Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Csepelyi Adrienn: Nagymamám ​magyaráz

Kukoricamálé

2025. november 04. - KönyvParfé

1_95.jpg

Van valami különleges a nagymamák világában. Ez talán az apró történetek, a bölcsességek, a szagok, a receptek, és az emlékek összefonódása. Csepelyi Adrienn Nagymamám magyaráz című könyve éppen ezt a különleges világot tárja elénk, miközben egyszerre nosztalgikus és frissítő élményt nyújt az olvasónak. Ez a kötet nem csak egy memoár vagy szakácskönyv, hanem egyfajta kultúrtörténeti utazás is, amelyben a család, a hagyomány és a gasztronómia szoros egységet alkot. A kötet idén, a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg.

A könyv erőssége, hogy egyszerre mesél és tanít. Csepelyi Adrienn, életének fontos pillanatait, nagymamája, valamint a körülötte élő idős asszonyok bölcsességeit, és a hagyományos magyar konyha titkait ötvözi ebben a formában, amely egyszerre olvasmányos és gyakorlatias. Az olvasó nemcsak megtanulja, hogyan készíthet el egy-egy hagyományos ételt, hanem azt is megtudja, milyen történetek, szokások és emlékek kapcsolód(hat)nak hozzá. A "magyaráz" kifejezés a címben nem véletlen, hiszen a nagymama, vagy az épp mesélő idős asszony, nem csupán instrukciókat ad, hanem regél, diskurál, tanít, így az egész egy kulturális és érzelmi élménnyé válik.

Adrienn stílusa barátságos, közvetlen és humoros. A nagymamák kedvesen-szigorú "magyarázatai" átjönnek a lapokon, miközben a szerző finom, személyes anekdotákkal fűszerezi a visszaemlékezéseket. Az olvasó pedig úgy érezheti, mintha a saját nagyiját hallgatná, miközben a hétköznapi élet titkait és bölcsességeit tanulja. A nyelvezet egyszerre ismerős és szerethető, így a könyv minden korosztály számára élvezetes lehet. Gyerekek, fiatal felnőttek, de akár nagyszülők is találhatnak benne inspirációt, és nosztalgikus örömöt.

A könyv egyik legszebb aspektusa a család és a hagyomány hangsúlya. A történetek mögött ott állnak az emberek, az ünnepek, a hétköznapi szokások, és az apró, szívmelengető pillanatok. És itt vannak a receptek is, melyek közül minden étel egy-egy történetet hordoz: legyen ez a nagymama kissé megbarnult, papírra írt feljegyzései, a konyhában eltöltött szorgos pillanatok, vagy épp a családi összejövetelek meghitt hangulata.

Amikor olvastam, visszaköszönt bennem a saját nagymamám hangja. Végig velem volt a magyar vidéki dialektus, a "jó tanácsok", amiket gyerekként ezerszer hallottam, s bár akkor viccesnek tűnhettek, de ma már tudom, hogy mögöttük generációk tudása bújt meg. A családi anekdoták, a múlt, a "mindenki ismer mindenkit" hangulat teszi még szerethetőbbé ezt a kötetet.

Sok kedves részem van a könyvben, jó volt olvasni a néphiedelmekről és a hagyományokról is. Ezek nem csak "furcsaságok" a ma élő embereknek, hanem portálok a múltba. Jelek arra, hogyan működött a közösség, milyen szabályok, értékek, élethelyzetek voltak. Talán a legnagyobb erőssége ennek a könyvnek, hogy nem ítélkezik. Nem mondja azt, hogy ezek a dolgok már nincsenek, üres hagyományok vagy divatjamúltak. Inkább arra próbál rávezetni, hogy nézzük meg mi volt, mit tanultunk belőle, és mit viszünk tovább. Ez a hozzáállás inspiráló, hiszen nem múzeum-hangulatban, hanem élőként tekint a múlt darabjaira.

A Nagymamám magyaráz különleges a kortárs magyar irodalomban. Nem tipikus regény, hanem többgenerációs hanganyag, amely - formájában és tartalmában - a gyökereinkre, a beszédünkre, a "nagyszüleink magyarázataira" irányítja a figyelmet. A szerző nem nosztalgiáz üresen, hanem érzékenyen reflektál: mi maradt bennünk, mit vihetünk tovább? Ha belevágsz, figyelj arra, milyen érzéseket kelt benned ez a világ - vajon ismerős, vagy idegen, elfeledett, vagy visszavágyott? S azt is vizsgáld meg, hogy neked, személy szerint milyen részed van abban, hogy ez a tudás fennmaradjon, vagy átalakuljon valami mássá, de ugyanolyan fontossá.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiket érdekel a magyar nyelvjárás, az idősebb generáció kultúrája, valamint a családi történetek. Azok is szeretni fogják, akik mélyebben szeretnének foglalkozni a "ki vagyok?" családi-tengely mentén. Akik kíváncsiak arra, mi maradt bennünk a felmenőinkből, mik a gyökereink, s hogyan hatnak ránk az előző generációk. Ez a kötet elindíthat egy belső párbeszédet. De egyre figyelj.. lassan olvasd, ne rohanj vele. Adj időt a részeknek, hagyd, hogy beérjenek. Lehessen hozzájuk térni, többször vissza-visszanézni. S ha ez megvan, menj ki a konyhába, próbálj ki egy régi receptet, élvezd az autentikus ízeket és Te is merülj el egy kicsit a nosztalgiában.

Kukoricamálé

A kukoricamálé az egyik legklasszikusabb, mégis otthonos, illatos paraszti süteményünk. Ízre édes, állagra morzsalékos, kicsit kenyérszerű, kicsit piskótás. Régen főként kukoricalisztből, tejjel és tojással készült, sokszor szilvalekvárral vagy aludttejjel ették. A könyvben van egy recept, de most a sajátomat hoztam, mert ezt az anyukámtól tanultam, ő pedig az ő anyukájától.2_100.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricaliszt (finomra őrölt, nem darált dara)
  • 10 dkg búzaliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor (vagy 1 tk szódabikarbóna)
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej (vagy joghurt, netán aludttej - ettől még háziasabb ízt kapsz)
  • 10 dkg olvasztott vaj (vagy 1 dl olaj)
  • 1 csipet só
  • 1-2 ek szilvalekvár (opcionális)
  • reszelt citromhéj (opcionális)

A sütőt előmelegítem 180°C-ra. Egy 20X30 cm-es tepsit kikenek vajjal és megszórom liszttel vagy kukoricaliszttel.
A száraz hozzávalókat, vagyis a kukoricalisztet, búzalisztet, cukort, sütőport és sót, egy nagy tálba kimérem és összekeverem. A nedves hozzávalókat, vagyis a tojásokat, tejet és olajat, egy másik tálba simára keverem és hozzáöntöm a lisztes keverékhez. Az egészet alaposan összekeverem. Egy sűrű, de nem folyós tésztát kell kapni, ami nagyjából a palacsintatészta és a piskóta közötti állagú. Ha túl sűrű, kis tejjel lazítom. Ezt a masszát a tepsibe öntöm, elsimítom a tetejét és kanalanként szilvalekvárt pöttyintek rá. 30-35 percig sütöm, míg szép aranysárga nem lesz a teteje, és a tűpróbánál már nem ragad. Langyosan szeletelve a legfinomabb.
Ez az édesség egyszerű és szívmelengető, pont, mint egy vasárnap délután a nagyi konyhájában.

ParféTipp: Hagyományosan aludttejjel, tejjel, vagy akár egy kis mézzel meglocsolva tálalják. De adhatsz mellé még egy kis lekvárt is. Ha szeretnéd feldobni, próbáld ki gyümölcsökkel. Jól áll neki az áfonya, meggy és a mazsola is. De barnacukorral megszórva vagy darált dióval is mennyei. 

572021639_25473412568931640_2183158737178535202_n.jpg

Csepelyi Adrienn új könyve igazán hiánypótló és fontos alkotás. Családi történetek gyűjteménye, mely magába foglalja több generáció életeseményeit és megéléseit, és közben nosztalgikus utazásra hívja az olvasót a múltba. Tartsatok bloggereinkkel és a 21. Század Kiadó jóvoltából esélyetek lesz nyerni egy példányt a könyvből!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunk során Csepelyi Adrienn írónővel kapcsolatban teszünk fel nektek kérdéseket, a helyes válaszokat az űrlap megfelelő sorába kell beírnotok. Sok sikert mindenkinek!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

adrienn.jpgA turné állomásai:
10.27.  Pandalány olvas
10.31.  Szembetűnő
11.04.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1118978595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása