Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Bram Stoker: Drakula

Fokhagymakrémleves, Te vámpírűző

2015. február 27. - KönyvParfé

drakula.jpgValami klasszikus történetet kerestem, így vettem le a polcról ezt a könyvet. A sztori a következő: Jonathan Harker, – aki egy angol ügyvéd – Erdélybe utazik, hogy Drakula gróf ügyeit intézze. Ám hamarosan a gróf foglyaként találja magát. A házigazda igencsak különös: nem mutatkozik napon, sohasem eszik a vendégével és az ereje természetfeletti. A vámpír gróf újabb áldozatokat igyekszik szedni, és segítőtársakat akar toborozni. És amíg Harker a hátborzongató várkastélyban raboskodik, Drakula egy kísértethajóval Anglia felé veszi az irányt. A történetben Drakula két fiatal hölgyre (is) feni a fogát, akik közül egyikük Mr. Harker menyasszonya. De miért is mesélem el ezt - az alapsztorit mindenki ismeri! Drakula alakját sem kell senkinek bemutatni, hiszen az évek során kellőképpen ikonikussá vált. Több száz vámpírral találkozhattunk már ezidáig, és a könyvnek is nem egy feldolgozása került napvilágra. Viszont ha azt kérded, hogy ki volt a vámpírok ősatyja? Természetesen a Bram Stoker féle Drakula - még ha nem is ő volt a legelső. Nem véletlenül élt meg több feldolgozást is a regény és készítettek belőle filmeket. Jómagam Lugosi Bélát és Leslie Nielsent szeretem nagyon. Ők igazán nem is félelmetesek, de akármennyire ördögiek, nem csak a vér, hanem a humor fakasztásában is otthon vannak.

Mielőtt azt gondolnád, hogy ez egy nagyon véres és pörgős regény, ki kell, hogy ábrándítsalak. 1897-et írunk, és egy naplót olvashatunk, amit cikornyás körmondatokba szedett az író, és nem mellőzi a hosszú leírásokat sem. Kicsit féltem, hogy nem fog tetszeni, de kellemesen csalódtam. Nagyon jó ötlet, hogy a szereplők naplóiból áll össze a történet. A főhősök írásaiból kerekedik ki a történet, hisz mindenki írja a sajátját, az egyes napokon történt különös észrevételeit. Végül együtt rakják össze az eseményeket, és jönnek rá, hogy kivel/mivel állnak szemben, és milyen rémtettek írhatóak még az ellenség számlájára. A karakterek szerethetőek és a történet izgalmas. Legalábbis én gyorsan haladtam a könyvvel. Nem mondanám, hogy félelmetes, de mégis van az egésznek egy különleges hangulata. Néhol unalmassá válik, legalábbis én hasonlót éreztem a vége felé. Van Helsing körmondatai olykor barokkos túlzásokba csapnak át, melyek a legkitartóbb olvasót is lelassíthatják. 

És valóban, Drakula gonosz és lelketlen, viszont Ő a tökéletes vámpír. Úgy értem az igazi, a sötét. Udvarias, elegáns, stílusos, egy művelt gróf, aki néha megcsapol ezt-azt és felfrissíti a vérállományát. Viszont ekkor a vámpírok igazi vámpírok voltak, és nem kidolgozott testű, csillámló szépfiúk. Manapság már nem érezzük a borzongást, ha vérszívókról hallunk és eltűntek a mögöttünk settenkedő, lopakodó árnyak, a vérvörös szemek és a hosszú szemfogak is. Ha horrorként gondolunk erre a műre, annak nem igazán jó. Hol izgalmas, hol lassú és unalmas... Ámbár kétségtelenül alapmű, egy életképes mítosz, ami a populáris kultúránk csillogó ékköve.

Kedvenc idézetek:

- Drakula vagyok; legyen üdvözölve  házamban, Mr. Harker!

Azt hiszem, ez az emberi természet sajátja, hogy bár tudjuk, mi az igazság, azt hitetjük el magunkkal, amit szeretnénk.

Fokhagymakrémleves, Te vámpírűző

Tudom.. ez az étel, ehhez a könyvhöz fantáziátlan. Sajnálom! De ez a leves garantáltan elűzi a rossz szellemeket. A könyvben is többször szerepel a fokhagyma, és ha nem nyersen eszed, akkor a következő legjobb módja a krémleves, ami biztosan távol tartja a rémeket - meg a kérőket. drakula_10.jpgHozzávalók:

  • 6 gerezd fokhagyma
  • vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 6 dl zöldségleves (lehet leveskockából is)
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • A feltétnek egy kisebb bagett és sajt.

Kevés vajon megfuttatom az összezúzott fokhagymát, aztán két kanál lisztet teszek hozzá és világos rántást készítek. Figyelem, hogy ne égjen meg a hagyma, különben könnyen keserű íze lesz a levesnek.
Felengedem a zöldséglevessel és belekeverem a tejszínt. Sózom, borsozom. Ezután lassan forralom, vigyázva nehogy kifusson. Ha már forr, kisebb lángra veszem és hagyom 5 percig rotyogni, majd leveszem a tűzről. Lefedve 10 percig állni hagyom, addig is sűrűsödik egy kicsit. Bagettet szeleteltem mellé, melyet sajttal kentem meg, de sajtos pirítóssal is mennyei! A leves mellé nagyon finom betét, de vigyázz, mert elég tömény már a fokhagyma is. Igazi laktató és vámpír űző előétel.drakula_11.jpgdrakula_07.jpgdrakula_08.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr647194593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2015.12.11. 17:11:59

@BubuMaczkó: Nem mondanám ijesztőnek, inkább borzongat. :) Lassú folyású történet, tele öblös mondatokkal. De klasszikus! :) A Vámpírok bálját már ezer éve meg akarom nézni. Tetszenek a csillám mentes vámpírok. :)

KönyvParfé 2015.12.11. 22:10:21

@BubuMaczkó: :) Ettől a könyvtől szerintem nem lesznek rémálmaid. Ha meg úgy érzed, hogy már nagy a feszkó, akkor egyszerűen becsukod. ;) A Hetediket még nem láttam, de tudom, hogy attól én is paráznék. :D Szerintem olvasd el és ha végeztél, várom a véleményed. :)
Tudom... pont ma láttam az ajánlóját... fáj is a szívem érte, de sajnos most kimarad. :(
Szép estét! :)
süti beállítások módosítása