Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Susanna Leonard: Dian ​Fossey

Banános palacsinta

2024. január 17. - KönyvParfé

2_83.jpg

Emlékszel a Gorillák a ködben című amerikai játékfilmre, amely Dian Fossey zoológus életével és munkásságával foglalkozik? Ez a hihetetlen nő az egész életét arra áldozta, hogy a hegyi gorillák viselkedését kutassa és tanulmányozza, s mivel veszélyeztetett fajról beszélünk, próbálta felhívni rájuk az emberek figyelmet. Susanna Leonard Dian Fossey - A hegyi gorillák megmentője című életrajzi regényében irodalmi emlékművet állított a kutatónak, könyvéből mi is megismerhetjük őt és azt a rendkívüli életet, melyet élt. A kötet a Kossuth Kiadó gondozásában és Győri Hanna fordításában olvasható.

Susanna Leonard olvasmányosan, és azt gondolom hitelesen meséli el a történetet, miközben ugrál az idősávok között.
A történet elején 1940-et írunk és Kaliforniában járunk. A kis Dian már ekkor tudja, hogy a későbbiekben állatokkal szeretne foglalkozni, hiszen kicsi kora óta megvan irányukba a kíváncsiság és a szeretet. Évekkel később Afrikába utazik, hogy a veszélyeztetett hegyi gorillákat kutassa, de koránt sem gondolta volna még akkor, hogy amit ott tapasztal, az az egész életére kihat majd. Valami figyelemreméltó és bensőséges dolog történik: kapcsolatba kerül a félénk állatokkal. Ez a szoros kötelék ember és állat között nagyon törékeny, s talán épp ezért figyel fel rá hamarosan az egész világ. Ám Dian szíve nem csak a gorilláké, ugyanis fülig beleszeret a fotós és házas Bobba.
Komplikált az ügy, de még bonyolultabbá válik, amikor megjelennek azok az ellenségek, akik egyáltalán nem támogatják a gorillák megmentését. Hamarosan azt tapasztalja, hogy nem csak a szeretett és óvón féltett állatok élete lesz veszélyben, hanem a sajátjuk is.

A szépia tónusú borítón egy lazán öltözött, hosszú szárú csizmát, barna nadrágot, egyszerű fehér blúzt és zöld mellényt viselő sötét hajú nő látható, aki tökéletesen megidézi számomra a Sigourney Weaver által alakított karaktert. Ugyanakkor a megalkuvást nem ismerő, makacs nő is felfedezhető rajta, aki egész életében feszegette a korlátait. Dian Fossey olyan személy volt, aki nem riadt vissza a konfliktusoktól és nem ismert megalkuvást sem. Valószínűleg így lehet előre jutni, de nagyon könnyű ilyen habitussal ellenségeket is szerezni.

A visszaemlékezésekből megtudhatjuk, hogy gyerekkorában milyen atrocitások érték, hogyan dolgozta fel édesapja elvesztését és vélhetően miként bántalmazhatta vagyonos, és kissé uralkodó típusú mostohaapja. Láthatjuk az éppen csak felnőtt Diant, aki pályafutásának kezdetén egy kórházban vállal munkát, és elkísérjük néhány afrikai expedícióra is, ahol olyan emberekkel találkozik, akik lelkében mély sebet hagyott a bántalmazás és a nemi erőszak. Itt szembesül azzal is, milyen kíméletlenek az orvvadászok.

Fossey tudományos eredményeit némileg elhanyagolják, ennek ellenére Susanna Leonardnak sikerült egy olyan nőt ábrázolnia, aki mély benyomást tesz az olvasóra. Kemény természetével nagyon megnehezítette a körülötte élők dolgát, mások előtt önvédelemből szándékosan elrejtette érzékeny, sebezhető oldalát. Csak a veszélyeztetett állatok előtt nyitotta meg, amelyeket élete végéig szívében őrzött. Annak ellenére, hogy az olvasás zömében nem tetszett a viselkedése, mégis lenyűgözött eltökéltségével, bátorságával és elkötelezettségével. Munkáját nem lehet eléggé értékelni, a kihalás által fenyegetett hegyi gorillák populációja segítségével ismét megnőtt.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a regényes életrajzokat és akik szívesen olvasnak az ember és állat közti kivételes kapcsolatokról. Valamint azoknak, akik kíváncsiak a lenyűgöző és magabiztos gorillakutatóra.

Banános palacsinta

A könyv miatt adott volt valami banános étel, hiszen mégis csak gorillákról olvashatsz benne. A palacsintát pedig mindenki szereti, így egy egyszerű és egészséges(ebb) banános palacsinta receptet hoztam.

1_2_3.jpg

Hozzávalók:h

  • 2 érett banán
  • 1 tojás
  • 1 bögre tej
  • 2 ek vaj
  • 1 bögre teljeskiőrlésű fehér liszt
  • 1 ek barna cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet só
  • + banán, csokicsepp, juharszirup a tálaláshoz

A banánokat pépesre töröm egy villával. Egy nagyobb tálba beleöntöm a tejet, a tojást, a cukrot és az olvasztott vajat, majd alaposan összekeverem. Hozzáadom a banánt és szép sorjában a többi hozzávalót is. Egy serpenyőt kivajazok és alacsony lángra teszek. Kisebb adagokban kanalazok bele a banános masszából. Amikor a palacsinta felületén kis buborékok keletkeznek, óvatosan megfordítom és a másik oldalt is aranybarnára sütöm.
Melegen tálalom, a tetejére felkarikázott banánt teszek, megszórom csokicseppel és meglocsolom egy kevés juharsziruppal.

420115770_25043704461881473_606239849774127689_n.jpg

A Kossuth Kiadó regényes életrajzi kiadványai között jelent meg Susanna Leonard könyve, mely Dian Fossey életét és munkásságát, s persze rejtélyes halálát mutatja be. A Dian Fossey - A hegyi gorillák megmentője című kötettel a Blogturné Klub három bloggere indul turnéra. Tartsatok velünk, fedezzétek fel az őserdők világát, s egy kihalófélben lévő faj megmentésének körülményeit. A turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Dian Fossey munkásságának is köszönhetően a hegyi gorillák populációja a 21. századra megötszöröződött, így megmenekült a kihalástól. A kutatók, természettudósok szerencsére nem csupán egyetlen fajt mentettek meg, s ugyan napjainkban is több ezer állatfajt fenyeget a kihalás veszélye, jócskán akadnak pozitív példák is. A kötethez kapcsolódó játékunkban olyan fajoknak eredünk nyomába, melyek megmenekültek a kihalástól. Minden állomáson találtok róluk egy rövid leírást. A feladatok pedig, hogy a Rafflecopter megfelelő sorában nevezzétek meg őket.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)fossey.png

A turné állomásai:
01.16.  Szembetűnő
01.17.  KönyvParfé
01.19.  Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2918260025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása