Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Rejtő Jenő (P. Howard): A ​szőke ciklon

Az enni való gyémántok

2022. július 28. - KönyvParfé

rejto-2_2.jpgAzt hiszem, nincs olyan ember, aki ne hallotta volna Rejtő Jenő nevét, vagy ne találkozott volna P. Howard regényekkel. Izgalmas kalandokban és fordulatokban bővelkedő, hihetetlenül vicces könyvei mindig és minden korosztálynak pompás olvasmányok. Korábban a WMN oldalon írtam már A szőke ciklonról, de azt gondolom, ezen a blogon is méltó helye van. Rejtő könyvei könnyedek, szórakoztatóak és a nevetésfaktor gyakorlatilag az egekbe kúszik tőlük. Tökéletes kikapcsolódást ígérnek bármikor, személy szerint én a strandon faltam őket kamaszkoromban két falat hideg dinnye majszolása között...

Ebben a kötetben bőven van bonyodalom, meg egy kis szerelem és némi zsiványság is.
Úgy kezdődik, hogy Jim Hogan, a kisstílű betörő megmenti Radzovill herceg életét, aki ezért cseppet sem hálátlan: egymillió font sterling értékű, dió nagyságú gyémánttal jutalmazza meg. Az ajándék későn érkezik, Jimet emberölési kísérlet vádjával letartóztatják, majd életfogytiglani büntetést szabnak ki rá. Ám mielőtt elfogná a rendőrség, sikerül elrejtenie a drágakövet egy Buddha-szobor belsejébe. A fegyházban csak egyetlen látogatója van, Miss Evelyn Weston, aki egykori iskolatársának leánya. Mielőtt Jim örökre letenné a csirizesvödröt, végrendelkezik, és a lányra hagyja minden vagyonát, vagyis az évekkel ezelőtt elrejtett gyémántot. Megtalálása egy kicsit időigényes, de talán nem lesz annyira nehéz, hiszen  a szobrocskából alig néhány darab készült, és mind itt van… valahol a Földön. A végakarat persze nem marad titokban, többen nekiindulnak, hogy megszerezzék a kincset. A végére persze kiadós kalamajka keveredik, mindenkit üldöznek, és mindenki üldöz mindenkit. Evelynnek okosnak kell lennie, meg persze nagyon gyorsnak, ha ő akarja elsőként a szoborra tenni a kezét.

A regény 1939-ben íródott, de a humora még mindig remek. Úgy is mondhatnám, hogy kortalan. Én rengeteget nevettem olvasás közben. Kedvenc részeim azok lettek, ahol felbukkan a ciklon és mindent a feje tetejére állít. Meg persze a helyenként felbukkanó, igazi Rejtő-féle életbölcsességek:

Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye – rövid és céltalan.

A sors olyan, mint egy részeges szabász: mikor belevág a szövetbe, még nem lehet tudni: felöltő lesz-e belőle vagy nadrág.

Ilyenek a nők. Tizenötször eldobnak valamit, amiről azután, ha végképp elhagyták, rájönnek, hogy a legdrágább kincsük volt.

Sok férfi olyan, mint a frakk: ha nélkülözi a megfelelő környezetet, használhatatlan lesz.

Bár Rejtő legismertebb műveit sokan ponyvaregénynek minősítették, életművét ma már nagyra értékeljük. Írt verseket, novellákat, de bohózatokat és kabarédarabokat is. Könyveire aggathatunk címkéket, de ezeknek a regényeknek az a célja, hogy az olvasót szórakoztassák és ezt maradéktalanul teljesítik is.

Az enni való gyémántok

Az egész történet egy gyémánt megtalálása köré épül, mely egy Buddha-szobor belsejében rejlik. Gondoltam, egy életem, egy halálom, elkészítem ezt a gyémántot, és még az sem baj, ha nem csak egy lesz belőle! Ezt egy egyszerű keksztésztából kiviteleztem, gyorsan összedobható, és az édes mázzal a tetején, igazi csemege. Ettől garantáltan mindenki lenyugszik Buddha-üzemmódba.buddha_01_1.jpgHozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

A mázhoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé
  • fekete színű ételfestéktoll

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd letakarva legalább 2 órát a hűtőben pihentetem. Ezután vékonyra nyújtom, közben figyelek arra, hogy elegendő liszt legyen alatta, mert könnyen leragad. Kivágok egy gyémántformát papírból, ezt ráhelyezem a tésztára és körbevágom. (Mintát nem túl nehéz vonalzóval rajzolni, de ha bizonytalan vagy, akkor a neten keress egy számodra megfelelőt, esetleg lesd le Superman felsőjéről.) Sütőpapírral kibélelek egy tepsit, nem túl szorosan egymás mellé helyezem a kekszeket, és 160 fokra előmelegített sütőben – 15-20 perc alatt – készre sütöm őket.

Kiveszem, rácsra helyezem, és amíg hűlnek, elkészítem a fehér mázat.

A bevonathoz kemény habbá verem a tojásfehérjét, és annyi porcukrot adok hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjak. Hozzákeverek néhány csepp citromlevet is. Akkor jó, ha a máz megáll a habverőn, és egyáltalán nem folyik, nem csöpög. Habzsákba töltöm, majd a kekszeket szépen bevonom vele.

Amikor megszáradt a máz, fogom a fekete ételfestéktollat, és megrajzolom a kekszek körvonalait, majd belül kihúzom a gyémánt vonalait is. Pár perc alatt megszárad, utána már fogyasztható is!

ParféTipp: Ezek a kekszek elég régen készültek, akkor még fogyasztottam tojást és tejet. A keksztésztát kicserélheted arra a receptre, melyet Micelle Marly Coco Chanel és a szerelem illata című regény mellé készítettem. A bevonatot pedig kiválthatod a Mézeskalácsfalu oldalon szereplő tojásmentes mázzal.buddha_05_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4917892859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2022.07.28. 21:32:30

Kedves Blogger! Nem tudván eldönteni, hogy hölgyhöz vagy úrhoz van szerencsém, ennél a megszólításnál maradtam :) de a lényeg, hogy gratulálok oldaladhoz, melyre most bukkantam (és elnyerte tetszésemet) Magam is nagy Rejtő-fan vagyok,... az én kedvencem a Három testtőr Afrikában de a Szőke ciklon is nagy favorit. Az egyik blogbejegyzésemben kíváncsiságból szavazást indítottam a kedvenc Rejtő regényről és az jött ki (olyan 800 körüli szavazói vélemény-nyilvánítás után) hogy a Piszkos Fred a kapitány a legelső, A három testőr a második és a Tizennégy karátos autó a bronzérmes.

Zelmo · https://zenehallgatas.blog.hu/ 2022.07.28. 22:54:15

Szerintem meg a legjobb a Piszkos Fred közbelép, kívülről tudom, mégis tud újat mondani egy-egy mellékszereplője, mert mind zseniális. 14 karátos autó szintén nagyon jó, a Három testőrt is szeretem, de ezt hátrébb tenném. Egy a lényeg: Nem szabad ezeket kihagyni. (A Szőke ciklon inkább feledhető)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.07.29. 00:01:28

Még egy jelölt: Az elveszett cirkáló. Most olvasom kábé tizenhetedszer.

eßemfaßom meg áll 2022.07.29. 09:05:51

@Von Hermanitz: Véletlenül ezek azok amik anno kijöttek képregényben :)

eßemfaßom meg áll 2022.07.29. 09:07:44

Láthatatlanlégió, háromtestőr, elveszettcirkáló, piszkosfred, stb. A szőkeciklon mondjuk pont nem.

Von Hermanitz 2022.07.29. 10:39:52

@eßemfaßom meg áll: Az én Rejtő-blogomon regényekre szavaztak :) A képregények kijöveteléről nem sokat tudok :) Itt a szavazás végeredmények kb 800 voks után

rejtojeno.blog.hu/2020/08/08/rejto_jeno_legjobb_regenyei

A poszt végén van a szavazás

KönyvParfé 2022.07.29. 19:14:14

@Von Hermanitz: Köszönöm a kommented. Szinte üdítő, hogy nem valami negatív kritika ér, hanem valaki kedvesen hozzászól egy bejegyzésemhez. Hála! :)
Nem gondoltam, hogy ennyien fogják megnézni ezt az írást, de az vitathatatlan, hogy nagyon sok a Rejtő-fan. Megnéztem az oldalad és én is szavaztam a kedvenc regényemre. De az maradjon titok, hogy melyikre! ;)

Von Hermanitz 2022.07.30. 20:41:46

@KönyvParfé: ... Köszi a szavazatod! :) És a férfi vagy nő vagy "talányra" mi a válasz? Az is titok marad? :)
süti beállítások módosítása