Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Félelem

2016. augusztus 02. - KönyvParfé

felelem.jpgAugusztusban is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász, májusban az Alkoholizmus, júniusban a Szorongás, Stressz, júliusban pedig az Előítélet, Tolerancia témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban a félelem kerül előtérbe.
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Harriet Lerner: Hívatlan vendégeink - Félelem, szorongás, szégyen

2000003818870.JPG"Harriet Lerner könyv­ében imponáló őszinteséggel, számos tanulságos esettel hozza testközelbe a félelem, a szorongás és a szégyen okait és következményeit. A szerző Sigmund Freudhoz hasonló bátorsággal mer saját szorongásairól beszélni. Nemcsak a lelki zavarokkal küzdőknek, hanem hozzátartozóiknak, gyermekeik neveléséért aggódó szülőknek, házaspároknak és mindazoknak ajánlom a Hívatlan vendégeinket, akik szeretnék megérteni a bennük és a környezetükben zajló ellentmondásos lelki folyamatokat. (Gerevich József, pszichiáter)

A szerző imponáló őszinteséggel, számos tanulságos esettel hozza testközelbe a félelem, a szorongás és a szégyen okait és következményeit. Nemcsak a lelki zavarokkal küzdőknek, hanem hozzátartozóiknak, a gyermekeikért aggódó szülőknek, házaspároknak és mindazoknak ajánljuk, akik szeretnék megérteni a bennük és környezetükben zajló ellentmondásos lelki folyamatokat." (Park Kiadó, 2005)

Almási Kitti: Bátran élni - Félelmeink és gátlásaink leküzdése

b1339736.JPG"Rengeteg gátlás és félelem van bennünk még a legegyszerűbb helyzetekben is -rettegünk attól, hogy ha megmutatunk magunkból valamit, akkor kitesszük magunkat mások kritikájának, ítéletének, elutasításának.
Sokkal egyszerűbbnek tűnik, ha inkább elrejtőzünk a szerepeink mögé, ha nem mondjuk ki, amit gondolunk, ha nem fejezzük ki, amit érzünk, mert így nem szolgáltatjuk ki magunkat annak, hogy mások nem fogadnak el és nem szeretnek bennünket.
Éljük-e így le az életünket? Óvatosságunkban nem hagyjuk-e ki éppen a lényeget? Képesek lehetünk-e valódi intimitásra, megvalósíthatjuk-e legmélyebb vágyainkat, ha állandó önvédelemre rendezkedünk be?
Úgy látom, a legtöbb ember nem meri azt az életet élni, amit a szíve mélyén kívánna. Azt mondjuk, nincs rá lehetőségünk, de sokszor valójában bátorságunk nincs, hogy kivívjuk, megteremtsük azt. Ehhez ugyanis egyrészt el kellene hinnünk azt, hogy képesek vagyunk rá, másrészt elsősorban saját belső hangunkra hallgatni, nem pedig mások - gyakran jóakaratú, de megalapozatlan, önös érdekekre épülő, vagy akár kifejezetten romboló - véleményére. Azon erőlködünk egész életünkben, hogy másoknak megfeleljünk, hogy ne gondoljanak rosszat rólunk, ne szóljanak meg, ne bántsanak minket, miközben önmagunkat cserbenhagyjuk. Miért nem tesszük fel néha a kérdést: És akkor mi van?! Mi van akkor, ha valami nem sikerül, ha valaki nem fogad el? Megéri-e lemondani arról, hogy a saját bensőnkből fakadó, autentikus életünket éljük, csak azért, hogy soha meg ne sérüljünk, el ne utasítsanak, el ne bukjunk (ami minden bizonnyal így is, úgy is lehetetlen)? Azt tapasztalom, hogy visszatekintve mindig megbánjuk, ha nem tesszük meg, ami igazán fontos lett volna számunkra, ha elszalasztjuk azokat a lehetőségeket, amelyek által azzá lehetnénk, akik lenni szeretnénk.
Igen, vannak az életben rettenetesen nehéz és ijesztő helyzetek, amikor természetes, hogy félünk - mint ahogy olyan mély felnőttkori gátlások és szorongások is, amelyek korai sérülésekből fakadnak, így gyakorlatilag beleíródtak a sejtjeinkbe. Ilyenkor valóban nem könnyű a dolgunk - de vannak eszközök a kezünkben, és szó sincs arról, hogy ebbe bele kellene törődnünk, hogy ne élhetnénk bátran és hitelesen az életünket, ha így akarjuk, és erőfeszítést teszünk érte." (Kulcslyuk Kiadó, 2015)

Popper Péter - Domján László - Váradi Tibor: Félelem, hit, gyógyulás

tn6_b1292947.JPG"A modern lélektan felismerte, hogy a félelem nemcsak menekülés valami elől, hanem hívása is! Félek valamilyen betegségtől - megnő az esély, hogy belebetegszem. De segíthet-e a félelem legyőzésében a hit? Hiszen az életben sok minden nem tudáson, hanem hiten alapul. A hit pedig nagyon, néha megingathatatlanul erős. És a gyógyulás? Ezekről a sorsbonyodalmakról beszél most egy ezoterikus tudós, az agykontroll legjobb orvos-ismerője és két író. Szóba kerül a karma, a reinkarnáció, az öngyógyítás lehetőségei és határai, a tévutak, az eredmények és a kudarcok - nem elméleti fejtegetésekkel, hanem gyakorlati példákon bemutatva." (Saxum Kiadó, 2005)

Gerlinde Ortner: Gyógyító mesék - Avagy hogyan segítsen a szülő a gyermeknek a félelem és agresszió leküzdésében

b1047510.JPG"Mit tegyünk, ha gyermekünk szorong, és rágja a körmét? Hogyan szoktassuk le a csúnya beszédről? Mivel csillapítsuk le, ha agresszív? Hogyan erősítsük meg az önbizalmát? És mit tegyünk, ha rendszeresen ágyba vizel? A tanácstalan, önmagukat vádoló szülők gyakran azt kívánják, bárcsak volna csemetéjükhöz egy használati utasítás, amelyből kiderülne, miben hibáztak eddig, és mit kell másképp csinálniuk! Nekik ajánljuk Gerlinde Ortner könyvét, amelyet sikerrel forgathat minden anyuka és apuka, aki segíteni akar gyermekének a félelem és az agresszió leküzdésében.
A szerző éveken át foglalkozott magatartászavaros gyerekekkel, és arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekek viselkedési zavarai sok esetben nem alakultak volna ki, ha a szülők időben felfigyelnek a gyanús előjelekre. Ha a szülő képes megérteni gyermeke furcsa viselkedésének okait, motivációit, akkor van rá esély, hogy néhány jól kitalált és megfelelően elmondott mesével, valamint játékos formába bújtatott feladatokkal segíteni tud rajta.

A nagysikerű könyv sorra veszi a viselkedészavaros gyerekek legalapvetőbb problémáit, és segít a szülőnek megismerni gyermeke tetteinek mozgatórugóit. Egyúttal minden szülőt önismeretre is tanít, ami azért is fontos, mert a gyermek problémás magatartása mögött gyakran a szülővel való konfliktus áll.
A mesékben található verseket Varró Dániel fordította." (Móra Könyvkiadó, 2015)

Gerlinde Ortner: Új gyógyító mesék

b1321504.JPG"Avagy hogyan segítsen a szülő a gyermeknek a konfliktusok, a félelem és a bizonytalanság leküzdésében.

Mértéktelen tévézés, szexuális felvilágosítás, testi fogyatékosság, veszekedés, válás. Csupa olyan probléma, amely bármelyik családban előfordulhat. Szülőként vajon megfelelően tudjuk kezelni ezeket a gondokat? Ebben segít Gerlinde Ortner gyermekpszichológus, aki a nagysikerű Gyógyító mesék folytatásában tizenhárom kényes kérdést jár körül. Elgondolkodtató történetei játékosan, sok humorral szólnak a gyerekeknek és szüleiknek. A tanulságok levonását a szerző a könyv végén összegyűjtött rövid, közérthető magyarázataival segíti. Külön hangsúlyt fektet a gyerekrajzok szerepére a családi nehézségek megbeszélésében." (Móra Könyvkiadó, 2011)

Brigitte Labbé - Michel Puech: Bátorság és félelem (Filó-faló)

covers_399195.jpg"Kemény meccs zajlik Jancsi és a félelme között. Jancsi meghátrálhat, és engedhet a félelemnek. De össze is szedheti a bátorságát, hogy szembenézzen a félelmével, és továbbmenjen. Ha felülkerekedik benne a bátorság, a félelem megsemmisül. A félelem nem harcol, a félelem ijedős: nyomban meghátrál, ha bátorsággal találkozik.

A „Filó-faló” segít elgondolkodni a kérdéseiden. Filózz te is velünk! Egy egész sorozatra való izgalmas és különleges könyvet kapsz – gondolatébresztőnek." (Pannonhalmi Bencés kiadó, 2015)

Mélanie Watt: Cidrimókus

b1084833.JPG"Mit kell tudni Cidrimókusról? Cidrimókus soha nem mászik le a fájáról. Hogy miért? Mert odalent szörnyű veszélyek leselkednek rá. Baktériumok, mérgező növények, cápák stb. Ő viszont mindenre felkészült. Az elsősegélydobozában van antibakteriális szappan, sebtapasz, ejtőernyő. Azonban egy napon egy gaz betolakodó miatt el kell hagynia a fát! Vajon túléli? Miféle kalandba keveredik Cidrimókus? Olvasd el a könyvet, és megtudod! Figyelmeztetés: Ez a könyv zöld marslakóknak nem való!" (Tessloff és Babilon Kiadó, 2013)

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr328928068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása