Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Charles M. Schulz: Snoopy

Charlie Brown puding

2016. február 12. - KönyvParfé

snoopy.jpgEgy picit eltérek a szokásos könyves témától, ugyanis ezen a héten nem egy konkrét kiadványt hoztam, hanem egy fantasztikus embert és a kitalált karaktereit. Igen, a képről talán már rájöhettél, hogy Charles M. Schulzról lesz szó, és itt lesz velünk Snoopy, Woodstock, Charlie Brown és még sokan mások. Bevallom, kicsit elfogult vagyok ezzel a fehér kutyussal, ugyanis gyerekkori nagy kedvencem. Nálam nemcsak a Muppetsek és a Múminok, de ő is hatalmas forma, igazi favorit. Úgy sejtem, ezzel nem vagyok egyedül, ugyanis játékboltok, ruhaüzletek, kisebb-nagyobb butikok termékein a mai napig folyamatosan felbukkannak a szereplők. Snoopy tavaly lett 65 éves, Schulz 1950-ben találta ki és rajzolta le. Minden idők egyik leghíresebb karikaturistája, és a Peanuts sorozat már igazi, modern képregénynek mondható. A letisztult, minimalista rajzokkal és a szarkasztikus humorral egy olyan világot teremtett, mely örök. A Fox stúdió az évforduló apropóján készített egy 3D-s Snoopy-filmet, ezzel is bebizonyítva, hogy Snoopy a mai napig megunhatatlan és kortalan.

Charles M. Schulz 1922. november 26-án született Minneapolisban. Egyetlen gyerekkén nőtt fel, szülei nagyon szerették. Már fiatalon rajongott a képregényekért - elvarázsolta Mickey Mouse és Popeye világa -, és már ekkor tudta, hogy karikaturista lesz. A középiskola elvégzése  után az Art Instruction Schools-ba jelentkezett és levelező szakon rajzolni tanult. 1940-ig egyre több stílust kipróbált, ekkor már a képregénykészítés is kezd kiemelkedni a műfajok közül. Egyre jobban átformálódik és előtérbe kerül. A kiadványokra már jellemzőek a stilizált illusztrációk, a részletesség és az intellektuális humor. A második világháború évei alatt 1943 és 1945 között Franciaországban és Németországban harcolt. A háború után visszatért az Egyesült Államokba és megalkotta a L'il Folks című képregényét, melyet később keresztelt át Peanutsra. Már ezen a néven jelent meg 1950. október 2-án a United Feature Syndicate ügynökségen keresztül az újságokban. Minden idők legsikeresebb képsorává vált, az olvasók pedig megismerhették a Charlie Brown nevű kisfiút és kutyáját, Snoopy-t. 2000-ig 75 országban, 21 nyelven és 2600 újságban szerepelt. Charles M. Schulz 50 éves pályafutása során több mint 18 250 képsort rajzolt.
2000. február 12-én rákban hunyt el, 2001-ben posztumusz tüntették ki a Kongresszusi Aranymedállal.tumblr_inline_n1mmbqc62n1s8c70q.jpg

A kép forrása pinterest.com

De nézzük is meg, ezt a szenzációs képregényt! A Peanuts állandó főszereplője Charlie és Sally Brown kutyája. Snoopy legjobb barátja egy sárga madár, Woodstock, akivel órákon át képes filozofálgatni és elmerengeni az élet nagy dolgain. Még ma is vita tárgyát képezi, hogy milyen kutya Snoopy. Sokan beagle fajtának tippelik, Schulz csak annyit mesélt el, hogy valóban a saját kutyájáról mintázta. Nem akármilyen eb! Vidám, derűlátó, rettenetesen magabiztos, emellett szeret a kutyaháza tetején merengeni. Néha kissé élénk a fantáziája, ilyenkor más-más személyiséget talál ki magának. Mint például Joe Coolt, aki első világháborús sztárpilótát. De láthatod turistavezetőnek, légiósnak, vagy épp Indiana Jones kalapban egy szafariparkban. Bár beszélni nem tud, a feje felett megjelenő gondolatbuborékok annál beszédesebbek helyette. Nem is kell mondanom, hogy állandóan a középpontban van és mindenki nagyon szereti. Imádja a csokis sütit és minden sportban tehetséges, kivéve a golfban.
Woodstock sem beszél, mégis remekül megérteti magát Snoopy-val. Nagysága miatt nem kedveli a nagyméretű dolgokat és a repülő tárgyakat. Ki nem állhatja a kalitkát és a macskákat.
Charlie Brown a sárga, cikkcakk pólós srác, aki örök optimista, ennek ellenére kicsit szerencsétlen. Ő irányítja a világ legrosszabb baseballcsapatát. 
Sally Brown akaratos lány, szerelmes Linusba. A srác azonban nem viszonozza az érzelmeit. Sally egy kis zsarnok, de a bátyját Charlie-t mindig az ujja köré tudja csavarni.
Linus jóindulatú fiú, aki szinte mindenhová magával hurcolja a takaróját. Egy hamisítatlan filozófus, mindenkihez van egy kedves szava. Van egy parancsolgató nővére Lucy, aki folyton morcos. Lucy gyakran ad tanácsot saját standján, 5 centet kér érte. Egy gyengéje van... szerelmes a zongorázó Schroedererbe, csak ez a szerelem viszonzatlan.
Peppermint Patty született vezető és sportoló. Minden kihívásban benne van, igazi örökmozgó. Mindig keménynek mutatkozik, de neki is van egy gyengéje. Szerelmes Charlie "Chuck" Brownba, a fiúnak persze erről fogalma sincs. Patty azt vallja, hogy a sport egyszerű, az élet nehéz.
Schroeder egy kis zenei zseni. Általában a zongora mellett látható, példaképe Beethoven, és ha épp nem játszik, akkor próbálja elhárítani a Lucy-hurrikánt.
Franklin Charlie Brown csendes barátja és bizalmasa. Soha nem mond egy rossz szót sem, ő egy szerencsétlen hős. Peppermint Patty mellett ül a suliban, ezzel lesz minden iskolanap elviselhetetlen.
Marcie Peppermint Patty legjobb barátja (és teljes ellentéte). Marcie intelligens és fogalma sincs, mi a különbség a baseball és a jégkorong között. Utálja a sportot.

Ők a főbb karakterei, de mellettük még másokkal is találkozhatsz, az évek során folyamatosan bővültek a szereplők. Charles M. Schulz szenzációs humorral dolgozta ki a karaktereket, tényleg mindenki egy igazi egyéniség. Ehhez egy nagy adag bátorság és merészség is kellett, ugyanis a 60-as évek közepén még sok mindenre nem volt volt felkészülve az amerikai társadalom. Gondolok itt Patty figurájára, hiszen abban az időszakban még egyáltalán nem volt elfogadott, hogy a férfiak és nők együtt sportoljanak. Később csatlakozott Franklin, az első fekete szereplő, ami szintén újkeletűnek számított. Schulz hihetetlen művész volt, képkockáiba pedig belerajzolt mindent, amit maga körül látott.

Könyvet nem tudok ajánlani, ugyanis Magyarországon nem igazán lehet már őket megszerezni. Könyváruházak oldalán előjegyzést kérhetsz, de minden egyes könyvre több tucatnyi várakozó jut. A galériára kattintva megnézheted, hogy mely könyvek jelentek meg nálunk. Ha esetleg találkozol eggyel, akkor én mindenképpen igényt tartanék bármelyikre. Kérlek jelezz, ha felbukkan egy, és Neked nem hiányzik a polcodról. Köszönöm! :)

+Érdekességek:

  • Snoopy minden nap olvas egy szót a Háború és békéből.
  • Woodstock először 1967-ben látható, de neve csak 1970-ben kapott a nyári zenei fesztivál után.
  • Charlie Brown apja egy borbély. Charles M. Schulz apja szintén.
  • Linus rövid ideig szemüveget viselt. (Csak Snoopy folyamatosan elcsente.)
  • Lucy gyakran beszél a nők jogaiért és meggyőződése, hogy egy nap elnök lesz.
  • Peppermint Patty igazi neve Patricia Reichardt.

Charlie Brown puding

Ez a nyalánkság, amit most készítettem nem egy hatalmas kulináris élmény. Elkészítése gyerekjáték és tényleg alig kell hozzá valami, ráadásul időigényesnek sem mondanám. De azt hiszem nem is kell mindig bonyolult finomságokkal kényeztetni a családot, néha egy gyors, S.O.S étel is megteszi, ha ránk tör az édesség iránti vágy. Mert egy egyszerű pudingból is kreálhatunk látványos desszertet. Persze egy pici csavar azért van a receptben, de semmi ördöngösség. Tegnap este mi Charlie Brown pudingot ettünk.

puding_puding_06.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag banános pudingpor
  • 1 csomag tejszínes pudingpor
  • 1 csomag puncsos pudingpor
  • 1,5 liter tej
  • cukor ízlés szerint
  • Továbbá szükséged lesz hőálló poharakra és alkoholos filctollra.

Először a banános pudingporral kezdem, ez lesz Charlie Brown ruhája. A tasakon leírt módon elkészítem a pudingot, vagyis felforralok fél liter tejet, hozzáadom a 3-4 evőkanál cukorral és egy kevés tejjel elkevert pudingport, és amikor folyamatos kavarom, míg be nem sűrűsödik, majd hőálló poharakba öntöm. 5 darab 3 dl-es pohárba osztom el ezt az adagot, ez durván a pohár negyedéig ér. Hagyom, hogy megdermedjen, közben elkészítem Charlie fejét.

A puncs puding magában túl rózsaszínnek tűnt, így arra gondoltam, hogy világosítom egy csomag tejszínessel. A két íz együtt nagyon jó működik. Szóval ugyanúgy járok el, mint a banános pudingnál, csak itt dupla adagot készítek. 1 liter tejhez adom a két különböző ízű pudingport és a cukrot. Felforralom az egészet és addig kavarom amíg szépen be nem sűrűsödik, majd lassan, óvatosan beleadagolom a poharakba, végül hagyom megdermedni ezt is.

Ezután előveszek egy alkoholos filcet és jöhet a dekor. A ruha cikkcakkjával kezdek, majd megrajzolom az orrot, mellé a két pötty szemet a szemöldökkel, alá egy nevetős szájat és végül a kunkori hajat. Ez sem igényel művészi vénát, így bátran próbálkozhat vele bárki. Ha ezzel megvagy, elő a kanalakkal és lehet is belapátolni! Ugye mennyivel vidámabb így a pudingozás?

ParféTipp: Otthon csak tűfilcet találtam, de érdemes vastag hegyűt választani. Azzal sokkal gyorsabb a rajzolás és szebben lehet vele dolgozni. Természetesen a pohárról egyszerűen leszedhető a filc, ehhez egy kis vattára/papírzsepire lesz szükség és egy kevés körömlakklemosóra.puding_puding_28.jpg

puding_puding_21.jpg

puding_puding_17.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr748381652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása