Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Leslye Walton: Ava ​Lavender különös és szépséges bánata

Citromos pite

2017. február 08. - KönyvParfé

letoltes_2.jpgNagy meglepetés volt a héten hozott könyv, ugyanis nem olvastam a fülszövegét, mielőtt belekezdtem. A címre és a borítóra hagyatkoztam, valamint annyit tudtam még róla, hogy mágikus-realisztikus regény. Meglepett, és kellemes csalódás ért a végére, nagyon megfogott a történet hangulata és a gyönyörű képek, melyeket az írónő a fejezetekbe csempészett. Úgy gondolom, hogy Leslye Walton Ava Lavender különös és szépséges bánata nem csak külsőleg, de tartalmában is képes elvarázsolni az olvasót. És miután hangulatában engem nagyon emlékeztetett az egyik kedvenc filmemre, az Amélie csodálatos életére, sikerült ámulatba ejtenie.

Ava Lavender születése egyáltalán nem hétköznapi. A kislánynak madárszárnyai vannak, de talán ez nem is akkora különcség, ha végignézünk a Roux család női tagjain. Ava egy olyan családba született, ahol a nők korán megtapasztalták, hogy a szerelem és a tragédia kéz a kézben jár. Ava mesél nagyanyjáról, Emilienne-ről és édesanyjáról Vivianne-ről, valamint arról, hogyan költözött a család Franciaországból Seattle-be. Egészen érdekes életek és történetek ezek. Ava ezekkel a különös emberekkel él, féltve, elzárva a nagyvilág elől. De a lány kíváncsi, szeretne kicsit többet látni a világból, de fél, hogy milyen lesz a fogadtatás. Vajon lánynak vagy angyalnak tekintik majd őt? Esetleg szörnyetegnek?

Az egész történet Ava, Vivianne és Emilienne körül forog, de ahhoz, hogy megértsük a lány helyzetét, muszáj megismernünk az előzményeket. Ezért kicsit lassan indul be a történet, bár a feszültség fejezetről fejezetre nő, és azok az elhintett információ morzsák, melyeket nem tudtam néha mire vélni, a végére érthetővé váltak és egy teljes egészet alkottak. Ava családja, és saját élete egy napon fordulópontra jut, a lány sorsa megpecsételődik.

Szerettem a könyv stílusát és az írásmódját. Gyönyörű mondatokkal találkozhatsz benne, de egyszer sem érzed majd soknak, elcsépeltnek. Éppen ellenkezőleg! Olyan légkört teremtett az írónő, amely képes teljesen magával ragadni. Valamint remekül alkalmazza a mágikus realizmus elemeit, mellyel még inkább hozzátesz a történethez.
Érdekes könyv ez a Young Adult kategóriában, ilyennel nagyon még a felnőtt olvasnivalók között sem találkoztam. Tetszik ez az újszerű, érdekes vonal amit képvisel, de mielőtt rástartolnál, muszáj, hogy figyelmeztesselek. Ha akciósdús, pörgős és izgalmas könyvet keresel, akkor ne ezt válaszd. Ez egy lassan hömpölygős sztori.

Az egyik legkülönösebb regény, amit valaha olvastam. Az Ava Lavender különös és szépséges bánata megköveteli a figyelmet, és remélem, hogy sokakat lenyűgöz majd. Egyszerre szívszorító, tragikus, sötét, szép és nagyon szomorú; az írónő pedig nagyon finoman írja le ezt a furcsa és varázslatos történetet. Leslye Walton első regénye engem meggyőzött, biztosan olvasni fogom a következő könyvét is.

Citromos pite

Már fentebb is írtam, hogy Ava családja Franciaországból érkezett Seattle-be. Nagyanyja Emilienne, miután sorsa nehézre fordul, pékséget nyit, majd egyre nagyobb teret kapnak a kisboltban az édességek, cukrásztermékek. Az üzletet mindig finom illat lengi körül, ahol sok-sok francia finomság várja a betérőket. Bár a citromos pite nem szerepel a leírásban, szerintem nagyon passzol ez a fanyar, édes, tejszínes íz a történethez. Meg persze a borítóhoz! :)citromos_pite_05.jpgHozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 17,5 dkg vaj
  • 3 ek cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek víz

A krémhez:

  • 2 és fél citrom leve és héja
  • 10-15 dkg cukor (Ez a citrom savanyúságától függ!)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl zsíros főzőtejszín
  • 3 tojás

Először a pite tésztáját készítem el. A lisztben elmorzsolom a jéghideg vajat, hozzáadom a cukrot, a tojást és a vizet, majd hamar összeállítom. Gyorsan kell dolgozni, hogy a hozzávalók ne vegyék át a kéz melegét. A tésztát becsomagolom és egy órára beteszem a hűtőbe. (Vagy fél órára a mélyhűtőbe.) Amíg pihen, elkészítem a krémes részt. Igazából mindent egy tálba öntök és alaposan összekeverem, de figyelek arra, hogy az olvasztott vaj ne legyen forró és minden más hozzávaló lehetőleg szoba hőmérsékletű legyen. Közben a sütőt előmelegítem 180°C-ra.
A tésztát kinyújtom, egy 26 cm-es tortaformába helyezem és legalább 2-3 cm-es peremet hagyok, nehogy kifolyjon sülés közben a krémes rész. Figyelem, nem kell elősütni!
Óvatosan beleöntöm a tejszínes, citromos részt, beteszem a sütőbe és 35-40 perc alatt megsütöm. Akkor lesz jó, ha kicsit remegős a teteje, kocsonyás az állaga. Kihűtöm, beteszem a hűtőbe és pár órát bent pihentetem.
Fagyival is nagyon finom! avalavenderturnebanner.jpgA Gabo kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban Leslyle Walton első regénye, a mágikus realizmus elemekkel tűzdelt, már-már népmesei hangulatú Ava Lavender különös és szépséges bánata.
Tarts te is velünk a négy állomásos turnére, ahol te is kicsit részese lehetsz a csodás történetnek, ami különlegessé teszi Ava Lavendert. S ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mivel a könyvben a madarak és a szárnyak fontos szerepet játszanak, játékunkban a turné állomásokon Magyarország védett madarai közül kell egyet-egyet felismernetek. Rövid leírás és fénykép segítségével. A helyes megfejtéseket, azaz a madarak nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)madar3.jpg

Főleg nyílt területen lévő löszfalakon fészkel, elsősorban repülő rovarokkal táplálkozik. Nagyon rövid ideig tartózkodik Magyarországon, május első harmadában érkezik és már augusztusban elhagyja az országot. Tarka madár, a napfényben ragyogó színekben pompázik. Társaság kedvelő madár.

A turné állomásai:
02/02   Deszy könyvajánlója
02/04   Olvasónapló
02/06   Dreamworld
02/08   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8512153005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.02.11. 05:49:22

Engem meg Te győztél meg! Nagyon köszi az értékelést!
süti beállítások módosítása