Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

Berg Judit - Kálmán Anna: Rumini

Sajtkrémleves Ruminis pirítóssal

2016. május 06. - KönyvParfé

rumini.jpgRumini így, Rumini úgy, Rumini amúgy...
Egy időben úgy éreztem, ez a kisegér mindenhová követ. Felbukkant a kedvelt blogjaim bejegyzéseiben, könyvajánlókban, könyváruházak hírleveleiben. Állandóan szembejött a könyvesboltok kirakataiban, és a Balatonon lazulva mit olvasott a mellettem levő kislány és kisfiú? Pontosan. Ruminit! Már a könyökömön jött ki, úgy éreztem a csapból is ő folyik. Jó néhány hete, egy könyvtári látogatás alkalmával végleg elszakadt a cérna. Mentem a kiválasztott olvasnivalóimmal a kölcsönzőpulthoz, ahol épp egy kisebb család csoportosult a könyvtáros előtt. A gyerekek szája lefelé görbült, ugyanis Rumini státusza: kölcsönzés alatt. Volt ám hiszti és toporzékolás! Meg hatalmas kisírt szemek és krokodilkönnyek! S mivel már 3 előjegyzést tettek rá, nagyon sokat kellett várni, míg újra elvihetik. Gondoltam egy életem, egy halálom, én is előjegyzem, és elolvasom, ha már ennyire megőőőrülnek tőle a gyerekek. Jelentem, tetszett és már a második részét olvasom, ugyanis teljesen belebolondultam ebbe a meseregénybe. Sőt! Azóta én is ezt skandálom. 
Rumini így, Rumini úgy, Rumini amúgy...

A történet főszereplője egy agyafúrt kisegér, akit nagyon, de nagyon lehet szeretni, mert nemcsak hogy okos és bátor, de mindig helyén van a szíve. Igen, ő Rumini, aki rafinált csavargóból hajósinassá lép elő, és miután mindig mindenre kíváncsi, legtöbbször hihetetlen kalandokba keveredik. Az első részben Pelevárba tart, ahová én is szeretnék elutazni, ugyanis ott fantasztikus dolgokat látni. Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár, ahol különleges tárgyakra bukkanhatsz. Szerezhetsz zsugorító és növesztő port, meg láthatatlanná tevő köpenyt és csodakenőcsöket is. No, ide tart épp a Szélkirálynő nevű hajó, melynek fedélzetén utazik Rumini és barátja Balikó. Az út hosszú és rettenetesen veszélyes, utazásuk során át kell kelniük a Ragacs-tengeren, a félelmetes Sárkány-szoroson és még egy lakatlan szigeten is kénytelenek kikötni. Vajon a sziget valóban lakatlan? És sikerül eljutniuk Pelevárba?

Fordulatos kalandregény, melyet nemcsak a srácok fognak nagyon szeretni, de a felnőttek is. Berg Judit pontosan tudja, hogyan kell lekötni a gyerekek figyelmét, és mindezt bravúrosan teszi. Persze az izgalmas, pörgő történet még nem minden, emellett egy csomó mindent megtanít a gyerekeknek. Például, hogy mennyire fontosak a barátok, és az igazi barát kiáll a másikért. A bátor kisegerekkel mindig történik valami, és ha egy kicsit csintalanok is, az még belefér...

Most, hogy én is Rumini rajongó lettem, érte, mire ez a nagy hírverés körülötte. Ki ne szeretne találkozni egyszer egy igazi sárkánnyal, hajózni a tengeren és birtokolni egy láthatatlanná tévő köpenyt? Na ugye...
A kiadó 6-12 éves korosztálynak ajánlja, szerintem első egyedüli olvasásnak is tökéletes. Biztosan megkedvelik a fiatalok, de a gyermeklelkű felnőttek is.
Azt hiszem itt kezdődik az igényes gyermekirodalom, ezért sem véletlen, hogy Berg Judit bezsebelhette érte 2007-ben az Év Gyermekkönyve-díjat.

Még egy fontos megjegyzés, hiszen a Rumini könyvek borítóját és a regényben szereplő karakterek rajzait Kálmán Anna készítette. Nagyon helyes egereket talált ki a történethez, a ceruzával készült vékony és aprólékos illusztrációk remekül illenek a mesékhez. Igazán látványosak, a kedvenceim a Ruminiseken kívül a sárkányos képek, melyek kifejezetten élethűre sikeredtek.

Ha kíváncsi lettél a könyvre, szeretnél Te is megismerkedni Rumini kalandjaival, a Pagony Kiadó oldalára kattintva belelapozhatsz a mesébe és ugyanitt meg is rendelheted. Kalandra fel!

Kedvenc idézetek:

- És mi lesz, ha a sárkánynak csak a feje alszik el a víztől, amelyik bekapta? - aggódott tovább Bandi.
- Az ki van zárva - szólt közbe Cincogi doktor. - A víz lefolyik a gyomrába, onnan pedig eljut az egész testébe. Ha őt is elaltatja a Batka-szigeti víz, akkor aludni fog minden feje.

- Nem lesz ez egy kicsit sok? - aggódott Balikó, amikor Roli már az ötödik zacskó tartalmát ropogtatta.
- Ugyan - legyintett Roland fölényesen. - Életemben nem ettem még ilyen jót. És ami jólesik, abból bármennyit meg tudok enni.
- Én sajnos nem ilyen vagyok - csóválta a fejét Balikó irigykedve. - Múltkor már a tizennegyedik szilvás gombóc kifogott rajtam, pedig csuda finom volt.
- Hát ez tényleg nem túl dicső - vigyorgott Rumini. - Szilvás gombócból és palacsintából legalább húszat be kell vágni, hogy érjen valamit.

Sajtkrémleves Ruminis pirítóssal

Nem csak az egerek, de a gyerekek is szeretik a sajtot. Nálunk a család kiskorúi imádják a bögrés leveseket, és mindig előrángatható jolly joker a zacskós sajtkrémleves. Tudom, nem egy hatalmas gasztronómiai fogás, de amikor örülsz, hogy végre hazaértél és semmi kedved a tűzhely mellett órákig ácsorogni, vagy amikor nyáron 50 °C van a konyhában, akkor néha bedobható adu ász. Simán ráírhatnák, hogy nyomokban sajtot is tartalmazhat, és talán csak a ropogós kenyérkockák teszik izgalmassá a gyerekek számára ezt az ételt. Ennek ellenére megpróbálkoztam a házi verzióval, és mit ne mondjak, ég és föld a különbség. Nagyon gyorsan kész van, alig 20 perc alatt az asztalra lehet varázsolni. Mellé rozskenyeret pirítottam, de hogy legyen benne egy picike csavar, egérformákat vágtam a szeletekből. Így ettük vacsira a fincsi sajtlevest és a ropogós egérfüleket.rumini_02.jpgHozzávalók:

  • 30 dkg reszelt sajt ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter alaplé, vagy két leveskocka 1 liter vízben felfőzve
  • 2 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 5 dkg vaj

A feltéthez:

  • szeletelt rozskenyér
  • újhagyma zöldje/snidling az egerek bajszához

Egy lábosban megolvasztom a vajat, majd enyhén megpirítom benne a lisztet. Hozzáadom a reszelt sajtot, felöntöm egy kevés alaplével, felforralom és összeturmixolom az egészet. Ezután mehet bele a maradék alaplé és újra forrásig hevítem. Beleöntöm a tejszínt, végül fűszerezem és kész is vagyok.

A rozskenyerekből egérformákat szelek. (Ha nincs kiszúród, akkor papírra rajzolj egy kört az egér fejének, majd két kisebbet a füleknek. Vágd ki és a kenyérre téve egy éles késsel óvatosan vágd körbe.) Nekem sincs kicsi egérfejes kiszúróm, így ezt a módszert választottam. Ezután egy tepsibe helyezem őket és addig sütöm, amíg szépen megpirulnak. Végezetül újhagymából bajuszokat vágok, így lesznek bajszos pirítósok a leves mellé. Hmmmm.... jó volt!
rumini_05.jpgrumini_08.jpgrumini_12.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr327701540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.