Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Carrie Hope Fletcher: Túlvilági ​szerelem

Narancsos-fahéjas karamella

2016. november 08. - KönyvParfé

tulvilagi_szerelem.jpgPicit tartok az olyan könyvektől, amelynek a címében benne van a szerelem szó. A legtöbb romantikus könyv egy kaptafára készül. Szenvednek a hősök, mindig van valami félreértés, ami miatt hosszú fejezeteken keresztül elbeszélnek egymás mellett a főszereplők, majd valami hatalmas problémát kell közös erővel legyőzniük. Ó, igen... a szerelmi háromszögeket sem hagyhatom ki, hiszen szintén vissza-visszatérő elem. A fentiek tudatában gondolhatod, mennyire szkeptikus voltam ezzel a könyvvel. A borítót látva, és a fülszöveget olvasva nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, de egy valami mégis kíváncsivá tett, ez pedig a mágikus realizmus jelző, amellyel megspékelték. Nem voltak nagy elvárásaim a könyvvel kapcsolatban és nem is lett maradéktalanul kedvenc. Ennek ellenére mégis azt gondolom, üde színfolt ez a YA könyvek birodalmában.

A regény ott kezdődik, ahol a legtöbb történet véget ér. Evie Snowt idős korában, szerettei körében ragadja el a halál. Boldog élete volt, szerető férj, két egészséges gyerek és egy szép, nyugodt családi életet tudhat maga mögött. Ám amikor megérkezik a mennyország kapujába, megdöbbenve tapasztalja, hogy újra fiatal, és a huszonhét éves testében várja a végítéletet. Az éden ugyancsak nem a filmekből megszokott, felhők közti helyszín, Evie ugyanis a régi lakhelyére pottyan, ahol fiatal korában élt. Nincs egyedül, Dr. Lieffe, az akkori portás, és jó barát siet a segítségére, és kalauzolja tovább az útján. De van egy kis probléma! Az átkelés korántsem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolná, ugyanis lezáratlan ügyei miatt nem léphet tovább. Az elveszett tárgyak doboza segítségével visszaemlékszik élete fontos pillanataira, és szép sorjában derülnek ki a régi dolgok. Három nagy titok nyomja Evie szívét, ezeket kell felgöngyölítenie és elrendeznie, hogy a lelke megkönnyebbüljön.
A visszaemlékezésekben megismerhetjük a lány gyerekkorát, és megtudhatjuk, hogy milyen egy szigorú, és rideg anya árnyékában felnőni. 
27 éves korában nagy tervekkel hagyja el a szülői házat, tele ambícióval és tettvággyal. Nagy álma, hogy rajzolóként dolgozhasson a filmszakmában, független lehessen a családjától és megtalálja a szerelem. Anyjával kompromisszumot köt, ha sikerül befutnia, elfogadja a döntését és beletörődik, hogy ezt a hivatást választotta. Viszont ha egy éven belül nem tud eredményeket felmutatni, kényszerházasságot kell kötnie legjobb barátjával Jimmel. Evie rengeteget dolgozik, bizakodó a jövőjét illetően és amikor megismerkedik egy utcai hegedűssel, Vincent Winterssel, az igaz szerelem is rátalál.
A túlvilágon l
étezik egy fal, amely visszavezeti főszereplőnket a világunkba, és bár nem kommunikálhat az emberekkel, az álmokban jelezhet, iránymutatást adhat. Evie pedig mesél Lieffe-nek, az álmodó családtagjainak és persze nekünk, miközben fény derül a három titokra, mely végigkísérte élete során.

Tipikus sztori, ahol van egy lezáratlan ügy és a lélek addig "bolyong", amíg megnyugvást nem talál. Elégszer láttunk már ilyet filmekben, vagy olvashattunk könyvekben, ez mégis egy kedves regény, tele egyedi elgondolásokkal. Evie és Vincent megismerkedése tetszett a legjobban, ugyanis a hegedű és a narancsos cukorkák végtelenül romantikussá tették a jeleneteket. Többet sajna nem árulhatok el, mert még a végén spoilerbe futnál. :)

A karakterek meseszerűek, az én szájízemnek egy kicsit egysíkúak. Vannak a jók és a rosszak, ezért vagy nagyon megszereted a szereplőket, vagy nagyon megutálod. A mágikus realizmusra már utaltam fentebb, elemeivel bőven találkozhatsz a történet során. Hol egy galamb képében, hol egy különleges fa által jelenik meg, picit erősítve bennem az Egyszer volt, hol nem volt... és az Alice Csodaországban látványvilágát. 
Erre a szereplők nevei ugyancsak rádobtak egy lapáttal: Summer, Winters, Snow.

Az időben folyamatosan ugrálunk, ez először egy picit zavart, de hamar bele lehetett rázódni. Látjuk Evie-t fiatalon, és találkozunk a gyerekeivel is, akik már elmúltak negyven évesek. Vincent és Jim szintén megjelenik, de nem csak fiatal, hanem időskori alakjukban is. Néhol ellentmondásos, mégis rettenetesen olvastatja magát a történet.  

Összegzésképpen annyit, hogy ez egy remek kis YA történet, ezért bátran ajánlom a fiatalabb olvasóknak. Biztos vagyok benne, hogy Carrie Hope Fletcherről sokat hallunk még, és kíváncsian várom, milyen témájú és hangulatú könyvvel rukkol elő legközelebb. A hölgy hazájában igazi sztár, akit több ezren követnek. Vloggerként a Youtube-on láthatod, ahol dalokat énekel, emellett musical színészként is dolgozik. Szerintem nagyon tehetséges, és azt hiszem, aki ilyen történetet tud írni, azokra nyugodt szívvel ráaggathatom azt a címkét, hogy "széplelkű".

A könyvet Szarka Valéria fordításában és a 21. Század Kiadó gondozásában olvashatod!

Narancsos-fahéjas karamella

A legjobban az tetszett a könyvben, ahogyan Evie és Vincent találkoznak egymással. Nagyon kedves és eredeti az ötlet, a cukorkáknak pedig fontos szerepe van a történetben. Ezek közül is a narancsos ízűek kaptak nagyobb hangsúlyt, ezért a könyv mellé remekül passzolnak. Nos, otthon nem túl egyszerű elkészíteni a boltban kapható verziót, ezért ezzel nem is kísérleteztem. Helyette karamella készült, ízben hozva a narancsot és megspékelve egy kis fahéjjal és illatos citromhéjjal. Mutatós gasztroajándék lehet, ha szép kis csinos kockákra vagdosod, és becsomagolod egyesével celofánba. Első kísérletem, a receptet a Praliné Paradicsom oldaláról csentem. A blog nagyon klassz, ajánlom mindenkinek, mert eszméletlenül kreatív finomságok találhatóak fent. Hirtelen felindulásból elkövetett karamella gyártásba fogtam, ezért a lenti adagot négyszereztem... nem is tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek, de rengeteg lett. :)karamella_12.jpgHozzávalók kb. 12 darabhoz:

  • 6,5 dkg narancspüré (frissen facsart narancslé a hússal együtt)
  • fél dl habtejszín
  • 7 dkg semleges ízű méz
  • 7,5 dkg cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél dkg vaj

A narancspürét összekeverem a tejszínnel. A mézet egy edényben felmelegítem, hozzáadom a cukrot és várom, hogy megkaramellizálódjon. Óvatosan hozzáöntöm a narancsos-tejszínes keveréket, figyelve arra, hogy a hőmérséklet különbség miatt kifröcsöghet. Hozzáadom az őrölt fahéjat, belereszelem a citrom héját, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Maghőmérővel mérve kb. 120 °C-ig kell melegíteni a karamellt, de mivel nekem nincs ilyen eszközöm, a hideg vizes módszert választottam. Ha hideg vízbe cseppented a karamellt és nem oldódik fel, hanem szépen összeáll, akkor jó. Használhatod a jó öreg porcelántányéros eljárást, ha pár perc alatt szépen megszilárdul rajta a massza, akkor kész. Ezt a sűrűséget kb. 20 perc főzés után érem el, majd miután lehúzom a tűzről, belekeverem a vajat.
Egy sütőpapírral kibélelek egy lapos edényt, beletöltöm a muníciót és hagyom megdermedni. Olvasztott vajjal vékonyan bekent késsel szépen lehet szeletelni!
Az eredeti recept ezt a mennyiséget 10x10-es lapos edényre számolja, ha növeled az adagot, úgy válassz hozzá megfelelő méretű tepsit.

Tipp: A karamellkockákat csokival is bevonhatod!

Jótanács: Használj drágább sütőpapírt, mert az olcsóbb fajtáról nem biztos, hogy könnyen le tudod szedni a karamellt.14907189_1334024646616003_7205669141938057743_n.jpgCarrie Hope Fletcher neve még ismeretlen az itthoni YA regények olvasóinak, ám a 21. Század Kiadó elhozta hozzánk a fiatal írónő különleges történetét. A Túlvilági szerelemben sok fontos dolgot megtudhatunk a főszereplő Evie Snow által a szerelemről, a családról, és a titkokról, amikkel nem könnyű együtt élni.
Tarts velünk ezen a különleges turnén, ahol a Blogturné 5 bloggere megismerteti veled a történetet. Ne feledd, a turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a 2 könyv egyikét, ami a 21. Század Kiadó ajánlott fel.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

A Túlvilági szerelem főszereplőjének életében sok olyan meghatározó dolog van, ami fontos jelentőséggel bír a regényben. A mostani játékunkban ezeket a dolgokat keressük a blogokon. A te feladatod lesz megkeresni a kiemelt betűket az 5 blogon és helyes sorrendbe rendezni, majd a kapott szót beírni a Rafflecopter dobozba.
A turné végén megnyerheted Carrie Hope Fletcher Túlvilági szerelem című könyvét, ha mind az 5 kifejezést/dolgot megtaláltad.
(Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

A turné állomásai:
11.04.   Zakkant olvas
11.06.   Szembetűnő
11.08.   KönyvParfé
11.10.   Deszy könyvajánlója
11.12.   Könyvvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr911821639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2016.11.08. 17:51:25

Óó, ez már kezd karácsonyba hajlani.. narancs, fahéj, karamella - ünnepi ízek, illatok :)

KönyvParfé 2016.11.08. 18:44:14

@Lulma: Téééényleeeeg! Nem volt tudatos, de hát benne van a levegőben. :)
Nem tudom, hogy szereted-e a karamellát, de el tudom képzelni, ahogy otthon formázod és csomagolod. Te is szereted az ilyen pepecselős dolgokat. Kifejezetten Lulmás. :)

Lulma 2016.11.10. 17:23:40

@KönyvParfé: A karamellát annyira nem szeretem, (csak az illatát), de amúgy igaz rám tényleg :)
süti beállítások módosítása