Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Natalie Lloyd: Egy ​csipetnyi varázslat

Szedres Napfelkelte

2017. július 12. - KönyvParfé

egy_csipetnyi_varazslat.jpgCsípem azokat a történeteket, ahol a realista megjelenítésben varázslatos elemek tűnnek fel. Natalie Lloyd Egy csipetnyi varázslat című regénye pontosan ilyen. Kíváncsi voltam, milyen lehet egy mágikus realizmussal átitatott gyermekregény, ezért lelkesen vetettem bele magam. Ez a könyv tele van érdekes megoldásokkal és kedves gondolatokkal, ezért a 9-12 éves korosztályt bizonyára könnyen beszippantja majd. Az viszont tuti, hogy a fordulatokon túl nekem a történetben található nyalánkságok tette fel az i-re a pontot. A fagylalt bármikor jól esik, de egyszer muszáj lesz ezekben az ízekben megkóstolnom: Narika Karamellás Almáspitéje, Andi Csipetnyifirkás Puncsos Nyalókája, Pillecukros Kapucsínó.

Kovács Beatrix Boróka nem mindennapi lány, ugyanis különleges képessége van: szavakat lát és gyűjt. Ezeket emberek, állatok, vagy épp épületek felett, mellett, esetenként rajtuk mászva pillantja meg, attól függően, hogy épp mire gondolnak vagy vágynak. A szavak furcsa élőlényekként viselkednek, mindegyik különböző és érdekes formát képes felvenni. Lehetnek nagybetűsek, hullámosak, de akad köztük zebracsíkos is. Fura, ismeretlen és egzotikus szavakból sincs hiány, Beatrix mégis egy bizonyos szóra vadászik, egy olyan szót keres, amit eddig még soha nem látott: otthon.
Van egy húga Fanni Juli, akit nagyon szeret, és a családhoz tartozik egy kutya is, Keksz. Édesanyja vándorlélek, mindig nyugtalan és nem tud huzamosabb ideig egy helyen maradni, ezért ha letelepednek egy városkában, néhány hónapnál tovább biztosan nem maradnak. A tizenegy éves kislány már hat államban élt eddig, de már nagyon régóta szeretne egy olyan helyet, ahol végleg letelepedhetnek, és ahol végre barátokra lelhet. Amikor a család zöldesbarna kocsija – akit Savanyú Paprikának hívnak –, begördül Éjegyházára, Beatrixnak jó előérzete támad. Talán most jó helyen vannak… talán most végre örökre itt maradhatnak…
A mondák szerint ez a város régen tele volt varázslattal, de egy átok száműzte a csodát. Csupán néhány ember véli úgy, hogy maradt még valamennyi belőle, és Beatrix is hisz abban, hogy egy csipetnyinek lennie kell.
Elképzelhető, hogy még nem tűnt el teljesen, csak elbújt, neki pedig az a feladata, hogy valahogy elő csalogassa?

Ez egy nagyon kedves és bájos regény az apró varázslatokkal és a fagyigombócokkal együtt, bár néha úgy éreztem, túl sok mindent akar belesűríteni az írónő a fejezetekbe. Noha nem tökéletes a könyv, a történet mondanivalója mégis szépen átjön: a szeretet, és a család fontos, csakúgy, mint a megbocsájtás, amely szintén nem elhanyagolható. És ha egy kapcsolat csorbát szenved, azt rendbe lehet tenni, de ahhoz szavakra lesz szükség, melyeket mernünk kell kimondani.

Rengeteg oldalt megjelöltem, mert annyira szép gondolatokat olvastam benne. Talán ez az egyik kedvencem:

- Drága Ildi! – sóhajtott fel Olivér.
Összeszorult a szívem attól, ahogy mondta. A szógyűjtéssel töltött évek alatt rájöttem egy kőbe vésett tényre: nagyon gyakran meg lehet állapítani, hogy egy ember mennyire szereti a másikat abból, ahogy kimondja a nevét. Szerintem a világ egyik legjobb érzése, amikor tudod, a neved biztonságban van a másik ajkán. Amikor tudod, hogy sohasem fogja úgy ordibálni, mintha káromkodna, hanem inkább „egyszer volt, hol nem volt”-ként suttogja.

Beatrix egy olyan kislány, aki egyedülállóan látja a világot, az ő szemében mindennek színe, alakja és hangja van. Békét hoz a családba, valamit a városba, ahol talán végre otthon lehet.
A könyv minden lapja tele van szeretettel, de ehhez ki kell nyitnod a füled, a szemed és a szíved.

És egy apró megjegyzés a végére, ami engem olvasás közben nagyon zavart… Még most sem értem, hogy Felicity Pickle-ből hogyan lett Kovács Beatrix Boróka, és Jonah Picketts miért lett Őri Jani…
Nem éreztem, hogy ennél a történetnél szükség lenne a nevek magyarosítására, szerintem sokkal viccesebbek angolul.  Persze nem az én korosztályomnak íródott a történet, de nekem mégis elvett egy picit az olvasás élményéből.

Szedres Napfelkelte

Már írtam fentebb, hogy könyvben sok édességről olvashatsz, a kedvenceim a fagylalt elnevezések. A Szedres Napfelkelte a legérdekesebb, mert ha megkóstolod, segít az emlékezésben. Csak az a baj, hogy sohasem tudhatod, milyen emléket hoz majd felszínre... Ha belenyalsz és édesnek érzed, akkor valami szépre fogsz emlékezni, ha viszont savanykás, akkor szomorú kép fog eszedbe jutni.
Semmiképpen sem szeretném, hogy rossz gondolatokat idézzen, így biztosra mentem. Nem.. nincs benne sem napfelkelte, sem naplemente, de egy kis cukrot azért kevertem hozzá, biztos ami biztos.
Ebben a melegben jól esik a finom, gyümölcsös fagyi, a Szedres Napfelkeltének pedig a színe is csodálatos.
szeder_fagyi_03.jpgHozzávalók:

  • 45 dkg szeder
  • 1 nagy poharas natúr joghurt
  • cukor ízlés szerint (Nálam 3 evőkanálnyi került bele.)
  • 2 dl habtejszín
  • fél citrom reszelt héja
  • fél citrom leve

Turmixgépbe teszem a szedret, joghurtot, cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan összeturmixolom. A hideg tejszínt kemény habbá verem és hozzákeverem a szedres alapot. Fagylaltgép hiányában az egészet műanyagdobozba kanalazom és beteszem a mélyhűtőbe. 30-35 percenként alaposan átkavarom, ezt kb. négyszer-ötször megismétlem.
Fogyasztás előtt 10-15 perccel kiveszem a hűtőből, hogy megfelelő állagúra olvadjon a fagyi a gombócok formázásához. A végén friss gyümölcsöt és rolettit adok mellé.

ParféTipp: Akit zavarnak a szeder magjai, passzírozza át a turmixolás előtt.
csipetnyivarazslatblogturnebanner.jpgSok-sok vándorlás után főhősünk Éjegyházára érkezik, ahol szeretne megállapodni, hiszen a titokzatos  helyet valamikor erősen táplálta a mágia. Beatrix meggyőződése, hogy a varázslat újra életre kelthető. Vajon igaza van-e? Tarts velünk a varázslatos gyerekregény blogturnéján, és nyerd meg az ajándék könyvet a Manó Könyvek jóvoltából!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mivel a varázslat mellett az ételeknek és édességeknek is fontos szerepe van a könyvben, olyan filmekből találsz jelenetet az állomásokon, ahol az ízek szintén fontos szerepet játszanak. A Rafflecopter megfelelő dobozába a filmek címét várjuk
(Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)19894995_10155498253699812_8686448883659786518_n.jpg

A turné állomásai:
07.10.    Olvasónapló
07.12.    KönyvParfé
07.14.    Deszy könyvajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4412649233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása