Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Carl-Johan Forssén Ehrlin - Agócs Írisz: Bátor ​Borka mindent megold

Besameles brokkoli

2019. október 15. - KönyvParfé

1_16.jpgSzámos vizsgálat és tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy az óvodáskori problémák nem hatékony kezelése nemcsak az óvodai évek alatt, hanem később is jelentős gondot okozhatnak. Beilleszkedési és magatartási zavarok, valamint hangulat ingadozások jellemezhetik ezt az időszakot, de ha odafigyelünk a kicsikre és megmutatjuk nekik, hogyan kell elsajátítani a problémák megfelelő kezelését, sokat segíthetünk, hogy a mindennapi életben előforduló kellemetlen helyzetekre megfelelően reagáljanak. 
Carl-Johan Forssén Ehrlin Bátor Borka mindent megold című könyve azért innovatív, mert olyan gyerekeknek próbál segíteni a meséivel, akiknek még nem tanulták meg, hogyan irányítsák az érzéseiket.

A történetek főszereplője Borka, aki egy nagyon helyes, életvidám kislány. Szeret biciklizni, fára mászni, gyűjti az apró kincseket és szívesen játszik a barátaival. Bátor gyerkőc, aki vidám, kíváncsi és minden mókában benne van. Jó tulajdonsága még, hogy makacs és kitartó, szeret rácsodálkozni a világra, szereti felfedezni az új dolgokat. Most viszont tényleg új kihívások elé néz, ugyanis családjával másik városba költözik, és emiatt Borkát sokszor furcsa, nyugtalanító érzések rohanják meg. Ám Borka nincs egyedül, szülei, testvére és az óvónéni is sokat segít neki, hogy megtudjon küzdeni a szorongással és a benne dúló félelemmel.

A könyvben hét rövid mese található, melyek a hét napjait ölelik fel, mert minden nap történik a kislánnyal valami, amivel meg kell birkóznia. Hétfőn Borka nagyon bánatos lesz, mert másnap egy új oviba kell mennie. Szorong ettől a helyzettől és szomorú, mert nem tudja, hogy lesznek-e barátai az új helyen. Kedden azon kapja magát, hogy nagyon hiányoznak neki a régi barátai. Szerdán megijed egy undok póktól, csütörtökön pedig véletlenül elesik és lehorzsolja a térdét. Pénteken a brokkolival gyűlik meg a baja, szombaton pedig arra jön rá, hogy amikor Anya lekapcsolja a villanyt, az igazán rémisztő. Vasárnap lemennek a játszótérre, és az egész héten elsajátított gyakorlatokat igyekszik megosztani kis társaival.ehrlin_batorborka.jpg

A képen Borka, miközben egy kisfiút próbál megnyugtatni a játszótéren, hogy ne féljen lemászni a mászóka tetejéről.

Ó, de nehogy azt hidd, hogy attól, mert elolvasol egy mesét a gyereknek, már megfogja enni a brokkolit és elfelejti, hogy fél a sötétben! A meseolvasással még nem ér véget a történet, ugyanis a szülőknek meghatározó feladata van abban, hogy a gyerkőc gondolkodásmódja megváltozzon. Ahhoz, hogy meggyőzzük a gyereket, természetesen nekünk is hinnünk kell benne. Ha mondjuk a kicsik azt látják, hogy mi magunk is felünk a póktól, akkor ő is rettegni fog tőlük. Ehhez persze mindenképp szükséges, hogy a felnőtt önismeretet gyakoroljon, és tudja,  hogyan viselkedne adott szituációkban.

A szerző mindegyik problémára más és más trükköket javasol, ezek egyszerűek, így a gyerek könnyedén elsajátíthatja, és egy-két ismétlés után már képes lesz magabiztosan használni őket. Megtanulj mentális térképet készíteni, képes lesz megtörni negatív gondolkodási mintákat, és kreatív módon, másképp szemlélni egy adott helyzetet.

Az illusztrációk rendkívül bájosak, bár ezen nincs min csodálkozni, hiszen Agócs Írisz munkáiról van szól. Szeretem azokat a művészeket, akiknek olyan kiforrott és egyedi a stílusa, hogy azt ezer közül is felismerni. Írisz rajzai pont ilyenek: egyszerűek, sok helyen kicsit elnagyoltak, mégis szerethetőek és eszméletlenül helyesek. Mind-mind méltó kiegészítői a történeteknek.

Carl-Johan Forssén Ehrlin viselkedéskutató, pszichológus és bestselleríró, akit 2015-ben az Aludj el szépen Bendegúz! című mesekönyvével robbant be a köztudatba. A könyvben különböző coaching-technikákat mutat meg, melyeket többnyire személyes tapasztalataiból merített. Kétgyermekes apukaként tudja, hogy ezek a gyakorlatok működnek, és reméli, aki olvasni fogja a könyvet, azoknak szintén hasznára válik.
A könyv a Kolbri Kiadó gondozásában és Petrikovics Edit fordításában jelent meg.

Kedvenc idézeteim:

Eljött az ebédidő az óvodában. Borka éhes volt. Borka időnként úgy dönt, hogy nem szeret bizonyos dolgokat. Pénteken például nem szerette a brokkolit. Nem akart enni, pedig korgott a gyomra. Pedig igazából arra sem emlékezett, hogy miért nem szereti a brokkolit.

- Anya! - kiabált.
- Mi történt? - szaladt be anyukája a fürdőszobába.
- Ott egy undok pók a falon! - mutatta Borka.
- Az a kis gézengúz?
Anya azt mondta, hogy a pókot Tinának hívják, és mesélni kezdett róla:
- Tina, a kis pók egyszer meglátogatta a nagymamáját. Póknagymama nyolc piros zoknival ajándékozta meg unokáját. A zoknikat egytől egyig ő kötötte, hogy Tina egyik lába se fázzon a hidegben. "De nyugodtan add kölcsön a zoknikat a barátaidnak, ha fáznak", mondta nagymama. Tina nagyon örült az ajándéknak, és nagymamája régi narancssárga kalapját is kölcsönvette. A kalapban és a piros zokniban a kis pók olyan boldog volt, hogy végigtáncolta a hazafelé vezető utat. Tina gyakran hordja a zoknit és a kalapot, és ahogy nagymama is kérte tőle, bármikor szívesen kölcsönadja a barátainak.
- Borka, látod innen, hogy Tina pók viseli-e ma a piros zoknit és a narancssárga kalapot? Vagy esetleg kölcsönadta az egyik testvérének vagy barátjának?

Besameles brokkoli

Mint már az idézetekben is olvashattad, Borka időnként úgy dönt, nem szeret bizonyos dolgokat enni. Persze tudjuk, hogy a gyerekek körében jó néhány étel tiltólistás, hogy csak néhányat említsek: répa, spenót, sárgaborsó és persze az utálatos brokkoli. Azért esett a választásom a besameles brokkolira, mert szerintem nagyon finom és a gyerekek ilyen formában talán (de tényleg csak talán), megeszik. Mindenesetre egy próbát megér!3_15.jpgHozzávalók:

  • 1 kg brokkoli
  • 2 ek margarin + egy kevés a tepsi kikenéséhez
  • 2 ek liszt
  • 5 dl növényi tej
  • só, bors, szerecsendió
  • fokhagyma (opcionális)
  • sörélesztőpehely (opcionális)

A brokkolit enyhén sós vízben 3-4 percig félpuhára főzök. Egy jénait/tepsit kikenek egy kevés margarinnal, és beleteszem a brokkolirózsákat. Félreteszem és elkészítem a besamel mártást. A margarint felforrósítom és belekeverem a lisztet. Lassú tűzön pirítom, és amikor már kezd egy kicsit habzani, hozzáadom az előzőleg már felforrósított növényi tejet. Gyorsan elkeverem, figyelve, hogy csomómentes legyen. Belereszelem a fokhagymát és legalább 2 percig forralom, végül sóval, borssal, szerecsendióval és sörélesztőpehellyel ízesítem.
Az egészet a főtt brokkolira öntöm és a 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, míg pirulni nem kezd a teteje. Szerintem langyosra hűtve a legjobb, köretnek tökéletes hozzá a rizs vagy a bulgur.
5_13.jpg6_9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5915033888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása