Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Frank Schwieger: Zeusz ​és bandája

Spanakopita

2018. szeptember 22. - KönyvParfé

zeusz_es_bandaja.pngRick Riordan regényei óta tudjuk, hogy a görög mitológia igazán szórakoztató is tud lenni. Kiváltképp, ha az isteneket úgy képzeljük el, mintha egy brazil szappanopera szereplői lennének. Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve szintén arra épít, mennyire érdekes a mitológia világa; ezért bemutatja az összes jó arcot, aki az Olümposzon él. Természetesen ezek a történetek sem olyanok, mint amelyekről a száraz, iskolai tankönyvben olvashatsz. Egy viszont biztos. Minden szavuk igaz!

Sosem volt erősségem a történelem, de a görög mondavilág mégis mindig a kedvenceim között szerepelt. Még soha nem voltam Görögországban, de remélem hamarosan eljutok oda is; az viszont biztos, hogy ha ellátogatok ebbe a varázslatos országba, élvezettel fogom csodálni a műemlékeket. Már csak a hiedelmek miatt is, hiszen a mitológiák megannyi érdekes és hihetetlen történetet mesélnek el egy-egy helyszínről, épületről.

A Zeusz és bandája a 10-12 éveseket célozza meg, és arra tesz kísérletet, hogy a bemutassa a görög istenek történeteit, mindezt tini nyelven.
A borító fantasztikus, és az illusztrációk is zseniálisak. Sokszor érzem azt, hogy jobb lett volna, ha egy-egy könyvben színesek a rajzok, de ennél most nem zavart. Sőt! Simán el tudom képzelni, hogy ezt a kicsit naplószerű kiadványt színes ceruzával díszíti egy tini.

Humorosan kategorizálja az isteneket és félisteneket, melyek mindegyikéről készült egy kép. Az író vicces címeket aggatott rájuk, így Dionüsszosz a bulikirály, Orpheusz a görög megasztár, Héra pedig a megcsalt címet viseli.
Mint már írtam fentebb, minden istenről, istennőről és félistenről készült egy-egy vicces grafika, melyben a legfontosabb információkat olvashatod. Úgy képzeld el, mint egy tablót, ahol a bohókás tipográfiával és kiemelésekkel könnyebben megtanulhatja a kis olvasó, hogy mit lehet tudni az adott istenség családjáról, hazájáról, erősségeiről és a gyengéiről. Az abszolút kedvencem a halandó és halhatatlan rubrika, ezzel is vizualizálva, hogy istenről vagy félistenről lesz-e szó.

Ezután jön egy hosszabb történet, melyben több mindent megtudhatunk az adott személyről. Bevallom derekasan, ezeknél a részeknél küszködtem, mert nagyon laza, nagyon fiatalos és nagyon szleng a nyelvezet.
Van egy kis listám, olyan dolgokról, amelyeket nem szeretek az ifjúsági könyvekben. Itt a fejem fogtam a kiszólásoknál... Egy szereplő se kiáltson ki, hogy: "vágod, haver"? és Zeusz se mondja Európé hercegnőre, hogy "dögös luvnya". Grrr! Mégis megpróbálom elnézni ezeket a hibákat, hiszen nem én vagyok a célközönség. Talán a megfelelő korosztály másképp vélekedik majd, és igazán élvezni tudja ezt az olvasmányt. Végül is ez a lényeg, nem?

Összességében ötletes könyv, bár azt gondolom, rengeteget dobnak rajta Ramona Wultschner illusztrációi. A szöveg néhol tömény és túl sok az információ, ezért még barátkoznom kell vele. 
Ó, és a legvégén maradt egy kis hiányérzetem. Bár végigmentünk A-tól Akhilleusztól Z-ig Zeuszig, Hádész és Poszeidón hová tűnt?

Spanokopita

Ehhez a könyvhöz valami tradicionális görög fogást képzeltem. A spanokopita kétségtelenül jó választásnak bizonyult, mert igazán isteni étel. Ez egy feta sajtos-spenótos töltelékű rétesféleség, melyet készíthetsz piteformában, muffinformában, feltekerve vagy háromszögekké hajtogatva. Nagyon egyszerű és hihetetlenül finom étel, érdemes kipróbálni. Az összerakás egyáltalán nem időigényes, a többi pedig a sütő dolga. p1060900.jpgHozzávalók:

  • 60 dkg friss spenót
  • 25 dkg feta sajt
  • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 kisebb csokor újhagyma vékonyra karikázva
  • 1 kis csokor kapor (Ha nem szereted, helyettesítsd petrezselyemmel.)
  • 3 tojás
  • 10 db réteslap
  • olívaolaj
  • só és bors

A sütőt 190-200°C-ra előmelegítem. Kiolajozok egy közepes tepsit és félreteszem. (Most egy kicsit kisebbet használtam és a fenti mennyiségen növeltem, mert kis háromszögeket is készítettem.)
A vöröshagymát és az újhagymást egy kevés olívaolajon üvegesre párolom, hozzáadom a spenótot és addig hevítem, amíg kicsit össze nem esik. Félre teszem és kihűtöm, majd beleszórom a fűszereket, a feta sajtot és a felvert tojásokat. A sóval vigyázok, csak keveset adok hozzá, mert a sajt is eléggé sós.
A réteslap felét egyenként megkenem olajjal és egymásra helyezem a tepsibe, úgy, hogy kicsit túllógjon a peremen. Elegyengetem benne a spenótos-fetás tölteléket, és letakarom a maradék lappal, melyet szintén laponként, egyesével kenek meg olívaolajjal. Még sütés előtt felszeletelem, mert ha elkészül, könnyebb lesz vágni és kivenni a formából, valamint a ropogós réteslap is kevésbé roncsolódik. A forró sütőbe helyezem és 30-35 perc alatt, szép pirosra sütöm. Melegen a legfinomabb!

ParféTipp: Edd salátával, vagy locsold meg egy kis fokhagymás tejföllel.41644167_2081748615176932_2733082703434874880_n.jpgA Kolibri Kiadó elhozta nekünk a görög mitológia legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a görög istenségeket és halandókat, akiket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub öt bloggere belevetette magát a Zeusz és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia. Tarts velünk, és a turné végén, ha az isteni szerencse is úgy akarja, te is megnyerheted a könyv egyik példányát.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Te mennyire ismered a görög istenségeket? Képben vagy Zeusz népes családjával? Most letesztelheted magad! Minden blogon találsz egy leírást Zeusz egyik gyermekéről és neked rá kell jönnöd, hogy kiről is esik szó. A turné végén megnyerheted a három példány egyikét Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyvéből. Készen állsz, hogy bebizonyítsd, hogy te vagy az Olümposz legnagyobb ismerője?
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Azt hiszem elmondhatom magamról, hogy én vagyok a legkortalanabb istennő egyike. Imádom a fiatalságot, de annál jobban csak azt a nektárt szeretem kortyolgatni, amiről az Olümposzon mindenki fiatal és örök életű marad.

A turné állomásai:
09.14.   Zakkant olvas
09.16.   Spirit Bliss oldala
09.18.   Dreamworld
09.20.   Olvasónapló
09.22.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2314231475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása