Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

Ká, a kígyó szendvics

2016. február 25. - KönyvParfé

kaaa_szendvics17_1.jpgSzerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna már Maugliról, a fiúról, akit farkasok neveltek fel. A történet számtalan feldolgozást és átdolgozást megélt már, mind könyvben, mind filmvásznon egyaránt. A gyerekek a Walt Disney-féle verzióból már ismerhetik a mesét, és a Pesti Színházban néhány éve bemutatásra került musical is nagy sikert aratott. A legendás darab szerzői Békés Pál, Dés László és Geszti Péter, akik a mai napig felejthetetlen előadást adtak a közönségnek.
Rudyard Kipling A dzsungel könyve című történetét persze én is ismertem, viszont sosem olvastam ezidáig. Öreg hiba, ugyanis nemcsak, hogy olvasmányos, de elgondolkodtató is. Sőt, tovább megyek! Erős társadalomkritika, mely még ennyi év után is aktuális. Nem véletlenül mondják rá, hogy örök érvényű klasszikus.

Kipling irodalmi Nobel-díjas angol író és költő, de azt gondolom, hogy napjainkban leginkább a gyermekeknek szóló műveiről ismerjük. 1865. december 30-án született Bombayban. Apja metodista lelkész, tanár, illusztrátor, szobrász és festő, valóban sokrétű ember. 6 éves koráig a szüleivel él Indiában, majd tanulmányait Angliában folytatja. Később még visszatér és újságíróként tevékenykedik majd, de előtte még bejárja az egész világot. Él Amerikában is, és Európában politikai szerepet vállal. Lelkes híve az angol gyarmatbirodalomnak. Híres regénye a Kim, Indiában játszódik, írásaiban visszaköszönő elem ez a kultúra, életérzés.  A dzsungel könyvét 1894-ben írja meg, majd 1907-ben megkapja az irodalmi Nobel-díjat. Sokan támadják, hogy munkái előítéletesek, militaristák, és írásai még ma is képes vitákat kirobbantani. Az 1930-as évek elejéig folytatja a munkát, ám már nem akkora sikerrel. 1936. január 18-án, 70 esztendős korában hal meg Londonban.

No, de nem irodalomórán vagyunk! A rövid életrajz után lássuk a könyvet.
Nehéz dolgom van, mert nem egyszerű összefoglalni, hogy miről is szól A dzsungel könyve. Mert nem csak egy fiúról, aki farkasok közt nevelkedett. Ennél összetettebb a történet, már csak a szereplők miatt is. Itt van rögtön Bagira, aki az emberek ketrecéből szabadult, meg Balu, a bölcselkedő medve, aki tanítja Mauglit a Dzsungel Törvényére. Meg persze Ká, a titokzatos kígyó, valamit a veszedelmes Sir Kán, aki embervérre szomjas. 
Olvashatsz születésről és halálról, befogadásról és kitaszításról. Szól a családról, az összetartásról és a magányról.  Maugli - vagy ahogyan a könyvben társai nevezik, kis Béka -, korán megtanulja, hogy a dzsungelnek törvényei vannak. A szemünk előtt nő fel és válik a Dzsungel Urává. 

De nem akarlak megtéveszteni, ez nem egy egybefüggő regény. Talán azt mondhatom rá, hogy novellagyűjtemény. A novellák zöme az indiai őserdőben játszódik, de nem csak Maugliról olvashatsz. A könyvön érezni, hogy Kipling jól ismeri az indiai dzsungelt, otthonosan mozog a témában. A történetben emberi tulajdonságokkal felruházott állatokról olvashatsz és mindegyik írás egy verssel kezdődik és végződik.

Érdekes, hogy egy pici párhuzamot vélek felfedezni Fekete István Vukjával, ugyanis mindkettőnél azt éreztem olvasás közben, hogy a rejtett utalások miatt talán nem ért meg mindent egy kisgyerek. Ennél a könyvnél különösen igaz, hogy felnőtt fejjel teljesen más élményt nyújt, és többet láttat. Mert bárhogy is nézzük, ebben találni egy kis politikai fricskát is. Itt van rögtön a Majmok népe, mely a liberális társadalmi modell paródiája, vagy Sir Kán az oltalmazott rádzsa kikarikírozása. 

Ezt a könyvet tényleg mindenkinek el kellene olvasnia, mert nem csak izgalmas, de tanít is. Nyomokban hasonlít csak a Disney verzióhoz, az eredeti sokkal naturalisztikusabb. Meglepően jó és érdekes, tanulságos mese, a Riki-tiki-tévi története az egyik kedvencem.
Nem ragozom tovább, nagyon ajánlom!

A saját példányom köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak. Az ő gondozásukban 2014-ben jelent meg a kiadvány, mely Varró Gábor fordításában olvasható, a verseket Varró Dániel ültette át magyar nyelvre. A könyv szépen illusztrált, a rajzokat Békés Rozi készítette. Itt jegyezném meg, hogy a képek varázslatos hangulatot teremtenek olvasás közben, a borító pedig kifejezetten dekoratív.

Kedvenc idézetek:

- Tudjátok, gyermekeim – vágott bele –, mind közül az embertől féltek a legjobban.
Egyetértő suttogás hallatszott.
- Ez a történet rád is vonatkozik, Testvérke – mondta Mauglinak Bagira.
- Rám? Én a falka tagja vagyok, egy a Szabadok Népéből, mi dolgom volna nekem az emberrel? – kérdezte Maugli.

- Mondd el Bagirának a Dzsungel Főszabályait, amiket ma tanítottam neked.
- A Főszabályokat, de melyik népét? A dzsungel soknyelvű, és én valamennyit beszélem – hencegett Maugli.
- Egy keveset tudsz, de azért nem sokat. Látod, Bagira, a tanítványok mindig hálátlanok. Még egyetlen ifjú farkas sem jött vissza a vén Balúhoz, hogy megköszönje, mennyi mindent megtanult tőle.

- Ilyen időkben embert ölni! Más zsákmányod nem akadt? – mordult rá Bagira megvetően, miközben kikászálódott a véres vízből, és macska módjára lerázta mind a négy lábát.
- Azért öltem meg, mert alkalom adódott, és nem azért, mert éhes voltam.
A suttogás ismét felerősödött, és Háti figyelmes, kicsi, fehér szeme Sir Kán felé bandzsított.
- Mert alkalom adódott rá – ismételte Sir Kán vontatottan –, most pedig mosakodni és inni jöttem. Van valakinek ellenvetése?

- Bizony nehéz a régi bőrt levedleni – bölcselkedett Ká, és Maugli csak zokogott, zokogott, fejét a vak medve oldalának támasztva, és nyakát átkarolva, miközben Balú gyengéden próbálta megnyalni a lábát.
- Elhalványulnak a csillagok – mondta Szürke Testvér, beleszimatolva a hajnali szélbe. – Hol verünk tanyát ma, mert mától új csapáson járunk.

Ká, a kígyó szendvics

Na jó, a dzsungel tele van állatokkal, így a könyvhöz csakis valamilyen "állatos" ételt tudtam elképzelni. Aztán eszembe jutott Ká! Végül kifundáltam, hogy megeszem... Mert ugye milyen menő egy kígyós szendó? Ez egy szimpla szendvics, egy pici csavarral. Természetesen bármit beletehetsz, ez már tényleg csak azon múlik, mi van épp a hűtőszekrényedben. Az viszont tuti, hogy ha egy ilyennel kezded a hétfő reggelt, máris jobban indul a hét. Valamint egy egyszerű vajaskiflit is képes magasabb szintre emelni.

ka_szendvics07_1.jpgHozzávalók:

  • 2 kisebb bagett, vagy 1 nagy
  • vaj
  • jégsaláta
  • paradicsom
  • mozzarella
  • uborka
  • só, bors, bazsalikom
  • pritamin paprika
  • olívabogyó

A bagetteket kettévágom és megvajazom. A tetejét egy időre félreteszem, az alját pedig elkezdem jó alaposan megpakolni. A vajas részre ráhelyezem a salátaleveleket, arra a felkarikázott paradicsomot és a mozzarella szeleteket. Picit sózom, borsozom, megszórom bazsalikommal, majd mehet rá a felszeletelt uborka is, végül leborítom az előzőleg már megvajazott tetővel. Egyenlő részekre vagdosom, majd elhelyezem az asztalon. Ráhelyezem az olívabogyó karikát, ez lesz a kígyó szeme, valamint a nyelvet pritamin paprikából formázom. Kész is a vidám szendvics!ka_szendvics19_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr688413954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Ann 2016.02.26. 16:17:07

Ismét kreatív voltál a szendviccsel! :)

Sajnos hasonlóan vagyok - vagyis most már nem - mert még nem olvastam. Szeretném bepótolni. Érdekes a hasonlítás a Vukkal. Most már tényleg kíváncsivá tettél :)

KönyvParfé 2016.02.27. 17:14:34

Köszönöm @Anna Ann! :) Ezekkel a pótlásokkal mindig csak a baj van. Az oldaladra kattintva én is mindig azt érzem, hogy teljes lemaradásban vagyok. :) Szerintem ez a könyv tetszeni fog Neked, már csak azért is, mert nem riadsz vissza a klasszikusoktól. ;)
süti beállítások módosítása