben! Kísérjen siker az utadon!

Tortilla chips 4 féle mártogatóssal

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de ha nagy ritkán moziba megyünk, akkor elengedhetetlen kellék az óriás üdítő és a sós rágcsa. Nagyon szeretem a pattogatott kukoricát, a vajas a kedvencem. Azt hiszem, enélkül nem is lenne igazi mozis hangulatom, pedig utálom, ha körülöttem zörögnek a zacsikkal, vagy épp hangosan ropogtatnak. A kukorica mellett a tortilla chips, (más néven nachos) a sláger, de ezek a ropogós háromszögek akkor igazán finomak, ha van mibe tunkolni őket. A salsa-, sajt- vagy vegyes szószok nagyon jól passzolnak hozzá, és bár tudjuk, hogy a bolti verzió tele van egészségtelen összetevőkkel, mégis szeretjük. Ha már a filmkészítésről és moziról szól a heti bejegyzés, megkoronázom egy jó kis recepttel. Hidd el, ezek a finomságok otthon is könnyen elkészíthetőek, és egyáltalán nem ördöngösség a házi tortilla chips. Hozzá 4 féle mártogatóst készítettem: sajtszószos, avokádókrémes, snidlinges-krémsajtos és paradicsomos-babos verziót.taco_01.jpg

Hozzávalók:

Tortilla chipshez:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 tk só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • langyos víz, amennyit a tészta felvesz, ez kb. 1,5 dl
  • ízlés szerint csilipor, oregánó, bazsalikom, parmezán
  • olaj a sütéshez

Összekeverem a liszteket a sóval és a sütőporral, hozzáadom az olajat, és annyi vizet, hogy rugalmas, jól formázható tésztát kapjak. Ha ez kész, letakarva hagyom negyed órát pihenni. 
A tésztát 6-8 részre osztom és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtom, majd egyenlő nagyságú háromszögeket vágok belőle. 

Itt viszont háromféleképpen folytathatod, attól függően mennyire vágysz egészséges(ebb) nasira. A legkímélőbb megoldás, ha száraz serpenyőbe addig sütöd mindkét oldalát, míg a tészta picit pirulni nem kezd.
A következő lehetőség, ha egy tepsibe helyezed a háromszögeket, és kicsit megkened a tetejüket olajjal, megszórod fűszerekkel. Be a 200°C-ra előmelegített sütőbe és pár perc alatt ropogósra sütöd. Ne menj messzire a sütőtől, nagyon gyorsan megég, figyelni kell rá!
A harmadik lehetőség, amit most én választottam, közel sem a legegészségesebb változat, de ha már lúd, legyen kövér! Bő, forró olajban kisebb adagokban kisütöttem, de vigyázva, mert nagyon gyorsan megég.

Bármelyik verzió nagyon finom, érdemes vele kísérletezni és kitapasztalni, hogy melyik ízlik a legjobban. Bátran kísérletezz a fűszerekkel, találd meg a kedvenced. Akkor nézzük is, milyen mártogatósokba érdemes beletunkolni a tortilla chipset!

Sajtszószhoz valók:

  • 2 dl főzőtejszín
  • 15 dkg vörös cheddar sajt
  • ízlés szerint só, bors és csilipor

Egy lábosba beleöntöm a főzőtejszínt, hozzáadom a lereszelt sajtot, majd alacsony hőfokon melegíteni kezdem. Többször megkavarom, hogy ne égjen le, egyenletesen olvadjon el a cheddar. Amikor már sima, szószos az állaga, hozzáadok egy kevés csiliport, sózom és borsozom. Még melegen tálalom!

Avokádókrémhez valók:

  • 2 nagy avokádó
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 közepes paradicsom apróra darabolva
  • 1 citrom leve
  • 2 ek tejföl

Az avokádókat kettévágom és egy tálba kaparom a belsejüket. Villával összetöröm, meglocsolom a citrom levével, hozzákeverem a felaprított hagymát és a paradicsomot, valamint a tejfölt, majd alaposan összekeverem. Hűtőbe teszem és jól lehűtöm.

Okulj: A krémem hiába lett finom, nem sikerült valami szépre. Ne vegyél túl érett avokádókat, és ha kettévágtad, rögtön locsold meg a citrom levével. Így nem jársz úgy mint én, nem fog megbarnulni a mártogatósod, és senki nem fogja azt hinni, hogy padlizsánkrémet tettél elé. :)

Snidlinges-krémsajtos mártogatóshoz valók:

  • 20 dkg krémsajt (Tökéletes hozzá a tömlős fajta.)
  • 1 kis poharas joghurt
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kis marék finomra darabolt snidling
  • ízlés szerint só, bors és egy kevés citromlé

Beleöntök mindent egy tálba, alaposan összekeverem, majd a hűtőbe teszem, hogy jól összeérjenek az ízek. Végtelenül egyszerű, ugye?

Paradicsomos-babos mártogatóshoz valók:

  • 1 doboz vörösbab
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 paradicsom (vagy aprított paradicsom konzerv)
  • 1 kisebb csilipaprika
  • olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

A vöröshagymát apróra darabolom, és az olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a felkockázott paradicsomot, a fokhagymát és addig főzöm, míg az egész szét nem esik. Belekeverem a bab felét, sózom, borsozom és pár percig főzöm, majd egy mixerrel darabosra töröm. Óvatosan hozzákeverem a konzervbab másik felét, rászórom a picire darabolt csilipaprikát és pár percig főzöm. Kész is!taco_02.jpgtaco_03.jpgtaco_04.jpgtaco_05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr868567070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása