Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Lynn Painter: Jobb ​mint a filmeken

Vega babburger

2023. október 19. - KönyvParfé

1_70.jpgAzt hiszem, örök álmodozóként a romantikus tini könyvekből soha nem fogok kinőni. Ez egy olyan kategória, amelyet mindig szívesen olvasok, de csak akkor, ha a sok klisé mellett azért szolgál a történet valami plusszal is. Lynn Painter Jobb mint a filmeken című könyve pontosan ilyen, ráadásul olyan cuki az egész sztori és a körítés, hogy bekerült az 5 legjobb young adult regény közé, melyet az elmúlt évek során olvastam. Semmi világmegváltó, semmi bonyolult nincs benne, mégis egy kedves és végtelenül helyes történet lett, melynek középpontjában az első nagy szerelem áll. Mi más?

Főszereplőnk Liz Buxbaum, aki egy ízig vérig romantikus csaj. Odáig van a happy enddel végződő filmekért, kedveli a virágos és fodros vintage ruhákat és konkrét elképzelései vannak arról, milyen a tökéletes pasi. Édesanyjával esténként sok cukorszirupos romkomot nézett, ám Liz néhány éve elvesztette őt, édesapja pedig azóta újranősült. Helena belevaló és laza nő, ha lehet ilyet írni, egy álom mostoha, mégsem sikerül közel kerülniük egymáshoz és elmélyíteniük a kapcsolatukat. A lánynak hiányzik az anyukája és rengeteget gondol rá. Még mindig gyászolja és képtelen továbblépni, így az sem segít a lezáráson, hogy végzős diákként csupa olyan dolgot kellene csinálnia, melyet az édesanyjával szeretett volna, mint például közösen kiválasztani a báli ruhát, kiegészítőket vásárolni hozzá és fotózkodni a nagy napon. Ez a legfőbb oka annak, hogy húzza az időt és kamu indokokkal rázza le legjobb barátnőjét, Jocelyn-t is. Tisztában van vele, hogy a végtelenségig nem csinálhatja ezt, mert könnyen veszélybe kerülhet a barátságuk, ennek ellenére mégis sokat füllent és titkolózik.
Már ez is épp elég bonyodalom lenne, de mikor összefut gyerekkori szerelmével Michaellel, bekattan nála valami és rájön, hogy mindent megtenne azért, hogy egy párt alkothassanak. Ahhoz, hogy becserkéssze, szüksége van egy jól kidolgozott és tökéletes tervre, a végrehajtásához pedig Wes Bennett segítségét kéri. A srác nemcsak Michael haverja, hanem ő a kellemetlen szomszédfiú is, akivel gyerekkoruk óta harcban állnak egymással egy nyamvadt parkolóhelyért. Végül szövetséget kötnek, melynek következtében számtalan kellemetlen szituációba keverednek és sok-sok vicces pillanatot átélnek együtt. Liz pedig hamarosan kénytelen feltenni magának a kérdést, hogy ki lehet számára az igazi: Michael vagy Wes?

Liz egy igazi álmodozó, az élet nehéz dolgaira a filmekben keresi a válaszokat, de nem csak a romantikus filmek, hanem a zenék is fontosak számára. Sokszor készít zenelistát vagy képzeli el, hogy egy-egy szituáció közben milyen dal szólhatna a háttérben. A kötet végén Wes és Liz zenelistáját is megtalálhatod, mely igazán változatos. Taylor Swift, Selena Gomez, Joe Cocker és a Metallica egy-egy dala is felkerültek rá. Visszatérve a filmekhez, minden fejezet egy idézettel indít, mely ismert romantikus komédiákból származik. A teljesség igénye nélkül csak néhány cím: Igazából szerelem, 10 dolog, amit utálok benned, 500 nap nyár, 27 idegen igen, Lagzi-randi.

Azt hiszem, minden tinikönyvnek ilyen helyes fő- és mellékszereplőkkel kellene operálnia. Liz és Wes karaktere nemcsak vicces, de idilli is. Szeretem azokat a könyveket, ahol egyértelmű a számunkra, hogy a fiú odáig van a lányért, de idő kell, hogy mindenkiben tisztázódjanak a dolgok és megtörténjen a felismerés. Kedves könyv, jót szórakoztam a párbeszédeken, Liz gondolatmenetein is, és nagyon aranyos volt ez közel sem új keletű, "ellenségekből szerelmesek" történet.

Azért a komikus jelenetek mellett a Jobb mint a filmeken számtalan mélységet is tartogat. Liz gyásza fejezetről fejezetre elkísér bennünket, érezzük a veszteségét és végig szorítunk azért, hogy sikerüljön enyhíteni a fájdalmát. Minden ember másképp gyászol, Liz pedig azt érzi, mindenki feldolgozta valamilyen formában a történteket, csak neki nem sikerült. Fél, hogy egyszer csak elfelejti és már senki sem fog emlékezni arra, milyen csodálatos volt az édesanyja.

A gyászfeldolgozás és az első szerelem mellett szól még ez a könyv a barátságról, az őszinteségről, a családról, az identitás keresésről, valamint sok olyan dologról, mely a legtöbb tinit foglalkoztatja. Összességében ez a könyv nemcsak megindító és humoros, de mindenki szeretni fogja, aki már túl van az első nagy szerelmen, vagy ha még előtte áll.

Vega babburger

Van a történetben egy jelenet, amikor Liz és Wes beülnek a Stella's-ba, és hamburgert esznek sült krumplival. A ketchup kardinális kérdés, mert míg Wes nem eszi meg a krumplin, addig Liz még rajzolni is szeret vele és a szalvétára monogramokat és szíveket csöpögtet. Ezért döntöttem a habi mellett, bár arról sejtésem sincs, hogy a babfasírt átmenne-e náluk a rostán. Bárhogy is, ne hagyjátok ki, mert mennyei!2_70.jpg

Hozzávalók:
A babpogácsához (6 nagy darabhoz):

  • 2 konzerv feketebab lecsepegtetve és leöblítve
  • 1 közepes sárgarépa finomra reszelve
  • 1 vöröshagyma apróra darabolva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek balzsamecet
  • ízlés szerint őrölt kömény, só, bors
  • 1 tojás
  • 1 bögre zsemlemorzsa (2,5 dl-es bögrével mérve)
  • kevés olaj a sütéshez

A babot egy nagy tálba teszem és egy villával/krumplinyomóval kissé darabosra töröm. Hozzáadom az aprított vöröshagymát, a sárgarépát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, a tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket. Alaposan összekeverem, végül nagy Fekete Laci tenyerével mérve, hatalmas pogácsákat formázok belőle. Ebből a mennyiségből most 6 darab lett. Kisebbekre is formázhatod őket, én próbáltam a zsömlék átmérőjét alapul venni. Egy serpenyőbe kevés olajat öntök, tényleg csak egy leheletnyit, majd a babos pogácsák mindkét oldalát közepes lángon 5-5 perc alatt pirosra sütöm.

További hozzávalók:

  • 6 db hamburgerzsemle
  • vaj
  • sajt
  • saláta
  • paradicsom
  • csemegeuborka
  • lilahagyma
  • ketchup, mustár, majonéz

A hamburgerzsemléket kettévágom, egy kevés vajjal megkenem a belső felüket és egy serpenyőben kicsit megpirítom őket. Ha kész, elkezdem megtölteni a bucikat. Alulra megy a salátalevél, erre a babos pogácsa, rá egy szelet sajt, majd a zöldségek. A bucik tetejének pirított felére nyomok ketchupot, mustárt és majonézt, majd ezzel koronázom meg a hambi tetejét. Sós, fűszeres sült krumplival és ketchuppal tálalom!korbjxr.jpeg

A Kossuth Kiadó jelentette meg Lynn Painter: Jobb mint a filmeken című regényét, melyben a végzős Liz romantikus filmekkel és érzelmes zenékkel átszőtt szerelmi életébe nyerünk bepillantást. Kövesd a blogturné állomásait, és ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Liz imádja a romantikus filmeket, így a játékunk is ehhez a témához kapcsolódik. Ismerjétek fel a képek alapján a könyvben is szereplő  ikonikus filmeket, és a helyes válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)

xf5svnc.jpeg

A turné állomásai:
10.15.  Kelly és Lupi olvas
10.17.  Fanni's Library
10.19.  KönyvParfé
10.21.  Hagyjatok! Olvasok!
10.24.  Sorok között

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5518222203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása