Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Mert olvasni és könyvtárba járni igenis jó!

2015. április 21. - KönyvParfé

library.pngImádok olvasni! A nap bármely szakában képes vagyok belemerülni egy könyvbe, mindezt a hét 7 napján. Sok éjszakám ráment már arra, hogy megtudjam, mi lesz egy történet vége, mert utálom, ha a könyv legizgalmasabb részénél abba kell hagynom a sztorit. És ugye minden egyes oldal izgalmas!!! Nem  hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel, elég sok könyvmolyt ismerek. Rengeteg kedvenc könyvem van, és ezek listája folyamatosan bővül. Szeretem, ha azok a könyvek, amelyek bekerültek a BEST kategóriámba, megvannak a polcomon. Meg azok is, melyek a KEVÉSBÉ BEST listámon szerepelnek.

Igen, jó tudni, hogy megvan az adott kedvenc, pedig már nem nagyon férnek a könyvek a lakásunkban. Bár nem annyira költséges ez a hobbi, mintha repülőgépet vezetnék, de azért ennek is bőven van anyagi vonzata. Ha tehetném, akkor az összes fizetésemet a könyvesboltoknak adnám, és hiába mondogatom magamnak egyfolytában, hogy ez mégsem olyan, mintha cipőket vagy táskákat gyűjtenék, azért mégis... Szeretek könyvesboltokban nézelődni, és az új könyvek illata számomra olyan, mint egy jó parfüm. Belemászik az orromba és egész nap szagolgatnám a frissen nyomott oldalakat. Muszáj végigtapogatnom, fellapoznom az újdonságokat, miközben boldogít a tudat, hogy én nyitottam ki először. Voltaképpen az antikváriumban is jól érzem magam. Ott másfajta illatok bódítanak el, mert azokban a köteteknek az esszenciájában benne van az idő és annak múlása. Nyugtatgathatnám magam azzal, hogy az antikváriumokból beszerzett könyvek ára csekély, de a lakásunk alapterülete sajnos nem növekszik, a falak nincsenek gumiból és a pénztárcám vastagsága is folyamatosan zsugorodik. Mivel kénytelen vagyok kompromisszumokat kötni, a legjobb  és persze a leggazdaságosabb megoldást kerestem. Ez pedig a könyvtár.

Az egyik legjobb érv mellette, hogy olcsó, hiszen a beiratkozás díjáért hatalmas mennyiségű könyvrengetegből válogathatok. Szinte mindenki közelében található kisebb-nagyobb könyvtár, legyen az városi, községi, vagy iskolai. Sokakban él a régi sztereotípia, hogy a könyvtárak kölcsönző pultjában kontyos, magas dioptriás szemüveget viselő öregasszonyok ülnek, akik minden neszre felkapják a fejüket. Persze a könyvtáros hölgy nemcsak mogorva, de kivétel nélkül kötött pulóvert visel és kényelmes cipőt, esetleg papucsot hord. Folyamatosan veri a billentyűket, kioktat mindenkit, miközben finomkodva szürcsöli a forró teáját. Nos, szeretném megcáfolni ezt a hiedelmet! Sok könyvtárban megfordulok és szinte kivétel nélkül fiatal, mosolygós arcokkal találkozom, akik igen segítőkészek. Néhol megmaradt a szemüveg és a mellény, de a többi megítélés már igencsak kopott. A könyvtáraknak is vannak szabályaik, de ez minden intézményben így van. Az emberek zöme azért jár oda, mert csend van, így nyugodtan lehet olvasni, tanulni és kutatni. A leckédet is megírhatod itt, és ha elakadnál, akkor segítséget kérhetsz a könyvtárostól, vagy használhatod az enciklopédiákat, lexikonokat és egyéb számítógépes adatbázisokat. A legtöbb helyen elérhető a wifi hálózat, így internetezni is tudsz.

Itt is jó illatokkal találkozhatsz, méghozzá a régi könyvek átható illatával. Szerintem ez semmihez sem fogható. A könyvtáraknak különleges atmoszférája van, én órákat el tudok tölteni benne, miközben csak bámészkodok, vagy a világ történésein merengek.

A könyvtárakban általában található Újdonságos polc, melyre a legújabb könyveket helyezik ki. Itt igazi csemegékre lehet bukkanni, ezért mindig érdemes körülnézni. A könyvesboltokban járva könnyen megjegyzem a borítókat, így amikor meglátom a könyvtárban, már a gerincéről kiszúrom a kívánt könyvet és olyan leszek, mint egy bika, ha meglátja a vörös posztót. Végem van!

Sok helyen van Kívánságláda, ahova bedobhatod annak a könyvnek a nevét, melyet már régóta keresel, de nem található meg. Hidd el, a könyvtárosok NEM esznek embert, az ő érdekük is az, hogy több visszatérő látogatót szerezzenek. Ha olyat kértél, amit szerintük is többen forgatnának, akkor megrendelik, így a polcon nagy valószínűséggel legközelebb megtalálod majd.

Elképzelhető, hogy régóta szeretnél elolvasni valamit, de sosincs bent. Akkor lehetőséged van arra, hogy előjegyzést kérj egy könyvre. Ilyenkor elsőbbséget élvezel, és amikor visszahozta a kívánt kötetet az előző olvasó, akkor félre teszik neked. Erről kapsz egy e-mailt, így egy adott ideig érte mehetsz.

Ami számomra még nagyon izgalmas, hogy nem csak az olvasnivalók miatt jó könyvtárba járni, hanem mert különböző foglalkozásokba is belefuthatok. Vannak könyvtári foglalkozások és író-olvasó találkozók, így akár lehetőségem adódhat arra, hogy a kedvenc írómmal beszélgethessek.

Járj könyvtárba, ha iskolás vagy, mert rengeteg érdekes könyvet találsz a polcokon. Járj akkor, ha zenerajongó vagy, mert a legtöbb helyen zenét is hallgathatsz, vagy kölcsönözhetsz. Járj könyvtárba, ha unatkozol, mert sok színes programmal várnak a könyvtárosok. Járj könyvtárba, ha éppen ráérsz, mert pár perc olvasgatással is olyan információkra bukkanhatsz, melyekkel mélyítheted a tudásod. Lapozz bele a napilapokba, hetilapokba, magazinokban, hogy képben legyél a világ történéseivel. Járj könyvtárba, ha egyedülálló vagy, mert nagyon sok facér fiú és szingli lány megfordul ott – sosem lehet tudni, kibe botlasz! Járj könyvtárba, ha családos vagy, mert mesekönyvek és ifjúsági regények százait találhatod meg, és akár kiváló családi programot szervezhettek magatoknak egy szombati esős napon. Járj könyvtárba, ha csak szereted figyelni az embereket. Sok mindent elárul az, hogyan viselkednek mások, vagy épp mit olvasnak.

Egész nap tudnám ragozni, de egy szónak is száz a vége. Könyvtárba járni jó. Nosza!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr837343902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Claudia Gabriella Kozákné Szabó 2015.04.21. 17:05:18

Nagyon szuper kis bejegyzéslett! Aki ezután sem jár könyvtárba, hát az már vessen magára! :)

KönyvParfé 2015.04.21. 17:26:21

@Claudia Gabriella Kozákné Szabó: Köszi! Igyekeztem kedvet csinálni az olvasáshoz. :) Neked meg jó pihenést!!!
süti beállítások módosítása