Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Alkoholizmus

2016. május 02. - KönyvParfé

jane.jpg

Májusban is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász  témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban az alkoholizmus kerül előtérbe.
Tudtátok, hogy Magyarországon kb. 1 millió aktív alkoholista van? Az ország népessége 50%-ban érintett és mindegyikükhöz tartozik 3-4 családtag. 
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Háy János: A gyerek

covers_46683.jpg"A gyerek című regény, minden bizonnyal az utóbbi évek magyar irodalmának egy kivételes darabja, olyan eseményeket vizsgál, amelyek meghatározzák a mindennapjainkat és a közelmúltunkat, irodalmi feldolgozásukra azonban alig volt példa. Azok, akik mindig valami meglepőre vártak a szerzőtől, most sem fognak csalódni. Nevezhetnénk a rendszerváltás regényének és miért ne, alapvetően benne van a mai Magyarország minden traumája. Vagy ez elmúlt negyven év krónikájának, amit a narrátor egy 1960-ban született, tehetségesnek indult falusi férfi életén keresztül tár fel. Nevezhetnénk, de mégis nevezzük inkább egy regénynek, amiben a lehető legélesebben, minden köntörfalazás nélkül tárul föl egy negyvenöt éves vidéki férfi sorsa (múltja és jelene), és azoknak a sorsa, akikkel a főhős negyvenöt év alatt kapcsolatba került. Egészen kivételes a könyv időszerkezete. Mintha egyszerre lennénk benne a cselekmény épp aktuális idejében, s minden egyéb időben, ami érintve van a regényben, tehát az elbeszélt teljes negyven-ötven évben. Így a kötet a főhős életén túl egy egész tárházát adja a legkülönfélébb sorsoknak, olyanoknak, amelyeket magunk is ismerünk, olyanoknak, amilyenekben könnyen magunkra ismerünk. Az elbeszélésmód, szemben a korábbi Háy-regényekkel, nélkülözi a dús, burjánzó leírásokat. Ez a nyelvezet inkább a könyörtelen szikárságával hat. Nincsenek benne se nyelvi, se tartalmi engedmények." (Palatinus, 2007)

Galambos Imre: Depresszió - Alkoholizmus, avagy egy tánc az ördöggel

covers_354079.jpg"A depresszió, az alkohol és a cigaretta nem testvérek, viszont igen könnyen lesznek rokonok. A depresszió könnyen az alkoholba tolja az embert, míg ha valaki egészséges és úgy alkoholizál, az pikk-pakk depressziós lesz! Csak nem tudja, mi a baja! Főleg ha nem fogyaszthat alkoholt. A cigaretta mint függőséget okozó tényező, szintén lehet tréfás kedvében. Ha egyéb okok miatt nem jut a napi cigaretta adagjához, igen hamar egy másik énjét ismerjük meg. A gyenge lefolyású depressziós oldalt. Ez az ördögi tánc a fél világot érinti. Sajnos a magyarság is igen jól teljesít az önpusztítás vonalán. Az ördögnek több arca van, én ezt a hármat éltem át. Végig úgy éreztem, hogy egy pokoli tánc részese vagyok." (Publio, 2015)

Eberhard Rieth: Az alkoholizmus - betegség?

covers_144515.jpg"Mi az alkoholizmus: betegség vagy erkölcsi kudarc?
Ki iszik mértékkel, és ki szenved függőségben?
Örökletes-e az alkoholizmus?
Létezik-e gyógyulás az alkoholisták számára?
Milyen mértékben felelős az alkoholista a tetteiért?
Milyen szerepe van az igehirdetésnek, a vallási közösségnek az alkoholisták rehabilitációjában?
E kérdéseket gyakran teszik fel azok, akiket az alkoholizmus közvetlen vagy közvetett módon érint. Dr. E. Rieth közérthető módon magyarázza el az alkoholfüggőség okait és stádiumait, és hogy milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra. Kívánatos, hogy a kezelési folyamatban a családtagok is részt vegyenek, hogy a házastársak között újból harmonikus kapcsolat alakulhasson ki. A szerző szakembereknek is hiteles, de ugyanakkor következetes partneri viszonyt ajánl. Eberhard Rieth a németországi Wilhelmsdorf-i Riggenhof és Höchsten rehabilitációs klinikák igazgatója volt." (Koinónia, 2001)

Veér András - Nádori Gergely - Erőss László: Az alkoholizmus népbetegség

covers_205920.jpg"Magyarország évtizedek vagy talán évszázadok óta kiemelt szerepet játszik a világban az alkoholfogyasztás és az alkoholizmus tekintetében. Ennek megfelelően könyvtárnyi irodalom található a köz- és magánkönyvtárakban. Jók és rosszak egyaránt. Aki irodalmi babérokra pályázott és témaként az alkoholhoz nyúlt, rögtön „babér övezte homlokát”, és máris felkerült a könyvespolcokra egy újabb mű. Különösen így volt ez azóta, hogy megalakult az Országos Alkohológiai Intézet (a továbbiakban OAI). Ezen intézet grafomán munkatársai különösen ambicionálták, hogy úgynevezett „Alkohológiai Kiskönyvtár” jöjjön létre. Létre is jött, bár mindig egy kicsit „haldoklott” – íróinak fanatizmusa és szorgalma tartotta életben – és így szaporodtak is a kényszer szülte művek a polcokon. Méterre lehet mérni mennyiségüket. Miért van, hogy most magunk szintén szaporítani akarjuk, ha csak centiméterekkel is, a folyómétereket? Van-e még egyáltalán aktualitása az alkohol-kérdésnek?" (Animula Kiadó, 2000)

Máté Gábor: A sóvárgás démona

covers_209737.jpg"Tanulhatunk bármit a drogosoktól? Tudjuk egyáltalán, közülünk hányan szenvedélybetegek? A munkamániát még most is gyakran erénynek tekintjük, az alkohol-, nikotin- vagy internetfüggőség, a szex- vagy vásárlásmánia, az étkezési zavarok a normális társadalomban sem ritka jelenségek. Vajon mi bajunk az életünkkel, hogy önmérgezéssel próbálunk enyhülést találni? Miért olyan nehéz megszabadulni rossz szokásainktól még akkor is, ha azok egészségünket vagy az emberi kapcsolatainkat veszélyeztetik? A sóvárgás démonában Máté Gábor, a világhírű tudós a klinikai tapasztalatok és a legfrissebb tudományos eredmények segítségével elemzi a függőségeket, és segíteni próbál, hogy felszabadulhassunk az érzelmeinket és viselkedésünket uraló erők alól. – Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora, jelenleg drogklinikákon és egészségügyi központokban végzi munkáját. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire." (Libri, 2012)

Hans Klein: Alkoholfüggőség és családgondozás

b1033930.JPG"Az alkoholizmusra nem kell úgy tekinteni mint családi katasztrófára. Ha megfelelő módon kezelik, van remény a változásra. E könyvben olyan lelkigondozói beszélgetéseket találni, amelyek útmutatást adnak azoknak, akik hatékonyan szeretnének segíteni az alkoholizmusban szenvedőknek, anélkül azonban, hogy a betegeket a segítő szándék magatehetetlen tárgyaivá változtatnák. Az alkoholfüggők családtagjai számára nélkülözhetetlen információk és tanácsok az alkoholizmus természetével, illetve az absztinenciával kapcsolatos problémákat egyaránt érintik, és bár minden eset különböző, azokat a panaszokat és kérdéseket vonultatják fel, amelyek a szerző gazdag lelkigondozói tapasztalatában a legnagyobb gyakorisággal fordultak elő." (Koinónia, 2001)

Elekes Dóra: A muter, meg a dzsinnek

covers_347056.jpg"Mi történik, ha anyát elrabolják a dzsinnek? A finom humorral átszőtt történetet kiskamasz kortól mindenkinek, felnőtteknek is ajánljuk olvasásra, beszélgetésre, feldolgozásra.
Elekes Dóra írása szépirodalmi eszközökkel mutatja be egy alkoholista anyával élő kislány mindennapjait.
A történet megrázó és felkavaró. Magyarországon sok ezer gyerek nő fel így, mégis évtizedek óta bagatellizáljuk a probléma jelentőségét. A kiskamasz látószögéből megírt történet sokakat hozzásegíthet a jelenség józanabb megítéléséhez." (Csimota, 2015)

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

  • Bágyoni Attila: Szenvedélyek rabságában (Medicina, 1982)
  • Graham, James: Az alkoholizmus története (Holistic Kiadó, 1996)
  • Hawkins, Paula: A lány a vonaton (21. Század Kiadó, 2015)
  • Knapp, Caroline: Pia (Európa Könyvkiadó, 2015)
  • Takách Gáspár: Miért ne igyunk... sokat (SubRosa, 1995)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr88675442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása