Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Dr. Seuss: Kalapos Macska

A Kalapos Macska kalapja

2016. május 12. - KönyvParfé

kalapos_7_uj.jpgDr. Seuss német származású amerikai író és karikaturista. Nem igazán ismert a magyar gyerekek körében, pedig több mint 60 gyerekkönyvet írt, melyeket saját maga illusztrált. Neve külföldön már fogalom, négy nemzedék nőtt fel eddig a meséin, belopva magát a kicsik szívébe, és szerettetve meg velük az olvasást. Érdekes, egyedi stílusban készültek a rajzai, első látásra a figurái picit furának tűnhetnek, ennek ellenére mégis szerethetőek. Különleges képi világa, humoros, verses formában írt művei és vicces történetei külföldön igazi siker. Magyarországon eddig a Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt című mesekönyve jelent meg, melyből film is készült. Karácsonykor bizonyára Te is beleszaladtál már A Grincs című családi vígjátékba, és nevettél nagyokat Jim Carrey elképesztő grimaszain. Igen, ez a galád, rosszindulatú, zöld, szőrös lény Dr. Seuss 1957-ben megjelent képeskönyvében szerepelt először. A másik legnépszerűbb ikonikus alakja a Kalapos Macska, mellyel már találkozhattál a pár héttel ezelőtt megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál újdonságai között. Nekem már itt van a polcomon. És tudod mit? Emelem kalapom Dr. Seuss előtt, mert ezt a macskát egyszerűen imádom. De nézzük is a történetet!

Sára és a bátyja egyedül maradnak otthon, és mivel esik az eső, nem tudnak kimenni az udvarra játszani. Ám az ajtó hirtelen kinyílik és egy macska sétál be a szobába. Nem semmi jelenség, ugyanis egy piros-fehér csíkos kalapot visel, valamint fehér kesztyűt és egy piros csokornyakkendőt. A gyerekeknek sok-sok játékot és mókát ígér, majd neki is lát a mulatságnak. Zsonglőrködni kezd, előszed halat, tejet, csészét, tortát és könyveket, majd arra lesznek figyelmesek a gyerekek, hogy a lakás szép lassan csatatérré változik, hatalmas a rendetlenség és a káosz. De még nincs vége a történetnek, mert a Kalapos Macska egy óriási, piros ládát cipel a szobába, melyből előkerül két Izé! Vagyis Izé 1 és Izé 2. Őket sem kell félteni, pontosan tudják, hogyan kell bent sárkányokat eregetni, törni-zúzni és rombolni. A ház pillanatok alatt úgy néz ki utánuk, mintha egy tornádó söpört volna végig.
De jaj, Anya hamarosan megérkezik, gyorsan cselekedni kell, így nem maradhat semmi, mert szörnyen mérges lesz! Szerencsére a gyerekeknek sikerül elkapnia az Izéket és visszadugni őket a dobozba, mielőtt Anya haza ér. A macska próbálja menteni a helyzetet, ezért egy piros autóval nekilát rendet tenni és szépen felszámolni a rendetlenséget.
Anya, miután belép a házba, megkérdezi: "Mondjátok: egész nap csendesen ültetek?"

Nagyon élveztem a könyv olvasását, kifejezetten szórakoztatott, tetszett a ritmusossága. Magyar nyelvre Szabó T. Anna fordította, és hihetetlenül kreatív módon oldotta meg a feladatot. A szöveg egyszerű, mégis sikerült visszaadnia a játékosságot és az eredeti történet humorát. A mese kezdő olvasóknak ajánlott, ugyanis összesen 220 szóból áll. Persze ez ne tévesszen meg senkit, mert ennek ellenére a csavaros szóhasználatával és ütős szövegével észrevétlenül szeretteti meg az olvasást. Már többször elolvastam, de minden egyes alkalommal érzem az örömet és a lelkesedést, amikor megjelenik a Macska.

Az illusztrációk sem hétköznapiak, a fekete, fehér, piros és kék színek dominálnak a könyvben. Azt hihetnéd, hogy ennyire leegyszerűsített színhasználattal unalmasnak hathat, de tévedsz, mert az egész oldalakat kitöltő minták és részletes képek valóban látványosak. 

Dr. Seuss-t sok negatív kritika érte a könyv kapcsán. A legnagyobb felháborodást az okozta, hogy miért hagyja Anya egyedül a gyerekeket a lakásban és miért engednek be a kicsik egy vadidegent. De olvastam olyan véleményt is, ahol a főszereplőt rosszindulatúnak és gonosznak bélyegezték. Szerintem nem kell ezt a mesét ennyire szétcincálni, hiszen a Kalapos Macska csak vidámságot hoz és szórakoztatni akar. És végül is miért lenne negatív szereplő az, aki az általa okozott káoszt rendbe teszi? Vállalja a felelősséget a tetteiért, ez lényeges, nem?
Szerintem fontos erkölcsi tanulságokkal szolgálnak a mesék és nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is. A Dr. Seuss történetekben éppen az a legjobb, hogy megmutatja, a képzeletnek mekkora ereje van. A gyerekek nagyokat tudnak nevetni a meséin, hiszen komikus számukra egy izgő-mozgó, csíkos kalapot viselő, zsonglőrködő macska. Nekünk, felnőtteknek is el kellene engednünk néha a hétköznapi csip-csup problémákat, nem foglalkozni egy kis ideig a munkával és a mókuskerékkel. Mert annyira klassz gyereknek lenni!

A Kalapos Macska, nálunk a Kolibri Klasszikusok sorozatban jelent meg, ha szívesen gazdagodnál a kiadvánnyal, a Libri Könyvkiadó oldalára kattintva megrendelheted.

Kedvenc idézet:

TADÁMMM!
Ki jött vissza?
A Kalapos, ki más?
- Ne féljetek! Most jön
a nagytakarítás!
Én ha játszom, végül
mindig elpakolok!
Jó trükk! megmutatom!
Nem olyan nagy dolog!
És ahogy elkezdte,
el is rakta sorba:
Tej, madzag, gereblye,
könyv, csésze és torta,
mi van még? Legyező!
A lámpa, a ruha...
Lehet, nem is tombolt
nálunk senki soha? 

Kalapos Macska jégkrém

Naná, hogy meg kellett ennem a Kalapos Macska kalapját! Piros és fehér csíkos, hatalmas fejfedője van, amely pont úgy néz ki, mint egy vidám, imbolygó kéménykürtő. Melyik gyerek ne szeretne egy ilyet az asztalon látni? Az elmúlt hónapokban nem igazán sikerült egészséges ételeket az asztalra varázsolnom, így arra gondoltam, ezen a héten jobban figyelek erre. Jégkrémet készítettem, ehhez összesen 3 összetevőt használtam: epret, joghurtot és mézet. Picit időigényes, a türelem is plusz "adalékanyag", de a vidámság abszolút garantált!kalapos_2_uj.jpgHozzávalók:

  • 30-35 dkg eper
  • 2 kis pohár joghurt
  • méz, ízlés szerinti mennyiség
  • 5 pici műanyag kávéspohár
  • 5 db fapálcika

Az epreket megtisztítom és egy kevés mézzel összeturmixolom. A joghurtot egy tálba öntöm és szintén mézzel édesítem. Ezután fogom a műanyag poharakat és mindegyik aljába öntök az eperpüréből. A poharakat tálcára helyezem, mert így egyszerre könnyebben lehet majd a hűtőbe betenni és kivenni, majd mehetnek a fagyasztóba 10-12 percre. Ennyi idő alatt már megfagy annyira a pép, hogy jöhessen rá a joghurtos réteg. Hűtőből ki, rákanalazok egy keveset a fehér részből, és megint visszateszem a mélyhűtőbe 10-12 percre. A harmadik, negyedik kör után óvatosan beleszúrom a pálcikát, majd folytatom a rétegezést. Ha elfogynak a hozzávalóim, már csak várnom kell, hogy szépen megdermedjen az egész. Fogyasztás előtt óvatosan kivarázsolom a poharakból a jégkrémet. A legegyszerűbb, ha pár másodpercre langyos/meleg víz alá teszed őket, ezután szépen kijönnek a csíkos nyalánkságok. Lehet, hogy egy pici türelmet igényel az elkészítése, de ez garantáltan egészséges, tele van gyümölccsel és tényleg úgy néz ki, mint a Kalapos Macska kalapja. Ugye?kalapos_03_uj.jpgkalapos_9_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr328686828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZsófiBea 2016.05.12. 15:33:12

Ez megint szuper lett! És milyen fincsi lehet! A könyvre is kíváncsi lettem.:) Bea

KönyvParfé 2016.05.12. 15:43:07

@ZsófiBea: Köszi! :) Nagyon fincsi lett és tényleg egészséges. Titusz (ezt is) hamar elpusztítaná... :) A könyv nagyon aranyos. Most már én is Dr. Seuss rajongó vagyok. :)

Anna Ann 2016.05.23. 17:15:31

Most olvastam a wmn.hu-n az összeállításodat! Gratulálok! :)

KönyvParfé 2016.05.23. 17:25:43

@Anna Ann: Nagyon köszi! Rettenetesen örülök neki. :)
süti beállítások módosítása