Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Kölessel töltött paradicsom

2017. július 03. - KönyvParfé

szolgalolany.jpgSzerinted milyen a jó disztópikus regény? Szerintem akkor üt igazán, amikor nincs benne természetfeletti szál, sem véres akciójelenet. Legyen érdekes és hitesse el velem, hogy ez bármikor megtörténhet; hogy akár holnap is erre a sorsra juthat a világ. Margaret Atwood A szolgálólány meséje című kultuszregénye pontosan ilyen. Úgy is mondhatnám, ez egy „feminista rémálom”, de az a helyzet, hogy ez a borzalmas vízió a jövőnkről, túlságosan emlékeztet a mai társadalmunk egyes aspektusaira.
A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő regénye több mint egymillió példányban fogyott el világszerte, számos színházi és filmes feldolgozás után idén tévésorozatot is készítettek belőle. Ennek apropóján a Jelenkor Kiadó egy nagyon szép és igényes kiadással örvendeztetett meg bennünket.

Az Egyesült Államokban létezik egy Gileád nevű rezsim, melynek alapjait a vallási fanatizmus jellemzi. Ebben a jövőben a termékeny nők kincset érnek, és minden nőnek fontos feladata van.
Léteznek a Márta-nővérek, ők a szürke ruhát viselő szolgálók, akik a háztartásért felelnek. A Feleségeket kék színű öltözet emeli ki a sorból, míg a szolgálólányokat vörös ruhába kényszerítik.
Egyik csoport élete sem egyszerű, pillanatok alatt bárki sorsa rosszra fordulhat. Egy botlás és átkerülnek a Telep másik felére, ahol azok a Nemnők élnek, akik takarítják a radioaktív hulladékot. Ha súlyos bűnt követnek el, akár fel is akaszthatják őket. Ebből is látszik, hogy a nőknek ebben a világban elég mostoha sorsuk van, bár a férfiak sincsenek jobb helyzetben. Ha csak nem állnak a társadalmi ranglétra élén, az ő életük sem sokkal könnyebb, és ha fellázadnak a rezsim ellen vagy kitudódik, hogy orvosként abortuszt hajtottak végre, ők is könnyen az akasztófán végezhetik.
A történetet egy szolgálólány, Fredé beszéli el, akit kiutalnak egy Parancsnokhoz, hogy beteljesítse azt, amire hivatott. A szolgálólányok élete különösen fontos, ugyanis a népesség fennmaradásáért, a szaporodásért felelnek.
A nő néhány évvel ezelőtt még teljesen normális életet élt, egyetemre járt, utazgatott, dolgozott, férjhez ment, gyereket szült, majd amikor a Gileád Köztáraság megalakult, mindentől megfosztották, végül egy átnevelőközpontba küldték. Itt a nők agymosáson mennek keresztül, hogy mindent elfelejtsenek, beletörődjenek a sorsukba; és azt sulykolják beléjük, hogy a bűnös dolgoktól távol kell tartaniuk magukat. Ami eddig akár egy kis is örömöt okozott, az mára tilos: nincs parfüm, női magazin, rúzs, csók és szex sem. Ó, rosszul írtam, ugyanis szex az van, de teljesen érzelemmentes, pusztán gyereknemzés céljából létezik.
Fredének két éven belül teherbe kell esnie a ház urától, és ha nem lenne elég ez a megalázó helyzet, még el kell viselni a többi nő lenéző pillantását, valamint a Parancsnok feleségének, Serena Joy  rosszindulatát is.
Vajon meddig mehet így az élet? És mi van az ösztönökkel? Ki lehet őket irtani?

A társadalom és a történelmi háttér bemutatása remek, ugyanakkor hátborzongató elegyet alkot Fredé visszaemlékezéseivel. A regény szépen építkezik, fokozatosan bontakozik ki a világ és lassan ábrázolja az elnyomás és az igazságtalanság portréját. Az írónő mégsem pazarolja a szavakat, nincsenek értelmetlen sorok. Helyette finom és erőteljes mondatokat alkot, vigyázva arra, hogy a szívedbe szép lassan döfje bele a kést.

Ez a könyv figyelemre méltó. Bár időnként meglehetősen lassú, az üzenet erőteljes. Nem mondanám ezt a regényt a klasszikus értelemben vett szórakoztató olvasmánynak, de nemtől függetlenül mégis mindenkinek a kezébe nyomnám.
Fantasztikus és tökéletes mű. Nagyon ajánlom!

Kölessel töltött paradicsom

Gileád Köztársaságban korántsem uralkodnak paradicsomi állapotok, a könyv mellé mégis paradicsomot készítettem. A borítóra és természetesen a szolgálólányok piros ruhájára és fehér főkötőjére asszociáltam, így kapott a fűszeres töltelékkel megbolondított zöldség, mozzarella kalapot. Gyorsan kész van és egészséges, a köles pedig igazán tápláló gabonaféle. A képen látható Scrabble darabok nem véletlenül kerültek az étel mellé, de ennek a történetét most nem osztom meg veled. Ha kíváncsi vagy, sajnos el kell olvasnod a könyvet... :)a_szolgalolany_meseje_12.jpgHozzávalók:

  • 6 db nagyobb méretű paradicsom
  • 1 közepes csokor újhagyma
  • 1 kis marék fekete olívabogyó
  • 1 közepes paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 1 bögre köles (kb. 2 dl-es)
  • víz (mindig másfélszer annyi víz, mint a köles)
  • bazsalikom
  • só, bors
  • 1 zacskó mozzarella

A felkarikázott hagymát kevés olajon megpirítom, és megfonnyasztom rajta az apróra felkockázott paprikát. Amikor kicsit összeestek a zöldségek, a vízzel alaposan leöblített kölest is hozzáadom, felöntöm a másfélszeres mennyiségű vízzel és közepes hőfokon, gyakran kevergetve megfőzöm. Amikor már látom, hogy a köles kezd puhulni, mehet bele a reszelt fokhagyma, a feldarabolt fekete olívabogyó, az aprított bazsalikom, végül ízlés szerint só és bors.
Amíg a köles fő, előkészítem a paradicsomokat. A kalapjukat levágom, és egy kés és kanál segítségével kiszedem a belsejüket. A belső leveses részéből teszek a kölesre is néhány kanállal.
Az üreges paradicsomokba beletöltöm a köleses masszát, és az előzőleg felszeletelt mozzarellával megspékelem a tetejüket.
Egy kiolajozott sütőformába helyezem őket, melléjük pakolom a kalapokat is, és 160-180°C-on kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Egészséges és gyors ebéd, vagy vacsora lehet. Szerintem langyosan fogyasztva a legjobb.chnmirp.jpgMargaret Atwood 1985-ben megjelent disztópiája számos színházi és filmes feldolgozás után idén ismét rendezői kezekbe került. A szolgálólány meséje - a sorozat apropóján is - új külsővel jelent meg nemrégiben a Jelenkor Kiadó gondozásában. Miben rejlik a történet sikere? Milyen mesét tár elénk a Szolgálólány? A Blogturné Klub hat bloggere most arra vállalkozik, hogy bemutassa Nektek a könyvet, Gileád állam működését és eszméit. Tartsatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyikét!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Margaret Atwood regénye olyan nagy hatást gyakorolt az irodalomra (is), hogy felkerült az "1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz" listájára. A könyv megjelenésének évéből, 1985-ből további tizenkét kötet található ezen a listán, mi pedig arra invitálunk Titeket, hogy ismerkedjetek meg ezekkel is. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet valamelyik 1985-ben megjelent regényből, a feladatotok pedig, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába a könyv szerzőjének nevét!
(Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A 20. század elején Amerikában, a kanadai határ közelében elterülő vadonban kisváros születik a semmiből. St. Cloud's létezését egy papíripari társaságnak köszönheti, amely az ipari forradalom nevében letarolja az őserdőt ezen az isten háta mögötti szegleten. Amikor aztán kivágtak minden fát, a cég odébbáll, s nem marad más hátra, csak a vasútállomás, az egykori fűrésztelep romjai, no meg az árvaház. Ezen a különös helyen kezdődik Homer Wells odisszeája.

A turné állomásai:
06.23.   Szembetűnő
06.25.   Sorok között
06.27.   Kelly & Lupi olvas
06.29.   Always Love a Wild Book
07.01.   Deszy könyvajánlója
07.03.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3312617951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.07.03. 20:05:14

Húúúú, ez is nagyon jó írás lett. Már régóta szemeztem a könyvvel, de bevallom nem nagyon van merszem elolvasni.

KönyvParfé 2017.07.03. 21:44:33

@palinta77: Nagyon ajánlom, de tényleg. Az egyik legmeghatározóbb könyvélményem idén. :)
süti beállítások módosítása