Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

Ká, a kígyó szendvics

2016. február 25. - KönyvParfé

kaaa_szendvics17_1.jpgSzerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna már Maugliról, a fiúról, akit farkasok neveltek fel. A történet számtalan feldolgozást és átdolgozást megélt már, mind könyvben, mind filmvásznon egyaránt. A gyerekek a Walt Disney-féle verzióból már ismerhetik a mesét, és a Pesti Színházban néhány éve bemutatásra került musical is nagy sikert aratott. A legendás darab szerzői Békés Pál, Dés László és Geszti Péter, akik a mai napig felejthetetlen előadást adtak a közönségnek.
Rudyard Kipling A dzsungel könyve című történetét persze én is ismertem, viszont sosem olvastam ezidáig. Öreg hiba, ugyanis nemcsak, hogy olvasmányos, de elgondolkodtató is. Sőt, tovább megyek! Erős társadalomkritika, mely még ennyi év után is aktuális. Nem véletlenül mondják rá, hogy örök érvényű klasszikus.

Tovább

Katja Millay: The Sea of Tranquility - Nyugalom tengere

Levendulás-fehércsokis házi fagyi

2016. február 19. - KönyvParfé

a_nyugalom_tengere.jpgAz előző hónapban már olvashattál egy Vörös pöttyös könyvajánlást, akkor Éva és Ádám volt terítéken. A Könyvmolyképző Kiadó színes pöttyeivel picit hadilábon állok, mert még mindig vannak homályos foltjaim a kategóriákat illetően. Csak találgatok, hogy melyik szín, milyen korosztályt céloz meg, bár ha jól sejtem, a Rubin pöttyös a fiatal hölgyeknek szól és nincs felső korhatár. Egy nagyon kedves barátnőmnek akárhányszor próbálok könyvet ajánlani, legtöbbször olyan címek jutnak eszembe, ahol fiatal, tragikus sorsú tinédzserek a főszereplők. Ilyenkor összeráncolt szemöldökkel kérdezi, hogy "Te mindig ilyeneket olvasol?" Nem, természetesen nem csak ilyeneket olvasok, de néha ilyenre is szükség van, és egészen különlegesekre lehet bukkanni ebben a műfajban. Tucatszámra jelennek meg ehhez hasonló kiadványok, de valóban kevés köztük a jó. Kitalálhattad, hogy a héten egy ilyen könyvet hoztam. A Nyugalom tengere szerintem magasan kiemelkedő a kategóriájában, a kiadó regényei közül nálam dobogós helyen szerepel. Az egyik kedvencem tőlük, mert ez egy rettenetesen jól megírt New Adult történet!

Tovább

Charles M. Schulz: Snoopy

Charlie Brown puding

2016. február 12. - KönyvParfé

snoopy.jpgEgy picit eltérek a szokásos könyves témától, ugyanis ezen a héten nem egy konkrét kiadványt hoztam, hanem egy fantasztikus embert és a kitalált karaktereit. Igen, a képről talán már rájöhettél, hogy Charles M. Schulzról lesz szó, és itt lesz velünk Snoopy, Woodstock, Charlie Brown és még sokan mások. Bevallom, kicsit elfogult vagyok ezzel a fehér kutyussal, ugyanis gyerekkori nagy kedvencem. Nálam nemcsak a Muppetsek és a Múminok, de ő is hatalmas forma, igazi favorit. Úgy sejtem, ezzel nem vagyok egyedül, ugyanis játékboltok, ruhaüzletek, kisebb-nagyobb butikok termékein a mai napig folyamatosan felbukkannak a szereplők. Snoopy tavaly lett 65 éves, Schulz 1950-ben találta ki és rajzolta le. Minden idők egyik leghíresebb karikaturistája, és a Peanuts sorozat már igazi, modern képregénynek mondható. A letisztult, minimalista rajzokkal és a szarkasztikus humorral egy olyan világot teremtett, mely örök. A Fox stúdió az évforduló apropóján készített egy 3D-s Snoopy-filmet, ezzel is bebizonyítva, hogy Snoopy a mai napig megunhatatlan és kortalan.

Tovább

Rene Denfeld: Az elvarázsoltak

Minestrone leves

2016. február 04. - KönyvParfé

az_elvarazsoltak.jpgIsmered azt az érzést, amikor egy könyv még napokon keresztül ott motoszkál a fejedben? Amikor egy regény annyira bekúszik a gondolataidba, hogy képtelen vagy szabadulni tőle? Amikor nem sikerül kiverni a fejedből a történetet és úgy érzed, egy ideig nem akarsz másik könyvbe belekezdeni? Mert ez most akkorát szólt, hogy félsz, ezt nem lesz képes más túlszárnyalni. Pontosan így jártam Rene Denfeld Az elvarázsoltak című elbeszélésével. A Fumax Irodalom sorozata szépen indult, számomra a tavalyi év egyik legmeghatározóbb könyvélménye a Tolvajok tele lett. A most hozott regénnyel sem nyúltak mellé, talán ha jelen pillanatban nem februárt írnánk a naptárban, megszavaznám az idei év legjobb könyvének. De ez még picit korai, várok még, hiszen sosem lehet tudni... A könyv valóban kiemelkedő, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az Amazonon és a Goodreads-en ott van az élbolyban, ráadásul a francia Prix irodalmi díjat is bezsebelhette. Emellett még számos jelölést kapott, és bekerült az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA) Figyelemreméltó Könyveinek listájára. Örülök, hogy a magyar közönség Kleinheincz Csilla fordításában olvashatja a könyvet, mert el sem tudnék képzelni nála alkalmasabb személyt erre a feladatra.

Tovább

Téma - Túra: Válás

2016. február 02. - KönyvParfé

tema-tura_2.jpgAz előző hónapban már találkozhattál az oldalon a Téma - Túra nevet viselő új rovattal. Minden hónapban körbejárunk egy fontos témát, ehhez egy csokorba összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, melyhez ti is javasoltatok irodalmat. Februárban a VÁLÁS lesz a kivesézni való témakör. Ez egyáltalán nem vidám, de ha már rizikós dolgokról beszélgetünk, ezt sem hagyhatjuk ki. A válás különösen nehéz, ha gyermek van a családban, ezért találsz a felsorolásban gyerekeknek szóló irodalmat is. Kérlek, segíts és bővítsük együtt a listát, ajánlj Te is könyveket. Ha eszedbe jutott valami, akkor nyugodtan írd meg nekem! Írhatsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Tovább
süti beállítások módosítása