Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Melissa Albert: Bűnös ​szívünk mélyén

Máglyarakás

2023. november 17. - KönyvParfé

4_47.jpg

Már javában benne vagyunk az őszben, mögöttünk van a halloween, az ember lánya pedig ilyenkor egy kicsit több borzongásra vágyik. Ehhez az időszakhoz tökéletes olvasmány lehet Melissa Albert legújabb magyarul megjelenő regénye, a Bűnös szívünk mélyén, mely egy igazán izgalmas, némi horrorral átitatott és mágiával megfűszerezett paranormális fantasy. Ha kedveled a több síkon játszódó regényeket, a sötét, családi titkokat és a boszorkányos történeteket, valószínűleg ezt a könyvet is szeretni fogod. A kötet az Agave Könyvek gondozásában és Rusznyák Csaba fordításában jelent meg.

A regény úgy indul, hogy a tizenhét éves Ivy egy esti buliból hazafelé tartva próbálja kitalálni, hogyan szakítson a barátjával, Nate-tel. Autóval tartanak hazafelé, amikor kis híján elütnek egy meztelen lányt, aki a kanyargós, sötét út kellős közepén áll. Amikor megállnak, hogy segítsenek, a lány elfut és Ivyn különös gondolatok cikáznak keresztül. Talán nem is véletlen, hogy találkoztak ezzel a furcsa és kicsit félelmetes jelenéssel? Másnap ijesztő dolgokra lesz figyelmes és egyre több és több bizarr dolog kerül napvilágra. Úgy érzik valaki figyeli őt és a házukban sem érzi magát biztonságban. Erre utalnak a félig elfogyasztott kekszdarabok, és a bejárati ajtó előtt hagyott lefejezett nyúl teteme is. Ugyancsak különös, hogy érezhetően Ivy édesanyja, Dana is titkol valamit, s talán a szokottnál is távolságtartóbb. Vajon milyen sötét titok lappang a háttérben?

A történet két idősíkon játszódik. A mostban Ivy mesél, míg a másik szálon Dana gyerekkorába tekinthetünk be. Az évekkel ezelőtti történésekben fontos szerepet játszik a mágia, azon belül is a sötét mágia. A fiatal és intuitív Dana és barátnői kezdik felfedezni az erejüket, de nem is sejtik, hogy milyen veszélyes lehet, ha különleges képességeiket nem megfelelően használják. "Varázslásaik" során egy ősrégi könyvet használnak, amely egy halott okkultistáé volt, ez sarkallja őket arra, hogy közös szeánszaik során vérmágiával próbálkozzanak. Ám hamarosan rá kell jönniük, hogy bizonyos megidézésekhez nincs elég tapasztalatuk, erejük és talán bátorságuk sem, ráadásul nagyon veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően végzik el őket, vagy idő előtt félbe hagyják. A sötét mágiának ára van, ha valaki használja, rendszerint valami rossz is érkezni fog vele. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy mi történt akkor, mely a mostra is hatással van, és milyen veszélyt jelent ez Ivy életére.

Lassan bontakozik ki a történet, mely olyan, mint egy rejtvénydoboz kinyitása, mely minden egyes bontással egy újabb feladvánnyal örvendezteti meg a játékost. Nagyon szeretem az alternatív idővonalakat, különösen, ha van egy rejtély, melyet meg kell oldani. Már a kötet elején tudjuk, hogy valami nem stimmel Ivyval és az anyjával és nyilvánvaló, hogy egy sötét titok lappang a mélyben. Ahogy haladunk a történetben, kapunk utalásokat, de miután kellőképpen elmélyedünk Dana múltjában, akkor kezdjük látni és a helyére illesztgetni a puzzle darabjait. A két történet mellett egy harmadik nézőpontot is olvashatunk majd, mely az eseményeket egy másik szemszögből világítják meg, és egy váratlan és megrázó csattanóval tárja elénk az igazságot. Melissa Albert az első oldalaktól az utolsókig fogva tartotta a figyelmemet, és a feszültség is fejezetről fejezetre nőtt. Ügyesen megírt és megtervezett regény lett, nekem nagyon tetszett a stílusa és könyv sötét hangulata. Szeretnék még olvasni tőle a későbbiekben, ezért a korábban megjelent Mogyoróliget című könyve már repült is a várólistámra.

Máglyarakás

Oké, mivel boszorkányos könyvről van szó, elcsépelt lehet a máglyarakás ötlete, de miért is ne? Egyébként utána néztem a sütemény történetének és semmi köze a mágiához vagy a vasorrú bábához. Eredetileg azért kapta ezt a nevet, mert amikor rásül a süti tetejére halmozott cukrozott tojásfehérje, akkor a máglya lángjára hasonlít a leginkább. Bárhogy is, az az egy biztos, hogy nem kell boszorkánynak lenned és tiltott varázsigéket mormolnod, ha szeretnéd elkészítsd ezt az isteni desszertet. Egy kicsit időigényes, de ennek ellenére egyszerűsége miatt kezdők is nyugodtan kísérletezhetnek vele. Mivel gyakorlatilag elronthatatlan, csak arra kell figyelned, hogy az összes dicséretet elraktározd a varázsdobozodba.

1_1_8.jpgHozzávalók:
A kiflis alaphoz:

  • 6-7 szikkadt kifli
  • 6-8 ek sárgabarack lekvár
  • 4 ek darált dió
  • 4 tojássárgája
  • 1 ek porcukor
  • 1 marék mazsola (opcionális)
  • 1 marék durvára vagdalt dió
  • fél liter zsíros tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • zsemlemorzsa

A párolt almához:

  •  40 dkg kemény húsú alma
  • 2 ek barnacukor
  • 1 ek vaj
  • 1 kk őrölt fahéj

A tetején lévő fehérjehabhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek kristálycukor
  • +1-2 ek baracklekvár (opcionális)

A tejet majdnem forrásig melegítem a vaníliás cukorral és a narancs reszelt héjával. Ráöntöm a karikákra vágott kiflikre, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, átforgatom, hogy mindenhová elérjen a meleg tej. A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral és ezt is a kiflis alapra öntöm. Mehet bele a mazsola és a durvára vágott dió is. Egy közepes méretű tepsit alaposan kivajazok és vastagon megszórom zsemlemorzsával. Belenyomkodom a kiflis keveréket, a tetejére pedig bőven kenek a baracklekvárból. Megszórom darált dióval és amíg a párolt alma elkészül, félreteszem.

Az almákat megpucolom és vékony cikkekre vágom, majd egy kevés vajon a barnacukorral és némi őrölt fahéjjal kissé puhára párolom. Egyenletesen ráhalmozom a darált dió tetejére és a kb. 180-200°C-ra előmelegített sütőbe teszem 20 percre. Amíg sül, elkészítem a fehérjehabot.

A tojásfehérjéből és a cukorból krémes, selymes habot verek. Amikor már jó kemény, óvatosan beleforgatom a baracklekvárt. Nem kell teljesen elkeverni, jól áll neki, ha egy kicsit csíkos. Ezt a habot ráhelyezem a félig sült almás kiflire, egy kanál segítségével hullámokat és csúcsokat készítek belőle. Lejjebb veszem a sütő hőmérsékletét 170°C-ra és addig sütöm, míg a teteje elkezd pirulni. Langyosra hűtve egyszerűen mennyei!

ParféTipp: Gazdagíthatod aszalt gyümölcsökkel és kísérletezhetsz más ízű a lekvárral is.

401002210_6951766924860214_4950539532027666728_n.jpg

Melissa Albert regénye, a Bűnös szívünk mélyén igazi borongós, mágiával és borzongással átitatott olvasmány. A tizenhét éves Ivy élete fenekestül felfordul, amikor egy rosszul sikerült buli után egyre különösebb és hátborzongatóbb dolgok történnek a környezetben. A szálak édesanyjához vezetnek, így ahhoz, hogy megérthesse a jelent, meg kell ismernie a múltat is, és azokat a titokzatos erőket, amik mindkettejük életére hatással vannak. Ha kíváncsiak vagytok, tartsatok három bloggerünkkel az állomások során, és nyerjétek meg az Agave Könyvek által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban az Agave Könyvek további újdonságainak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)bunos_szivunk.png

A turné állomásai:
11.15.  Utószó
11.17.  KönyvParfé
11.19.  Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4518251437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása