Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Astrid Sheckels: Róka ​Robi és az óriás (Róka Robi 1.)

Amerikai palacsinta párolt almával és karamell szósszal

2021. november 27. - KönyvParfé

p1090901_1.jpgVan abban valami kedves, amikor egy illusztrátor az erdei állatokra ruhát rajzol. Beatrix Potter bűbájos figuráit senkinek sem kell bemutatni, hiszem Nyúl Péterről és barátairól már szinte mindenki hallott valahol. Astrid Sheckels, a Róka Robi és az óriás című csodálatosan illusztrált mesekönyvében szintén állatok a főszereplők, ahol is a róka piros, kötött kardigánt visel és fekete csokornyakkendőt, a jávorszarvason kockás ing van, míg a medve fején egy simléderes sapka virít. Bűbájos rajzok, kedves történet és az erdő, valamint az állatok szeretete jellemzi ezt a könyvet. Tökéletes, szívet melengető és szemet gyönyörködtető olvasni való lehet ez a könyv a kicsiknek, hiszen ebben az esős és borongós időben olyan jó bekuckózni és elmerülni egy olyan idilli világban, ahol mindenki szereti egymást, béke van és harmónia.

Már a történet is egy igazán meghitt jelenettel indít, ahol is bepillantást nyerhetünk Róka Robi otthonába. Odújának nappalijában rengeteg könyv található és az otthonosságra ráerősít még egy kényelmes fotel is, ahol főszereplőnk épp olvas. Körülötte ülnek barátai és hallgatják a mesét. Bensőséges a hangulat, békében él egymás mellett a róka, a nyest, a nyuszi és a borz is.
Miután a mese véget ér és becsukódik a könyv, felmerül a hallgatóságban, hogy vajon van-e valóság alapja a meséknek? A kis csapat pedig egyre kíváncsibb, hogy igaz-e az a mendemonda, miszerint a Sötét Erdőtől északra, a Tiltott Lápon él egy óriás.
Róka Robi, Borz Berti, Mókus Marci, Nyúl Norbi és Nyest Nándi kalandja itt kezdődik, ugyanis útra kelnek, hogy felfedezzék az ismeretlent.

Útjuk során találkoznak más állatokkal is, de mindenki kedves és segítőkész velük.
Bolyonganak az erdőben, és ráakadnak egy csónakra, amellyel még messzebbre merészkednek. Ám miután a csónak felborul és mindnyájan vízbe esnek, kénytelenek a félelmetes és sötét bozótosban tölteni az éjszakát. Még szerencse, hogy Nyúl Norbi semmitől sem fél. Vagy mégis?

Astrid Sheckels illusztrációi varázslatosak, de ha őszinte akarok lenni, akkor ezek az alkotások sokkal élvezetesebbek, mint maga a történet. Mert egyszerűen csodálatos, amit ez a nő az ecsettel és az akvarell festékkel művel! Roppant helyesek az Edward-korabeli ruhákba öltöztetett figurái, akik szinte életre kelnek a lapokon. Minden kisgyerek talál majd legalább egy kedvencet a szereplők között, és abban is biztos vagyok, hogy hosszú időre leköti a kicsiket a rajzok aprólékossága és végigbogarászása.

A Róka Robi és az óriás az első a könyvsorozatban, amely megjelent nálunk. Bízom benne, hogy a többi rész is hamarosan elérhető lesz, ugyanis a fentebb említett színes társaság minden történetben megold valamilyen rejtélyt és barátokat szerez.

A kötet a Central Médiacsoporton belül a Teknős Könyvek márkanév alatt jelent meg. A kiadó célja, hogy színvonalas és élvezetes gyerekkönyveket jelentessenek meg, melyeket élmény legyen olvasni. A történet 4 éves kor felett ajánlott!

Kedvenc idézetek:

Róka Robi felolvasott a barátainak egy remek történetet. Amikor a végére ért, Borz Berti álmodozva felsóhajtott:
- Bárcsak minden mese valóságos lenne!
- Lehet, hogy valóságos is - ugratta Nyest Nándi. - Sosem lehet tudni.
- Induljunk felfedezőútra, és derítsük ki, mi az igazság! - javasolta Róka Robi.

- Ezek szerint a mesék tényleg valóságosak - mondta boldogan Borz Berti.
- Legközelebb mit olvasol nekünk? - fordult Róka Robihoz Nyest Nándi. - Újabb óriásos történetet?
- Nem, olyanból eleget hallottunk már - felelte Róka Robi. - Olvassunk detektívtörténetet!
És pontosan így tettek, amint hazaértek Róka Robi meghitt otthonába.

Amerikai palacsinta párolt almával és karamell szósszal

Az erdőben bolyongástól egészen megéheztem, de nem csak én, hanem a könyv szereplői is, akik a történet végén hatalmas adag palacsintát sütnek. Ezért arra gondoltam, én is sütök pár darab amerikai palacsintát, és miután már elég ősziesre fordult az idő, fahéjas párolt almával és karamell szósszal bolondítom meg, hogy még inkább kényeztessem a lelkem...p1090914.jpgHozzávalók:
A palacsintákhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 4 dl növényi tej
  • 4 ek olaj

Pofonegyszerű a képlet, mert kimérem a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba és beleöntöm a nedves összetevőket. Gyorsan összekeverem, de vigyázok arra, hogy ne sokáig kavarjam, mert akkor nem lesz annyira könnyű a tészta, miután megsül. A tűzhelyen közepes lángra állítom rózsát, és a felmelegített száraz serpenyőbe kis adagokat kanalazok a bekevert tésztából. Amikor a korongok széle kezd pirulni és megjelennek a felületén a buborékok, megfordítom a palacsintát és a másik oldalt is aranybarnára sütöm. Egy tálra halmozom őket és tálalásig félreteszem.

A párolt almához:

  • 3-4 közepes alma meghámozva, kimagozva és kisebb kockákra vágva
  • 1 ek cukor
  • fél citrom leve
  • őrölt fahéj ízlés szerint

Az almákat meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. Egy serpenyőbe teszem, megszórom a cukorral, ráfacsarom a fél citrom levét és lassú tűzön párolni kezdem. Ha szükséges, öntök alá egy korty vizet. Amikor úgy ítélem, hogy kellően puhák az almakockák, megszórom őrölt fahéjjal.

A karamell szószhoz (egy 2,5 dl-es bögrével mérve):

  • 3/4 bögre nádcukor
  • 1 bögre zsíros kókusztej (a vastag fehér részre lesz szüksége)
  • 1/4 tk tengeri só

Egy edényt közepes lángon felmelegítek, beleöntöm a cukrot és 1 percig hevítem. Hozzáadom a kókusztejet és a sót, összekeverem és az egészet felforralom. Ezután lejjebb veszem a hőfokot, és időnként megkeverve addig főzöm, amíg a karamell besűrűsödik. Ez kb. 13-15 perc. Leveszem a serpenyőt a tűzről és hagyom egy kicsit hűlni. A legjobb, ha hűtőben pihen 2-3 órát, mert akkor még jobban besűrűsödik. Isteni finom sütikhez, fagyikhoz, palacsintákhoz!

Ha mindennel elkészültem, tányérokra halmozom a csintákat, a torony tetejére kanalazok a fahéjas párolt almából és meglocsolom bőségesen a karamell szósszal. Mennyei édesség, ilyen időben gyógyír a léleknek.p1090920.jpgp1090906_1.jpgp1090918.jpg

p1090932.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4516753388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása