Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Gimesi Dóra - Takács Mari: Emma ​csöndje

Tofu "halrudacska" sültkrumplival és fokhagymás mártogatóssal

2022. augusztus 08. - KönyvParfé

00_5.jpgEgy kicsit bújj bele egy olyan kislány bőrébe, aki két hét, három nap és tíz perce jár iskolába és pont ennyi ideje csúfolják és piszkálják a társai. Akit sokszor a szülei sem értenek meg, mivel nem beszél, vagy nem úgy fejezi ki magát, ahogyan a legtöbb vele egykorú kisgyerek tenné. Akit minden oldalról ér valami inger, hangzavar veszi körül, amely bántja az érzékeny lelkét. Igazi megnyugvást csupán a víZ, tenger és az óceán jelent számára. Ez a kislány egy csepp nyugalom érdekében nagyon szívesen belebújna egy tengeri uborka bőrébe. Gimesi Dóra és Takács Mari egy nagyon okos és gyönyörű mesekönyvet álmodott meg, melynek főszereplője Emma, aki beszél a tengeri állatok nyelvén. 

A PagOny Kiadó gondozásában megjelenő Emma csöndje minden szempontból különleges mesekönyv. A főszereplő hétéves kislány - aki bár érti az állatokat és barátainak tartja őket -, a környezetében lévő emberekkel nehezen érteti meg magát. Emma szülei tengerbiológusok, így sok időt tölt a munkahelyükön, a hatalmas akvárium előtt és figyeli a cápákat, a tengeri csillagokat, a polipokat és a narválokat. Szereti őket, barátként, már-már családként tekint rájuk. Egy nap viszont egy legyengült kardszárnyú delfint szállítanak az állatkórházba, aki ugyanolyan magányosnak és bátortalannak tűnik, mint ő. Az orvosok szerint nincs semmi baja, de Emma megérti őt, és hamar rájön, hogy mi a gond. Már csak le kell győznie önmagát és kiállni az emberek elé, hogy elmondja azt. Csak ez nem olyan egyszerű annak, aki nem bír a figyelem középpontjában lenni és retteg attól, ha meg kell szólalnia mások előtt.

A történet fantasztikus, csupa olyan dologról mesél, mely itt van velünk, körülvesz bennünket nap mint nap és amelyről nagyon keveset beszélünk. Sokféle gyerek létezik, be is tesszük őket egy-egy skatulyába és ilyen címkéket aggatunk rájuk, hogy: autista, ADHD-s, hiperaktív, tanulási nehézséggel küzdő, stb. Bármilyen kifejezéssel is illetjük őket, mindenkivel foglalkozni kell, mindenkihez meg kell találni az utat. S talán a zene és a mese az, ez a két egyetemes kapocs, amely mindenkihez utat talál és képes segíteni a legnehezebb helyzetekben is.

Ez a rövidke könyv annyi mindenről mesél, de talán a legfontosabb, amelyre Iván, a cápa tanította meg Emmát:

- Félsz? - kérdezem egészen halkan, nem is szavakkal, csak a tenyeremmel, hogy ne hallja senki más.
- Egy kicsit - ismeri el Iván. - A tenger mély és félelmetes és kiismerhetetlen. De pont ettől izgalmas!

Merni kell bátornak lenni és néha muszáj alámerülni az ismeretlenbe. Csak így ismeRhetjük meg a körülöttünk lévő világot és persze önmagunkat. S miközben ezt tesszük, ne felejtsük el azt sem, hogy egymással szemben nyitottak és elfogadóak maradjunk, és próbáljunk meg úgy viselkedni, hogy azzal ne bántsunk meg másokat. Ugye mennyire fontos tanítás ez?

Emma karaktere nagyon hasonlít Greta Thunbergre, az Asperger-szindrómás svéd éghajlatváltozás-aktivistára. Bár a történetben nincs konkrétan kimondva, magunk is hamar rájövünk, hogy a kislány valószínűleg autista. Talán ezért is szereti annyira a kislány az akváriumban élő állatokat is, mert egy kicsit mindannyian különcök. Itt bejön a képbe a környezetvédelem és a tengerek egyre romló állapota, mert kis barátai többsége az emberek okozta problémák miatt kénytelenek elhagyni az óceánt, vagyis az otthonukat. Van, aki halászhálóba gabalyodott, van, aki beleütközött egy hajócsavarba és van, akiből ki kellett mosni egy kiló mikroműanyagot.

A könyvben nagyon sok állatról olvashatunk, ezért a gyerekek akaratlanul is új ismereteket tanulhatnak a vízi világról. S ez a sokszínűség, mely a tengerben és az óceánban fellelhető, az is mutatja, hogy mennyi különböző faj megfér egymás mellett. S ha valaki különc, furcsa vagy egy kicsit más, azért még nem szabad elítélni. Rengeteg oka lehet, ha valaki nem úgy viselkedik, ahogyan azt mi elvárnánk. Ne ítélkezzünk, inkább segítsünk.

Gimesi Dórát a Csomótündér óta nagyon szeretem. Úgy tud hozzányúlni egy-egy érzékenyítő témához, ahogy csak nagyon kevesen. Takács Marit A sötétben látó tündér, a Morci és Gúfó-sorozat sorozat óta figyelem, mert varázslat, melyet a gyerekeknek szóló könyvekkel művel. Illusztrációi nagyon passzolnak a meséhez, így biztos vagyok benne, hogy minden kisgyerek szeretni fogja a történetet és a képi világot is.

Olvassátok és szeressétek ezt a könyvet, mert annyi mindenről tanít és tele van minden korosztály számára izgalmas és elgondolkodtató kérdésekkel. S ha lesz még rá lehetőség, és újra játszani fogják a Kolbri Színházban Gimesi Dóra darabját az Emma csöndjét, lessétek meg a színpadi változatát is!

Tofu "halrudacska" sültkRumplival és fokhagymás mártogatóssal

Biztos vagyok benne, hogy Emma soha nem enné meg a barátait, ugyanakkor azt is tudom, hogy a kisgyerekek többsége szereti a sültkrumplit és a halfalatkákat. Emmára való tekintettel most egy tofu "halat" készítettem, mely a nori laptól kapta azt a bizonyos tengeri plusz ízt. Hasábburgonya helyett karikára szeletelt krumplival kínáltam, és kechup helyett fokhagymás vegán tejfölbe tunkoltam. Mennyei volt!03.jpgHozzÁvalók:

  • 2 blokk kemény vagy extra kemény tofu
  • liszt
  • 1/4 bögre szójatej
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek citromlé
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • 1 tk nori lap morzsolva
  • 1 tk citrombors
  • olaj a sütéshez

Az első lépés, hogy a tofuból kipréselek annyi vizet, amennyit csak bírok. Ehhez becsomagolom a tofukockát egy tiszta konyharuhába és ráhelyezek egy kis nehezéket, jelen esetben két egymásba rakható lábas lett az áldozat. De megfelel 1-2 konzerv vagy tepsi is, csak súly legyen rajta. (Érdemes minden tofut préselni, mert nagyon sok folyadékot tartalmaz és így kevésbé tudja magába szívni a pácot és a fűszereket. Legjobb, ha órákon át hagyod a nehezék alatt, de ha csak fél órád van erre a folyamatra, már az is sokat segít.) Amikor kész csíkokra vágom, pont mint a halfalatokat, besózom minden oldalát, majd egyenként lisztbe forgatom a darabokat. Egy tálba beleöntöm a szójatejet, a szójaszószt és citromlevet. Egy külön tálban a morzsolt nori lapot és a citromborsot. A lisztezett tofut belemártom a szójatejes cuccba, aztán a zsemlemorzsába. Egy serpenyőben olajat hevítek és aranybarnára sütöm a tofuhalak mindkét oldalát. Aki nem szeretne bő zsiradékot használni, 40-45 perc alatt megsütheti a sütőben is.

A fokhagymás mártogatóshoz összekeverek egy pohár vegán tejfölt egy kevés sóval, borssal és 1 zúzott fokhagymával. Általában burgonyát sütök mellé, de rizibizivel vagy egy finom salátával is isteni. Azt, hogy hasábokra, karikára vagy kockára vágom a krumplit teljesen mindegy, a ropogósra sült darabokat megszórom fűszeres burgonyasóval és jóízűen elfogyasztom a sült "hallal" és a fokhagymás mártogatóssal.293470709_5357794810934008_3993343253107520293_n.jpg

Gimesi Dóra legújabb könyvével a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A történet főszereplője Emma, egy igazán csendes kislány, aki nehezen találja a hangot az emberekkel. Borzasztóan megviselik a különböző éles hangok és zajok, különösen az iskolában. Az egyetlen hely, ahol igazán jól érzi magát, az az akvárium, ahol tengerbiológus szülei dolgoznak. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Emma történetét és kedves kis tengeri barátait, és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ebben a játékban a különböző tengeri állatokra fogunk koncentrálni. Minden állomáson elrejtettünk egy a könyvben is szereplő állatot. Nektek nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő soraiba beírni, hogy az adott állomáson melyik állatot találtátok meg.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A turné állomásai:
07.30.   Csak olvass!
08.02.   Könyv és más
08.05.   Spirit Bliss Sárga könyves út
08.08.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4617870433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása