Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Carrie Fisher: A ​hercegnő naplója

Félórás kakaós csigák

2017. március 29. - KönyvParfé

leia.jpgRöviddel halála előtt, Carrie Fisher régi újsághalmok között rábukkant kézzel írott naplójára. Visszagondolva 1976 egy nagyszerű év volt, hiszen abban az évben alakult meg a U2; Steve Wozniak és Steve Jobs megalakította az Apple Computer nevű garázscéget; megjelent Anne Rice Interjú a vámpírokkal című könyve; és Londonban elkezdték forgatni a Csillagok háborúját. Carrie 19 éves akkoriban, A hercegnő naplóját olvasva pedig betekinthetünk egy naiv és érzékeny fiatal hölgy életébe, aki egy csapásra vált hollywoodi szupersztárrá és forrt össze a neve örökre Leia hercegnőével.

Szeretem a Star Wars filmeket, mégsem nevezném magam igazi rajongónak. Ehhez a könyvhöz mégis kíváncsian nyúltam, hiszen a fülszöveget olvasva arra számítottam, megtudhatom mitől lett a Star Wars ennyire népszerű, bepillanthatok a kulisszák mögé és kapok majd néhány vicces történetet a forgatásról, melyeket eddig még sehol sem olvashattam. Ez részben teljesült is és érdekes volt a fiatal Carrie szemén át látni az eseményeket, a végén mégis kicsit rossz szájízzel tettem le a könyvet, ugyanis a fejezetek nagyrészt Fisher és Harrison Ford viszonyáról szóltak.
Az egyik kedvenc filmes párom Han Solo és Leia Organa, de az már biztos, hogy ha újra látni fogom őket a tévében, már másképpen fogok tekinteni erre a kettősre. Ez a könyv lehetővé tette, hogy a jelenetekbe Harrisont és Carrie-t lássam.

Ford akkor 35 éves és két gyerek édesapja, mégis belemegy ezekbe a rövid, de viharosnak nem nevezhető légyottokba. Carrie túl fiatal és tapasztalatlan, Harrison közelében sokszor bizonytalan. A férfit csöndesnek, kiismerhetetlennek és megközelíthetetlennek látja, ezért egyáltalán nem érzi kapcsolatukban az egyensúlyt. Azért az íráson keresztül átjön, hogy tele van lendülettel és kíváncsisággal, próbál bizakodva tekinteni előre.

Mégis… a könyv leginkább szomorú, néhol bántó, ugyanakkor fájdalmasan őszinte. Egy idősebb házas ember iránt rajongó fiatal lány gondolatait olvashatjuk és egy olyan nő életébe pillanthatunk bele, akit milliók imádnak, de csak nagyon kevesen ismertek igazán.
A depresszív hangulat mögött azért megmutatkozik Fisher fanyar és csípős humora is, egyik-másik történeten jókat nevettem.

Összességében azt gondolom, hogy a legtöbb híresség visszaemlékezéseihez képest ez eléggé gyengére sikeredett, még ha a kiadvány közepén saját versek és pár mondatos gondolatok is helyet kaptak. Azért, ha valaki nagyon nagy Star Wars és Carrie Fisher rajongó, az valószínűleg élvezni fogja ezt a könyvet…

Félórás kakaós csigák

Hogy milyen étel készült a könyv mellé? Naná, hogy Leia hercegnő briósra hasonlító kontyait tettem az asztalra, mert ezen a hatalmas mikrofonok mindig megmosolyogtatnak. Először cukros brióst szerettem volna sütni, végül Lobonak köszönhetően kakaós csiga lett belőle. Azt tudni kell rólam, hogy hadilábon állok a kelt tésztákkal, nem is nagyon szoktam itthon sütni. Ez leginkább a sütőmnek köszönhető, mert mindig ráérez arra, hogyan legyen a tészta teteje fehér, az alja égett és a közepe nyers. Eddig minden kísérletezésem kudarcba fulladt, így igazi kihívást jelentett a kakaós csiga projekt. Néhány napja a Rupáner-konyha oldalán barangolva akadtam rá egy egyszerűnek és gyorsnak tűnő receptre, mely kipróbálásért kiáltott. Hétvégén elkészítettem, és azt kell mondjam sikerült átverni a sütőmet. Egy hatalmas adag könnyű, puha és ízletes csiga lett a végeredmény!
leia_hercegno_03.jpgA tészta hozzávalói:

  • 4 bögre finomliszt (kb. fél kg)
  • 1 tojás
  • háromnegyed bögre 2,8%-os tej
  • 2 ek. 20%-os tejföl
  • 5 ek. cukor
  • fél kocka friss élesztő
  • 1 ek. puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez hozzávalói:

  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 7 ek. cukor
  • 4 ek. holland kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • + 1 tojás sárgája a kenéshez (Ez el is hagyható!)

A tejet egy bögrében meglangyosítom, belemérem az öt kanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt és elkeverem az egészet. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrok, ha nagyon ragad, akkor adok hozzá egy kevés lisztet, ha száraz, akkor pici tejet.
A tésztát  lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, kb. fél-egy centi vastagságúra, majd megkenem vajjal. Rászórom a cukrok és a kakaópor keverékét és meglocsolom az egészet a maradék olvasztott vajjal.
Ezután feltekerem a hosszabbik oldalánál fogva, majd két-három centis darabokra vágom.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és megkenem az oldalukat egy felvert tojás sárgájával. (Ez egyébként elhagyható!)
200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és 10-12 perc alatt készre sütöm. banner.jpgA Libri Kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban is Carrie Fisher önéletrajza, A hercegnő naplója, amelyben feleleveníti azokat az eseményeket, amelyeket annak idején 19 éves fejjel fel se fogott, de ma már szinte legendásnak számít.
Tarts velünk március 25 és április 2 között az öt állomásos turnéra, ahol te is kicsit részese lehetsz annak, hogy lett egy fiatal lányból több generáció példaképe. S ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Bár Carrie Fisher elsősorban Leia Organa hercegnőként vált ismertté, azért még több más filmben is szerepelt. A turné minden állomásán egy-egy fényképet találtok ezekből a filmekből és a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a film címét.
(Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)film1.jpg

A turné állomásai:
03.25.   Olvasónapló
03.27.   Szembetűnő
03.29.   KönyvParfé
03.31.   Kelly & Lupi olvas
04.02.   Deszy könyvajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1212340659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása