Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei

Lúna kekszek

2017. június 02. - KönyvParfé

letoltes_5.jpgMár többször írtam, hogy egy vidéki kisvárosban nőttem fel. Anyu szülei egy távolabbi faluban laktak, ezért hétvégente sokszor kocsikáztunk el hozzájuk. Az út nem volt hosszú, lelkesen figyeltem az elsuhanó tájat az autó hátsó üléséről. Télen nem volt valami izgalmas a látvány, ráadásul korán sötétedett és a hazaúton sokszor az orrom hegyéig se láttam… no de a nyár! Nemcsak a vadvirágokat és a hatalmas, lombos fák látványát szerettem, hanem a távolban felbukkanó őzeket, nyulakat, madarakat is.
A gólya volt a kedvencem. A hatalmas, gallyakból épített fészkét már messziről észrevettük és izgatottan találgattuk a kocsiban, vajon egy vagy két madár lakja-e? És amikor felvillant egy-egy narancssárga csőr vagy a fekete-fehér tollazat, az nagyon jó érzéssel töltött el mindannyiunkat és mosolyt csalt az arcunkra.
Szigeti Kovács Viktor Lúna gyermekei című könyvének főszereplői gólyák, a történet pedig az ő vándorlásukat követi végig.

A csapat élén Esztrág áll, aki bölcs, idős gólya. Már egy ideje érzi, hogy ez lesz az utolsó útja vezetőként, szeretne egy kicsit megpihenni, átadná a stafétát egy fiatalabbnak. Korban talán Márkus vehetné át a pozícióját, de tényleg ő lenne a megfelelő utód?
Márkus neheztel rá, régóta cipel magával egy ifjúkori sérelmet. Ő úgy gondolja jobb vezető lenne, de csak távolról, csendben figyeli az idősebb gólyát. Várja, hogy hibázzon, rosszul döntsön és akkor nyíltan felléphet ellene.
A csapat nagyon vegyes. A legidősebb gólya Akk - aki rengeteg legendát mesél a kisebbeknek a múltjukról -, a legfiatalabbak pedig most szelik át először a világot. A nagy kaland elején elrepülnek néhányan Regéhez, aki talán a világ legöregebb fája. Ő egy nagy tudású, csodálatos mesélő, aki most is egy varázslatos történetet mond. De egy figyelmeztetés is elhangzik, ugyanis az évgyűrűi sajgásából arra következtet, idén nem fog a gólyacsapatból senki megérkezni délre.
Ám az ösztön nagy úr. Amikor a madarak érzik a szárnyaikban, hogy itt az idő, akkor bizony menni kell.
Esztrág elindul a kis csapattal Afrika felé, de egyikük sem sejti, milyen veszélyes utazás veszi kezdetét.

A Lúna gyermekei figyelemreméltó ifjúsági regény, mely felnőttekhez és kamaszokhoz egyaránt szól. A szerző felépített egy csodálatos világot, amelyben elmeséli a gólyák nagy mítoszát. Ezeket a költöző madarakat a mai napig rengeteg titok övezi, hiszen sok kérdés maradt eddig megválaszolatlanul. Miért repülik át minden évben kétszer a világot? Mi hajtja, űzi őket délnek? Miért fészkelnek a házak melletti villanyoszlopokon, és vajon valóban ők hozzák a gyerekeket?
Szigeti Kovács Viktor ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat és építette fel a gólyák mondavilágát.

Rövid könyv, egy délután alatt a végére lehet érni, mindazonáltal tartalmas. Engem egy kicsit emlékeztetett Selma Lagerlöf Nils Holgersson című regényére, amely szintén madarak utazásáról szól.
Élvezhető, üdítő olvasnivaló, melyben megelevenedik a gólyák saját legendája, emellett olyan alapvető emberi értékekkel foglalkozik, mint a barátság, szeretet, család, elmúlás.

A könyv borítóját nagyon szeretem. A repülő madarak, a csillagos ég és a Hold sejtelmes fénye varázslatos rajta. Szépen visszaadja a mű hangulatát, fellapozva pedig Cserny Timi Pookah többi illusztrációja teszik még inkább élettelivé az egészet.

Ez a regény minden ízében eredeti, üde színfoltja a kortárs ifjúsági irodalomnak. Nemcsak a történetre és a felépített mondavilágra értem ezt, hanem a szépirodalmi igényességgel megírt mondataira is. Szép, egyszerű a nyelvezete, régen olvastam ennyire igényes ifjúsági regényt.
Nagyon ajánlom mindenkinek, olvassátok!

Lúna kekszek

Miután a könyv főszereplői gólyák, ezért az elkészített ételnél is rájuk helyeztem a hangsúlyt. Kekszeket gyártottam és madarakat, vagyis gólyákat mintáztam rájuk; marcipánt használva a fejekhez, nyakakhoz és a hosszú csőrökhöz. Biztosan fogok kapni néhány haragos levelet, de kékes-zöldes hátteret képzeltem el, ezért a tésztát ételfestékkel színeztem. Hiába no, még mindig azt vallom, nincs elég kék ételünk.
Szerintem nagyon mutatósak lettek, simán eltudom képzelni babaváró buliba is!golya_03.jpgHozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • kék színű ételfesték

A gólyákhoz:

  • kevés fehér és narancssárga marcipán vagy fondant
  • tortadíszítő fekete, ehető dekorációs toll
  • kevés vaj és porcukor

A vajat és a porcukrot habosra keverem. Hozzáadom a csipet sóval összekevert lisztet, a tojássárgáját, néhány csepp kék ételfestéket és alaposan összegyúrom. Cipót formázok belőle, folpackba csomagolom és kb. 30 percre hűtőbe teszem.
Ha letelt az idő, lisztezett felületen vékonyra nyújtom és kerek tésztaformázóval kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatok belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem őket és 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm. Ez persze a tészta vastagságától is függ, de amikor a szélei enyhén pirulni kezdenek, akkor már ki kell venni! Rácsra helyezve hűlni hagyom.

A gólyákhoz porcukrozott deszkán vékonyra nyújtom a narancssárga és a fehér marcipánt. A fehérből kb. 2 cm átmérőjű köröket szaggatok, ezek lesznek a madárfejek. Ebből ugyancsak vékony csíkokat szabok a nyaknak, a narancssárga masszákból pedig hosszú háromszögeket vágok.
Egy kevés vajat kikeverek porcukorral, ezzel kenem meg vékonyan a marcipánok hátulját, hogy jól ragadjanak a kekszekre. Óvatosan felhelyezem őket, végül ehető fekete ételfestéktollal megrajzolom a szemeket.

ParféTipp: Festéktoll helyett használhatsz olvasztott étcsokoládét is!
4jgm3ti.pngA Ciceró Kiadó jóvoltából megjelent Szigeti Kovács Viktor regénye a Lúna gyermekei. Kíváncsi vagy hogyan hozza a gyermekeket a gólya? Érdekel milyen történet áll valójában a kialakult mítosz mögött? Ha igen a válasz, akkor kövesd a turnét és ismerd meg jobban a gólyák történetét!
Ha pedig velünk játszol, tidé lehet a könyv egyik példánya!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mint olvashatjátok a történet középpontjában megszemélyesített gólyák szerepelnek, így mi mást passzolna jobban egy játékhoz, mint azok a gyermek és ifjúsági mesékben megjelenő szárnyas kedvencek, akik valamiért kedvelt szerepet töltöttek be a rajzfilmekben. lehet észrevettétek, gyakran libákból lesznek a legjobb barátok, ezért mostani játékunkban híres rajzfilmes libákat kell felismernetek kép alapján és a Rafflecopter megfelelő dobozába beírnotok, hogy melyik rajzfilmben szerepel, esetleg szerepelnek a libák.
(Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manulálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)3760312.jpg

A turné állomásai:
05.29.   Kelly & Lupi olvas
05.31.   Deszy könyvajánlója
06.02.   KönyvParfé
06.05.   Insane Life

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr812544743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása