Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

Rita Falk: Grízgaluska ​affér (Franz Eberhofer 4.)

Sárgabarackos gombóc (vegán)

2019. szeptember 18. - KönyvParfé

banner_1.jpg

A Télikrumpligombóc, a Gőzgombóc blues és a Sertésfej al dente után végre sikerült megszereznem Rita Falk Franz Eberhofer-sorozatának negyedik kötetét is, a Grízgaluska affért. Franz, a testesül-lelkestül bajor rendőr ebben a részben is hozza a formáját, a megszokott falusi idill pedig ugyanúgy átjön, mint az eddigi történetekben. A szereplőket ugyancsak régi ismerősökként köszöntöttem, hál'istennek a szívemnek oly kedves Nagyi az utolsó találkozásunk óta semmit sem változott. 

Franz hatalmas slamasztikába kerül, mikor egyik pillanatról a másikra egy rendőrgyilkossági ügy gyanúsítottjává válik. Minden nyom hozzá vezet: nincs alibije, az áldozattal legendásan rossz volt a viszonya, ráadásul a saját kése a gyilkos fegyver. Kollégái nem igazán törik magukat, hogy felgöngyölítsék az ügyet, ezért rendőrünk kénytelen a saját szakállára nyomozni. S ha ez még nem lenne elég, az otthon békéje is odalesz, amikor megjelenik Paul, a Nagyi hetven évvel ezelőtti szerelme.

Mint ahogy megszokhattuk, a krimiszál harmatgyenge, de ugye nem is ezért szeretjük annyira Rita Falk könyveit. Most sem a bűnügy kapta a nagyobb hangsúlyt, inkább a szereplőkre és az őket körülvevő eseményekre koncentrált az írónő. Azt is mondhatnám, a Nagyi és régi szerelmének találkozása, igazán érzelmes résszé változtatta ezt az epizódot, de elnézem, mert még így is imádtam ezt a könyvet.

Természetesen régi cimborák maradtak, de hát nem is lenne Niederkaltenkirchen az igazi nélkülük. Itt van Wolfi a kocsmáros, Simmerl a a hentes, Flötzinger, a víz-gáz-fűtésszerelő, (akarom mondani buheráló), és persze Rudi Birkenberger, aki bár nem lakik a faluban, de egy nagyon régi barát, aki magánnyomozóként obszervál hűtlen férjeket. És persze nem szabad megfeledkeznem a belső körről, az Eberhofer családról: a kert hátsó részében füvet termesztő, Beatles-rajongó apáról, Franz testvéréről, a "nyálas disznóról", Leopoldról és természetesen Nagyiról, aki a világ összes kuponját képes lenne egy óra alatt elverni a közeli plázában.

Azt hiszem a negyedik rész hozta a papírformát: Franz egy igazi tapló, és ha élőben ismerném, biztos kiakadnék tőle. De valahogy képtelen vagyok rá haragudni, hisz úgyis tudom, hogy ezt az egész falusi zűrzavart egyszerűen nem szabad komolyan venni.

Összességében megint egy nagyon könnyed, vicces olvasmányban volt részem. Ha még nem olvastál semmit a sorozatból, azért ne ezzel kezd, hanem az elejétől indítsd, mert úgy az igazi. Nem fogsz csalódni, ha szereted a nehéz, házias bajor ételeket, némi krimi szállal fűszerezve, na meg persze az elementáris erővel bíró, pusztító humort.

Kedvenc idézeteim:

Amikor este besétálok a konyhába, hát ott ül Leopold. A Papa és a Nagyi is, de ők nem számítanak, mert ők itt laknak.
– Mit csinálsz még itt? – kérdezem, és remélem, hogy azt fogja mondani, már éppen indulni készül. Igencsak jót tenne vele a hangulatomnak.

Másnap a Nagyi közli velem, hogy vásárolni megyünk. Mert hogy nincs semmi csinos ruhája, mondja. Az alsóneműkről már nem is beszélve. Márpedig ha a Nagyi vásárolni akar, Franznak ugrania kell, nem kérdés. Így aztán beautózunk Landshutba, mert hogy Niederkaltenkirchen, valljuk be, divattechnikai szempontból kissé elmaradott vidék.

Rejtély számomra, hogyan tudnak nők ilyen hangerővel horkolni. Pedig horkolnak. Még Susi is. Ő aztán különösen. Felébredek tőle, olyan hangosan horkol. Persze ilyenkor megrázom, ő meg azt kérdezi, mi bajom. Horkolsz, mondom neki. Soha nem hiszi el. Mindig azt hiszi, azért ébresztettem fel, mert szexelni akarok. Aztán általában tényleg szexelni kezdünk. Utána tovább horkol. Teljes lelkinyugalommal. Mintha semmi sem történt volna. Én nem tudom, hogy van ez, de én még nem találkoztam nővel, aki beismerte volna, hogy horkol.

Sárgabarackos gombóc (vegán)

A történetben egy ízben Nagyi barackos gombócot készít, mely Franz szerint mennyei. De ez borítékolható is, hiszen Nagyi egy istennő a konyhában. A könyv végén megint kapunk néhány receptet a szakácskönyvéből, de most kivételesen nem követtem a leírtakat, hanem egy vegán sárgabarackos gombócot osztok meg veled.
Jól bevált recept, nagyon szeretem. Zizi konyháján találtam rá erre a finomságra, azóta pedig már számtalanszor elkészítettem. Hidd el, Nagyi gombóca ide vagy oda, ezután még Franz is megnyalná mind a 10 ujját! 1b.jpg

Hozzávalók:

  • 5-6 szem közepes krumpli (kb. 450-500 g), meghámozva, felkockázva
  • 250-300 g liszt (amennyivel jól formázható, ruganyos tésztát kapunk)
  • 2 ek napraforgó olaj + kevés a zsemlemorzsa pirításához
  • 10-15 db érett sárgabarack, kimagozva, kettévágva
  • csipet só
  • 1 tk fahéj (elhagyható)
  • 3 tk nádcukor (elhagyható)
  • 8 ek zsemlemorzsa
  • porcukor (elhagyható)

Egy nagyobb lábasban kevés olajon néhány perc alatt megpirítom a zsemlemorzsát és félreteszem.
A felkockázott krumplit sós vízben puhára főzöm. Ha már kész leszűröm, összetöröm, hozzáadom az olajat, majd lassan adagolva a lisztet, elkezdem gyúrni. Lisztezett nyújtólapon 0,5-1 cm vastagságúra nyújtom, és kb. 10*12 cm-es kockákra vágom. Minden tésztakockára ráhelyezek egy-egy fél barackot, megszórom fahéjas nádcukorral, majd szépen összehúzom a kockák csücskeit és gombóc alakúra igazgatom mindegyiket. Lobogó, enyhén sós vízbe helyezem a gombócokat és addig főzöm, amíg a víz felszínére nem jönnek.
Kiszedem őket, lecsöpögtetem és jól átforgatom az összeset a pirított zsemlemorzsába. Tányérra helyezem és már szúrom is bele a villám. Most még a porcukrot is lehagytam a tetejéről, annyira túl akartam esni a fotózáson. Melegen a legjobb!

ParféTipp: Próbáld ki szilvával, vagy egy szelet csokival töltve is.
2_15.jpg3_12.jpg4_10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8415042594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.