Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Stefanie Dahle: Tündéri ​történetek a Szamócáskertből (Szamócka 1.)

Epres galette

2021. május 02. - KönyvParfé

5_23.jpg

Szamóckáról már olvashattál korábban az oldalon, de Stefanie Dahle mesekönyvei annyira bájosak, hogy nem lehet csak egyetlen egy bejegyzést szentelni nekik. Nem beszélve arról, hogy az aranyos történetek és csodás illusztrációk mellett ezek kifejezetten "evős" könyvek, hiszen rengeteg finomság szerepel bennük. De ez csak természetes, hiszen Szamócka a szamócatündér, aki nagyon finom süteményeket készít! Fontos megjegyeznem, hogy a népes Tündérkertben él, azon belül is egy teáskanna házban lakik. Ezen a kedves helyen sok tündér és erdei állat lakik, akikkel mindig történik valami. Szamócka pedig mindig mindenhol ott van, hogy segítsen.

Amikor kinyitod a könyvet, de még nem kezdted el olvasni a meséket, máris elragad Stephanie Dahl kicsi, de annál barátságosabb világa. Az illusztrációk élénkek, csupa szín és mosoly az összes, és akaratlanul is úgy érzed magad, mintha a természetben sétálnál egy napsütéses, nyugodt napon. Zöld levelek, rétek színes virágokkal, varázslatos meselények és kedves (vagy épp kevésbé kedves) barátaik, valamint a szamócatündér, aki mindig mosolygós és garantáltan a kisgyerekek kedvence lesz, különösen a kislányoké.

Ezek a történetek a legkisebbeknek is tökéletesek esti mesék lehetnek, hiszen izgalmasak és érdekesek. A cselekményszálak nem bonyolultak, de szépen felépítettek. Az a legjobb bennük, hogy a megjelenő problémákra, mindig akad megoldás, és ezt együttes erővel találják meg a szereplők. A végkifejlet minden esetben pozitív.

A kis tündér meséiben nemcsak aranyos karakterekkel találkozhatunk, hanem némi varázslat is megjelenik bennünk, hogy szórakoztassák és elbűvöljék a kicsiket. Márpedig kalandban bőven van részük! Az első mesében rögtön nyomozni kezdünk, ugyanis miközben Szamócka Bibóval a pillangóval a tóban fürdik, valaki ellopja a csodaszép, piros színű ruháját. Vajon mi történhetett? De találkozhatunk Centivel a sünivel, aki nem tud téli álomba szenderülni, mert valami butaságon összeveszett a legjobb barátjával és ez rettenetesen nyomasztja. Megismerkedhetünk Don Carlóval, a szerelmes szöcskével, valamint megtudhatjuk, mit szólnak a Tündérkert lakói, amikor felbukkan egy kísértet. És Szamócka akkor is ott van és segít, amikor Cickány Cili teadélutánja majdnem elmarad betegség miatt. De ez csak természetes, hiszen Szamócka mindig roppant figyelmes és igazán szeretetreméltó tündér, nem is csoda, hogy ebben a csodaerdőben mindenki szereti őt és a barátja.

Az illusztrációkról nem lehet eleget áradozni, hiszen egytől egyik kedves, bogarászni való, aprólékosan kidolgozott rajzok mind. Dahle színei és képi világa barátságos, ezáltal könnyen szerethető. Első ránézésre negédesnek tűnhetnek a képek, de ne tévesszen meg a csillámporral beszórt borító sem, ugyanis a történeteket olvasva hamar kiderül, hogy nem is annyira elvetemült, rózsaszín cukormázas fajta, mint ahogyan első látásra gondolnánk.

Eddig négy könyv jelent meg a sorozatban, melyeket a Manó Könyvek gondozásában és Szászi Zsuzsa fordításában olvashatunk. Nem kell sorban haladnunk velük, mert mindegyik különálló kötet, így bármelyikkel kezdhetünk. Garantáltan kedvenc lesz, ha szeretitek a tündéreket, a helyes szereplőket, a természetet és természetesen az epret! Olvassátok, mert ez egy igazi gyerekmágnes, mégpedig a legjobb fajtából.

Kedvenc idézetek:

A jó barátok kellemesen töltik a délutánt a kályha mellett.
Finom, ropogós sült bogyókat majszolnak. Bibó mindenkinek tölt mézes zsályateát. Lili cinegedalt fütyörészik. Csili, a cickány és a kis fatündér pedig közös dézsában áztatja a lábát.
Cili nem is álmodott ilyen szép teadélutánról. - Együtt még  a rossz is jobb - kuncog Szamócka, a szamócatündér.

- De akkor miért nem kezded meg végre a téli álmodat? - kérdezi Szamócka, és fázósan összedörzsöli a kezét.
- Nem lehet - dörmögi Centi.
- És miért nem? - kérdezi a szamócatündér csodálkozva.
- Összevesztem Vörivel, a barátommal - magyarázza a sün gondterhelten.
- Ja, értem! - bólint Szamócka, és elgondolkodik. - Akkor miért nem kérsz egyszerűen bocsánatot?
Centi elégedetlenül morog és belerúg egy mogyoróba.
- Nem merek! Olyan butaság az egész! Már arra sem emlékszem, min vesztünk össze.
Szamócka jól tudja, mit érez Centi. Ő sem tudna aludni, ha összeveszne Bibóval.

Epres galette

Nem lehet elmenni amellett, hogy Szamócka történeteit olvasva és a bájos illusztrációkat nézegetve akaratlanul is megkívánjuk az erdei gyümölcsöket. Igaz, most szamócával nem szolgálhatok, de a minap hozzájutottam pár doboz illatos eperhez, melyből egy mennyei galette készült. Villámgyorsan kész van, elképesztően finom és már egy falat elég belőle, hogy közelebb csalogassuk a nyarat. Omlós tészta, friss gyümölcs, szaftos töltelék... nem is magyarázom tovább! Mmmmm.....
3_36.jpgHozzávalók:

  • 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg hideg margarin
  • 1-2 ek porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • csipet só
  • 4-5 ek hideg víz
  • fél kg eper
  • 2-3 ek nádcukor (az eper édességétől függően)
  • 2 csapott ek kukoricakeményítő
  • 1 ek vanília kivonat
  • 2-3 ek eperlekvár
  • kevés növényi tej a kenéshez
  • szeletelt mandula díszítésnek

A lisztet összekeverem a porcukorral, a sóval és a fél citrom reszelt héjával. Belekockázom a hideg margarint és gyors mozdulatokkal morzsalékos tésztává dolgozom. Hozzáadom a fél citrom levét és annyi vizet, amennyitől összeáll a tészta. A tésztát legalább 30 percre hűtőbe teszem. Miután letelt az idő, lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtom és villával kicsit megszurkálom. Óvatosan ráhelyezem egy sütőpapírral kibélelt tepsire, hogy könnyebb legyen vele dolgozni a továbbiakban.
Az epret felszeletelem, megszórom a cukorral, a keményítővel, meglöttyintem némi vanília kivonatottal és alaposan összekeverem az egészet.
Az előzőleg kinyújtott tészta tetejére rákenem az eperlekvárt, és eloszlatom rajta a gyümölcsöket, ügyleve arra, hogy hagyjak egy kevés helyet a szélénél. Ezután kb. 2 cm szélesen behajtogatom. Végül kevés növényi tejjel lekenem a peremet, megszórom egy kevés barnacukorral és 200°C-ra előmelegített sütőbe helyezve 22-25 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt megszórom egy kevés szeletelt mandulával és már szeletelem is!

ParféTipp: Próbáld ki másfajta gyümölccsel is, bolondítsd meg egy kis fahéjjal, vagy fejeld meg pár kanál tejszínhabbal!p1090564_1.jpgp1090550_1.jpgp1090561_1.jpgp1090552_1.jpgp1090563_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8616514410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása